SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    SQ style ICE V6

    Share
    avatar
    finalazy84
    MODERATOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 32
    location : Keningau - KK
    Tag ID: : SFC 04901
    Points : 9992
    Reputation : 41
    Number of posts : 3863
    27012011

    http://i38.servimg.com/u/f3 SQ style ICE V6

    Post by finalazy84

    ckmoy007 wrote:lets talk about anything and everything about sq(Sound Quality) setup here... cheers and have a nice day. Very Happy
    WELCOME TO THE SQ WORLD welcome



    What is SQ?

    There's a misunderstanding that SQ(Sound Quality) is a system that can't play loud. Stock system also can't play loud but that's far from a real SQ system. So what is Sound Quality? SQ is that aspect of a sound system, which encompasses all of the performance factors which give the system the ability to re-produce an accurate and life-like rendition of the original recording as perfectly as possible. It includes factors such as tonality, ambience, subtle nuance, system gain structure, dynamics,transient response, and the list goes on and on.
    SQ is a combination of all these technical factors as well as proper
    speaker placement and proper system design. When a system is said to have perfect SQ, it generates the most accurate sound possible, with a sense of musical realism that gives the listener the impression that they "hear" a live performance right in front of them, as if the listener was in the audience watching the actual performers on an actual stage. Now, to get this realistic musical "sound stage" in a car, it takes careful system planning, speaker placement, and tuning.

    From the reputable car audio enthusiast

    http://teamaudionutz.com/a2.htm

    kurang 1 org owh kn...hehe


    Last edited by finalazy84 on 5/2/2011, 12:06 pm; edited 2 times in total
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 31/1/2011, 5:31 pm by powerrud

    WinDu wrote:thanks...petang tadi ada kat penampang jaid pegi survey kedai2 kat sana

    ya bah bro, d twu & semporna pun ada jual tu...tp dorang bgtau juga tu JL fake..tengok rupa n harga pun bleh tau udah
    avatar

    Post on 31/1/2011, 5:43 pm by Boi

    ya.. pena juga tengok d tempat ahseng.. 400 bole dapat w0. tu pun xcukup. heehhe

    power - sowi.. aku xtersnd msg mu tadi.. p jalan dgn c boy n mamak mu tadi beli barang dorang. khamis mlm baru flite ku p kk.. baru semalam aku beli tiket. rupanya dia pun p kk bawak kreta.. rugi 150..
    avatar

    Post on 31/1/2011, 6:49 pm by bebiri

    boi :Sound Perfect Auto RM599 jak.complete ada baitu d mudah.Brand TRANS...blum masuk cable n labor..pasal 3 way depan tu..sya masi buta ICE bah tu..skrng ok2 sdh la kenen.

    powerrud:sony model apa,harga berapa? single/double din?

    Oh ada satu soalan ni,kalau main 4 speaker (2 depan dan 2 bkng),yg depan saiz kena kasi kecil ka dari yg belakng contoh 4"/5.25 front and 6" belakang..atau kasi sama jak 6".

    sya mo beli tu amp 2nd 4ch 1200/1500wtt macam murah2 jak d mudah tu.
    avatar

    Post on 31/1/2011, 7:57 pm by Boi

    oo.. ada kedai sini 499. sub + amp + speaker.. samaka set yang 599?



    edit - ok. suda cek.. lebi kurang juga. sebab yang 499 xda kotak. lagi pun ni di bagi player. bagus amek n jual 100. sebab konprom saun xsedap. ehhehee.. n power cool lagi ok. sebab wiring dia bagi skali..
    avatar

    Post on 1/2/2011, 2:55 am by powerrud

    bebiri wrote:boi :Sound Perfect Auto RM599 jak.complete ada baitu d mudah.Brand TRANS...blum masuk cable n labor..pasal 3 way depan tu..sya masi buta ICE bah tu..skrng ok2 sdh la kenen.

    powerrud:sony model apa,harga berapa? single/double din?

    Oh ada satu soalan ni,kalau main 4 speaker (2 depan dan 2 bkng),yg depan saiz kena kasi kecil ka dari yg belakng contoh 4"/5.25 front and 6" belakang..atau kasi sama jak 6".

    sya mo beli tu amp 2nd 4ch 1200/1500wtt macam murah2 jak d mudah tu.


    saiz depan pakai yg standard 6.5'
    belakang kalau ko btl2 nda mau subwoofer, pakai 6x9 ( speaker telur org bilang ), tp kalau mau kc fit ja lubang belakang kancil tu pakai 6.5 juga.
    (ko tau juga kan beza component sama coax, kalau nda nanti aku post gambar cni)

    sony cdx-gt280 (teda usb rm 299) sony cdx-gt480 (ada usb rm350+), single din..kalau cari setiap kedai ada lg model lama diantara dua ni aku nda ingat udah...ko tgk kalau kedai tu jual lg mahal dari harga ni jgn la beli, tipu ja tu..di kedai aksessori sony tawau jual harga ni, bini ku punya kancil pakai gt180 rm180 ja (tp nda bleh mp3,teda usb, 1 pre out ja..tp sound lg sedap dari alpine cde100eub harga rm400

    pa nama amp yg ko mau bli tu bro


    Last edited by powerrud on 1/2/2011, 3:11 am; edited 1 time in total
    avatar

    Post on 1/2/2011, 3:01 am by powerrud

    kereta ko ok udah nizam?
    avatar

    Post on 1/2/2011, 6:56 am by finalazy84

    ba bila mau jumpa?hehe besok sya balik suda ni.

