SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Timing enjin rendah sgt.. macam mana mau kasi naik timing enjin??

    Share
    avatar
    adeqyana
    CONTRIBUTOR
    CONTRIBUTOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 35
    location : tawau
    Tag ID: : SFC 15242
    Points : 6910
    Reputation : 39
    Number of posts : 1627
    07052011

    http://i38.servimg.com/u/f3 Timing enjin rendah sgt.. macam mana mau kasi naik timing enjin??

    Post by adeqyana

    Salam 1 malaysia semua otai2 sialoon..aku ada skit masalah ni..timing enjin aku terlalu rendah la..kdg2 macam mau mati juga sbb trlalu rendah..apa lg klu time mlm idup lampu..mmg rendah gila..dalam 600/800 rpm jak..macam mana mau kasi naik timing enjin tu ya??? Ejas kat mana??? ada ckp d TB..tp mana satu skrew yg mau d ejas tu??

    Tolong otai2 semua..




    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    Post on 20/5/2011, 5:24 am by rayz yokai

    rasanya klu rendah timing mmg adjust skru d throttle body yg warna itam tu...klu nda nek jg timing try adjust timing aircond d airbox tu..
    avatar

    Post on 20/5/2011, 5:37 am by wwnwewin

    tp bro,kalau adjust throttle body itam tue,dia ada limit..mau kc balance dgn skru warna biru tue jg...biru tue adjust brapa byk bukaan throttle,n yg itam tue,adjust udara yg msuk dlm throttle...
    avatar

    Post on 20/5/2011, 1:01 pm by adeqyana

    wwnwewin : ooo...macam tu ya bro..tq sgt2 atas tunjuk ajar tu bro..tp klu kita adjust yg bertanda biru tu kn,sama ka konsepnya kita race skit pedel minya tu @ kita tekan skit pedel minyak???maksudnya kuat ka penggunaan minyak time kereta dalam keadaan idle??

    bro wwnwewin,adjust yg bertanda bulat warna biru tu kn yg mau d adjust???[img] [/img]

    kita adjust nat ni utk gerakan benda yg aku tanda B tu bah kn....so sama ka konsepnya klu kita adjust kabel minyak tu jak???dalam gbr d bawah yg bertanda warna hijau...sbb klu aku tgok bila nat yg bertanda biru d adjust,ia akn menggerakkn benda yg aku tanda B tu ke depan..so klu klu kta adjust yg warna hijau tu,benda bertanda B tu pun akn bergerak ke depan..so sama ka konsepnya tu??klu sama,salah satunya pun kita adjust pun boleh la tu kn??? btl ka??? pening2 udah ni..hehe..
    [img] [/img]
    avatar

    Post on 20/5/2011, 2:22 pm by wwnwewin

    hehehe...yg adjust cable bulat warna hijau tue,actually xpya pn ok...sbb itu sma ja dgn yg biru tue...bgni concept dia,kta buka tue throttle,utk msuk tue udara,sensor yg baca brapa byk udara dr map sensor tue...bila da dpt bacaan,bru injector tembak minyak...jd psl byk minyak atau x tue,dia xjauh beza jg tue...sbb mmg mau kc steady tue idle...bila bjln,sma jg...

    p.s/ kalau salah,tlg tunjukan...;p
    avatar

    Post on 20/5/2011, 2:34 pm by wwnwewin

    psl BTDC tue,itu utk adjust CDI tue...
    kalau sy xsilap laa...pusing CDI tue pg kc 800rpm kalau ikut kilang...
    tp kta xble tlmpau ikut kilang pnya setting bro,setting kilang dl,yg brg2 japan tiptop lg...
    bila kta ikut dgn keadaaan kreta skrg ni...byk disadvantage dia ;p
    avatar

    Post on 20/5/2011, 5:48 pm by adeqyana

    wwnwewin :ooo..ok2 bro..nnti esok aku try edjust2 tu yg macam dalam gbr tu..tq sgt2 bro atas info tu..rupanya ada lg tmpt edjust klu efi ni ya..fikir 1 tmpt jak..ooo..itu pula maksud BTDC tu ya..tp xblh la kita ikut macam d tulis tu kn sbb itu tah berapa tahun dulu kn bro..itu pun masa keluar kilang kali..klu skrg kna ikut setting pomen la kn..
    avatar

