SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    SQ style ICE V6

    Share
    avatar
    finalazy84
    MODERATOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 32
    location : Keningau - KK
    Tag ID: : SFC 04901
    Points : 9992
    Reputation : 41
    Number of posts : 3863
    27012011

    http://i38.servimg.com/u/f3 SQ style ICE V6

    Post by finalazy84

    ckmoy007 wrote:lets talk about anything and everything about sq(Sound Quality) setup here... cheers and have a nice day. Very Happy
    WELCOME TO THE SQ WORLD welcome



    What is SQ?

    There's a misunderstanding that SQ(Sound Quality) is a system that can't play loud. Stock system also can't play loud but that's far from a real SQ system. So what is Sound Quality? SQ is that aspect of a sound system, which encompasses all of the performance factors which give the system the ability to re-produce an accurate and life-like rendition of the original recording as perfectly as possible. It includes factors such as tonality, ambience, subtle nuance, system gain structure, dynamics,transient response, and the list goes on and on.
    SQ is a combination of all these technical factors as well as proper
    speaker placement and proper system design. When a system is said to have perfect SQ, it generates the most accurate sound possible, with a sense of musical realism that gives the listener the impression that they "hear" a live performance right in front of them, as if the listener was in the audience watching the actual performers on an actual stage. Now, to get this realistic musical "sound stage" in a car, it takes careful system planning, speaker placement, and tuning.

    From the reputable car audio enthusiast

    http://teamaudionutz.com/a2.htm

    kurang 1 org owh kn...hehe


    Last edited by finalazy84 on 5/2/2011, 12:06 pm; edited 2 times in total
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 6/4/2011, 6:18 pm by finalazy84

    tpi klau F#1 rsanya even 3way midbass punch tdk smpai jantung...
    planing la juga tu mo F#1 3way...tpi apa buli buat...mahal btul ba...haha nda mampu sya...

    andrew: ko bikin fiber confirm suma buli masuk tu...haha tpi jgn smpai ko tdk nmpak depan la...hehe

    Post on 6/4/2011, 7:00 pm by Andreww

    finalazy84 wrote:tpi klau F#1 rsanya even 3way midbass punch tdk smpai jantung...
    planing la juga tu mo F#1 3way...tpi apa buli buat...mahal btul ba...haha nda mampu sya...

    andrew: ko bikin fiber confirm suma buli masuk tu...haha tpi jgn smpai ko tdk nmpak depan la...hehe


    Yg setup sa sekarang sa mo buat pure SQ.....guna full 3 ways scanspeak....cuma tweet ja guna F#1......tinggal mo beli 12M ja...18W dapat udah....
    avatar

    Post on 6/4/2011, 7:42 pm by Boi

    wow.. ada SQ, SQL, alang la kasi lengkap. + lagi SPL. hehehe..

    ba final.. kalau jadi tu 3 way f#1 jangan lupa kawan2 aa.. hehehee..
    avatar

    Post on 6/4/2011, 9:45 pm by finalazy84

    haha...lom lgi ada planing untuk masa terdekat ni...biar la guna sja apa yg ada Smile
    avatar

    Post on 6/4/2011, 10:41 pm by Boi

    bagus2.. mau kahwin sudakan.. hhehehee..
    avatar

    Post on 7/4/2011, 4:47 pm by ckmoy007

    boi, u repaired for rm300 ka? ok juga tu. saya punya rm250. better than getting a new one la. haha. next monday baru bopleh send balik kasi saya.
    avatar

    Post on 7/4/2011, 5:20 pm by Boi

    ala.. saya xtau lagi bila.. saya mau pm la tanya.. ya.. better daripada d buang..
    avatar

    Post on 7/4/2011, 6:58 pm by finalazy84

    nakan...sa suda ckp bgus p repair...hehe
    kena dngar dulu la macam mna hasil repair tu...
    avatar

    Post on 7/4/2011, 7:08 pm by Boi

    ya.. dia belum reply lagi.. tadi nampak macam dia on9..


    nizam - kasi sempat ba siap ko punya system sebelum saya abes.. baru la dapat merasa ramai2.. hehehee..
    avatar

    Post on 8/4/2011, 1:19 pm by powerrud

    haha...baru balik outstation...gila la penatzzz huuu...seminggu nda dgr sq di kereta ku, skali masuk balik td huhuhu, bkin menangis pula hehe..alala andrew, tu seas ngam pasang di kancil ja bah, ko punya double cab tu mau kicker atau mtx bah, alang2 dum2 cak...nda pun ameron saja bah hehehe...jgn marah andrew gurau2 ja....haha boi, simpan ja la dulu,nanti aku angkat kalau ada duit lebih..pasang la di kereta mana2, bgus di suzuki kaik la..hehe

    repair voice coil teda masalah bah bg org yg memang terer repair, msti dia pkai wayar yg sama jenis & saiz & gulungan yg sama juga..(hehe pengalaman pasal guitar pickups)..

    edit-

    wah lambat pula ni thread, nizam udah pasang system ka
    ck cant wait to "sneak peek" ur system..


