SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    salam sejahtera.. projek kancil

    Share
    avatar
    NewbieKCAR
    REGULAR
    REGULAR

    Male
    Countries/State : Malaysia
    Age : 31
    location : DiBumiYangNyata
    Points : 4934
    Reputation : 1
    Number of posts : 323
    05042011

    http://i38.servimg.com/u/f3 salam sejahtera.. projek kancil

    Post by NewbieKCAR

    sy newbie di sni.. sy ingin meminta pendapat orang yg lebih pkar... sy mmbawa kancil 850 standart,selama lebih kurang stahun lebih pikir2 dn skrg sy brhjat utk convert injen krete sy dengan injen L502.
    persoalannya..
    1. bnda apa yg boleh d tambah / di tukar supaya injen itu smakin kuat dan tahan lama?
    2. myk pelincir (myk itam,myk gear,etc) apa yg ssuai utk ketahan jgka msa pnjg?
    3.mcmne nk tahu gearbox l5 tu LSD ke x...??(xmau kne tipu)
    4.absorber/ spring yg trbaik utk kancil...
    5.spark plug yg ssuai utk l502

    krjasama anda amtla di hrgai. trm ksih

    (modal tidak terhad, boleh bikin tetapi xnk smpi jpj x lepas.. kira bikin tp msih lepas dr undang2,,, )
    --------------------------------------------------------------------------------------------------
    jawapan yang sudah diketahui setakat ini
    castrol magnatec / eneos
    NGK iridium
    electric pump - walbro, injector - njector 1g (injector wrna ijau) or gsr
    regulator - works engineering - adjustable SR..
    open pod
    turbo timer
    RSM
    turbo indicator / boost meter
    tkar brake servo/booster L5
    rhf4 kod vf1X / vf13, kod vf27
    actuator
    mufler jasma / pipe 2 inci straight depan smpai blkg / mufler hks silent hi power
    wastegate
    safc 2 blue screen / emanage blue
    td04 pajero manifold baru
    ic vr4



    ini lah hasilnya..// trm kasih warga sioloon kerana bagi tunjuk ajar....


    Last edited by NewbieKCAR on 19/5/2011, 9:03 am; edited 24 times in total
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 8/6/2011, 5:23 pm by Lockon

    mmg boost lmbt mo dtg..mo pki hicam 280' keatas tu..turbo pajero mmg tbukti dr dlu..byk skg org da mula mod gna garret ni..
    avatar

    Post on 9/6/2011, 5:41 pm by adeqyana

    Lockon : ya bro..rasa2 macam mau kasi masuk piston besar..klu ada bajet lebih la..hehe

    keba : ya ka keba..huhu..jd xsesuai la ya klu blok 850 pakai ar48??
    avatar

    Post on 10/6/2011, 9:49 am by keba

    adeqyana: yg tu bgantung kpd pomen..sb stiap pomen ad ramuan sndiri..
    ad yg da pkai n mjadi..
    avatar

    Post on 10/6/2011, 12:04 pm by adeqyana

    ooo...macam tu ya keba..kna cari btl2 pomen yg blh buat ni kn sbb takut xmenjadi ramuan tu..hehe..
    avatar

    Post on 10/6/2011, 2:04 pm by Lockon

    bleh pakai blok 850,tp ada lg mo bikin la..bru dpt bka tu garret..ko kc msuk piston kelisa la..yg penting ko bli dluan piston sma piston ring siap2
    avatar

    Post on 11/6/2011, 6:33 pm by adeqyana

    ooo..macam tu..klu xmau pakai piston kelisa pun blh bah kn??? maksud aku pakai piston yg lg besar macam piston 1e @ 2e..macam dlm gbr yg hari tu aku post..
    avatar

    Post on 11/6/2011, 7:13 pm by Lockon

    bleh jgk ko pki 2e..lg low comp dr kelisa pnya..klu ko jmpa piston 2e tobo,lg bgus..yg slalu org gna 2e n/a sebijik macam dlm gmbar ko post tu
    avatar

    Post on 14/6/2011, 3:22 am by keba

    kalau nk lg syok, cari piston L2 carb turbo..
    2.5bar tu maen2 je piston ni..hehe Very Happy
    avatar

    Post on 14/6/2011, 2:34 pm by adeqyana

    ooo...macam tu ya bro lockon..bro,piston 2e ni dari kereta apa bro??aku btl2 xtau piston 2e ni kereta apa yg pakai..

