SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    saiz tabung ekzos untuk kancil turbo...

    Share

    shafiq111
    JUNIOR
    JUNIOR

    Male
    Countries/State : Pahang
    Age : 28
    location : kuantan
    Points : 5161
    Reputation : 2
    Number of posts : 100
    06022011

    http://i38.servimg.com/u/f3 saiz tabung ekzos untuk kancil turbo...

    Post by shafiq111

    saiz tabung brape inci yang sesuai untuk kancil turbo?help.....
    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    avatar

    Post on 1/3/2011, 8:55 am by jezzboyz

    kiki.. koya pasang tebo nak wat cam ne... wakakakaka.... nak bui napook ganas... ehhehe..

    Post on 1/3/2011, 9:09 am by rayz yokai

    kira nnt mau try balut ekzos la ni...mau tgk macam mna respon kereta nnt...hehe
    avatar

    Post on 1/3/2011, 9:45 am by jezzboyz

    berapa harga pembalut ekzos tuh ekk??? mesti sampai 100 kan??

    Post on 1/3/2011, 11:00 am by rayz yokai

    mau tnya sepa2 yg pnah balut ekzos ni....sa pn nda tau brapa harga
    avatar

    Post on 1/3/2011, 11:16 am by keba

    dlm 70-80..utk 1 set, pjg 5 meter..

    Post on 2/3/2011, 3:50 am by rayz yokai

    ok jg harga tu....kra nnt mau psg la lau gitu ja harga...hehe
    avatar

    Post on 5/3/2011, 3:50 am by Lockon

    balut jgn x balut..aku pon balut jgk..cantekk
    avatar

    Post on 5/3/2011, 8:53 am by jezzboyz

    cantekkk.... tp nih kan harga kat sini kan.. mesti sana lagi mahal kan???
    avatar

    Post on 5/3/2011, 12:29 pm by Lockon

    d cni dlm rm70-90 5m..tgk dr tokeh yg jual lar..klu kwn2,bg hrga kwn2

    Post on 7/3/2011, 3:21 am by rayz yokai

    bro lockon d mana ko balut ekzos kereta ko....rasa macam mau psg ni...hehe
    avatar

    Post on 7/3/2011, 3:27 am by Lockon

    mn2 pun boleh balut tu,kdi piping pun bleh..klu ko balut tu bro,kc cantek2 bru npk ganaz..utk kebaikan jg kn

    Post on 7/3/2011, 3:38 am by rayz yokai

    kira mta balut d osaka ppang baru ja la ni......kira mau psg da ni tp tgu gaji dlu la....hehe
    avatar

    Post on 8/3/2011, 7:00 am by jezzboyz

    ekzos standard kala balut kan sejuk sangat lakkk...
    avatar

    Post on 5/11/2011, 11:27 am by AIRpulse

    terima kasih atas maklumat2 yg ada dalam topik ni..

    so saya boleh buat kesimpulan suda utk piping kancil l2s saya:

    - saiz piping 2 inci (sebab enjin standard saja)
    - pasang tabung tengah Sflow (bukan mo racing hari2, mau guna pergi kerja bah)
    - balut dengan kain thermal heat (supaya lebih sejuk)
    - pakai paip putih saja la (asalnya mo pakai stainless, tapi kalau dah mau balut dengan kain thermal heat ni, macam membazir saja pakai stainless hahaha)

    cuma saya ada kemuskilan:

    - so piping, dari tabung tengah, kasi lurus saja ka sampai hujung, atau boleh ikut balik laluan piping asal kancil yang penuh liku liku tu?

    - kain termal heat tu kita balut start dari downpipe sampai hujung ka? sebab saya nampak org balut macam dari tengah ke hujung saja (mungkin jimat kos)

    - boleh ka, dengan tabung tengah SFlow sahaja,tanpa pakai mufler di hujung, bunyi ekzos tidak bising? sebab piping sekarang di kancil saya ni macam tulah, bunyi senyap, best. cuma piping 1 inci. bahaya, dah mau dekat setahun suda pakai piping standard ni adei...

    terima kasih, harap ada yang tolong bantu
    avatar

    Post on 6/11/2011, 4:01 am by fuumin

    yg aku biasa nmpk kancil turbo guna muffler sja..mgkn dorg lbh kepada performance la..macam besar sedikit jg ba tu piping asal bro ,xkan la 1inci sja hmm..

