SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    salam sejahtera.. projek kancil

    Share
    avatar
    NewbieKCAR
    REGULAR
    REGULAR

    Male
    Countries/State : Malaysia
    Age : 31
    location : DiBumiYangNyata
    Points : 4882
    Reputation : 1
    Number of posts : 323
    05042011

    http://i38.servimg.com/u/f3 salam sejahtera.. projek kancil

    Post by NewbieKCAR

    sy newbie di sni.. sy ingin meminta pendapat orang yg lebih pkar... sy mmbawa kancil 850 standart,selama lebih kurang stahun lebih pikir2 dn skrg sy brhjat utk convert injen krete sy dengan injen L502.
    persoalannya..
    1. bnda apa yg boleh d tambah / di tukar supaya injen itu smakin kuat dan tahan lama?
    2. myk pelincir (myk itam,myk gear,etc) apa yg ssuai utk ketahan jgka msa pnjg?
    3.mcmne nk tahu gearbox l5 tu LSD ke x...??(xmau kne tipu)
    4.absorber/ spring yg trbaik utk kancil...
    5.spark plug yg ssuai utk l502

    krjasama anda amtla di hrgai. trm ksih

    (modal tidak terhad, boleh bikin tetapi xnk smpi jpj x lepas.. kira bikin tp msih lepas dr undang2,,, )
    --------------------------------------------------------------------------------------------------
    jawapan yang sudah diketahui setakat ini
    castrol magnatec / eneos
    NGK iridium
    electric pump - walbro, injector - njector 1g (injector wrna ijau) or gsr
    regulator - works engineering - adjustable SR..
    open pod
    turbo timer
    RSM
    turbo indicator / boost meter
    tkar brake servo/booster L5
    rhf4 kod vf1X / vf13, kod vf27
    actuator
    mufler jasma / pipe 2 inci straight depan smpai blkg / mufler hks silent hi power
    wastegate
    safc 2 blue screen / emanage blue
    td04 pajero manifold baru
    ic vr4



    ini lah hasilnya..// trm kasih warga sioloon kerana bagi tunjuk ajar....


    Last edited by NewbieKCAR on 19/5/2011, 9:03 am; edited 24 times in total
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 8/4/2011, 5:07 am by Lockon

    keba wrote:bar tinggi makin kaw jgk mnyak tu bos..
    sb bila boost tinggi, otomatik angin pn tinggi..
    bila angin tinggi, mnyak kena up juga..
    kalau mnyak xckup, nnt melotop enjin..
    sb tu tu lockon suruh pkai emanage

    tu la maksud aku..sal enjin kwn ku tu,mmg kuat,pnh jg buang l2s yg da mod siap2 fmic lg..sal emanage tu,mmg bleh up power enjin ko tu bro..mo tau hasilnya,kna la pakai bro..
    avatar

    Post on 8/4/2011, 6:14 am by NewbieKCAR

    macam ni mau psg la itu microtech..alang2.. tp kt sni ada 3 org pkar tuned tp x thu la derg thu tuned micotech x utk l5... huhu...

    trm ksh ats nsihat kwan2 di sini.. sa akn cuba psg itu microtech... complete sume dlm 3 mgu lg bru siap krete.. lmbat lg... mekanik tu x nk trburu2(die kata) mau buat slow2.... Head bang

    lg 1 klu gear box lsd tu xleh guna..leh ke sy pkai gearbox asal kancil 850?
    avatar

    Post on 8/4/2011, 6:27 am by keba

    macam mbazir sgt pkai microtech tu bos..
    emanage da ckup..nnt nk jual pn bleh cabut..
    microtech ni slalu org pkai bila mod kaw2
    avatar

    Post on 8/4/2011, 6:32 am by NewbieKCAR

    keba wrote:macam mbazir sgt pkai microtech tu bos..
    emanage da ckup..nnt nk jual pn bleh cabut..
    microtech ni slalu org pkai bila mod kaw2

    betol jgak mmbazir.. mmg pn.... ok pkai emanage shja... trm ksh bro

    Post on 8/4/2011, 8:12 am by rayz yokai

    ya bro blh pki jg gearbox 850 lau sa...sa pn pki gearbox 850 jg blk...
    avatar

    Post on 8/4/2011, 8:22 am by NewbieKCAR

    rayz yokai wrote:ya bro blh pki jg gearbox 850 lau sa...sa pn pki gearbox 850 jg blk...

    harap2 la gearbox lsd ku bleh pkai..klu x kne kai 850 la.. tp xberat ker kai mcmtu?

