SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    ORIGINAL TIMER VS CELUP TIMER (TIP,TRICK & PEMASANGAN)

    Share
    avatar
    jezzboyz
    CONTRIBUTOR
    CONTRIBUTOR

    Male
    Countries/State : Kelantan
    Age : 32
    location : KOTA BHARU
    Points : 6627
    Reputation : 9
    Number of posts : 1540
    22042011

    http://i38.servimg.com/u/f3 ORIGINAL TIMER VS CELUP TIMER (TIP,TRICK & PEMASANGAN)

    Post by jezzboyz

    Macam Mane nak tahu barang itu betul2 original ek?? nak cam macam mane??

    sekarang nih barang celup(cap ayam) pon sbijik sama ngn cam ayam.. mudah tertitpu..

    apa akan jadi kala guna timer cap ayam nih?

    berpa lama massa yang ok nak set timer tuh bagi mati enjin???
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 22/4/2011, 3:41 pm by jezzboyz

    agi satu, apa akan jadi kala set timer lama2. contoh 2 @ 3 minit???
    avatar

    Post on 22/4/2011, 3:49 pm by Kornurts

    hihihi...cap ayam pnya pn ada jg sda bro???wadehhh....klu cap ayam pnya kompom kualiti x ok..cepat rosak..pastu display dia tu x tau btul ka atau tiada....klu set 2 atau 3 mnit ok jg tu,klu enjin turbo la..klu n/a,kasi gaya2 macam turbo la...hihihihi...klu 2-3 mnit bru off,,x jg bah mkan myk tu kli kn bro??... Wink
    avatar

    Post on 22/4/2011, 4:40 pm by im

    apa jugak fungsinya ini barang???...ada kaitan ka dengan performance kereta???
    avatar

    Post on 22/4/2011, 4:57 pm by keba

    timer ni function utk cooling down enjin jak..
    macam badan manusia jgk, lepas joging, x elok trus duduk rehat kan?
    kena wat cooling down dl..baru bleh elak cramp..
    utk enjin, kasi dia rilek dl baru matikan enjin..

    tp kena ingt jgk bila dlm keadaan idle yg dkawal oleh timer, smua accessories tmasuk kipas radiator dmatikan..
    ni bmaksud kalau tlalu lama timer tu diset, enjin akan panas sb cooling system x sejukkan enjin..
    seeloknya utk torbo, 40saat-1mnit da ckup..

    utk cam cap ayam ke x, tgk pada kotak..contohny kalau apexi (made in japan), d kotakny juga tulis made in japan..bukan made in taiwan..kalau mao btol2 ori, beli kat hafkat..kdai accessories kdg2 jual imitation jgk
    avatar

    Post on 22/4/2011, 5:03 pm by AIRpulse

    sekarang apexi pen type timer ni banyak betul imitation..siap warna lain2 lagi digital dia tu hahaha..

    ok juga, sebab ramai juga pakai, cuma mungkin cepat rosak lah..yg best timer ni ada tu voltage meter senang mo tengok tu voltage, mana tau ada drop ke
    avatar

    Post on 23/4/2011, 2:13 am by jezzboyz

    keba wrote:timer ni function utk cooling down enjin jak..
    macam badan manusia jgk, lepas joging, x elok trus duduk rehat kan?
    kena wat cooling down dl..baru bleh elak cramp..
    utk enjin, kasi dia rilek dl baru matikan enjin..

    tp kena ingt jgk bila dlm keadaan idle yg dkawal oleh timer, smua accessories tmasuk kipas radiator dmatikan..
    ni bmaksud kalau tlalu lama timer tu diset, enjin akan panas sb cooling system x sejukkan enjin..
    seeloknya utk torbo, 40saat-1mnit da ckup..

