SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    salam sejahtera.. projek kancil

    Share
    avatar
    NewbieKCAR
    REGULAR
    REGULAR

    Male
    Countries/State : Malaysia
    Age : 32
    location : DiBumiYangNyata
    Points : 5122
    Reputation : 1
    Number of posts : 323
    05042011

    http://i38.servimg.com/u/f3 salam sejahtera.. projek kancil

    Post by NewbieKCAR

    sy newbie di sni.. sy ingin meminta pendapat orang yg lebih pkar... sy mmbawa kancil 850 standart,selama lebih kurang stahun lebih pikir2 dn skrg sy brhjat utk convert injen krete sy dengan injen L502.
    persoalannya..
    1. bnda apa yg boleh d tambah / di tukar supaya injen itu smakin kuat dan tahan lama?
    2. myk pelincir (myk itam,myk gear,etc) apa yg ssuai utk ketahan jgka msa pnjg?
    3.mcmne nk tahu gearbox l5 tu LSD ke x...??(xmau kne tipu)
    4.absorber/ spring yg trbaik utk kancil...
    5.spark plug yg ssuai utk l502

    krjasama anda amtla di hrgai. trm ksih

    (modal tidak terhad, boleh bikin tetapi xnk smpi jpj x lepas.. kira bikin tp msih lepas dr undang2,,, )
    --------------------------------------------------------------------------------------------------
    jawapan yang sudah diketahui setakat ini
    castrol magnatec / eneos
    NGK iridium
    electric pump - walbro, injector - njector 1g (injector wrna ijau) or gsr
    regulator - works engineering - adjustable SR..
    open pod
    turbo timer
    RSM
    turbo indicator / boost meter
    tkar brake servo/booster L5
    rhf4 kod vf1X / vf13, kod vf27
    actuator
    mufler jasma / pipe 2 inci straight depan smpai blkg / mufler hks silent hi power
    wastegate
    safc 2 blue screen / emanage blue
    td04 pajero manifold baru
    ic vr4



    ini lah hasilnya..// trm kasih warga sioloon kerana bagi tunjuk ajar....


    Last edited by NewbieKCAR on 19/5/2011, 9:03 am; edited 24 times in total
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 25/5/2011, 2:45 pm by adeqyana

    ada pomen cakap sbb L5 xblh mody gila sbb dia macam kereta br skrg..semua computerise..berbanding L2s masih lg makenikal..so snang skit mau rojak n kacuk..berbanding L5 ssh mau rojak2 & kacuk2 ni..apalagi klu L5 4piston tu..xleh pakai piston besar sbb blok jd tipis & mudah pecah..hehe..ni pendapat aku la..aku pun br juga dalam bab enjin ni..klu salah tlg btlkn ya..ada 1 forum aku terbaca,mmg byk org pakai L5 kat semenanjung,tp diaorg xmody gila2 sbb macam aku ckp d atas tu juga la..byk projek buat L5 ni gagal..ni pun org2 dalam forum tu yg ckp la..byk dah org cuba mody enjin L5 ni,tp blm ada yg berjaya..tp mmg d akui klu L5 std VS L2s,mmg L5 yg kuat..
    avatar

    Post on 25/5/2011, 2:47 pm by adeqyana

    NewbieKCAR : sori bro NewbieKCAR,macam lari topik udah kami bincangkn ni..hehe..sori...sori.. Sad
    avatar

    Post on 25/5/2011, 5:21 pm by keba

    afe wrote:
    keba wrote:
    afe wrote:
    keba wrote:kalau mo std, elok pkai L5 trus..
    sb L2 ni agak lemb kalau std..huhu
    oooo..cmtu ka bro keba??
    patutla L5 standard sy leh potong kancil turbo lain..tp xsure lak kancil turbo tu engine ape tp engine turbo la..hehehe
    mmg kuat l5 kalau 2 2 std..tp kalau men std ngan enjin kelisa, mmg dpt kat kelisa la.. rambo

    tp kancil turbo tu dh intercooler front mounted..mst turbo da bsar punyer
    kete sy lak standard jer..top mounted n xde scoop..mmg intercooler panas la

    ngan kelisa penah juga try...blh jer tinggal cuma top speed L5 140km/h jer..kalah ngan top speed....hahaha
    kna buang cut-off speed dulu la...hihiii
    btol tu bos..kancil masuk enjin kelisa dpt 150..
    kalau pkai gb rojak, 170 pn dpt..hehe
    avatar