    Post on 8/4/2011, 9:05 am by rayz yokai

    rsanya nda berat jg tu...mmg ramai jg mc pki gearbox asal bila da tkr enjin p l5..
    avatar

    Post on 8/4/2011, 2:17 pm by keba

    kalau ad lsd, elok pkai lsd pnya bos..lg syok..
    tp lsd 660 ni xbleh p jauh utk top..
    kalau nk cecah smpai 2++ kmh, elok pkai gb 850

    Post on 8/4/2011, 2:57 pm by afe

    klu xmau kcau itu engine...just setting boost, upgrade turbo, exhaust piping, extractor and tune ECU jela...tp jgn lak sampai overboost and lean mixture (udara lbih dr myk drpd yg spatutnye)
    avatar

    Post on 8/4/2011, 4:39 pm by NewbieKCAR

    keba wrote:kalau ad lsd, elok pkai lsd pnya bos..lg syok..
    tp lsd 660 ni xbleh p jauh utk top..
    kalau nk cecah smpai 2++ kmh, elok pkai gb 850

    mmg klu leh nk pkai LSD .. xpe ada waranty drpd bos klu LSD tu rosak die gnti yg ok... itu boss mmg baik wo.... Cool

    td sa da cek stereng rack tu xde jmpa pn itu tag.... huhuhu Suspect
    avatar

    Post on 8/4/2011, 4:42 pm by NewbieKCAR

    afe wrote:klu xmau kcau itu engine...just setting boost, upgrade turbo, exhaust piping, extractor and tune ECU jela...tp jgn lak sampai overboost and lean mixture (udara lbih dr myk drpd yg spatutnye)

    stakat ni nk biar standart dlu sbb msih under waranty lg dua mgu.... Cool lpas da ok sume, waranty pn udah hbis, bru nk bikin sume piping kasi yg baik, hose pn sma... mmg brcdg nk upgrade tebo ksi ok skit.,. Cool

    Post on 8/4/2011, 7:38 pm by afe

    hahaha...klu nk main kete ni jgn tabsub sgt...klu ikutkan gua semua bnda pn nk upgrade..hahaha chom chom
    avatar

    Post on 9/4/2011, 2:53 am by NewbieKCAR

    afe wrote:hahaha...klu nk main kete ni jgn tabsub sgt...klu ikutkan gua semua bnda pn nk upgrade..hahaha chom chom

    hehehe..x la taksub sgt bro.. cume nk bikin injen tu lbih than lma.. hehe.. lgpn piping dn hose2x tu da lme mmg baik klu tukar bru trui.. ;-) Smile
    avatar

    Post on 9/4/2011, 3:17 am by fuumin

    tukar tu hose² g silicone pnya
    nmpk cantik lg enjin bay hehe
    avatar

    Post on 9/4/2011, 4:08 am by Lockon

    satu tips lg..klu mo thn lama tu enjin,x perlu d blast hr2..blast msa memotong tu dah kira ok..boost pla xperlu tgi2 sgt..slalu dua benda yg yg akan rosak dlu lps msuk enjin ni,1. tobo leak 2. piston ring..berasap bro
    avatar

    Post on 9/4/2011, 4:14 am by NewbieKCAR

    fuumin wrote:tukar tu hose² g silicone pnya
    nmpk cantik lg enjin bay hehe

    hehe.ok bro mmg akn ditukar.. contohnya samco ke bro? trm ksih


    Last edited by NewbieKCAR on 9/4/2011, 4:21 am; edited 1 time in total
    avatar

    Post on 9/4/2011, 4:16 am by NewbieKCAR

    Lockon wrote:satu tips lg..klu mo thn lama tu enjin,x perlu d blast hr2..blast msa memotong tu dah kira ok..boost pla xperlu tgi2 sgt..slalu dua benda yg yg akan rosak dlu lps msuk enjin ni,1. tobo leak 2. piston ring..berasap bro

    thanks bro ats nasihat.. rasanya xde la blast hri2... tp klu slalu wt jalan jauh ada tips nya x bro? sbb klu bwak 110km/j pn tebo bukak kn?

    mksd bro blast hari2 tu macam tarik rpm tgi2 ke bro?? klu bwak laju kt hghway tu kira blast ke bro?
    avatar

