SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Timing enjin rendah sgt.. macam mana mau kasi naik timing enjin??

    Share
    avatar
    adeqyana
    CONTRIBUTOR
    CONTRIBUTOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 35
    location : tawau
    Tag ID: : SFC 15242
    Points : 6908
    Reputation : 39
    Number of posts : 1627
    07052011

    http://i38.servimg.com/u/f3 Timing enjin rendah sgt.. macam mana mau kasi naik timing enjin??

    Post by adeqyana

    Salam 1 malaysia semua otai2 sialoon..aku ada skit masalah ni..timing enjin aku terlalu rendah la..kdg2 macam mau mati juga sbb trlalu rendah..apa lg klu time mlm idup lampu..mmg rendah gila..dalam 600/800 rpm jak..macam mana mau kasi naik timing enjin tu ya??? Ejas kat mana??? ada ckp d TB..tp mana satu skrew yg mau d ejas tu??

    Tolong otai2 semua..




    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 7/5/2011, 2:27 pm by DarkSmoke

    bro ada cek grounding cable?
    avatar

    Post on 7/5/2011, 2:43 pm by Kornurts

    adeqyana wrote:Salam 1 malaysia semua otai2 sialoon..aku ada skit masalah ni..timing enjin aku terlalu rendah la..kdg2 macam mau mati juga sbb trlalu rendah..apa lg klu time mlm idup lampu..mmg rendah gila..dalam 600/800 rpm jak..macam mana mau kasi naik timing enjin tu ya??? Ejas kat mana??? ada ckp d TB..tp mana satu skrew yg mau d ejas tu??

    Tolong otai2 semua..






    bro...klu aku biasanya ejas d distributer tu..kdudukan distributer tu aku ubah sma ada ke ats atau bwh,ikt timing yg ssuai...mmg brkesan jg..tp aku pn mau tnya jg,,klu ejas timing enjin mmg d distributer jg ka klu kancil?atau spttnya ada tmpat lain mau ejas?? Cool mau mnta ilmu dr otai2 jg ni... Suspect
    avatar

    Post on 7/5/2011, 3:08 pm by syahir09

    masa pasang air cond ke timing tu?
    avatar

    Post on 7/5/2011, 7:54 pm by keba

    kalau L2S, ejas kabel tbody..tgk kabel mana d tbody yg gerak masa tekan mnyak..
    kabel tu la yg kena tarik sikit..tp jgn tlalu tegang..
    avatar

    Post on 7/5/2011, 7:56 pm by adeqyana

    DarkSmoke : aku xpakai graunding bro..blm pasang lg..

    Kornurts : entah bro..aku pun xtau d mana mau tune klu pasal timing ni..ada org ckp d TB..itu aku pening tu..d mana mau tune tu timing..

    syahir09 : xbro..xon ekon..time idle..klu on ekon timing jd 900rpm..rendah sgt..
    avatar

    Post on 7/5/2011, 8:00 pm by adeqyana

    keba : keba,maksud ko kabel tu macam dawai ka??kabel besi ek keba??aku xberapa faham lg kabel yg mana 1...
    avatar

    Post on 7/5/2011, 8:02 pm by adeqyana

    bkn kabel minyak kn keba???maksud aku kabel yg bersambung dgn padel minyak,bkn itu kn keba??
    avatar

    Post on 7/5/2011, 8:10 pm by keba

    yupt..kabel yg bsambung ngan kabel mnyak..
    kasi tune balik kabel tu..
    kalau sa, sa tune idle 1200~1300rpm jak..
    sb bila on ekon, rpm akn jatuh lbh krg 500rpm..
    avatar

    Post on 8/5/2011, 2:14 am by im

    betul la tu, kabel tu saja kasi regang2 sikit...
    bukan setakat aircond merendahkan idle tu tapi masa kipas radiator on jugak sama...
    avatar

    Post on 8/5/2011, 3:58 am by Kornurts

    oo...patut la...kabel tu rpanya mau ejas ya...wadehhh....nt aku try p ejas... tq 4 da infoL)
    avatar

    Post on 8/5/2011, 4:16 am by syahir09

    adeqyana wrote:DarkSmoke : aku xpakai graunding bro..blm pasang lg..

    Kornurts : entah bro..aku pun xtau d mana mau tune klu pasal timing ni..ada org ckp d TB..itu aku pening tu..d mana mau tune tu timing..

    syahir09 : xbro..xon ekon..time idle..klu on ekon timing jd 900rpm..rendah sgt..


    enjin aku klu x psg aircond dkt 900 rpm.itu pun aku rs dah rendah.tp kena pandai main minyak.

    klu ko psg aircond br dkt 900 rpm, mmg masalah tu bro...
    avatar

    Post on 8/5/2011, 8:12 am by adeqyana

    syahir09 : ooo..macam tu ek..itu la aku br mau pi tune..tq 4 da info bro..

    keba : ooo,itu rupanya klu tune timing ya keba..nnti aku pi ejas skit tu kabel..tp keba,xmkn minyak ka tu klu rpm tinggi??klu tune kabel tu sama juga kita tekan minyak kn???btl ka??

    im : oo..macam tu rupanya bro..mati2 aku fikir ssh mau ejas timing tu..

