SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Subwoofer Mtx 10" Thunder 6000 - 2 biji

    Share
    avatar
    Geeko
    JUNIOR
    JUNIOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 58
    location : kk
    Points : 5649
    Reputation : 1
    Number of posts : 139
    17042011

    https://i.servimg.com/u/f3 Subwoofer Mtx 10" Thunder 6000 - 2 biji

    Post by Geeko

    Salam.

    saya mau tnya amp pa mau guna ni? lol.utk 2 biji woofer mtx thunder 6000 10".btw HU aku standard lagi..T_T

    mana sudah sifu saya tu ah,finalazy84!x dpt sabar,jadi aku sambar ja woofer ni,tutup mata bayar.

    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    avatar

    Post on 22/4/2011, 7:17 pm by Geeko

    oh ada ka player gitu bro?bagus tu tau..x samak mata aku byk benda pelik2 di dashboard..aku paling benci ada byk barang..2 ja barang ada di depan tu..rokok + spek mata. hahahah

    handphone smua letak di pintu..

    bleh ka bro kasi 1 contoh model HU tu?siap crossover ah..ada aku nampak siap ada gps..pergh..entah mcamna dia mau update map tu..
    avatar

    Post on 22/4/2011, 8:31 pm by finalazy84

    ada ba player cam tu..tpi harga pn cantik juga la...hehe tu la sa ckp kumpul budget, bikin 1 kali.bunyi pn lebih cantik dari pkai preamp.player cam ni besa org main SQ la pkai. contohnya cam pioneer P80rsii, alpine 9887/ 9886 (model lama.model baru nda pasti), Eclipse 7200mkii (ada org jual di icehifi ni).rsanya alpine bnyak keluar model baru.

    klau mau pkai preamp pn ok juga...bukn tdk ok.bergntung sejauh mna ko mo main sound la Smile dan apa yg ko mo dpt dari system ko.ada org pkai preamp suda cukup...dan ada juga org yg nda pndai cukup2...haha memang mo upgrade sja dlm kpala.

    sya syorkan next upgrade tukar speaker dulu.cari component (tweeter + mid).lpas tu baru ko tukar HU (player).
    avatar

    Post on 22/4/2011, 9:37 pm by keba

    bos, pas sy upgred coxial pakai component, knapa ya bnyi tweeter tu ad mcam bnyi pecah..
    sebab tendang dgn amp ka??
    avatar

    Post on 22/4/2011, 10:07 pm by Boi

    HA?? ada orang cari HU yang ada crossover? kikikikiki (terus niat macam mau jual..).. kalau mau bole PM.. brand apa mau.. alpine n pioneer jak ada.. ahahaha..

    bunyi pecah xpasti sebab apa.. pakai crossover? xda crossover bole pecah juga bunyi.. sambung amp xda masalah.. jangan jak telampau kuat tu gain n rms la.. (membantu ka juga ni..)
    avatar

    Post on 23/4/2011, 1:35 am by AIRpulse

    hehe..yakan, hari tu si boi list item HU macam tiada dlm senarai pula..sekarang tiba2 mo jual ni hehe

    best pula sini tau..asyik lepak thread SQ jak ..tu woofer kalau barang baru bila dah pasang perlu masa kasi run in lagi, mula2 mesti rasa bunyi keras saja tu..sampai kata bunyi tak best..biasalah..cone masi keras

    betul kata si final..speaker paling penting..nda kiralah apa player dlm dunia ni kalau speaker tidak bagus bunyi memang nda dapat cantik punya..tapi speaker bagus kalau tidak kena kasi matching dengan HU yg bagus pun potential tidak pandai keluar..pening2..kesimpulannya dua2 mesti bagus.tu sebab kena main second hand jak ni hahaha.

    kalau mo dengar sound best ada 2 biji kereta di kk ni, si boi dan ck..ck exclusive sikit sebab dia busy.si boi mau cepat2 sebelum dia dekit sebab nda lama lagi lain mainan dia suda hahaha (offroad punya suda)
    avatar

    Post on 23/4/2011, 4:00 am by Geeko

    wrr ramai sudah otai2 masuk...
    seram ba aku drg ni SQ..SQ...harga smua bikin seram..hahaha..component tu kalau ada rezeki..next "haul " la..heheh

    avatar

    Post on 23/4/2011, 6:28 am by finalazy84

    bunyi pecah dari tweeter, macam si boi ckp antara gain buka besar atau pun crossover tdk ngam.tweeter main sekurang kurangya 2.5khz keatas.klau rndah dari itu memang pecah.
    avatar

    Post on 23/4/2011, 10:07 am by Boi

    kikiki.. paham2 jak si nizam ni.. besala.. akukan berhasrat ingin menjadi pekebun berjaya. kena la buat sepenuh hati.. hehehe...

    ya.. HU yang ok pun penting juga.. kalau speaker xmampu puaskan ati, tu HU ada loud. antam jak.. janji ada gembira2 sikit. ehhehehe..

    ada juga member jual alpine ada ta. yang new model 3 digit punya. aku pun xingat. kalau ada mau beli baru p cek.. dia mau upgrade dvd.. dia punya setup mtx HU + mtx comp + mtx 3 way.. bole2 la jugak.. bunyi sub keras sedap. low memang xmampu la.. open air.. (ni fuji punya pukulan) kikikiki..
    avatar

    Post on 25/4/2011, 7:38 pm by Geeko

    problem bro..sudah pasang..

    aku x puas ati sama bunyi speaker.. macam tengelam bunyi speaker oleh tu woofer hahahah..

    pre amp ka jawapan dia tu?

