SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    ingin tahu

    Share
    avatar
    chiqen
    JUNIOR
    JUNIOR

    Male
    Countries/State : Kedah
    Age : 37
    location : kedah
    Points : 6428
    Reputation : 1
    Number of posts : 93
    06042011

    http://i38.servimg.com/u/f3 ingin tahu

    Post by chiqen

    Salam,
    sy nk tnya meter check engine saya menyala kaler kuning,
    sy pergi kedai pomen dia cakap rosak ape ke namanyer pun saya tak tahu nak sebut namanya..dengar macam bunyi dcter..
    mintak tolong la otai2 kat sini kalau tahu apa namanya..
    apakah punca kerosakan meter check engine sy menyala
    sekian
    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    avatar

    Post on 6/4/2011, 3:02 pm by NewbieKCAR

    chiqen wrote:Salam,
    sy nk tnya meter check engine saya menyala kaler kuning,
    sy pergi kedai pomen dia cakap rosak ape ke namanyer pun saya tak tahu nak sebut namanya..dengar macam bunyi dcter..
    mintak tolong la otai2 kat sini kalau tahu apa namanya..
    apakah punca kerosakan meter check engine sy menyala
    sekian

    rasanya ada sensor yg kt injen tu yg prob..agaknya... tgu otai jwab... ;-) dont
    avatar

    Post on 6/4/2011, 4:11 pm by finalazy84

    bnyak tu sebab tu lampu check engine mnyala...wira sya dulu, smpai la kereta tu kena jual tdk juga tau apa mslh...klau kena rev tinggi memang kluar la tu lampu...hehe
    tpi dulu kreta sya rosak fuel pump dn hose nya bocor...smpai RPM tdk stabil...ni salah satu kejadian lepas tu lampu on la Suspect


    Last edited by finalazy84 on 6/4/2011, 6:15 pm; edited 1 time in total
    avatar

    Post on 6/4/2011, 4:17 pm by chiqen

    ye ke..
    lampu check engine sy yg boleh menyala tu sbb tukar ecu..
    ecu asal rosak..pastu terpaksa la tukar ecu baru yg beli di kedai potong..
    lepas2 tukar tu terus menyala lampu check engine tu..
    tanya pomen dia cakap dcpter apa ntah kenamanya rosak..
    kena tukar dcpter katanya..tp aku nk confirm betul ke namanya dcpter ke aku silap spelling..
    sebab pomen tu cakap laju sgt..3,4 kali diulangnya pun xdapat tangkap lagik aku..huhu
    avatar

    Post on 6/4/2011, 6:07 pm by keba

    cuba cek mnyak itam..kalau sa dl nyala jgk..sb oil pipe turbo pecah..
    jadi ad mnyak itam yg leaking..bila da kurang mnyak itam, lampu tu mnyala
    avatar

    Post on 6/4/2011, 9:13 pm by im

    yang pastinya mesti ada kaitan dengan part2 injin tu...
    pernah kena baru2 ini dan hantar bawa sama pomen, dia kata boleh kasi hilang itu lampu injin daripada menyala tapi sekejap saja...
    lastly, dia suruh hantar pergi eon servis chek sistem guna alat pengesan, dengan mudahnya settle problem...jadi untuk kepastian, baik suruh chek dkedai yang pakar la...

    Post on 6/4/2011, 9:27 pm by afe

    klu check engine nyala..biasanya ade fault pd sensor/switch Engine Management System (EMS) macam Camshaft sensor, crank angle sensor, oxygen sensor...

    samada sensor2 ni rosak atau pn socket longgar...
    utk detect fault ni, kna check pkai scan tool
    avatar

    Post on 6/4/2011, 10:00 pm by NewbieKCAR

    afe wrote:klu check engine nyala..biasanya ade fault pd sensor/switch Engine Management System (EMS) macam Camshaft sensor, crank angle sensor, oxygen sensor...

    samada sensor2 ni rosak atau pn socket longgar...
    utk detect fault ni, kna check pkai scan tool

    btol2 sbb msa sy run injen ada keluar lmpu tu.. check2 rupenyer sensor AIr Box xde... keekek
    avatar

    Post on 7/4/2011, 4:30 am by sherald

    yup.. perkara bgini kira bnasib baik saja klau dpat dtect guna mata ksar.. pling bgus bwa jmpa pusat servis sbb dorg boleh cek guna diagnosis tool...
    avatar

