SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    SQ style ICE V6

    Share
    avatar
    finalazy84
    MODERATOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 32
    location : Keningau - KK
    Tag ID: : SFC 04901
    Points : 10116
    Reputation : 41
    Number of posts : 3863
    27012011

    http://i38.servimg.com/u/f3 SQ style ICE V6

    Post by finalazy84

    ckmoy007 wrote:lets talk about anything and everything about sq(Sound Quality) setup here... cheers and have a nice day. Very Happy
    WELCOME TO THE SQ WORLD welcome



    What is SQ?

    There's a misunderstanding that SQ(Sound Quality) is a system that can't play loud. Stock system also can't play loud but that's far from a real SQ system. So what is Sound Quality? SQ is that aspect of a sound system, which encompasses all of the performance factors which give the system the ability to re-produce an accurate and life-like rendition of the original recording as perfectly as possible. It includes factors such as tonality, ambience, subtle nuance, system gain structure, dynamics,transient response, and the list goes on and on.
    SQ is a combination of all these technical factors as well as proper
    speaker placement and proper system design. When a system is said to have perfect SQ, it generates the most accurate sound possible, with a sense of musical realism that gives the listener the impression that they "hear" a live performance right in front of them, as if the listener was in the audience watching the actual performers on an actual stage. Now, to get this realistic musical "sound stage" in a car, it takes careful system planning, speaker placement, and tuning.

    From the reputable car audio enthusiast

    http://teamaudionutz.com/a2.htm

    kurang 1 org owh kn...hehe


    Last edited by finalazy84 on 5/2/2011, 12:06 pm; edited 2 times in total
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 29/1/2011, 8:41 pm by Boi

    ngam juga tu amp.. sebab c final punya dalam macam 2 juga argakan. 600rms..

    rasa2 kalau aku angkat bateri stinger c v.i.c.k.y.z. berapa tu aa transportation?
    avatar

    Post on 30/1/2011, 1:19 am by AIRpulse

    hum..macam menarik pula amp mb quart tu..600watts rms oh, yg tidak tahan hand made in germany tu Laughing

    cuma nda tau napa dia jual murah2..900 boleh nego lagi tu Suspect

    steg tu tidak pula dia stated berapa harga..tq geng.

    yup, awal pagi tu saya pergi sana, kereta member kau tu ok suda semalam ka windu?

    boi, tanya ja terus si vickyz, ok juga dia.
    avatar

    Post on 30/1/2011, 7:10 am by WinDu

    hon kawan ku tidak fungsi...jadi mungkin balik sana lagi
    avatar

    Post on 30/1/2011, 7:27 am by AIRpulse

    WinDu wrote:hon kawan ku tidak fungsi...jadi mungkin balik sana lagi

    oh..ada tadi dia di sana..itu hon fuse dia ja longgar, ok suda..hehehe..baru juga balik dari sana..aiyo terus cun oh bonet hahahaha Laughing
    avatar

    Post on 30/1/2011, 11:34 am by WinDu

    satria all black dengan bonnet cf
    avatar

    Post on 30/1/2011, 1:37 pm by AIRpulse

    hahaha..jgn dilupa, dengan roof bengkok Laughing
    avatar

    Post on 30/1/2011, 2:05 pm by finalazy84

    itu batry stinger klau tdk silap tidak buli pos tu.hari tu ada dorg ckp d icehifi.

    psal tu distribution block tmpat sya 4awg dari batry smpai boot kreta baru split dua 8awg.sa teda solder tu.pkai distribution block.bhaya owh main solder...hehe make sure tu distribution block ada fuse.sbab cable mengecil kn.beli ja ba cable biasa2. p survey d kdai acc.

    btw, sya p kk besok.hoho rabu balik kngau.
    avatar

    Post on 30/1/2011, 2:17 pm by AIRpulse

    finalazy84 wrote:itu batry stinger klau tdk silap tidak buli pos tu.hari tu ada dorg ckp d icehifi.

    psal tu distribution block tmpat sya 4awg dari batry smpai boot kreta baru split dua 8awg.sa teda solder tu.pkai distribution block.bhaya owh main solder...hehe make sure tu distribution block ada fuse.sbab cable mengecil kn.beli ja ba cable biasa2. p survey d kdai acc.

    btw, sya p kk besok.hoho rabu balik kngau.

    good info

    bestnya, saya hari selasa tu baru balik kali Mad
    avatar

    Post on 30/1/2011, 2:45 pm by WinDu

    ni untuk siapa yg minat scanspeak sub: http://forum.lowyat.net/topic/1736436
    avatar

    Post on 30/1/2011, 3:10 pm by Boi

    nice job windu.. bila la mono yang power besar ni keluar..
    avatar

    Post on 30/1/2011, 4:09 pm by bebiri

    aduii ssh jua mo pikir ni,tunggu dulu la..sya buat survey2 dulu.byk masa lagi mo pikir,ty utk bro Airpulse n Boi utk reply yg membina hehehe.Kalau budget 2k tu..macam mahal tu geng..sya main kampung2 jak laini bagus.hahaha.