    Kornurts : hehe..aku langsung xtau mau ejas d mana sblm ni bro..hehe
    avatar

    Post on 8/5/2011, 10:09 am by keba

    ni kjadian normal bos utk enjin torbo..blainan ngan enjin NA..
    kalau kabel tu kasi tarik, sama macam tekan minyak jgk la..

    kbanyakn enjin mira ad prob ni..rpm akan jatuh bila on ekon..
    tp bg enjin2 yg rpm naik masa on ekon, tu suda normal..
    kalau rpm jatuh masa on ekon, kena psg 1 alat utk ubah vacuum pressure..
    alat ni bila pasang, bleh set brp rpm bila on ekon..
    bleh elak enjin mati la..kos dlm rm130-150

    utk kes macam adeqyana, mgkin sb timing idle rendah sgt..
    bukan sb prob wiring..

    bg enjin NA, ad bnyk cara utk tune balik timing..samada kabel tbody atau kabel utk timing ekon..
    nnt sa upload pic kat mana nk ketat n longgarkn skru
    avatar

    Post on 8/5/2011, 10:18 am by adeqyana

    ooo keba,itu brg org panggil FICD ka?? klu dah ada macam mana mau set tu keba??FICD ni xsama dgn yg macam dalam bgr ni??

    [img] [/img]
    avatar

    Post on 8/5/2011, 1:41 pm by keba

    sa pn da lupa la nama apa brg tu..tp bsambung ngan hos vacuum..
    cmana nk set tu kena tny pomen..hehe malu

    Post on 8/5/2011, 3:13 pm by afe

    engine idling utk kete baru dlm 700-800rpm jer....utk kete lama skit dlm 800-1000rpm
    tp bila ade engine load macam air-cond, power steering, lampu tu semua spatutnye rpm akan naik tggi skit dlm 100-200rpm dr rpm idling....klu rpm tu turun n xnaik2, maybe ada msalah ngan Throttle Body...maybe TB tu kotor...kdg2 exhaust sensor pn blh jd jgk

    klu nk adjust distributor, kna pakai timing light...bru accurate timing engine
    klu nk adjust idling bg tinggi skit, bro pusing jer screw kt circle kuning macam dlm pic ni...tp klu adjust terlalu tggi, rpm akan naik turun n xleh maintain
    [/code]

    avatar

    Post on 8/5/2011, 3:28 pm by adeqyana

    keba :ooo..macam tu ya keba..fikir klu dah ada benda tu leh kita ejas sndiri..hehe..rupanya kna suruh pomen juga..hehe..



    afe : oooo...macam tu ya bro..tq sgt2...klu screw tu kita ejas sampai abis,tp rpm xnaik2 juga itu menandakan TB mau d servis ka bro??atau TB mau rosak udah??

    Post on 8/5/2011, 3:50 pm by afe

    spatutnye klu adjust screw ni timing idling jd tggi la...
    TB ni susah juga nk rosak...biasa klu TB gila pn sb kotor sgt @ gear kt stepper motor dlm TB ni pecah..tp leh service n tkar gear repair kits
    klu circuit kt blakang TB ni rosak mmg xleh wtpe la bro

    slain TB, msalah vacuum pn blh jd juga bro...klu kete wira 1.6 injection, alat macam dlm pic yg bro cirlce merah tu la problem...klu engine L2 sy xtau sgt

    Post on 8/5/2011, 4:03 pm by afe

    lupa nk ckap...hehe
    klu adjust screw ni idling jer tinggi...tp bila ade engine load rpm akan turun jgk skit n xnaik macam TB yg elok...at least rpm xdela rendah smpai engine nk mati...myk mkn skit la time idling..tp klu kete dh gerak sama jer

    sy adjust idling engine L5 sy 1500rpm...saje jer nk bg exhaust bunyi kuat skit time idling...hihihiiii
    avatar

    Post on 8/5/2011, 4:23 pm by adeqyana

    afe : ooo..macam tu ya bro..bh nnti la aku test pusing2 tu screw..tak tinggi ka tu bri 1500 rpm??bunyi enjin xbising ka bro??
    avatar

    Post on 8/5/2011, 5:21 pm by syahir09

    aku pakai L5 3 silinder.

    tmpat mana nak adjust ek??

    aku cr skru xder pun.

    tnya pomen pun dia kata xder tmpt nak adjust.Dia ckp mmg dah gtu.

    pening...
    avatar

    Post on 8/5/2011, 5:32 pm by adeqyana

    hehe..ya ka bro..kita tgu otai2 lain jawab..aku pakai L2..xsama dgn L5..bro punya rmp berapa time idle??

    Post on 8/5/2011, 5:43 pm by afe

    bising juga la...tp depend pd exhaust jgkla bro..klu muffler jnis senyap xbising la
    sy punyer xde muffler tgh..piping 2inch dr catalytic converter tu terus pegi tabung blakang..agak bising juga la

    L5 3piston xtau la bro sb xpenah tgk engine yg real...sy punyer L5 4piston
    avatar

    Post on 8/5/2011, 6:35 pm by adeqyana

    oo..macam tu ya..bro afe catalytic tu hujung sambungan downpipe ka??atau sambungan dari tgh??

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 23/8/2017, 7:20 am