SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    masalah kancil sy bunyi2 time jalan..gearbox ka..tida pasti..???bg pendapat bg yg taw..

    Share
    avatar
    archie
    SENIOR
    SENIOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 27
    location : kudat+kota kinabalu+sandakan
    Points : 6031
    Reputation : 4
    Number of posts : 677
    29042011

    http://i38.servimg.com/u/f3 masalah kancil sy bunyi2 time jalan..gearbox ka..tida pasti..???bg pendapat bg yg taw..

    Post by archie

    alooo..ada sesapa yg boleh tolong selesaikan masalah sy..sy ada kancil 850 secondhand..

    MASALAH :

    1-BUNYI TIME JALAN..GEAR 1 2 3 TEDA BUNYI..BILA MASUK 4 5 BUNYI DA..TEKAN CLUTCH HILANG PLA BUNYI..PA MASALAH TU AR..GEARBOX KA APA..MANA YG PRO2 TU TLG LA MEMBER..

    THANK YOU..
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 29/4/2011, 8:05 am by adeqyana

    archie : bro archie,bunyi macam mana tu ya??sbb biasanya klu time kereta free gear br ada bunyi bising tu n tekan clucth dia senyap..tp ini klu gear 4 & 5 pula dia bunyi rasanya macam gearbox juga tu..kna tgu otai2 lain jawab..
    avatar

    Post on 29/4/2011, 9:21 am by Kornurts

    oo...rasanya mmg dlm gearbox tu bro..kna check tu gigi gear 4 n 5 tkut ada pecah sda slah 1 gigi dia dlm tu..
    avatar

    Post on 29/4/2011, 9:24 am by im

    yup betul tu...bagus bro bawa pi bengkel suruh pomen check sebelum melarat lagi masalahnya tu...tidak pasal2, kena ganti pulak...
    avatar

    Post on 29/4/2011, 4:04 pm by archie

    ya..time tekan clutch hilang bunyi..time lepas dlm gear 4 5 bunyi bising..sound system sy pn tenggelam..huhuhu..
    avatar

    Post on 1/5/2011, 5:53 pm by ahmad_dhani

    bearing GB tu...
    avatar

    Post on 2/5/2011, 6:10 am by archie

    owhhh..bearing gearboz la tu kn..so kena tuk smua ka..or tuka gearboz skali..
    avatar

    Post on 3/5/2011, 2:18 pm by fuumin

    klu bearing sja dlm rm50 utk tukar 1 unit baru ,x termsuk upah itu tukar bearing la hehe ,macam byk jg tu hehe..ini utk simptom x tekan clutch bunyi bising bila tekan clutch bunyi hilang..tapi klu utk bunyi msa gear 4 & 5 tu mgkn masalah dlm gearbox tu sendiri la..aku pun ada masalah ni tapi bunyi yg halus sja hampir x kedengaran
    avatar

    Post on 3/5/2011, 6:11 pm by ahmad_dhani

    tak paya beli GB baru,cari woksop yg ada membaiki GB...PASTIKAN org yg buat keja tu arif dlm bidang ni....takut nt lain pula jg nya...

    avatar

    Post on 4/5/2011, 5:03 am by fuumin

    ahmad_dhani wrote:tak paya beli GB baru,cari woksop yg ada membaiki GB...PASTIKAN org yg buat keja tu arif dlm bidang ni....takut nt lain pula jg nya...


    repair gearbox ni kos tinggi jg kn bro
    avatar

    Post on 4/5/2011, 12:43 pm by ahmad_dhani

    fuumin,tengok dr kerosakan jg,klu detakat bearing,tidak jg mahal tu.....aku rasa la..
    kecuali la kerosakan yg teruk..
    avatar

    Post on 4/5/2011, 4:08 pm by fuumin

    yah la klu bearing mmg x mahal sgt cuma upah turun naik tu enjin la hehe
    tapi klu mslh dlm tu gearbox tu gigi² gearbox mgkn ada berharga skit hehe
    avatar

    Post on 4/5/2011, 4:34 pm by Kornurts

    mmg brharga tu bro gigi2 d dlm tu..ada mmber hr tu,gear dua dia pnya gigi ada patah..mmg mahal klu bli gigi dia ja,so dia trus angkt 2nd hnd pnya gerbox 1 kli..kncil dia 660,grbox tu yg bli 2ndhand gearbox D4...sy pn x tau apa mksudnya D4 tu...dia blg pomen tu ckp gB D4 ni ada power sikit... Suspect
    avatar