    Post on 9/4/2011, 4:26 am by fuumin

    NewbieKCAR wrote:
    Lockon wrote:satu tips lg..klu mo thn lama tu enjin,x perlu d blast hr2..blast msa memotong tu dah kira ok..boost pla xperlu tgi2 sgt..slalu dua benda yg yg akan rosak dlu lps msuk enjin ni,1. tobo leak 2. piston ring..berasap bro

    thanks bro ats nasihat.. rasanya xde la blast hri2... tp klu slalu wt jalan jauh ada tips nya x bro? sbb klu bwak 110km/j pn tebo bukak kn?

    mksd bro blast hari2 tu macam tarik rpm tgi2 ke bro?? klu bwak laju kt hghway tu kira blast ke bro?

    aku biasa jln jauh
    klu bw 110km/hr maintain turbo x buka jg 2
    kecuali la time overtake or naik bukit
    boleh brpandukan lampu turbo (indikator) klu mau tau turbo buka or x
    avatar

    Post on 9/4/2011, 4:39 am by NewbieKCAR

    kira kalau time potong atau pn naik bukit,rpm tinggi bru terbo bukak ke bro?? maaf la baru lg psal ni....x thu sgt.. bro da slalu jln jauh,bg la tips utk org yg slalu jln jauh.. hehehe
    avatar

    Post on 9/4/2011, 4:50 am by fuumin

    rpm rendah pun blh buka tu turbo klu tekan myk byk²
    biasanya klu naik bukit or overtake baru perlukan pecutan lbh kn
    masa tu la baru tekan myk byk smpi turbo buka utk lbh power hehe
    ni cara pemanduan aku la
    org lain mgkn tiap gear cecah 5k rpm baru tukar gear hehe

    avatar

    Post on 9/4/2011, 4:54 am by NewbieKCAR

    fuumin wrote:rpm rendah pun blh buka tu turbo klu tekan myk byk²
    biasanya klu naik bukit or overtake baru perlukan pecutan lbh kn
    masa tu la baru tekan myk byk smpi turbo buka utk lbh power hehe
    ni cara pemanduan aku la
    org lain mgkn tiap gear cecah 5k rpm baru tukar gear hehe


    hehhe.... tp ak ada tips jugak bro.. ada kwan nasihat kata klu kt hghway da bwak laju,klu nk tebo mati/slamat, kita kne lepas kn myk skit(masa da laju).. tp x thu la bro btol ke x sbb x test lg.. hehehee
    avatar

    Post on 9/4/2011, 5:08 am by keba

    btol tu bos..tu penting utk tebo..kalau da bwk kereta torbo, xbleh tekan mnyak je mmanjang..
    kena tekan..pastu lepas..tekan pastu lepas..supaya torbo tu x la pressure tinggi sgt..
    avatar

    Post on 9/4/2011, 5:18 am by NewbieKCAR

    keba wrote:btol tu bos..tu penting utk tebo..kalau da bwk kereta torbo, xbleh tekan mnyak je mmanjang..
    kena tekan..pastu lepas..tekan pastu lepas..supaya torbo tu x la pressure tinggi sgt..

    betol ka? tp x dpt lg cara yg betol nk tekan lepas tu sbb x dpt nk test lg.. nnti kete da siap nk cuba... byk lg la tip.. smpi ada kwan suruh standy tebo spare klu jln jauh.. hehehe ada ka?
    avatar

    Post on 9/4/2011, 5:22 am by Lockon

    jln hway,maintain jak rpm rendah,x jg tobo buka,tp klu tobo standet,rpm 1.5k da buka,klu tobo bsr, 3.5k-4.5k bru mula buka..stakat ni, aku bw jln jau kereta aku tu mc ok,bw rpm rendah ja,boost bru mula nek..x la merana tobo tu..nek bukit dlm 3-4.5k da ada tolakan tu..klu mls mo memotong d bukit,aku bw macam bw n/a jak..
    avatar

    Post on 9/4/2011, 5:29 am by NewbieKCAR

    Lockon wrote:jln hway,maintain jak rpm rendah,x jg tobo buka,tp klu tobo standet,rpm 1.5k da buka,klu tobo bsr, 3.5k-4.5k bru mula buka..stakat ni, aku bw jln jau kereta aku tu mc ok,bw rpm rendah ja,boost bru mula nek..x la merana tobo tu..nek bukit dlm 3-4.5k da ada tolakan tu..klu mls mo memotong d bukit,aku bw macam bw n/a jak..

    kira macam bwak krete n/a la ek... kne sbar.. hehe.... klu mcmni kne juga psg meter boost ni,jd kita leh thu tebo under preasure ke x.. btol x ?

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 26/6/2017, 3:15 pm