SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Subwoofer Mtx 10" Thunder 6000 - 2 biji

    Share
    avatar
    Geeko
    JUNIOR
    JUNIOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 58
    location : kk
    Points : 5467
    Reputation : 1
    Number of posts : 139
    17042011

    http://i38.servimg.com/u/f3 Subwoofer Mtx 10" Thunder 6000 - 2 biji

    Post by Geeko

    Salam.

    saya mau tnya amp pa mau guna ni? lol.utk 2 biji woofer mtx thunder 6000 10".btw HU aku standard lagi..T_T

    mana sudah sifu saya tu ah,finalazy84!x dpt sabar,jadi aku sambar ja woofer ni,tutup mata bayar.

    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    avatar

    Post on 17/4/2011, 1:16 pm by finalazy84

    sya bukn sifu ba...rmai lgi yg lebih sifu.klau smpai 2 biji mesti ko mo main SPL la ni kn...hehe...

    psal amp tu, klau ko tnya brand apa yg bagus, tu sa ndatau sbab tlmpau bnyak brand.jdi mau survey brand mna yg sesuai dngn budget.

    paling penting ialah tu amp cukup current.
    mtx 6000 10" : 250RMS 4ohm SVC

    jadi klau dua biji ertinya 500watt rms la. dn wiring boleh jadi 2 atau 8 ohm
    jdi klau mau cari amp, cari la yg power rating amp tu tulis 2 ohm = lebih kurang 500watt RMS

    klau ko tngok amp, sana ada tulis tu 1ohm brpa, 2ohm,4ohm ...
    paling bagus klau dpt cari amp yg 4ohm dia pn suda besar power rating.
    klau amp tu powernya dlm 300watt sja pn masih boleh.tpi bila mau push kasi kuat, pndai panas.sbab biasa org pegi set 'gain' tinggi2. gain ni bukn volume.ini untuk besarkan frequency.jdi klau tlmpau besar, akan ada distortion.

    klau amp yg murah2 slalu tdk tulis tu.dorg letak max power sja.max power tu tdk tepat tu.RMS power yg tepat. jdi klau nmpak amp 1000watt tulis besar2 d kotak tpi teda ckp RMS, ertinya 1000watt max la tu.1000watt max buli jadi baru 300watt RMS

    untuk sub boleh guna amp 2 atau 1 channel (monoblock). mau blast bagus pkai monoblock. monoblock slalu ada murah sikit banding 2 channel klau mau smpai 500watt rms punya.

    bgus klau beli amp yg ada branded skit cam pioneer, alpine, JBL, JL dan lain2. sbab amp yg branded ni produce power yg lebih berkesan. ada amp yg tarik karan dari batry bnyak tpi tdk produce bunyi yg bgus/kuat.suma jadi haba sja.sya pernah kena dulu tu Laughing

    lgi satu, klau player standard, kena pkai hi-lo converter untuk psang amp.tdk sure la klau myvi.mnatau ada pre out sedia.
    avatar

    Post on 17/4/2011, 3:02 pm by Geeko

    wah,panjang reply bro!

    terima kasih bro,byk ilmu ni saya dpt,sifu la ba tu~

    mcmana mau calculate watt to RMS?

    ada saya nampak yg 3400 watt,tp tiada tulis Ohms dia.Palan2 la saya beli ni..satu2..saya pun binggung2 juga macam tia bleh letak brg sudah di bonnet belakang..menyesal pun ada..hahah


    avatar

    Post on 17/4/2011, 3:40 pm by finalazy84

    haha...ko beli la tu fiberglass yg ready made tuk myvi.letak sub d tepi boot.myvi kn kereta ko?

    RMS tu kita tdk buli kira dari max power.slalu org ckp separuh dri max tpi sbnrnya tdk tu.
    RMS tu kena tulis d brg tu sndiri...amp klau yg ada brand punya mesti ada tulis tu...speaker pn.ko punya sub tu 250RMS 4ohm single voice coil. dua biji jadi 500rms, wiring 2ohm / 8ohm. jdi 2ohm la tu

    ko boleh cari d internet juga tu amp specification.tpi klau china punya memang teda la.
    contohnya macam ni http://forum.lowyat.net/topic/1397195
    ni amp memang boleh tahan ni.next time klau tukar sub pun masih buli pkai.

