SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    warning enjin tiba2 hidup..

    Share
    avatar
    adeqyana
    CONTRIBUTOR
    CONTRIBUTOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 35
    location : tawau
    Tag ID: : SFC 15242
    Points : 6906
    Reputation : 39
    Number of posts : 1627
    30042011

    http://i38.servimg.com/u/f3 warning enjin tiba2 hidup..

    Post by adeqyana

    salam 1 malaysia semua otai2..aku ada soalan yg nak di ajukn ni..td time aku memecut,tiba2 kereta aku tersentap & warning enjin idup..tp selepas beberapa saat warning enjin tu ilang balik..masa kereta aku tu tersentap dan warning enjin idup,kereta aku trus kehilangan power..jd macam berat pula...kenapa tu ya??ada masalah ka tu ngan enjin aku??atau turbo aku kong??atau minyak xsampai pi piston..aku boost 0.9..enjin aku masi std lg..xada brg2 yg kena upgred kecuali turbo jak pakai rhf3..tolong otai2 semua,apakah tandanya tu ya??

    [img][/img]

    [img][/img]
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 30/4/2011, 7:47 pm by keba

    macam sama kes ngan sa dl bos..mnyak itam x ckup..
    masa jalan tu tiba2 tsentap, tyr tu macam ad lock sikit..

    try cek mnyak itam..mnyak gear pn kasi cek
    avatar

    Post on 30/4/2011, 8:13 pm by adeqyana

    ooo.macam tu ya keba..tp aku baru tukar minya enjin keba..dalam 3minggu lau..lg pun td pagi aku ada cek minyak itam,ok je..xkurang pula..cuma minya g/box xtukar lagi dari mula2 overhull dulu..minyak G/box berapa km br mau tukar keba??ada kesan ka kat enjin klu macam tu keba???
    avatar

    Post on 3/5/2011, 10:38 am by keba

    mnyak gb elok tukar kalau enjin da lama x jalan..
    lg pun mnyak gb ni skali tukar je..bukan cam mnyak enjin kena tukar ikut kilometer

    Post on 3/5/2011, 11:01 am by rayz yokai

    ya bro adeqyana mgkin ada otai2 cni yg tau psl ni slain dr pgalaman yg sa bgtau bro tu...hehe..
    hrp masalah bro selesai nnt...
    avatar

    Post on 3/5/2011, 12:09 pm by xiaomao

    mungkin ada sensor kena reset tu....perlu ada alat sistem baru dapat check...
    avatar

    Post on 3/5/2011, 2:05 pm by McJeremy

    masalah awak ni baru2 sajakah terjadi...dan turbo awak tu dah berapa lama awak upgrade...dan ada 1 lagi kalau turbo dah upgrade besar sikit original computer kereta awak tu dah tak boleh support...kereta awak L2S kah?
    avatar

    Post on 3/5/2011, 5:32 pm by adeqyana

    [url=u18296]McJeremy[/url] : ya bro,br2 jak terjadi ari sabtu tu..time tu pun first time blast abis kereta aku tu..ya,aku pakai Ls2 cuma dekat 6 bln dah pakai rhf3..aku br juga test up boost aku tu..lepas up boost tu br jadi macam ni..



    [url=u16818]rayz yokai[/url] ; ya bro,harap2 dgn bantuan otai2 ni pulih balik la kereta aku tu..rasanya overboost kali..skrg pakai boost 0.8 macam ok juga..xpernah juga keluar warning tu lg..cum xberapa best la sbb macam berat skit kereta..

    [url=u8077]keba[/url] ; oo..nnti la bila tukar minyak enjin br aku tukar juga minyak gb tu keba..test tgok dtg blk ka tak penyakit kereta aku tu..
    avatar

    Post on 3/5/2011, 5:49 pm by McJeremy

    saya rasa setting kereta awak dah lari tu...tambahan turbo awak dah upgrade..jadi computer original L2S dah tak boleh support sebab boost dah besar..setiap kali awak blast lampu warning tu keluar kan...
    avatar

    Post on 3/5/2011, 5:56 pm by ahmad_dhani

    adeq,apa ko da bikin sama ketamu tu???
    avatar

    Post on 3/5/2011, 6:15 pm by adeqyana

    McJeremy : ya bro..macam itu la..setiap kali aku blast mesti warning tu keluar..

    ahmad_dhani : aku just test2 bro pakai tulang2 ikan tu..mgkin tersalah buka sampai overboost..sbb macam xkonsisten boost nya..kdg2 0.8bar..tp kdg2 pandai lebih dari 0.8 pula..bila aku set balik pi 0.5 kereta jd berat..mgkin juga kali turbo ku kong kali kn..itu jd berat tu..btl ka bro??
    avatar