    bebiri: cuba ko p icehifi.com.ada tu saturang jual brg2 bgus mura2.pelan2 ko bikin system ko ba.jgn rush.bila ada duit sikit, ko bikin skit.kcuali la ko tahan hati...hehe

    windu: JL W3v3 klau new around 1.2K
    avatar

    Post on 1/2/2011, 7:36 am by powerrud

    haha, ko balik jalan mana final. singgah papar la
    avatar

    Post on 1/2/2011, 9:22 am by finalazy84

    kimanis...bsuk sya koling2 ko la
    avatar

    Post on 1/2/2011, 10:45 am by powerrud

    finalazy84 wrote:kimanis...bsuk sya koling2 ko la

    orait, nanti trus pg city audio
    avatar

    Post on 1/2/2011, 11:29 am by AIRpulse

    baru jak sampai kk ni..hahaha penatnya..

    ooo kamurang mo buat tt juga ka?

    kereta saya steady jak, kereta legend kan, dengan atap bengkok hahaha Laughing

    yg nda tahan ni cermin depan sekarang ni tiada tinted, panas gila kalau jalan time tengahari malu
    avatar

    Post on 1/2/2011, 11:30 am by AIRpulse

    bah..soalan mudah:

    steg k202 atau mbquart discus dsc2150?
    avatar

    Post on 1/2/2011, 11:34 am by WinDu

    city audio ni kat area papar town kah?
    avatar

    Post on 1/2/2011, 11:51 am by bebiri

    ok tenkiu2..nanti sya cek2 sono carhifi,ty powerrud...k nanti sya buat pelan2 la..relax..

    Sya blm beli,planing mo beli la ni ..apa2 brand jak,ada tu sony xplod amp XRV 666 4ch 1200wtt.macam ok.rasa2 macam mo main xplod setup ni.wakakaw.

    CDX-GT180 XPLOD versi 2009 =RM 298 ..mahal..zzz.

    Post on 1/2/2011, 12:02 pm by Andreww

    Boi wrote:bebiri - kalau yang betul2 sq setup, jarang pakai 3 way. sebab susah mau kawal bunyi (gain, crossover dan eq). Lagi 1 kena tengok buget la berapa. kalau ko mau maen barang baru. besa xlari 2 ribu la untuk player + komponen depan. lagi pun ko cakap "sya tgh mo buat SQ setup". hehehee...


    Laughing Laughing Gong Hei Fatt Choi geng2 SQ semua.....abis udah duit gatah ni....
    avatar

    Post on 1/2/2011, 12:48 pm by powerrud

    nizam: haha, bleh jer, saja2 dgr2 sound kan...go for steg supaya puas hati.

    bebiri : hehe, mahal tu kalau harga gitu, kalau ko mau nanti aku blikan ko di tawau la.,x plod setup la, kalu ko mau main brand alpine, ko blikan aku set sony, aku bagi ko alpine set ku walaupun lagi mahal hehe

    ya windu, city audio pekan papar, tengok di kk ramai org pakai sticker city audio
    avatar

    Post on 1/2/2011, 2:06 pm by finalazy84

    sa tdk tau tu d mna...hehe
    avatar

    Post on 1/2/2011, 2:44 pm by WinDu

    pekan papar pun besar tu...kat kedai lama atau pasar?
    avatar

    Post on 1/2/2011, 2:53 pm by powerrud

    WinDu wrote:pekan papar pun besar tu...kat kedai lama atau pasar?

    lalu roundabout masuk pekan pastu masuk simpang sebelum petronas..
    avatar

    Post on 1/2/2011, 2:59 pm by WinDu

    ok tq power
    avatar

    Post on 1/2/2011, 3:33 pm by powerrud

    ok bah windu

    hmm tfikir mau pasang 2 HU sekali gus, satu yg bleh main mp3 keke, mau pasang dvd lipat susa juga d kreta ku karang kena aircond pula monitor nya
    avatar

    Post on 1/2/2011, 3:37 pm by bebiri

    hehe powerrund,x pa..sya beli sini..ada kawan sya d accessories baru kanal time survey2 brg smlm...and sya mo men sony ^^.lek2 dulu la buat audio ni..mo kasi ringan kereta dulu..supaya fc lagi bagus..minyak naik pula..adei..sport rim la erti dia ni.
    avatar

    Post on 1/2/2011, 3:55 pm by powerrud

    bebiri wrote:hehe powerrund,x pa..sya beli sini..ada kawan sya d accessories baru kanal time survey2 brg smlm...and sya mo men sony ^^.lek2 dulu la buat audio ni..mo kasi ringan kereta dulu..supaya fc lagi bagus..minyak naik pula..adei..sport rim la erti dia ni.

    hehe, ok bah bro, cukup lebih dari cukup udah tu, dapat speaker sony component lg sedap, menyesal aku nda bli sony setup dulu hanya sebab kedai sony tu tutup haritu haha, pdahal suda set dlm kepala mau semua sony tuk kancil ku..

    ya bah, ko punya kancil suda tukar enjin mira turbo ka? jimat banyak oo..ni aku drive kancil (enjin standard) sama ja macam vios punya fc huhu..minyak naik terasa juga, rm80 suda dari twu-kk.kalau dulu rm70 ja
    avatar

    Post on 1/2/2011, 5:15 pm by finalazy84

    buka ka cityaudio esok rudy? Suspect hehe
    ba klau jadi jumpa sa kstau...tpi sna kerja fiberglas dorg tdk secantik tmpt ahseng ba kn
    avatar

    Post on 1/2/2011, 5:22 pm by powerrud

    ndatau, nanti esok sms, mau byr celcom dulu adeh..hehe ah seng is the best..

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 23/6/2017, 11:33 pm