    3400 watt tu memang max power la tu.dulu amp sya 800watt max kasi smbung p sub 160rms pn mau galap tu lampu kereta...hehe tpi nda kuat pun bunyi tu sub...lepas tukar tu amp, ok suda skrg
    avatar

    Post on 18/4/2011, 5:04 am by Geeko

    orait bro.

    ya myvi
    tq,aku cuba test try 123 la bersabar menabung..haha..

    fiberglass tu mau 300 1 biji,tia tau ok ka tidak bass dia pakai fiberglass macam ni



    tiada lubang angin,tia pa ka tu?
    avatar

    Post on 18/4/2011, 7:00 am by finalazy84

    tu la sa tnya ko bro...ko mo main blast ka?teda lubang angin tdk apa tu.sub sya pn teda lubang angin.itu nama dia sealed box.bunyi bass lebih accurate.tpi klau open boot tdk kuat la.tpi klau betutup kuat tu dlm kereta...hehe
    avatar

    Post on 18/4/2011, 7:03 am by finalazy84

    apa jadi suda ko punya active subwoofer?syg la tu
    avatar

    Post on 18/4/2011, 7:08 am by Geeko

    itu aktive subwoofer,mau di jual la kali..siapa mau murah2 lai2..
    avatar

    Post on 18/4/2011, 2:46 pm by Geeko

    tu la sa tnya ko bro...ko mo main blast ka?teda lubang angin tdk apa tu.sub sya pn teda lubang angin.itu nama dia sealed box.bunyi bass lebih accurate.tpi klau open boot tdk kuat la.tpi klau betutup kuat tu dlm kereta...hehe

    aku x mau buka bonnet eh,bikin apa juga hahaha,mau stim sendiri ja dlm kereta..

    tu mbq aku mau jual,tp entah la ada ka org mau..
    avatar

    Post on 18/4/2011, 4:46 pm by finalazy84

    klau sealed box ko bleh rasa smpai nada yg rndah2 tu...bunyi bass yg tdk buli dngar tpi dpt rasa.klau ada masa kita jmpa lepak2 ko dngar la d kreta ckmoy...hehe tpi d luar kereta snyap sja tu...hehe ko kasi iklan la...mnatau ada...hehe
    avatar

    Post on 19/4/2011, 6:36 pm by Boi

    wow.. kalau dengar sendiri2 sangat kuat tu 2 biji sub.. sy pakai 1 biji pun sampai gegar cermin depan.. macam longgar suda tu getah cermin. MTX konpom la maen blast. sebab dia ada keras sikit.. cuba cek dia punya freq range..
    avatar

    Post on 21/4/2011, 12:34 am by Geeko

    hehe,ada org jual murah.jadi belila..

    saya sudah buat keputusan pasang 1 ja,another sub simpan rumah.Ada extra budget baru angkat monoblock yg bagus2..Amp pun baru beli smlm,tp x la branded macam sifu final kasi list tu.pakai bumper usa ja.

    now mau fikir pakai sealed ka ported boxes..kalau sealed mungkin bleh jimat ruang..since saya guna mvyi..

    tp tiada side effect sama woofer ka tu kalau guna sealed?karang x benafas tu woofer hahahaha.
    avatar

    Post on 21/4/2011, 4:45 am by finalazy84

    teda apa2 tu bro.cuma make sure btul2 sealed...jgn ada lubang sikit.suma org main SQ pkai sealed ba.si boi pun pkai sealed juga tu...hehe
    avatar

    Post on 21/4/2011, 6:16 am by Geeko

    orait,karang aku p buat.aku mau jual 1 biji sub tu,tp endak pasti brapa harga.
    avatar

    Post on 21/4/2011, 6:24 am by finalazy84

    jgn jual dulu...dngar dulu hasilnya cmna...ko buat custom box?bagus ko cek d website mtx untuk sukatan sealed box sub ko tu...baru ngam... Smile
    avatar