    Post on 7/4/2011, 4:34 am by NewbieKCAR

    sherald wrote:yup.. perkara bgini kira bnasib baik saja klau dpat dtect guna mata ksar.. pling bgus bwa jmpa pusat servis sbb dorg boleh cek guna diagnosis tool...

    rasanya lebih elok mcmtu ... respek

    Post on 7/4/2011, 5:11 am by rayz yokai

    bro rsanya mgkin ada masalah sma computer box bro yg baru tu....btl ckp bro im tu, bgs p cek tmpt yg ada sistem cuz dr sistem mmg tau trus pa masalah lampu myala tu...
    avatar

    Post on 9/4/2011, 5:07 pm by chiqen

    mau pergi tmpt yg ada scan tool itu yg susah..
    dialor setar kedah xada bah..
    rasa2nya di penang ada kot..
    siapa tahu di kedah ini pakar dlm bidang ni.huhu
    avatar

    Post on 9/4/2011, 5:29 pm by Lockon

    ada problem tu dgn ecu..satria d umh pun ada mslh yg sma..bnyala setiap kali rev tgi..bila jln2 besa,x pla,slalu jd lepas memotong..chek2 enjin,xda pla mslh
    avatar

    Post on 9/4/2011, 5:30 pm by keba

    kedah dk kat mana?? meh bgkel pomen ak..
    kalau nk scan tu, mgkin bleh bg free kot..hehe
    avatar

    Post on 10/4/2011, 5:15 am by NewbieKCAR

    keba wrote:kedah dk kat mana?? meh bgkel pomen ak..
    kalau nk scan tu, mgkin bleh bg free kot..hehe

    Free?? Hehheheh.. Sa skrg tgh cri brg utk cek2x mcmtu... Cool
    avatar

    Post on 10/4/2011, 8:02 am by keba

    brg utk cek cmana bos??
    avatar

    Post on 10/4/2011, 8:22 am by NewbieKCAR

    keba wrote:brg utk cek cmana bos??

    Ada kedai die cucuk kt krete pstu leh detect pe mslah krete tu... Bgus la bnda tu... Ap die ek?
    avatar

    Post on 10/4/2011, 8:37 am by im

    bagus memang benda tu, cucuk saja boleh detect sudah masalah...
    baru diperbaiki...biasanya sensor la problem...
    saya buat dulu di pusat servis eon...free sebab kawan kerja sana...tapi melalui pintu belakang la....hehe...
    avatar

    Post on 10/4/2011, 9:08 am by NewbieKCAR

    Die ad brgnya tp xthu nk bli dkat mna cri kt mudah xde pula... Tp bgus la itu brg
    avatar

    Post on 11/4/2011, 2:42 am by keba

    mmg bagus..tp kalau nk cek skali 2, elok cek kat kdai..
    mahal jgk brg tu..

    Post on 12/4/2011, 4:16 pm by afe

    biasa scan tool@diagnosis tool ni pomen kt workshop jer pakai...harga 5ribu keatas kot..yg 50ribu pn ade juga..then kna update every 1-3year...sb tu klu pegi scan diorg charge mahal

    tp klu bro berhasrat nk jd pomen blh la bli...bru blh pusing itu modal...hihihiiii
    avatar

    Post on 13/4/2011, 2:25 am by NewbieKCAR

    afe wrote:biasa scan tool@diagnosis tool ni pomen kt workshop jer pakai...harga 5ribu keatas kot..yg 50ribu pn ade juga..then kna update every 1-3year...sb tu klu pegi scan diorg charge mahal

    tp klu bro berhasrat nk jd pomen blh la bli...bru blh pusing itu modal...hihihiiii

    rasanya mmg nk bli bro... sb kt sni scan tool tu cume ada dua tmpt jer drpd workshop lain yg mlambak.. jd inisiatif mekanik2 melayu brsama2 tok modal ni bli bnda ni. jd da ad port scan sndri..jimat dn murah.... tp cri kt mudah x de r bro

    Post on 13/4/2011, 3:17 am by afe

    try bro click link ni...ade iklan scan tool

    http://www.mudah.my/G+scan+OEM+scan+tool-8192612.htm
    avatar

    Post on 13/4/2011, 3:58 am by NewbieKCAR

    afe wrote:try bro click link ni...ade iklan scan tool

    http://www.mudah.my/G+scan+OEM+scan+tool-8192612.htm

    18k????? ni perlu cari partner mekanik ramai2 ni.. gilos.. leh dpt 3 hapkat...!
    avatar

    Post on 13/4/2011, 5:47 am by im

    sesuai untuk yang mau buka workshop baru ni....

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 15/12/2017, 11:16 am