SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Timing enjin rendah sgt.. macam mana mau kasi naik timing enjin??

    Share
    avatar
    adeqyana
    CONTRIBUTOR
    CONTRIBUTOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 35
    location : tawau
    Tag ID: : SFC 15242
    Points : 7128
    Reputation : 39
    Number of posts : 1627
    07052011

    http://i38.servimg.com/u/f3 Timing enjin rendah sgt.. macam mana mau kasi naik timing enjin??

    Post by adeqyana

    Salam 1 malaysia semua otai2 sialoon..aku ada skit masalah ni..timing enjin aku terlalu rendah la..kdg2 macam mau mati juga sbb trlalu rendah..apa lg klu time mlm idup lampu..mmg rendah gila..dalam 600/800 rpm jak..macam mana mau kasi naik timing enjin tu ya??? Ejas kat mana??? ada ckp d TB..tp mana satu skrew yg mau d ejas tu??

    Tolong otai2 semua..




    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    avatar

    Post on 25/5/2011, 6:40 am by wwnwewin

    hahaha...itu dia grounding...
    psl voltage stabilizer lg bro ;p
    avatar

    Post on 25/5/2011, 11:45 am by adeqyana

    akufiq : ya bro..br jak pasang grounding..hehe..klu timing kereta ku ni xgila2,sampai skrg ni aku xpasang grounding..hehe..tp aku buat sendiri..tah btl ka tidak point yg aku groundingkn ni..hehe..

    wwnwewin : hehe..pasang Voltage stabilizer tu mgkin next projek selepas buat ekzos..hehe..bro,grounding dgn Voltage stabilizer ni sama ka fungsinya atau berbeza??

    Post on 25/5/2011, 1:40 pm by afe

    pendapat sy pakai dua2 lg ok bro...grounding cable ni utk mencantikkan lg grounding components supaya current flow smooth n kurang resistance sb dh direct ke battery
    stabilizer lak utk cover voltage drop n maintain voltage (ada capacitors utk simpan voltage)...tp kna pastikan stabilizer yg btul2 blh pakai la...betul x otai lektrik???
    avatar

    Post on 25/5/2011, 2:21 pm by adeqyana

    afe : heheh..btl tu bro..tp nak cari yg btl2 ok tu yg masalah skit..xada $$$$...lg pun byk yg xori tp kna jual n ckp ori pula..huhu..
    avatar

    Post on 25/5/2011, 5:19 pm by keba

    beli d hapkat pn bleh..sa salu p kutip..kalau nsb baik, dpt pivot ori..
    ari tu sa dpt pivot rm30..tp xdak dy punya 5 point grounding la..huhu

    Post on 25/5/2011, 7:00 pm by afe

    sy penah tgk ado org pakai cable jumper battery bt grounding sb core dia copper...klu cable grounding yg ade kt market core dia nmpak macam dawai biasa je...ade juga yg pakai cable utk mesin welding tu.copper juga
    avatar

    Post on 26/5/2011, 9:00 am by adeqyana

    afe : ya bro..aku pun pernah pomen bg tau klu mau bgs grounding pakai cable utk mesin welding tu..cuma nak carinya yg ssh..lg pun xtau d mana ada jual..hehe..

    keba : ya ka keba,wah bgs juga klu macam tu kn..bah keba,klu ada terjumpa lg tu Voltage stabilizer yg ori dari h/cut, PM la aku hrga best..harga murah2 la..hehe..

    Post on 26/5/2011, 9:18 am by rayz yokai

    cari ja kat kdi spare part kereta bro adeqyana...ckp ja wayar cable utk bateri kereta...macam cooper jg tu..
    kdg2 d hardware ada jual jg wayar mesin welding tu..
    avatar

    Post on 26/5/2011, 9:27 am by adeqyana

    ooo..cable utk bateri kereta tu pun blh ya bro..br aku tau..oo..nnti la aku try2 cari wayar mesin welding tu bro..sbb aku dgr byk org ckp bgs guna wayar tu berbanding wayar grounding yg d jual skrg ni..sbb byk xori..
    avatar

    Post on 26/5/2011, 5:36 pm by Shinigami_TWU

    waa.. yg aku pakai ne ori ke tak ya?? aku pakai HKS cable dia kaler purple.. harga rm130 5point.. tp aku pernah nampak abg member aku pakai kat subaru dia.. yg bru2 ne msk drag twu.. subaru kategori street putih.. aku tgk dia pakai gounding yg sama dgn aku pnya... yg ada dgn divider bulat cap HKS utk bnyk point tu... tnya harga dia murah sikit... RM120 jak.. xtaw la aku pnya ne ori ke tak.. aku harap ori lah.... sbb lama dah aku pakai... voltage sablelizer jak aku xpsg lagi...
    avatar

    Post on 26/5/2011, 6:33 pm by keba

    akufiq: kalau 100 lbih macam ori bos..yg local dlm rm30 jak
    avatar

    Post on 26/5/2011, 9:27 pm by Shinigami_TWU

    ow selamat la cam tu... lega sikit aq dgr...