    Post on 21/4/2011, 6:48 am by Boi

    kk ba kan.. bole ba lepak2 tengok saun ko d buat.. hehehehe.. kalau ko mau dengar sealed sub punya bunyi pun bole juga.. roger2 jak.. minta no sama moderator finalazy84. heheeheh...
    avatar

    Post on 21/4/2011, 11:47 am by finalazy84

    Boi ko masi d kk ba kn?bleh ba kmu lepak2 crita sound.
    avatar

    Post on 21/4/2011, 5:35 pm by Geeko

    tq la kawan2 sbb reply..saya area kk,kepayan ridge sini..

    kalau ada masa wa roger2 kamu la..

    Minta cadangan,kedai mana wiring ok?karang p sebarang ja kedai,sebarang juga dorang hantam wiring..

    lokasi sama kedai plz~

    harga sekali ka...kereta myvi hehehe
    avatar

    Post on 21/4/2011, 6:06 pm by finalazy84

    harga tu mau tngok harga cable wire tu bro...klau sya, skali ja pernah buat d fuji.kerja dorg tdk kemas dn berquality.tu cassing player pn dorg kasi patah.stakat ni klau wiring kemas sya nmpak d yu classic la.dekat KFC putatan.kdai lain sa tatau.sbab teda prnah nmpak hasil dorg.
    sa rsa bnda yg ko perlu ni power cable, RCA cable, speaker wire, HI-LO converter.wire tu ikut kpnjngan.makin pnjang makin mhl la.satu lgi YU classic ada mhl sikit dari fuji.
    kotak sub ko suda ada?

    btw, slalu sa p kpyan ridge klau turun KK...hehe kwn2 pn rmai sna ba.
    avatar

    Post on 21/4/2011, 7:38 pm by Geeko

    oh ok thx bro,selain area putatan?penampang ka?

    brapa la total bro buat di yu classic?
    avatar

    Post on 21/4/2011, 8:48 pm by finalazy84

    nda sure bro...tu la sa ckp tu...ikut hrga tu cable...bnyak jenis2 ba ni cable...ada yg mura, da yg mhl.pnmpang ta sure pula...jrg p sna cuba ko p round area survey tebakar dulu...taupun autosound...hehe tpi harga kaw kaw la...hehe
    avatar

    Post on 22/4/2011, 12:40 pm by Boi

    saya pun xpasti mana tempat yang dekat n ok selain yu classic.. sana tempat kawan ah seng bahagian belakang soundeast pn xpernah tengok dia punya bikinan.. bole cuba try test la tanya arga sana.
    avatar

    Post on 22/4/2011, 2:23 pm by finalazy84

    owh kwn ah seng ka tu?yg mna 1 aah?ada dua lgi kedai acc sna tu.yg besar ka kdainya?aircond?cam best juga sna tu.cam kurang customer...jdi cpat siap la. soundeast teda pekerja.bos yg bikin.jdi slow skit.tpi hasilnya sya tngok cam ok juga la
    avatar

    Post on 22/4/2011, 6:25 pm by Geeko

    soundeast tu sebelah kedai bikin kusyen2 kereta ka?

    wajib juga ka pasang pre amp ni..haiz..x dpt tunggu tau mau pasang..hahaha..pre amp kurang..
    avatar

    Post on 22/4/2011, 7:00 pm by finalazy84

    ya...tdk juga wajib ba...kasi complete dulu sub ko bro.nanti klau ko mo kasi seimbang bunyi sub dngn speaker depan ko kasi rndah ja tu gain smpai ngam.msa psang tu HI-LO beritahu tu org jgn buka gain HI-LO tlmpau besar.klau macam di sesetngah kedai tu dorg kasi max tu suma tombol2 yg ada.hehe

    paling bgus klau ta paya preamp.nanti ko smpan budget beli player yg bgus trus.suma control sna sja.crossover suma ada.lagi cantik tu bunyi.klau ko dpt jmpa si boi bgus ko dngar2 systemnya cmna.kasi ko idea skit.

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 16/7/2018, 5:31 am