    utk cam cap ayam ke x, tgk pada kotak..contohny kalau apexi (made in japan), d kotakny juga tulis made in japan..bukan made in taiwan..kalau mao btol2 ori, beli kat hafkat..kdai accessories kdg2 jual imitation jgk

    aik?? yeaker kipas dimatikan?? yang aku punye kipas xmati. radio pon stil jalan juga.. yang betul2 mati power windows n econ jea la yang mati...

    nak tanya sikit...

    macam mane nak buat ek nak bagi timer tuh akan matikan enjiin bila hand break di lepaskan enjin terus mati... skan nih dah set timer n cabut kunci kan?? timer pon jalankan la tugas die.. so nak bagi security sikit. bila ade orang lepas hand brake enjin mati terus.. boleh x buat macam tuh???
    avatar

    Post on 23/4/2011, 2:22 am by im

    itu saja ka fungsi timer ni???...
    injin masih hidup walau kunci sudah dicabut????...
    tidak dikacau pencuri kereta profesional ka ni???...
    avatar

    Post on 23/4/2011, 7:42 am by AIRpulse

    ya bro im..fungsi utama timer ni mau bagi idling period sama enjin turbo..sebenarnya boleh juga tak pasang benda ni..tapi kita sendirilah jadi timer hehehe.biasa lepas drive dan park, kasi idling kereta tu dlm 30-90 saat jgn bagi mati enjin terus. tapi kalau setiap kali buat macam tu sandi juga kita menunggu hahaha itu sebab timer ni dihasilkan.

    ada satu kes aku pernah dengar dari kawan, turbo timer tu tidak off enjin, sampai habis minyak kereta tu hahaha.ini kes barang celup ka rasanya, atau wiring?
    avatar

    Post on 24/4/2011, 12:30 pm by keba

    jezzboyz wrote:
    keba wrote:timer ni function utk cooling down enjin jak..
    macam badan manusia jgk, lepas joging, x elok trus duduk rehat kan?
    kena wat cooling down dl..baru bleh elak cramp..
    utk enjin, kasi dia rilek dl baru matikan enjin..

    tp kena ingt jgk bila dlm keadaan idle yg dkawal oleh timer, smua accessories tmasuk kipas radiator dmatikan..
    ni bmaksud kalau tlalu lama timer tu diset, enjin akan panas sb cooling system x sejukkan enjin..
    seeloknya utk torbo, 40saat-1mnit da ckup..

    utk cam cap ayam ke x, tgk pada kotak..contohny kalau apexi (made in japan), d kotakny juga tulis made in japan..bukan made in taiwan..kalau mao btol2 ori, beli kat hafkat..kdai accessories kdg2 jual imitation jgk

    aik?? yeaker kipas dimatikan?? yang aku punye kipas xmati. radio pon stil jalan juga.. yang betul2 mati power windows n econ jea la yang mati...


    nak tanya sikit...

    macam mane nak buat ek nak bagi timer tuh akan matikan enjiin bila hand break di lepaskan enjin terus mati... skan nih dah set timer n cabut kunci kan?? timer pon jalankan la tugas die.. so nak bagi security sikit. bila ade orang lepas hand brake enjin mati terus.. boleh x buat macam tuh???

    pakai timer apa bos?? kalau btol wiring, memang mati radio n segala acc..
    mgkin karan dari timer tu dy sambg dgn acc n ignition kat switch..
    patut sambg d ignition saja..

    kalau nk wat cmtu, mgkin xbleh bos..sb kat hanbrake xdak karan bleh tarik ke timer..
    avatar

    Post on 24/4/2011, 12:30 pm by keba

    AIRpulse wrote:ya bro im..fungsi utama timer ni mau bagi idling period sama enjin turbo..sebenarnya boleh juga tak pasang benda ni..tapi kita sendirilah jadi timer hehehe.biasa lepas drive dan park, kasi idling kereta tu dlm 30-90 saat jgn bagi mati enjin terus. tapi kalau setiap kali buat macam tu sandi juga kita menunggu hahaha itu sebab timer ni dihasilkan.