    Last edited by powerrud on 9/4/2011, 4:27 am; edited 1 time in total

    Post on 9/4/2011, 2:37 am by Andreww

    Hehehe...power seak peek kah sneak peek? Soma orang sedang sibuk bah ni kali...sama ada sedang mengira duit atau sedang menikmati sorang2 sistem masing2...tapi yang pasti c Nizam sedang menikmati STEG dia and CK sistem dia yg kena install autosound...sementara tu mari sa buat iklan... hehehehe.....ntah korang dengarkah nda lagu style macam ni....tapi sekali sekala lari dari kebiasaan syok juga....


    http://www.youtube.com/watch?v=U5UKkS1eFAs

    http://www.youtube.com/watch?v=BrGxWoytz5U

    http://www.youtube.com/watch?v=E3HZO8jjE9Y

    http://www.youtube.com/watch?v=XnIzjPnP-J4
    avatar

    Post on 9/4/2011, 4:35 am by powerrud

    astaga typos...hehe thanks for correcting..suda d kc betul

    tu la bah tu andrew...smua suda maju ni, takut aku, kalau ada duit lebih mungkin bulan 5 ni ada la lagi aku upgrade sikit2..
    hehe ko punya lagu2 ni memang sq btl..
    mau juga aku membeli usb adapter tuk pioneer tu, nda tahan lah cda saja...mau juga dengar mp3 metal2 ni.
    avatar

    Post on 9/4/2011, 4:47 am by AIRpulse

    hehe.. steg lama lagi..tu org hantar pakai e parcel, 1 2 minggu..adei..tapi bukan juga mau pasang sekarang.saya tak tau bilalah mau buat ni system..pening2.

    secara keseluruhan barang saya lengkap dah. hu, 2 way, sub, amp, rca, scable kira adalah. tinggalah barang2 yg kecil2 macam distribution block, power cable, sub box begitu.

    mau install buat tempat bagus2 ni..buat sekali saja lepas tu nda mau tukar2 lagi hahaha..cukuplah habis ribu2 suda ni utk barang second hand

    Post on 9/4/2011, 7:23 am by Andreww

    parcel geng? alalala...talampau juga...bukan satu minggu tu....silap2 satu bulan...tu pun kalau tia kena hentak sana sini...hehehehe....tapi sa kirim parcel ari tu g pahang dua minggu sampai...speaker....x da juga masalahlah....murah lagi RM26 ja 5 kg...
    avatar

    Post on 9/4/2011, 7:45 am by powerrud

    haha rilex ko bah nizam, sikit ja tu, aku ni brapa kali tukar barang udah..last2 pakai sony juga nanti ni kekeke
    avatar

    Post on 9/4/2011, 8:04 am by AIRpulse

    haha, betul2 last2 sony jak ni hahaha..

    ada tu cda9835 tu kena jual..boleh nego lagi..hehehe..

    andreww- yup, memang murah tu kalau parcel, hari tu tu org minta rm30 jak utk amp..cuma memang lamalah menunggu..saya pun terkejut hari tu dia ckp hantar pakai parcel, amp tu habislah kalau kena hentak sana sini..sudahlah steg tiada lagi distributor ni..


    Last edited by AIRpulse on 9/4/2011, 8:12 am; edited 2 times in total

    Post on 9/4/2011, 8:05 am by Andreww

    okay bah sony...sa pakai sony juga d umah tapi main SACD lah....
    avatar

    Post on 9/4/2011, 8:20 am by finalazy84

    aiya system ku ada noise.d tweeter kiri sja lgitu... Sad

    Post on 9/4/2011, 8:24 am by Andreww

    finalazy84 wrote:aiya system ku ada noise.d tweeter kiri sja lgitu... Sad


    ada masalah udah tu tweet ko....kalau mo let go msg2 sa lu k...
    avatar

    Post on 9/4/2011, 8:26 am by AIRpulse

    hahaha..si andreww, hahaha..
    avatar

    Post on 9/4/2011, 8:29 am by finalazy84

    haha... bukn tweeter tu prob...macam punca dari HU owh...huhu klau sya swap kiri p kanan tu noise pn pindah p sblah kanan. pkai RCA lain pn sama juga.

    pa macam mau ground RCA?pernah dngar?
    avatar

    Post on 9/4/2011, 8:38 am by Boi

    jarang orang ground rca.. tapi masalah besa pioneer = pico amp. buat ground tu HU p rca..
    avatar

    Post on 9/4/2011, 8:43 am by powerrud

    dari HU? pasti bukan dari amp? ok tu kejadian pernah aku jumpa masa tengok yaris sq baru install..siap tukar tweeter baru lagi, rupa2nya rca ka atau cable tu puncanya nda ingat udah haritu..tp boleh jadi juga tweeter.

    say no no no to rca grounding...warning dari sifu besar.., smua system ko akan rosak sikit demi sedikit..

    ni la sq, makin mahal makin sensitif, sikit saja trus sot/rosak...mau jaga bgus2..huhu
    avatar

    Post on 9/4/2011, 8:46 am by Boi

    hehehehe... noob answer.

    BTW yaris JBL suda jual ka dia punya kreta? macam ada di mudah jak tu..
    avatar

    Post on 9/4/2011, 8:54 am by finalazy84

    huhu

    so far sa suda try
    1. swap RCA dari HU kiri p kanan = noise pindah p kanan
    2. swap channel d AMP ( mid p tweeter, tweeter p mid) = sama juga tu noise ada
    3. guna RCA lain = noise masih ada

    klau engine idle tdk dngar. on aircond ada suda sikit2.klau menarik RPM tinggi2, rasa macam ada turbo pula kreta sa...haha

    ada ka kmungkinan psal HU punya grounding?tpi yg pelik seblah sja ba.untuk kiri sja.klau tweeter rosak, takkan la tu noise boleh pindah p kanan bila swap RCA Suspect

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 23/6/2017, 11:33 pm