    Post on 3/5/2011, 6:25 pm by ahmad_dhani

    ko da cek hos2 vacuum kereta ko ka????mana la tau ada yg bocor...
    brapa boost naik???
    avatar

    Post on 3/5/2011, 6:33 pm by adeqyana

    ooo..xada pula aku cek hos2 vacuum ko bro..nnti esok la br aku cek..maksud ko semua hos2 vacuum di kereta tu ka bro??? mlm last aku blast tu dlm 1 bar macam tu dia naik n enjin trus tersentap n warning tu idup..time tu trus boost cut..padahal aku set 0.9 jak,tp rupanya2 tersalah buka tu tulang2 ikan..itu naik sampai macam mau lebih 1bar..
    avatar

    Post on 3/5/2011, 6:40 pm by ahmad_dhani

    ko punya ECU da bikin ka???,aksud aku da buang cut ka???
    avatar

    Post on 3/5/2011, 6:47 pm by McJeremy

    kalau gitu confirm dah kereta awak overboost..kalau vacum ada masalah dah awal kereta awak tak ada power...
    avatar

    Post on 3/5/2011, 6:48 pm by adeqyana

    ooo..belum bikin lg bro..aku blm buang speed cut lg..kira aku mau buat 1 kali nnti,aku mau kasi remap satu kali tu ecu..macam yg bro ckp ari tu..tp aku tukar turbo dulu baru kasi remap tu ecu..skrg tgu modal lg ni utk jlnkn projek pakai blok 850 tu..
    avatar

    Post on 3/5/2011, 6:51 pm by adeqyana

    McJeremy :ooo..macam tu ya bro..itu la ssh juga mau set pakai tulang2 ikan ni..kdg2 blh overboost..
    avatar

    Post on 3/5/2011, 6:53 pm by ahmad_dhani

    so skrg ni ko da tau puncanya kan???
    boost cut....selagi ko tak bikin ECU,tidak da guna ko upgrade kereta ko,sbb ko takkan rasa feelnya...
    McJeremy,betul tu apa yg ko ckp kan...
    avatar

    Post on 3/5/2011, 6:57 pm by adeqyana

    ya bro..tau udah aku masalah utama kereta aku tu..hehe..ya bah bro..btl ko ckp tu..mmg macam xada feelnya klu ada boost cut ni..hehe..br mau pecut skit dah kna cut..itu la,tgh kumpul2 modal mau hantar ecu pi remap..

    Post on 3/5/2011, 7:04 pm by afe

    sy rasa engine bro knocking....knocking ni leh terjadi sb lean mixture, myk terbakar awal sblum timing, potong head..sensor yg detect knocking ni "knock sensor"

    tp klu kes bro ni, sy rasa lean mixture sb bro dh up boost kan?? jd ratio fuel ngan angin dh xbtul...
    bila bro dh up boost, angin msuk lg byk tp fuel xckup..jd A/F ratio dh xbtul...lean mixture jgk blh bt engine panas n overheating...last2 head bengkok

    klu bro dh upgrade boost, fuel system pn kna upgrade juga...maybe bro leh up skit fuel pressure
    avatar

    Post on 3/5/2011, 8:45 pm by McJeremy

    yaya...betul...tapi bagi saya boost cut tu boleh di tutup..hanya perlu tipu computer..macam kereta kawan saya dia dah tutup boost cut tu lepas tu dia guna tulang ikan dan boleh buka boost sampai 2bar..tak ada masalah...dan tak ada cut pun..apa yg hanya perlu di tukar ialah clucth nak tukar kepada racing saja...sebab haus...haha

    Post on 4/5/2011, 3:00 am by rayz yokai

    bro macam yg sa ckp jg kan...try buang boost cut...hehe...
    enjin sa pn gitu jg dlu tyme tkr turbo tp lpas remap computer box trus ok...
    avatar

    Post on 4/5/2011, 6:02 am by McJeremy

    yaya...buang cut memang dah tak ada masalah..takut2 computer original awak tak tahan kalau buka boost besar...hehe
    avatar

    Post on 4/5/2011, 12:37 pm by ahmad_dhani

    ECU asal masi bole pakai,takda masalah...cuma perlu banyak yg mau d tambah @ d upgrade...
    avatar

    Post on 4/5/2011, 6:06 pm by adeqyana

    afe : bro afe, fuel pressure dgn fuel regulator sama ka??? bro,enjin knocking terjadi bila boost cut berlaku ka??

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 22/8/2017, 12:16 pm