    avatar

    Post on 25/4/2011, 8:30 pm by finalazy84

    tdk.kasi rndah tu gain d amplifier. smpai seimbang dngan bunyi depan.tpi selagi ko lom tukar speaker depan dn HU memang masi nda syok tu.macam yg si boi ckp tu...cri alpine model baru yg ada 3 digit tu. ada time alignment lgi.kira murah lgi tu klau banding model lama2 dulu.dulu teda USB owh.hehe nanti kn ko beli2 brg tu trus nda puas ko upgrade lgi.last2 ko buang lebih bnyak tu.

    macam ko ada tau2 suda skit psal SQ ni. klau sa pndai pegi SQL suda tu...hehe ko ada p jumpa dorg boi ka minggu lepas?
    avatar

    Post on 26/4/2011, 7:00 am by Geeko

    aku tia jumpa oh button gain bro..yg ada high pass low pass tu smua lol...

    aku pakai ni
    http://www.mudah.my/Bumper+USA+Power+Amp+4ChL+1400Watts-4570096.htm?last=1
    avatar

    Post on 26/4/2011, 9:11 am by finalazy84

    cam bnyak sja tombol2 tu...apa sja yg ada? mustahil teda gain d amp.

    ko pkai amp 4ch ka?cukup power la?
    avatar

    Post on 26/4/2011, 6:53 pm by Geeko

    aku try td ambil gambar pakai phone..tp x nampak la apa tulisan dia.

    ni contoh aku cari di internet...sama ja ni





    tq sifu2 sekalian..byk membantu siurg..
    avatar

    Post on 26/4/2011, 7:57 pm by finalazy84

    itu amp kena bridge ka?ada ba gain ko...tpi tdk kena tulis gain...yg level tu gain la tu.ko pndai2 la kasi pusing2 tu tombol smpai ko dpt bunyi yg ko mau.hehe klau ko pusing tu low pass variable ada beza bunyi ka?mna ko psang tu amp?

    geeko: klau ko ada 1K skrg bgus ko angkat tu DLS iridium d icehifi.harga d fuji mo 3K tu


    Last edited by finalazy84 on 27/4/2011, 2:10 pm; edited 1 time in total
    avatar

    Post on 26/4/2011, 8:09 pm by Boi

    4 chan? 2 chan p speaker depan 2 p woofer? setting balik jak tu vol.. @ ko kasi turun bass d player.. senang taem mau memblast. hahahaha...
    avatar

    Post on 27/4/2011, 7:01 am by finalazy84

    kwn kita ni pkai player stendard boi.mna dpt adjust sub dari player.tpksa la adjust tu gain (level). tpi tu la, ndatau ni amp main bridge tau cmna.
    avatar

    Post on 27/4/2011, 4:42 pm by Geeko

    4 chn..2 speaker..2 sub kali tu..bridge tu mcamna ?hahaha.

    player aku dpt tu adjust bass..sampai -7 ja..

    sudah aku try2 main2 sama tu amp..pening..sampai jadi macam aktiv woofer hahaha..
    avatar

    Post on 28/4/2011, 5:34 am by finalazy84

    owh...teda pkai hi-lo?ertinya tu player ko ada pre out la tu.
    ala snang ja tu.brapa bnyak ja pn tombolnya yg mo d pusing...hehe

    apa suda kejadian tu sub ko?

    ko suda beli component set?
    avatar

    Post on 28/4/2011, 5:44 am by Geeko

    ada pakai hi-lo tu..

    woofer tu macam biasa ja,blum lagi aku p cari sealed box,aku mau drg dulu ba kawan2 sioloon punya,tp entah la bila dpt join TT kamu ni..hahaha..

    component blum ada,mau kumpul $$ beli yg bagus2 punya..
    avatar

    Post on 28/4/2011, 6:07 am by finalazy84

    klau ko ada 1K bgus ko angkat tu DLS iridium d icehifi. harga baru d fuji rm3K tu.puas hati suda tu.tngal ko cari player ja nanti.

    ba klau kmi buat TT kmi kstau juga ko tu.ko kasi PM sa number fon ko.nanti sya sms.
    kali 14hb depan baru p kk ni.tpip tngok la cmna.msa cuti skolah sa rsa rmai tu turun kk.
    avatar

    Post on 28/4/2011, 10:38 am by Boi

    ada ba baru2 ni kami tt.. tapi xda no phone.. macam mana mau ajak..

    final - sekarang HU stendet pun memang ada bass control tu.. (kecuali aku punya la.. paling OUT!. haahaha..)

    geeko - tu macam ko kasi kecil tu volume (gain) d hi low.. ada tu benda yang mau d putar pakai skru driver kecil. kalau buka besar sana pun buat pecah tu bunyi.. susah juga kalau belajar maen baca ni. . mau praktikal jugak. heheheh..
    avatar

    Post on 29/4/2011, 10:19 pm by Geeko

    aku endak pasti mana kena simpan tu hi-lo lol..

    aku pun endak tau pa tu high pass / low pass..bass boost..pening juga aku..

    nmber aku kasi karang k,aku inbox kamuj hehehe..Boi,bila free?mau minta free tutorial hahahaha.endak faham aku di amp tu..atoi..jikalau sudi la bro~ =p
    avatar

    Post on 29/4/2011, 10:45 pm by Boi

    anytime bro.. ari ni (sabtu) pun ok.. roger2 my hp.. esok macam ada outing.. isnin ada perintah berkurung (selasa pagi xam).. kikiki..
    avatar

    Post on 30/4/2011, 5:54 am by Geeko

    ok bro,tq..kalau ada free masa kita atur..aku sibuk skittt skarang.
    avatar

    Post on 30/4/2011, 7:00 am by Boi

    ok bro.. kalau ko jumpa c final nanti lagi senang.. nanti kita atur TT..

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 15/10/2018, 11:09 pm