    Post on 20/5/2011, 6:28 pm by wwnwewin

    adeq = yayayayaya~ btl tue bro ;p
    nt try2 dl laa...itu yg skru 1 tue,actually xperlu byk adjust...kalau mau adjust idle,gna tue throttle sj...
    ari tue timing sy rendah 800rpm,gegar tue kreta...tue yg xtahan...blik2 mau tbuka skru dashboard tue...haha...lpas tue dorg kata ada effect dkat enjin jg kalau idle tlmpau rendah...boleh mnyebabkn general overhaul nt...skrg 1200rpm...;p
    avatar

    Post on 20/5/2011, 6:32 pm by adeqyana

    ooo..ya ka..wah bahaya juga ya klu timing rendah ni..aku fikir xada kesan kat enjin..bro 1200rpm xbising ka time idle??klu enjin dah panas xada keluar asap ka macam kita race minyak tu??

    Post on 21/5/2011, 6:24 am by afe

    sy rasa idling 800rpm tu dh ok bg engine yg sihat la...mmg spec kilang cmtu
    maybe gegar tu sb engine dh xbrp sihat kot..xpn mounting dh out

    1200rpm pn ok..engine pn bunyi garang skit..hehehe
    klu engine sihat xkan barasap la bro...klu time race myk n keluar asap hitam tu normal sb fuel lbih dr udara (rich mixture)....yg xnk asap putih @ putih kebiruan
    avatar

    Post on 21/5/2011, 7:13 am by Shinigami_TWU

    aku pnya pula skg bru ganti kaberator yg bru di cuci... aku pun jdk kompiussss sbb time enjin idle hidup akon 900rpmnya.. xhidup akon naek pula dia 1100.. slalunya hidup akon yg tggi drp xhidup akon.. fanin2.. ape ke he..
    avatar

    Post on 21/5/2011, 7:39 am by adeqyana

    afe : ooo...macam tu ya ..tq bro..rich mixture ni selamat or tak bro??

    akufiq : ya ka bro,hehe..terbalik la pula udah kn..hari tu pasang ekon tinggi,skrg pasang ekon rendah la pula..hehe..sama macam aku,pening2..
    avatar

    Post on 21/5/2011, 10:04 am by wwnwewin

    kalau da tbalik tue...cek vacuum a/c sensor...
    slalu nya bila rosak,akan tebalik laa...
    hahahaha...
    kalau macam carb tue,mmg cun kalau dia naik 200rpm kalau idup aircond...
    rich mixture ada berat sikit...
    tp sihat laa kreta tue ;p
    hahahaha~;p
    avatar

    Post on 21/5/2011, 10:06 am by wwnwewin

    ehh tbalik...rich mixture,ringan sikit laaa bila memecut...
    cuma ada bau kurg mnyenangkan dr exos tue ;p

    Post on 21/5/2011, 12:16 pm by afe

    rich mixture xelok utk emission..power mmg ade tp klu terlalu rich pn leh power loss juga

    lean mixture lak baik utk emission..tp power kureng...klu terlalu lean engine leh jd panas and maybe engine leh jd overheating
    avatar

    Post on 21/5/2011, 2:48 pm by adeqyana

    ooo..macam tu ya bro wwnwewin..aku dah edjust2 tu screw yg bulat warna biru tu..dah cun2 timing tp masalah skrg timing tu naik turun..macam aku pakai high cam pula..bila idle,itu timing xtetap..naik tutun,nai turun..mgapa tu ya..sama juga benda ni terjadi bila hari tu aku adjust @ tarik skit kabel minyak yg bertanda merah tu..timing jd turun naik..mgapa tu ya???macam kna tekan minya,lepas minyak..mgapa jd macam tu ya??

    afe : ooo..macam tu ya bro..cuma penggunaan minya lebih la tu kn bro???xla jimat udah kn penggunaan minyak tu??
    avatar

    Post on 21/5/2011, 6:22 pm by keba

    adeqyana wrote:afe : ooo...macam tu ya ..tq bro..rich mixture ni selamat or tak bro??

    akufiq : ya ka bro,hehe..terbalik la pula udah kn..hari tu pasang ekon tinggi,skrg pasang ekon rendah la pula..hehe..sama macam aku,pening2..

    rich mixture ni selamat utk enjin..tp x selamat utk alam sekitar..
    kasi tune cun2 terus..baru selamat utk kedua-dua pihak..
    sb bila lean mixture, emission pn bleh jadi kureng cun..enjin pn bleh picah..
    bila lean, nitrous oxide akn jadi bnyk..
    bila rich pulak, carbon monoxide n hydocarbon pn bnyk..
    tp kalau setting mnyak cun, bleh balance emission..
    avatar

    Post on 21/5/2011, 6:26 pm by keba

    adeqyana wrote:ooo keba,itu brg org panggil FICD ka?? klu dah ada macam mana mau set tu keba??FICD ni xsama dgn yg macam dalam bgr ni??