    Post on 25/5/2011, 5:23 pm by keba

    stakat ni, L5 jb plg laju sa pnah try, stakat 190, boost 1bar..
    da rebore, tdo4 gsr..
    up 1.5bar pn top 190 jgk..mmg da xbleh p dah..
    cuma bleh rasa pikap kalau 1.5bar

    Post on 25/5/2011, 7:29 pm by afe

    maybe klu tkar ratio gear blh pegi lg laju kot...sb gearbox L5 ni lbih kpd pickup..klu long distance rpm dh tinggi...xpn tkar gearbox kete lain
    tp gearbox kete ape leh msuk engine L2 @ L5 ek? gosok2 tgn
    avatar

    Post on 26/5/2011, 8:55 am by adeqyana

    keba : klu enjin L2s pula keba brapa leh dapat??brapa paling laju pernah org buat??
    avatar

    Post on 26/5/2011, 9:31 am by NewbieKCAR

    ye la sbb l5 smua brg ada dua...

    macam cam ada dua... jd nk kai cam racing tu nk dkat 3k..

    avatar

    Post on 26/5/2011, 9:33 am by NewbieKCAR

    heheh stiap org lain2 citarasa.,... ;-)
    avatar

    Post on 26/5/2011, 9:34 am by NewbieKCAR

    afe wrote:timing chain ok pe bro....tekan kuat mna pn xkan putusnye...hehehee
    member sy sorang ni pkai L2s.ade skali dia tarik kete smpai ptus timing belt...tp timing chain lama2 ade bunyi skit la.cam video kete NewbieKCAR

    kerete saya ad bunyi timing chain kuat ka??
    avatar

    Post on 26/5/2011, 9:35 am by NewbieKCAR

    adeqyana wrote:NewbieKCAR : sori bro NewbieKCAR,macam lari topik udah kami bincangkn ni..hehe..sori...sori.. Sad

    eh xpe boleh2x.. kt sni mg tmpt prbncgn l5.. bgus leh tukar2 pndapat ;-)

    Post on 26/5/2011, 11:41 am by afe

    ade bunyi skit la.bunyi macam tappet skit...macam kete sy juga la.mula2 bli halfcut dulu engine senyap jgk (4thn lpas)..skrg ade bunyi sudaaa...hihihii
    avatar

    Post on 26/5/2011, 4:49 pm by paly kmn

    maaf mencelah.....sy paly dak bru kat cnie....
    sy nk tanya pendapat korang mengenai enjin turbo ni.....apew kelebihan n kekurangan enjin ni yew/?

    sy letak kat pic profile.......x silap ni enjin L5 660cc kn........
    avatar

    Post on 26/5/2011, 6:40 pm by keba

    afe wrote:maybe klu tkar ratio gear blh pegi lg laju kot...sb gearbox L5 ni lbih kpd pickup..klu long distance rpm dh tinggi...xpn tkar gearbox kete lain
    tp gearbox kete ape leh msuk engine L2 @ L5 ek? gosok2 tgn
    yg dpt top 190 tu da pkai gb rojak bos..huhu
    avatar

    Post on 26/5/2011, 6:42 pm by keba

    adeqyana wrote: keba : klu enjin L2s pula keba brapa leh dapat??brapa paling laju pernah org buat??
    L2S plg laju sa penah try, abes meter jgk..
    tp xtau smpai bape sb pkai meter L5 (140kmh)..huhu
    kalau head L2 kacuk blok 1.0, kering2 je dpt 190..
    kalau da oversize, torbo besaq, paham2 lah..huhu
    avatar

    Post on 26/5/2011, 6:43 pm by keba

    NewbieKCAR wrote:
    afe wrote:timing chain ok pe bro....tekan kuat mna pn xkan putusnye...hehehee
    member sy sorang ni pkai L2s.ade skali dia tarik kete smpai ptus timing belt...tp timing chain lama2 ade bunyi skit la.cam video kete NewbieKCAR

    kerete saya ad bunyi timing chain kuat ka??
    macam kuat la bos... malu
    avatar

    Post on 26/5/2011, 6:48 pm by keba

    paly kmn wrote:maaf mencelah.....sy paly dak bru kat cnie....
    sy nk tanya pendapat korang mengenai enjin turbo ni.....apew kelebihan n kekurangan enjin ni yew/?