    keba : wah,ya ka keba..tp mmg ssh nak cari tu kn keba??? ssh mau jumpa tu kn keba L2 carb???
    avatar

    Post on 17/6/2011, 7:34 pm by keba

    mmg susah jmpa sb enjin lama..tp kalau jmpa, murah je kot..
    sb piston ni org xtau lg bleh support smpai 2bar
    avatar

    Post on 17/6/2011, 7:45 pm by adeqyana

    ooo..macam tu ya..nnti pi tgok2 kat kedai..tp rasanya macam blm pernah jumpa lg L2 carb ni kat twu..mmg ssh gila mau dpt..silap2 xada yg masuk sabah h//cut L2 carb..
    avatar

    Post on 18/6/2011, 1:50 am by Lockon

    l2 carb tu ssh sikit mo dpt..tmpt pomen aku ada 3bijik,tu pun stok utk pakai sndiri jgk..mmg bleh dpt 2bar tu,kc msuk d blok standet..larian perghh mmd cun2..sejarah aku dlu2 pnh kna buang dgn kereta kwn yg gna piston ni,boost 2bar
    avatar

    Post on 18/6/2011, 5:54 pm by keba

    btol bos..kat penang ad kancil projek pkai piston ni..2.7bar xdak prob lg..mmg kaw2 piston ni..
    suda kantoi la pula sal piston ni=P
    avatar

    Post on 19/6/2011, 3:47 am by Lockon

    mmg mberi sejarah btul sal piston ni..hehe klu dlu aku dpt piston ni,siap2 bg msuk trus dlm blok 850
    avatar

    Post on 19/6/2011, 6:39 am by adeqyana

    ooo..ya ka lockon..huhu..lps ni kna cari la piston L2 carb..hehe..tp pencarian mmg letih ni,tah ada lg or dah pupus piston L2 carb ni..hehe..

    keba,kat tmpt ko byk tak piston L2 carb ni??ko pun pakai piston jenis ni keba??
    avatar

    Post on 24/6/2011, 9:44 pm by keba

    Lockon wrote:mmg mberi sejarah btul sal piston ni..hehe klu dlu aku dpt piston ni,siap2 bg msuk trus dlm blok 850
    ya ka bos mau masuk dlm blok 850??? sama la pula ngan kancil kandang area sni..
    da pkai piston ni, kena la anta torbo wat kat tong..br besh boost 2.7bar Very Happy
    avatar

    Post on 24/6/2011, 9:46 pm by keba

    adeqyana wrote:ooo..ya ka lockon..huhu..lps ni kna cari la piston L2 carb..hehe..tp pencarian mmg letih ni,tah ada lg or dah pupus piston L2 carb ni..hehe..

    keba,kat tmpt ko byk tak piston L2 carb ni??ko pun pakai piston jenis ni keba??
    x bnyk piston ni..tp minggu lepas ad dgr nk jual enjin lntai L2 karb torbo..hrga tu rasanya dlm 1k jgk..
    sa pkai enjin biasa2 ja bos.. malu
    avatar

    Post on 25/6/2011, 2:32 pm by adeqyana

    ya ka keba..mmg ssh kn nak cari piston L2 karb ni..dalam seminggu lalu aku p round2 kedai H/cut..ada dua bijik aku jumpa enjin lantai L2 carb..tp harga pun 1.2k ooo..kira mahal juga tu..huhu..klu dia nak jual piston jak kn bgs..hehe..

    jgn macam tu keba,aku tau enjin ko mmg power... respek

    Post on 28/2/2012, 1:56 pm by piston9

    Salam sy newbie sini. terlebih dulu Minta maaf kalau posting di sini.

    sy pakai enjin jbjl guna turbo rhf4 kacuk bont*t l5.

    masalahnya kreta ni rasa macam sebu n x bleh pegi. tekan minyak boost pegi paling tinggi 0.5 je. Bila lepas minyak boost pi ke -0.3 mmg rendah.

    Bunyi kreta macam dah mengerang tapi pegi x laju pon. speed baru 80kmh tapi rpm dah 4000.