    [img] [/img]
    elok pkai Toyota FICD bos..macam YRV pkai..
    yg dlm gambr ni FICD jgk tp xbleh adjust..
    kalau Toyota FICD, bleh adjust2 brp rpm mau set bila on ekon..
    avatar

    Post on 22/5/2011, 5:55 am by wwnwewin

    ni btl2 kes macam aku dl...
    pndai naik turun jg aku pnya dl bro...
    tp lpas sy adjust valve ari tue...
    ikut sukatan yg btl...
    jd ok sda...
    sda kc balance tue skru throttle n skru atas throttle tue??
    kc cun2 balance??
    avatar

    Post on 22/5/2011, 7:21 am by adeqyana

    ssh bro mau balance tue skru throttle ngan skru atas throttle tue..xpandai cun2 bro..xpandai aku mau kasi balance..skrg tune pun xbtl udah bro..hehe..aku main belasah jak dulu sbb byk kerja lain mau buat..hehe..kemarin 1 hari aku buat,tp xjuga elok2..pandai naik turun juga itu timing..skrg paling parah blh tune cun2 kat 1000rpm,tp pijak padel minyak skit trus jadi timing turun naik..tp sentap skit padel minyak tu dia trn semula pi 800rpm..sampai 1 badan bergegar..huhu..tambah parah bro..hehehe..tp pijak jak skit padel minyak tu balik,dia naik semula pi 1000rpm & timing lari..huhu..
    avatar

    Post on 22/5/2011, 7:22 am by adeqyana

    wwnwewin : ssh bro mau balance tue skru throttle ngan skru atas throttle tue..xpandai cun2 bro..xpandai aku mau kasi balance..skrg tune pun xbtl udah bro..hehe..aku main belasah jak dulu sbb byk kerja lain mau buat..hehe..kemarin 1 hari aku buat,tp xjuga elok2..pandai naik turun juga itu timing..skrg paling parah blh tune cun2 kat 1000rpm,tp pijak padel minyak skit trus jadi timing turun naik..tp sentap skit padel minyak tu dia trn semula pi 800rpm..sampai 1 badan bergegar..huhu..tambah parah bro..hehehe..tp pijak jak skit padel minyak tu balik,dia naik semula pi 1000rpm & timing lari..huhu..
    avatar

    Post on 22/5/2011, 9:31 am by Shinigami_TWU

    sama macam aku hari tu bro... lepas adjust,, timing pndi naek turun... pegal2 aku kasi biar jak... lepas ganti kaburator kmarin pun balik lg pnyakitnya.. tp kali ne x adjust bnyk... maen sikit2 lps tu ok sdh dia... yg aku heran ne,, rpm aku rendah kdg cecah 600 tp enjin stable... xgegar cam nak mati tu... jd aku kasi biar jak la...
    avatar

    Post on 22/5/2011, 3:07 pm by keba

    kalau tarik throttle lg senang...setting angin tb pn x lari..
    seb baik enjin mira..kalau enjin mit main2 skru kat tb, mmg kena scan kai scanner..
    avatar

    Post on 22/5/2011, 8:51 pm by wwnwewin

    tpksa ko buka balik skru atas throttle tue,kc macam sblm ni...
    tp ko kc naik sikit ja tue skru buka throttle tue...
    skrg ko pnya skru atas throttle tue lari sda...
    cba try dl...sbb aku pnya skrg,steady ja sda...
    avatar

    Post on 24/5/2011, 2:35 pm by adeqyana

    ooo..ya ka..nnti aku try klu penyakitnya dtg blk..sejak aku pasang grounding ni,macam stabil la pula dia..huhu..angin2 juga kereta ku ni..hehe..biar set 1000rpm timing ttp stabil..
    avatar

    Post on 24/5/2011, 8:27 pm by Shinigami_TWU

    bru psg grounding ka bro??

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 24/8/2017, 5:58 am