    sy letak kat pic profile.......x silap ni enjin L5 660cc kn........
    L5 mmg 660cc..

    p/s: buka thread baru utk ptanyaan n pbincangan cheers
    avatar

    Post on 27/5/2011, 9:30 am by adeqyana

    keba : wah ya ka keba..huhu..itu br pakai blok 1.0 & piston 1.0 kn keba..huhu..klu pakai piston macam kat dalam gbr ni pula,brapa la dapatnya tu ya???huhu

    [img] [/img]
    avatar

    Post on 29/5/2011, 5:13 am by NewbieKCAR

    keba wrote:
    NewbieKCAR wrote:
    afe wrote:timing chain ok pe bro....tekan kuat mna pn xkan putusnye...hehehee
    member sy sorang ni pkai L2s.ade skali dia tarik kete smpai ptus timing belt...tp timing chain lama2 ade bunyi skit la.cam video kete NewbieKCAR

    kerete saya ad bunyi timing chain kuat ka??
    macam kuat la bos... malu

    ptut la kuat... tensioner da prob.. mmg bsing... aduh mana nk cari tensioner baru Sad
    avatar

    Post on 30/5/2011, 9:15 am by keba

    newbieKCAR: ad djual d kdai2..x pun anta p bgkel...nnt diorg tau la mana nk cari..huhu

    adeqyana: tu piston kelisa ka bos??
    avatar

    Post on 30/5/2011, 2:16 pm by adeqyana

    keba : bukan keba,itu piston 2e..cuma aku pun xtau piston 2e ni dari kereta apa..cuma org dalam web tu ckp ni piston 2e..huhu..mmg besar gila berbanding piston L2 std kn..hehe..tp ni blok apa ya keba??? blok L2 ka @ 850 @ kelisa??
    avatar

    Post on 1/6/2011, 3:18 am by keba

    adeqyana: x kompom la bos..tgk dekat oil filter tu..kalau blok 660, tulis EF..
    kalau blok 1.0, tulis EJ..2E tu toyota punya..mmg besar sb 73mm..std L2 66.8mm
    avatar

    Post on 1/6/2011, 3:40 am by Lockon

    adeqyana wrote:keba : wah ya ka keba..huhu..itu br pakai blok 1.0 & piston 1.0 kn keba..huhu..klu pakai piston macam kat dalam gbr ni pula,brapa la dapatnya tu ya???huhu

    [img] [/img]

    yg ni piston 2e,73mm..kna potong 2mm lg..tp lbh low dr kelisa..bleh boost g 2.2 bar..
    avatar

    Post on 1/6/2011, 10:29 am by adeqyana

    ya ka..huhuhu..mmg mantap ni klu masuk kat kereta aku..hehe..leh dah pakai AR 48 ni klu dah piston besar macam ni..xla sengsara kereta pakai turbo besar klu piston dah macam ni kn..hehe..
    avatar

    Post on 7/6/2011, 3:38 am by Lockon

    adeqyana wrote:ya ka..huhuhu..mmg mantap ni klu masuk kat kereta aku..hehe..leh dah pakai AR 48 ni klu dah piston besar macam ni..xla sengsara kereta pakai turbo besar klu piston dah macam ni kn..hehe..

    bleh sja tu bro..tp kc mix dgn ar48 macam x brpa sesuai,bg aku la..mau2 blok tgi jgk tu bru bgus..ada rsa2 mo kc msuk piston bsr ka ni bro?hehee
    avatar

    Post on 7/6/2011, 8:10 pm by keba

    Lockon wrote:
    adeqyana wrote:ya ka..huhuhu..mmg mantap ni klu masuk kat kereta aku..hehe..leh dah pakai AR 48 ni klu dah piston besar macam ni..xla sengsara kereta pakai turbo besar klu piston dah macam ni kn..hehe..

    bleh sja tu bro..tp kc mix dgn ar48 macam x brpa sesuai,bg aku la..mau2 blok tgi jgk tu bru bgus..ada rsa2 mo kc msuk piston bsr ka ni bro?hehee
    tu la bos...kat sni rmai yg try ar48..blok suda 1k..
    tp boost masih lambt dtg..lg power pkai turbo pajero wlaupn kecil sikit

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 24/10/2017, 8:57 am