    Kalau macam ni ok ka:

    1)HU + 2mid +2 tweeter +1woofer+4 ch amp +1 ch amp
    2)HU+ 2 speakers 3way 6" d belakang +2 ch amp. (paling murah laini)

    Ya Boi,sya malas mo baca baini..1-34 page post byk tu..picah utak pikir.hahaha.Walau macamana pun..rilex dulu,sya mo study dulu setup2 yg murah n bgus.hahahaha.
    avatar

    Post on 30/1/2011, 4:23 pm by Boi

    2la pasal.. ko bagi tau sini berapa buget ko kn senang crita.. 1k pun bole.. 500 bole.. dari ko jak..
    avatar

    Post on 30/1/2011, 4:27 pm by finalazy84

    bgus ko join kami TT ba.bru ko ada idea macam mna mo buat sistem SQ Smile
    tpi TT pun macam tdk jdi Sad
    avatar

    Post on 30/1/2011, 4:42 pm by Boi

    jadi ba.. tapi buat masa ni saya n c power jak la konpom.. kalau ada sapa2 yang free datang jak..
    avatar

    Post on 30/1/2011, 5:07 pm by finalazy84

    owh...hehe ok2...nanti sa cari kmu la...mungkin slasa la
    avatar

    Post on 30/1/2011, 6:45 pm by bebiri

    Ni ada sya jumpa d forum(d mana sya pun lupa) cos sya main click2 jak.
    Sound yg di cover oleh jenis2 speaker.1Hz~20Hz teda cos manusia nda boleh dgr bunyi di bawah 20Hz..kecuali superman.

    Subs cover : 20Hz~60Hz
    woofers cover : 60~150hz
    Mid-Bass covers : 150Hz~300Hz
    Mid Range Covers : 300Hz~5,000Hz
    Tweeters Cover: 5,000Hz~20,000Hz..
    avatar

    Post on 30/1/2011, 6:50 pm by powerrud

    banyak suda terlepas topik ni..huhu..bz memanjang ja d skolah..bah bebiri nanti tt minggu ni datangla..pasal recommendation tu sound2 tu tanya dorang la..kalau tanya aku susa sikit sbb berhaluan kiri hehe..sony pun sedap juga drp alpine yg basic. ( fakta drp telinga ku )..percaya ka smakin dalam main ice semakin nda sedap sound tu kalau nda cukup praktis, kdg2 sony + speaker sony lg jauh lebih sedap n natural..hehe jd maksudnya stay simple n sounds good for ur own
    avatar

    Post on 31/1/2011, 3:19 am by finalazy84

    lawa la bebiri.sa rsa dlm 1 week sja bnyak ko dpt improve ni sbab ko minat mo baca Smile

    actly tu fact bleh berubah2 ikut keadaan (tuning).contohnya tu tweeter bleh main rendah smpai 2.5khz klau mid punya higher extension tdk bagus.tpi bleh merosakkan tweeter. sub klau main 60hz kadang punch akan hilang klau guna mid yg tdk kuat midbassnya.hasilnya akan dpt incomplete bass response. tapi klau sub main lebih dari 80hz, kita akan rsa tlmpau boomy dn bass akan dtg dari blakang suda. tpi yg sya ckp ni untuk 3way system (tweeter, mid, sub) klau 4way (tweeter, midrange, midbass, sub) rsanya ikut macam freq yg ko ckp tu suda la Smile

    ada lgi tetinggal, kita tdk buli dngar lebih 20khz juga...hehe klau dpt dngar tu mesti buli dngar antu Laughing
    avatar

    Post on 31/1/2011, 3:51 pm by bebiri

    powerrud : sya nda dapat tu pergi tt,cos sya teda d kk ^^.

    finalazy:sya budak baru belajar baini,so kena rajin membaca..td sya ada p survey audio system..budget mau jua rm1.5k..cos woofer+monoblock amp= RM750++ brand bagus la.tu blm masuk component and HU lagi..jadi d pendekan cerita..maybe sya beli 3 way 6.5" ..nda payah pikir2 pasal tuning..sya dapat tau jua org suka main speaker biasa (yg tiada 2way,3way,4way)cos senang mo atur..satu jenis speaker utk satu kerja.and buli cabut2 sesuka hati n upgrade/downgrade.and sya dpt tau jua SQ nda pasang speaker d blkng cos,dia akan kacau bunyi woofer(macam berlapis).