    Post on 27/5/2011, 3:35 am by rayz yokai

    ya klu yg mahal tu ori tu...sa beli yg bkn ori ni...macam teda kesan ja ni...mau tukar pki wayar yg smbg p bateri ni...mau wat jg grouding..hehe
    avatar

    Post on 27/5/2011, 8:24 am by adeqyana

    ya..btl macam ckp bro rayz yokai tu..aku pun pakai yg xori..macam xada kesan jak..huhu..tp macam mana tu ya klu xori tp penjual ckp ori??? Suspect ..itu yg susah tu kn....klu lg mahal br xori..aduh,menangis ooo..macam aku kna dulu la..macam mau nangis jak..huhuhu.. Sad
    avatar

    Post on 29/5/2011, 3:03 pm by wwnwewin

    bro,jgn ambil ati psl pnjual ckp ori ke x tue brg...
    kalau pivot yg kna jual kat kk tue,dlm harga rm70-80 tue...itu actually gred rndah...
    mmg ori jepun,tp gred rndah pnya...xmcm gred tggi yg mahal2 tue,sll kna bwt utk race ;p
    gna grounding kalau xda effect tue,actually,ckup grounding la sda tue...wiring cun la katakan ;p
    kalau yg ada effect tue,sll nya grounding xckup ke body,wire da rosak...n mcm2 lg la ;p
    kalau nak rasa effect performance n electric baik lg,sy cadangkan gna plug cable yg baik...
    tp mahal sikit laa...

    kalau psl harga ori ke x tue,sy pena nmpk kdai kat kk ni,jual grounding cable HKS yg sma yg kta beli rm30 tue,dia jual rm120...so,pndai2 tgk laa... ;p
    avatar

    Post on 29/5/2011, 4:47 pm by adeqyana

    wwnwewin : ooo..macam tu ya bro..hehe..fikir made in chaina klu yg gred rendah ni..tp plg bgs ambik dari h/cut kn bro macam c keba ckp tu..ya bro,mgkin bgs kali tukar plug cable yg bgs skit kn..tp ya la faham2 la kn bro harganya..hehe..ssh juga aku mau pakai yg bgs skit bro sbb distributer aku dah kna tukar..so kdg2 ada plug cable yg xleh pakai..macam aku punya cable warna merah ori mira punya tu pun xdpt pakai sbb xleh masuk d distributer yg br kna tukar hari tu..huhu..macam mau menagis aku sbb xtgok btl sebelum tukar benda tu..huhu..

    ya bro,ada beza tu HKS yg Rm30 ngan yg RM120 tu..yg mahal tu besar skit cablenya..lagi bgs yg mahal tu kn bro..sbb aku dah tgok macam bro akufiq pakai..dia punya cable besar lg berbanding aku punya HKS tu..hehe..
    avatar

    Post on 30/5/2011, 6:37 pm by wwnwewin

    yayayayaya~ HKS ori yg Rm120 tue jipun bro...
    mmg cun2 n bgs dr yg RM30...tp actually kalau main grounding,xbrapa besar effect utk kreta2 yg da ckup ground...

    huhu,nsib aku pnya masi ori mira lg cable plug aku...
    tp da ada leaking...kwn kata,tbaik pkai ori daihatsu pnya...
    tp ada jg kata pkai yg racing performance pnya cable pn bgs...
    xtau la mna 1 yg btl ni...skrg aku pnya leaking current tue bro,pyakit2 ;p
    avatar

    Post on 31/5/2011, 7:14 am by adeqyana

    ya ka..uki bahaya juga klu macam tu kn bro..silap2 time raba2 enjin time enjin idup leh kena kejutan tu..hehe..ya,aku rasa pun terbaik cable ori daihatsu punya sbb skali ada penutu utk halang air masuk pi spark..hehe..kebanyakan yg racing punya xada penutup,itu yg masalah skit tu..