    Sy minta jasa baik otai2 sekelian beri pendapat dan apa yg perlu dibuat. Pening dah kereta nih.

    avatar

    Post on 17/3/2012, 11:09 pm by keba

    adeqyana wrote:ya ka keba..mmg ssh kn nak cari piston L2 karb ni..dalam seminggu lalu aku p round2 kedai H/cut..ada dua bijik aku jumpa enjin lantai L2 carb..tp harga pun 1.2k ooo..kira mahal juga tu..huhu..klu dia nak jual piston jak kn bgs..hehe..

    jgn macam tu keba,aku tau enjin ko mmg power... respek
    L2 karb mmg jual skali dgn enjin. kalau ad jual piston pn, dlm 900 jgk.

    mn ad power. sa pakai NA jak. huhu
    avatar

    Post on 17/3/2012, 11:13 pm by keba

    piston9 wrote:Salam sy newbie sini. terlebih dulu Minta maaf kalau posting di sini.

    sy pakai enjin jbjl guna turbo rhf4 kacuk bont*t l5.

    masalahnya kreta ni rasa macam sebu n x bleh pegi. tekan minyak boost pegi paling tinggi 0.5 je. Bila lepas minyak boost pi ke -0.3 mmg rendah.

    Bunyi kreta macam dah mengerang tapi pegi x laju pon. speed baru 80kmh tapi rpm dah 4000.

    Sy minta jasa baik otai2 sekelian beri pendapat dan apa yg perlu dibuat. Pening dah kereta nih.

    dah up boost blom? boost std turbo mmg 0.5bar. kena up boost dl baru power. try up 0.7bar dl.

    gb L5 jb mmg macam ni. sama jgk dgn enjin L6, L7, L8, L9. sbb enjin ni pkai flywheel ringan. mmg normal 4000rpm 80kmh

    Post on 7/4/2012, 4:14 am by piston9

    keba wrote:
    piston9 wrote:Salam sy newbie sini. terlebih dulu Minta maaf kalau posting di sini.

    sy pakai enjin jbjl guna turbo rhf4 kacuk bont*t l5.

    masalahnya kreta ni rasa macam sebu n x bleh pegi. tekan minyak boost pegi paling tinggi 0.5 je. Bila lepas minyak boost pi ke -0.3 mmg rendah.

    Bunyi kreta macam dah mengerang tapi pegi x laju pon. speed baru 80kmh tapi rpm dah 4000.

    Sy minta jasa baik otai2 sekelian beri pendapat dan apa yg perlu dibuat. Pening dah kereta nih.

    dah up boost blom? boost std turbo mmg 0.5bar. kena up boost dl baru power. try up 0.7bar dl.

    gb L5 jb mmg macam ni. sama jgk dgn enjin L6, L7, L8, L9. sbb enjin ni pkai flywheel ringan. mmg normal 4000rpm 80kmh

    Skg dh upboost to 1.0 bar. Mula2 tu ok. prob skg, kreta ni dia start kadang2 rasa ringan. rasa G-force tuh. Tapi skg macam xda dah g-force tu. Bila drive steady boost meter tunjuk bawah kosong. Bila speed dlm 100, jarum kat kosong. Drive above 100 baru meter boost pi above 0.(adakah ini normal atau problem?)

    Skg ni bunyi angin dari blow off dh x bunyi bila lepas minyak (macam xda angin). Klu speed 100 ke atas baru ada bunyi tapi x kuat macam dulu. rasa bawak macam 660 NA.

    Adakah problem ni sbb turbo dah kong? Atau ada benda2 lain perlu di check. takut klu tukar turbo rupa2 nya benda lain yg prob.
    avatar

    Post on 8/4/2012, 9:16 am by keba

    piston9: boost bukan bgantung speed kereta. boost bgantung kpd brp bnyak tekan throttle (minyak). kalau tekan mnyak abes, baru boost naik penuh 0.7bar. kalau tekan steady je mmg boost x pnuh.
    avatar

    Post on 8/4/2012, 11:11 am by kent1189

    Ada paiping intercooler bocor barangkali..hehe

    Post on 8/4/2012, 5:54 pm by piston9

    kereta saya buat daily drive. Kadang2 bila lepas tol tuh saya saja nk pecut (tekan abis minyak) dulu mmg rasa g-force nya dan bunyi keching tu agak nyaring. Skang nih g-force tu dah x rasa dan bunyi keching pun dah x kuat (macam pressure xdak). Minyak pun agak terasa compare dgn dulu.

    waktu cruise dulu rasa macam sedap je. Skg ni feel tu macam xdak. rasa macam 660 NA. Naik bukit pun skg xda kick (teringat dulu pki turbo stendet rasa steady jah naik cameron)

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 22/7/2017, 3:46 am