SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    BOV [Blow Off Valve]

    Share
    avatar
    ravekeeper3
    JUNIOR
    JUNIOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 32
    location : Kota Kinabalu
    Tag ID: : request?
    Points : 5335
    Reputation : 1
    Number of posts : 200
    15032011

    http://i38.servimg.com/u/f3 BOV [Blow Off Valve]

    Post by ravekeeper3

    hmm...smpai skrng sa tida taw apa fungsi brng ni...takkan untuk bunyi ja? maybe ada fungsi la klu kreta yang ada turbo...klu kreta yang teda turbo bole pasang ka ni? kalu teda turbo dan pasang ni apa jadi?
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 15/3/2011, 9:15 pm by keba

    bov ni hny utk enjin torbo shj..
    fucntion bov adalh utk mngeluarkn boost blebihan dari piping n ic semasa shifting..
    utk elak boost kembali ke compressor n tendang balik fan torbo..
    lama2 buli rusak fan torbo kalau x pkai bov
    avatar

    Post on 16/3/2011, 1:39 am by ravekeeper3

    sa punya enjin supercharge...yang ada ic kecil...dari post yang lain sa ada bagitaw yang ada bov standard installed...jadi..bule tukar yng aftermarket ba kan? hehehee

    Post on 16/3/2011, 3:16 am by rayz yokai

    lau turbo mesti ada ni brg bro...
    avatar

    Post on 16/3/2011, 6:55 pm by keba

    ravekeeper3 wrote:sa punya enjin supercharge...yang ada ic kecil...dari post yang lain sa ada bagitaw yang ada bov standard installed...jadi..bule tukar yng aftermarket ba kan? hehehee

    buli tukar bha..elok amek hafkat drp cap ayam..
    nnt x puas ati lak bunyi..hehe
    avatar

    Post on 17/3/2011, 5:13 am by ravekeeper3

    uwooohhh..hehhehee..orait bro! keching keching!!! heheheh here i come!
    avatar

    Post on 25/3/2011, 12:07 pm by ravekeeper3

    hmm..kalu standar blow off pun tida bunyi, mungkin kah klu pakai aftermarket punya blow off pun tida bunyi?
    avatar

    Post on 25/3/2011, 3:47 pm by adeqyana

    klu enjin mira bro mmg std bov xbunyi juga..tp klu hos yg belakang bov tu d cabut,mmg ada bunyi tu..tp xla bunyi kecccinnggg...lain skit bunyi nya..
    avatar

    Post on 25/3/2011, 4:24 pm by ravekeeper3

    bov ne, mesti ada 1 smbung pergi intake [intercooler], dan satu lagi pergi vacuum ba kan?...dan proses dia, bila tekan minyak bov akan tutup, pastu lepas minyak bov akan buka....g2 ka?? sa pkir2 mo pasang HKS punya bov ne..
    avatar

    Post on 26/3/2011, 11:32 pm by keba

    yupt..btol tu bos..bila tekan mnyak, udara akan dsedut..
    thasil vacuum d intake..vacuum ni jgk la yg tarik spring valve (tada bunyi)..
    bila lepas je mnyak, udara suda x dsedut maka tada vacum..
    jd xdak daya yg tarik spring valve n valve akan tbukak..
    avatar

    Post on 27/3/2011, 8:38 am by Lockon

    kc lepas tu hos,kepasss2 tu bunyi...vroooommmm kepassssss hehehe
    avatar

    Post on 7/4/2011, 11:20 am by NewbieKCAR

    boleh bg contoh x hos kt mna yg mahu di lepas tu??
    avatar

    Post on 11/4/2011, 2:40 pm by adeqyana

    kasi lepas jak hos yg hujung bov std tu..mseti bunyi punya...kn klu L2s punya enjin lepas intercoler tu ada hos bov..lepas hos tu ada bov std..lepas bov std tu ada lg hos d hujungnya..hos itu la yg d sambung..

    intercoler--------------hos-------bov std---------hos so hos hujung ni yg d cabut....

    faham ka bro???nnti saya cari gbrnya..
    avatar

    Post on 11/4/2011, 3:34 pm by ravekeeper3

    klu supercas,..angin dia tida sekuat turbo tu...so....klu nasib, bunyi la...klu tida, stakat dia buang angin ja..hahaha...sa punya ada bunyi skittttt ja...kdang2 teda..hahaha
    avatar

    Post on 11/4/2011, 8:06 pm by keba

    supercas x bnyi kuat sbb kbanyakn supercas suda diset 0.7bar..
    torbo lak 0.9bar

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 26/7/2017, 3:38 pm