    ya bah bro..xada effect juga klu kereta dah cukup grounding ni..mmg terbukti la bkn masalah grounding aku punya kereta ni,tp masalah bateri mau abis..hehe..lg satu dah pasang grounding d 5 point,tp radio aku tetap juga ikut suara enjin n siaran pandai hilang2..pening2..pening2...
    avatar

    Post on 31/5/2011, 8:06 am by wwnwewin

    kalau gtu,cba ko cek wire hitam radio ko...cba suma black wire...macam kena lain pnya wire tue,kc ngam2 suma pg acc...aku sda skali kna current...pnya kuat...smpi 2 hari aku rasa kebas tgn...trasa smpi naik ke kpala...aku kna wire dr coil tue...tue yg kuat sgt...yg sblm distributor tue...bateri boleh cek jg tue...tgk dia idup mcmna cas,kalau xckup cas,boleh jd alternator...kalau x,mmg bateri atau cable2 mna2 la tue bro ;p
    avatar

    Post on 31/5/2011, 10:37 am by adeqyana

    ooo..ok bro..nnti aku cek wayar2 radio ku tu..serabut gila dasbord aku ni..hehe..

    hehe..ya bro..aku pun pernah kna dulu time ikat nat d kereta aku tu..mmg leaking current dulu kereta aku tu,tp aku biar jak..sekali kna,nah mau berdiri rambut aku..hehe..trus lps tu aku tukar tu cable plug..kdg2 klu malam blh nampak juga tu bro klu cable tu dah koyak@rosak..macam ada bunga api kecil..nah ini udah tahap merbahaya..silap2 boleh kebommm kereta..

    ya la,tgu ada bejet lbh skit br tukar bateri..selagi idup bateri ni,pakai jak la dulu kn bro..eheh..
    avatar

    Post on 1/6/2011, 3:15 am by keba

    wwnwewin wrote:yayayayaya~ HKS ori yg Rm120 tue jipun bro...
    mmg cun2 n bgs dr yg RM30...tp actually kalau main grounding,xbrapa besar effect utk kreta2 yg da ckup ground...

    huhu,nsib aku pnya masi ori mira lg cable plug aku...
    tp da ada leaking...kwn kata,tbaik pkai ori daihatsu pnya...
    tp ada jg kata pkai yg racing performance pnya cable pn bgs...
    xtau la mna 1 yg btl ni...skrg aku pnya leaking current tue bro,pyakit2 ;p
    pkai NGK L2 pn da cukup bos..cable wrna biru
    avatar

    Post on 1/6/2011, 6:02 am by wwnwewin

    NGK L2 kalau xsilap dlm rm200...btl x keba??
    avatar

    Post on 1/6/2011, 11:53 am by adeqyana

    ya bro..klu xsilap aku harga dia macam tu la..mmg mahal gila kn..hehe..mmg klu brg kancil,mahal2 semunya..hehe
    avatar

    Post on 2/6/2011, 10:41 am by Shinigami_TWU

    ui,, msh boleh buat lg bro klu kancil ne.. yg pyh ne klu maen saga,, iswara,, wira ne bro...bnyk $$ pun dpt kukar sikit2 jak bru.. nak main fiore pun tidak kesampaian lagi.. huhu... kabel l2 brapa mm?? xble ka pakai trus 10.2 tu bro?? kasi muat jak hntm... apa effect ngan enjin l2s mu tu klu msuk 10.2??
    avatar

    Post on 2/6/2011, 5:19 pm by Kornurts

    akufiq wrote:ui,, msh boleh buat lg bro klu kancil ne.. yg pyh ne klu maen saga,, iswara,, wira ne bro...bnyk $$ pun dpt kukar sikit2 jak bru.. nak main fiore pun tidak kesampaian lagi.. huhu... kabel l2 brapa mm?? xble ka pakai trus 10.2 tu bro?? kasi muat jak hntm... apa effect ngan enjin l2s mu tu klu msuk 10.2??


    haa bro....dulu aku pakai kabel 10.2mm..wira 1.5/1.6 punya...suda modify msuk kancilku....masa tu la yg aku dpat larian 140kmh meter letak...tp ada jg kburukannya...tu api dia slalu contact p tmpat lain asal part2 yg besi...jd karan enjin x stabil,sbb api lari2 p tmpat lain...klu mlm boleh nmpk jelas tu api dia kontek2 p part lain..

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 11/12/2017, 11:46 pm