    ada satu kes aku pernah dengar dari kawan, turbo timer tu tidak off enjin, sampai habis minyak kereta tu hahaha.ini kes barang celup ka rasanya, atau wiring?

    kalau sesekali x mati, bnyk kali mati eniin tu, mmg silap timer la bos..
    kalau silap wiring, mmg x mati trus enjin tu
    avatar

    Post on 24/4/2011, 3:33 pm by im

    ooo, baru saya tau fungsinya...thanx kawan2...
    macam sesuai untuk kereta long distance la ni kan???...
    tengok fungsinya, macam kita sendiri pun boleh jadi timer bah jugak kan?...
    patut la biasa tengok kereta sudah park injin masih hidup walaupun orang didalam sudah tiada...nasib baik tidak panggil orang tu bagitau injinnya masih belum dimatikan...
    malu
    avatar

    Post on 24/4/2011, 3:46 pm by Kornurts

    [quote="keba"][quote="jezzboyz"]
    keba wrote:

    pakai timer apa bos?? kalau btol wiring, memang mati radio n segala acc..
    mgkin karan dari timer tu dy sambg dgn acc n ignition kat switch..
    patut sambg d ignition saja..



    bro keba mau tnya sikit ni,klu d kunci start tu kita pusing p ON,power utk radio hidup kn??tp knp kreta sy x bgtu bro?x da power supply klu kunci p ON..klu p acc bru ada...bbrpa thun lalu kreta tiba2 mati tiem jalan..x tau knp,tp x da kacau wiring jg..pastu wayar yg utk on enjin dr kunci macam brmasalah,sbb start kreta x mau hidup wlupun tekan myak,kena tahan kunci kat start mode bru boleh tp rosaklah starter..macam x da karan masuk p coil..sy try direct dr btry + ke coil hidup,tp klu off kunci enjin x mati,kna cabut wyar td d coil tu..jd sy smbung direct dr coil tu p kunci start dgn wayar baru,bru boleh off-on enjin gna kunci..wayar asal x pkai da...
    avatar

    Post on 24/4/2011, 5:24 pm by keba

    xtau la tu prob apa..mgkin ad short wiring..
    kalau utk d suis, xdak hal..bleh repair tu..
    sb d suis, ad 4 step..off, on, acc, start..
    on ngan start xbleh pakai kan bos??
    xbleh start tu da settle kan?
    utk on tu, try bukak suis..tgk wayar wrna ape yg sambg kat on..
    pastu sambg jak wayar baru..xdak hal tu sb kat on xpkai relay macam wiring ignition punya
    avatar

    Post on 25/4/2011, 7:25 am by jezzboyz

    keba wrote:
    jezzboyz wrote:
    keba wrote:timer ni function utk cooling down enjin jak..
    macam badan manusia jgk, lepas joging, x elok trus duduk rehat kan?
    kena wat cooling down dl..baru bleh elak cramp..
    utk enjin, kasi dia rilek dl baru matikan enjin..

    tp kena ingt jgk bila dlm keadaan idle yg dkawal oleh timer, smua accessories tmasuk kipas radiator dmatikan..
    ni bmaksud kalau tlalu lama timer tu diset, enjin akan panas sb cooling system x sejukkan enjin..
    seeloknya utk torbo, 40saat-1mnit da ckup..

    utk cam cap ayam ke x, tgk pada kotak..contohny kalau apexi (made in japan), d kotakny juga tulis made in japan..bukan made in taiwan..kalau mao btol2 ori, beli kat hafkat..kdai accessories kdg2 jual imitation jgk

    aik?? yeaker kipas dimatikan?? yang aku punye kipas xmati. radio pon stil jalan juga.. yang betul2 mati power windows n econ jea la yang mati...


    nak tanya sikit...

    macam mane nak buat ek nak bagi timer tuh akan matikan enjiin bila hand break di lepaskan enjin terus mati... skan nih dah set timer n cabut kunci kan?? timer pon jalankan la tugas die.. so nak bagi security sikit. bila ade orang lepas hand brake enjin mati terus.. boleh x buat macam tuh???