    Post on 4/5/2011, 6:50 pm by ahmad_dhani

    d4 bg injin auto adalah gb yg termaju sekali....kelebihannya mungikn tahan lasak...
    avatar

    Post on 5/5/2011, 4:22 pm by jezzboyz

    haaa.. problem nih same ngn kancil aku.. memang komfirm bearing yang rosak... cume nak tanya. kala dibiarkan lame2 ape akan jadi???
    avatar

    Post on 5/5/2011, 4:31 pm by Kornurts

    ahmad_dhani wrote:d4 bg injin auto adalah gb yg termaju sekali....kelebihannya mungikn tahan lasak...

    waa..pling maju ya bro...klu bgtu mmg tahan lasak la tu...pling ngam kali klu pkai ni gb main race kn bro??
    avatar

    Post on 5/5/2011, 8:57 pm by keba

    kalau da nama gb auto, mmg x leh lawan gb manual dari segi lasak..
    mgkin plg lasak antara gb auto lah..
    avatar

    Post on 5/5/2011, 8:59 pm by keba

    jezzboyz wrote:haaa.. problem nih same ngn kancil aku.. memang komfirm bearing yang rosak... cume nak tanya. kala dibiarkan lame2 ape akan jadi???
    kalau bearing rusak, mgkin leaking mnyak gb..
    kena repair cepat2 nnt mnyak gear kering, rusak sketul gb
    avatar

    Post on 6/5/2011, 6:22 am by Kornurts

    keba wrote:
    jezzboyz wrote:haaa.. problem nih same ngn kancil aku.. memang komfirm bearing yang rosak... cume nak tanya. kala dibiarkan lame2 ape akan jadi???
    kalau bearing rusak, mgkin leaking mnyak gb..
    kena repair cepat2 nnt mnyak gear kering, rusak sketul gb


    bro keba,biasanya klu gb leaking myk,d mna dia leaking tu ar kluar myak??yg sambungan driveshaft p gearbox ka??
    avatar

    Post on 6/5/2011, 7:23 am by jezzboyz

    owh yeake?? tp bila gb nih ade problem... bnyak masalah juga.. terutama dari segi minyakk.. perghhh.. minum sungguh...

    arituh saya tukar la minyak gear box.. terus minyak jimat giler2... RM10=80km... jimat x?? biasanya RM10-50km jea.... pasang econ nih... memang menjimatkan.. baru taw gearbox memain peranan menjimat minyak.. tp sayang xsampai seminggu.. penyakit telan minyak muncul semula.. gara2 bearing gb la nih... huhu...
    avatar

    Post on 6/5/2011, 9:04 am by ahmad_dhani

    repair GB ilang masalah...
    avatar

    Post on 6/5/2011, 9:40 am by keba

    Kornurts wrote:
    keba wrote:
    jezzboyz wrote:haaa.. problem nih same ngn kancil aku.. memang komfirm bearing yang rosak... cume nak tanya. kala dibiarkan lame2 ape akan jadi???
    kalau bearing rusak, mgkin leaking mnyak gb..
    kena repair cepat2 nnt mnyak gear kering, rusak sketul gb


    bro keba,biasanya klu gb leaking myk,d mna dia leaking tu ar kluar myak??yg sambungan driveshaft p gearbox ka??
    ad bnyk tempat..tp tempat plg biasa leaking kat sambungan ds n gb..
    kat situ ad 1 oil seal (drive shaft oil seal)..
    kalau seal ni leaking, ds pn ad bunyi2 jgk..
    pastu kalau gb auto, mgkin leaking kat seal mangkuk bwh gb..
    avatar

    Post on 6/5/2011, 9:45 am by Kornurts

    walala...kreta aku mmg ada leaking d smbungan ds n gb tu sblah kiri...basah2 myak...tp x menitis la...x pa2 jg tu kn bro keba??
    avatar

    Post on 6/5/2011, 2:15 pm by ahmad_dhani

    pegi la repair sebelum rosak...
    avatar

    Post on 6/5/2011, 3:58 pm by Kornurts

    ahmad_dhani wrote:pegi la repair sebelum rosak...

    ini lai ni bro..mmg mo rpair..tp mau tggu blik twu dlu ni hjung mggu dpan,1 skali turun enjin overhol...wadehhh....$$$$ ni brg pn mmg byk kluar jg...hihihihih Cool

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 23/10/2017, 7:13 am