    Jadi ni macam la planing sya: HU+2way (front)+3 way(rear)+4 ch amp..sya rasa setup ni kira ok la.nda mau woofer,nanti nda muat booth blkng,lagipun sya nda mau blast2..cukup2 rasa dingar lagu John Gaisah jak.Depan 2 way cos kalau 3-way ,nanti bass depan n bas blkng nda serasi..lagipun bass nda bagus taru d pintu..ilang quality bunyi dia.

    Palan2 bili la ni.tunggu peruntukan.
    avatar

    Post on 31/1/2011, 4:16 pm by Boi

    bah.. ok juga tu.. tapi post ko sblum ni macam mau pakai 3 way front oo.. mengasi takut. heehehe.. berapa harga 2 way front yang ko mau beli?

    ada member beli amp + component depan + amp + woofer + kotak + pasang (wayar + fius + rca trans) dalam rm810.. rasa cukup sedap suda oo.. Brand Trans xla ayam kampung.. heehhee..
    avatar

    Post on 31/1/2011, 4:44 pm by powerrud

    hmm aku rasa aku paham pa maksud ko banyak2 way ni..3 way rear means coaxials 6x9 yg 3 way in one la tu..tula maksud aku main g2 ja cukup udah bro..tdk pening2 ko mau baca2 ni thread smpai ke khz, x over segala hehe...kecuali la kalau ko btl2 mau yg proper sq setup, tune asing2..ni saja ja pakai bahasa yg simple2, tp ko paham ba suda tu kan bro.. Smile..apa2 cara pun mau main sq ni speaker depan yg paling penting & yang paling paling penting sekali ialah tweeter..

    ni aku suggest la--component 6.5' (bukan yg coaxial, sbb ko nda dpt staging tu nanti), speaker sony pun ok lagi dari alpine yg low end termasuk type S
    --6x9 speaker (kalau kancil di belakang pakai 6.5' coax, tp nda cukup bass
    kalau ko nda pakai sub..mau juga 6x9.
    --4ch amp, atau nda payah pun bleh (mau tengok watt speaker)
    --tuk stage ni aku personally suggest pakai sony HU..
    (yg ada usb, 2 atau 3 pre out)..haha msti kamu heran ni napa aku
    suggest sony, ada sebabnya tu..bukan bengong2 pg suggest
    sembarangan hehe..

    nah siap system murah n lebih sedap dari system alpine di kancil aku skrg...(bergantung dgn macam mana barang2 tu di install)..

    p/s, teda system yang lengkap/sedap tanpa subwoofer.



    Smile
    avatar

    Post on 31/1/2011, 4:45 pm by powerrud

    Boi wrote:bah.. ok juga tu.. tapi post ko sblum ni macam mau pakai 3 way front oo.. mengasi takut. heehehe.. berapa harga 2 way front yang ko mau beli?

    ada member beli amp + component depan + amp + woofer + kotak + pasang (wayar + fius + rca trans) dalam rm810.. rasa cukup sedap suda oo.. Brand Trans xla ayam kampung.. heehhee..

    3 way front tu mungkin coaxial 3 way..3 way juga tu namanya hehe.

    btw im in kk rite now..ngan p80 ku yg telah banyak berjasa kuikui
    avatar

    Post on 31/1/2011, 5:00 pm by WinDu

    mau tanya sikit...kalau sub jl 12v3 baru dengan harga RM400 kira berpatutan kah??
    avatar

    Post on 31/1/2011, 5:12 pm by powerrud

    WinDu wrote:mau tanya sikit...kalau sub jl 12v3 baru dengan harga RM400 kira berpatutan kah??

    JL rm400 baru? probably its a fake
    avatar

    Post on 31/1/2011, 5:17 pm by WinDu

    thanks...petang tadi ada kat penampang jaid pegi survey kedai2 kat sana

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 24/8/2017, 6:10 am