    pakai timer apa bos?? kalau btol wiring, memang mati radio n segala acc..
    mgkin karan dari timer tu dy sambg dgn acc n ignition kat switch..
    patut sambg d ignition saja..

    kalau nk wat cmtu, mgkin xbleh bos..sb kat hanbrake xdak karan bleh tarik ke timer..

    yeake?? yang buat sambungan timer bukan kawe sendiri.. orang lain..

    bila cabut kunci. radio n kipas radiator memang xmati.. yang lain sume mati. econ wiper sume mati....

    pakai brand RAZO shaja.. yang ade 1 minit n 3 minit shaja....

    memanga de sambung di handbrake juga.. kala xtarik handbrake. timer xkan jadi...

    so kawe nak buat macam nih.. kala dah tarik handbrake kan?? timer jalan.. so dah jalan timer handbrake pula dilepaskan.. enjin pon mati. boleh x buat macam tuh? macam mane wiring mahu buat???
    avatar

    Post on 25/4/2011, 7:48 am by keba

    oo nk wat lagu tu...jap2 mo pkir wiring..ha3..
    kalau xtarik handbrake, timer x jadi...
    tarik karan drp lampu hanbrake la bos..
    tgk d blkg meter tu wyr wrna apa..
    tp takut karan tu xckup kuat je..

    tarik wyr karan je masuk timer..yg lain wat cam wiring asal
    avatar

    Post on 25/4/2011, 7:51 am by jezzboyz

    demo pakai timer? hok demo lagu mane timer demo berfungsi??
    avatar

    Post on 25/4/2011, 7:55 am by keba

    timer hks je...biasa2..huhu
    timer ni macam timer biasa..
    bila off, enjin idop..tu je la..
    acc n bagai lg mati..
    avatar

    Post on 25/4/2011, 7:58 am by jezzboyz

    wow.. timer branded tuh....

    buat wiring sendiri ke kat kedai???
    avatar

    Post on 25/4/2011, 8:11 am by keba

    brand hafkat je bos..hehe..mula2 wat sndiri..tp xmati2 enjin..ha3
    last2 g bguru ngan botak a.k.a pomen sa..
    avatar

    Post on 25/4/2011, 5:22 pm by Kornurts

    keba wrote:xtau la tu prob apa..mgkin ad short wiring..
    kalau utk d suis, xdak hal..bleh repair tu..
    sb d suis, ad 4 step..off, on, acc, start..
    on ngan start xbleh pakai kan bos??
    xbleh start tu da settle kan?
    utk on tu, try bukak suis..tgk wayar wrna ape yg sambg kat on..
    pastu sambg jak wayar baru..xdak hal tu sb kat on xpkai relay macam wiring ignition punya


    hihi..problem x boleh start da settle tu...cma yg on mod tu x da apa2,x boleh pkai la...btul jg ckp bro keba..sy x trfkir pn mau buka suis tu tgk apa clour wyar on...hehehehe...bah,nti ada msa sy check lg...(hr ni aku pn mula exam bro...hehehehe)....
    avatar

    Post on 25/4/2011, 6:02 pm by keba

    ok bos...sa ad 2 paper lg..esk n sbtu ni..

    ad sapa2 pnah dgr sal starbo timer??
    avatar

    Post on 27/4/2011, 10:31 am by jezzboyz

    starbo?? barang branded ke?? ke barang rare??? xpernah dengar la pula... canggih ke???
    avatar

    Post on 27/4/2011, 7:07 pm by keba

    brg rare...timer yg bleh set start sndiri pagi2..
    tp susah mo jumpa la..ad sapa2 pakai??
    avatar

    Post on 2/5/2011, 12:49 pm by jezzboyz

    ganasnya!!!! memang rare tuhh.... macam canggih n ganas jea.. kala pakai timer cam tuh.. bateri xkong ke?

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 26/7/2017, 3:38 pm