    bro pnya taste macam mau yg senyap pnya ,sma macam aku hehe..
    avatar

    Post on 6/11/2011, 10:45 am by kent1189

    Kasi senyap eksos, sedap masa memandu long distance.. boleh layan pemandangan. kalu ekzos bising, sakit telinga.. lebih2 lagi kalu bawak keluarga. Kalu turbo, kasi besar piping suda jgn terlalu bising, kasi dengung sikit ok la. kalu enjin standard kancil, ori lagi bagus pd pndangan aku.. lagi kuat pickup drp eksos besar dan bunyi bising, tukar header saja cukup. tapi kalu org2 yg baru mau men kereta nih, mesti la mau ejos besar dan bising kan..hehe. 4tahun aku guna ejos besar dan bising, skrg suda 1tahun guna ori, sedap telinga mendengar.. selesa dlm kereta. kereta power tapi senyap bagus lagi. Kalu enjin standart kancil x cantik la bunyi dier kalu memecut.. macam org teriak pecah suara. hehe ni pndangan aku la, setiap org ada citarasa sendiri kan..
    avatar

    Post on 6/11/2011, 5:23 pm by AIRpulse

    bro fuumin - entahlah bro, aku pun tak ukur lagi..dari pandangan mata macam 1 inci saja tu..sekarang memang terasa ada restriction..kalau tukar piping lagi besar mesti perasaan tu hilang hehehe.

    baru saya teringat saya pernah nampak satu kancil dia tak pakai muffler, bunyi tak juga bising.mungkin dia pasang tabung tengah saja. nampak simple saja. agaknya kalau dah pasang flexible aka nanas dan tabung tengah cukup sudah kasi rendam bunyi ekzos tu..

    aku bukan apa, kadang2 bunyi2 kereta kancil ni bikin sakit hati saja mendengar, lepas tu tak laju lagi tu hahaha.loss power lah tu..aku suka yang senyap..kalau boleh mau senyap macam sekarang ni bro..nda mau ada bunyi dengung ka..dahlah aku ni selalu jalan jauh, nanti silap2 boleh pekak jadinya hahaha

    bro kent - betul tu, bunyi org menjerit suara pecah hehehe.
    avatar

    Post on 7/11/2011, 2:57 pm by Lockon

    pki straight besttt..tp bunyi mmg kuat & fuel consumption mmg tgi..
    avatar

    Post on 7/11/2011, 5:34 pm by AIRpulse

    bunyi bising tu bah nda tahan bro lockon..bukan kereta power pun mo bunyi ekzos macam EVO hahaha

    kamurang rasa2 berapa ya bajet kalau mo tukar piping pergi 2 inci? pakai paip biasa2 saja
    avatar

    Post on 8/11/2011, 1:45 pm by fuumin

    bro airpulse jgn2 kereta ku yg bro nmpk ,just kidding haha..
    setup exzos ku skrg 1.8inci dr dpn smpi blkg ikut jln asal piping kancil n guna silencer kancil x pakai muffler..bunyi x bising tapi tu la bunyi masuk kat dlm kereta hmm..performance wise~
    avatar

    Post on 9/11/2011, 10:37 am by AIRpulse

    lol..kalilah kan hahaha..

    oh..kalau tak pakai muffler bunyi masuk dalam kereta ka? kuat juga ka bunyinya? hairan juga..kalau gitu kena juga pasang muffler jawabnya ni..

    avatar

    Post on 9/11/2011, 11:39 am by fuumin

    hahaha

    xtau jg owh bro ,tapi tu la yg berlaku d kereta ku..bunyi msuk d dlm..tapi stail jg la sbb exzos tip xda apa2 hanya paip besi yg berkarat d potong serong n bunyi x bikin sakit telinga n hati mendengar haha
    avatar

    Post on 9/11/2011, 4:11 pm by AIRpulse

    ok juga tu kan bro..yang penting tidaklah bunyi bising..pasang tip ok suda..

    hum, kalau buat twin tip tidak ngam kan?
    avatar

    Post on 10/11/2011, 10:59 am by fuumin

    ada biasa tu bro hafkat exzos mira twin pipe..senyap bilang..
    avatar

    Post on 10/11/2011, 4:35 pm by AIRpulse

    oh ya..pernah juga dengar ekzos ni..macam hari tu org jual rm800 mahal juga, tapi memang pnp terus..

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 12/12/2017, 3:52 am