SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    ada sapa2 yg tau apa simptom2 kalau alternator kereta dah nak rosak??

    Share
    avatar
    adeqyana
    CONTRIBUTOR
    CONTRIBUTOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 35
    location : tawau
    Tag ID: : SFC 15242
    Points : 6908
    Reputation : 39
    Number of posts : 1627
    10052011

    http://i38.servimg.com/u/f3 ada sapa2 yg tau apa simptom2 kalau alternator kereta dah nak rosak??

    Post by adeqyana

    salam 1 malaysia semua otai2 sioloon..
    aku ada beberapa masalah ni ttg alternator..
    aku cuma nak kepastian pasal alternator nih..klu alternator nak kong tu mcm2 simptom aku dengar dari kawan2 cerita..macam kete aku pula, bila on headlight timing akan jadi rendah..bila naik+turunkan power window pun dia effect kat timing jugak begitu jugak la time pasang ekon.,dia ada effect kt timing..lagi satu bila berenti kat traficlight pastu tekan brek tak lepas, timing akan turun sikit..bila lepas brek dia normal balik..dia ada effect jugak kat lampu signal di fender tu bila tekan brek dia macam malap sikit.,bila lepas dia terang..
    tapi bila start pepagi or bila2 masa je la, ok jak.takde masalh susah start ke ape..

    adakah ini simtom2 alternator mau rosak or rosak??
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 10/5/2011, 6:10 pm by Kornurts

    lebih kurang jg macam msalah aku bro..tp kreta sy time on lmpu timing akn rndah sikit..klu pasang ekon mmg akn turun jg la timing sikit..rpm pn turun,,tp x pasti jg msalah alternator ka ni,,, Suspect
    avatar

    Post on 10/5/2011, 6:19 pm by adeqyana

    ya ka..tp lampu ko malap ka bro??macam aku klu mlm lampu pandai malap..tingkap pun lambat jak klu mau naik..klu mlm lg pasang aircond pun malap juga lampu ku bro..
    avatar

    Post on 10/5/2011, 6:22 pm by Kornurts

    klu lampu x malap bro...time enjin off ja malap,klu da on enjin trang suda...negative - grounding ko ok jg ka bro?klu time ko tekan kasi myak rev2 enjin x jg makin trang lmpu bro??
    avatar

    Post on 10/5/2011, 6:25 pm by adeqyana

    grounding aku xada bro..blm pasang lagi..klu aku rev2 minyak xperasan pula aku bro lampu jd terang ka or sama juga..cuma klu aku rev2 minyak tu br cepat skit tingkap ku naik..lampu xplak aku perasan bro..ooo,ok la skit ko bro cuma timing jak jd rendah klu on aircond n lampu.. aku semua jd rendah n malap..hehe..kes berat ni..
    avatar

    Post on 10/5/2011, 6:30 pm by Kornurts

    iya kn bro,,klu ko rev2 myk cepat naik tingkap tu..mmg ada prblem bro..sbb power x ckup..belting alternator mu nda jg longgar bro..biasanya klu blting alternator longgar pn boleh jd macam ni jg..mau rev2 bru ok..
    avatar

    Post on 11/5/2011, 2:41 pm by adeqyana

    itu la bro..masalah besar ni..aku punya belting xjuga longgar,ketat juga tp ttp juga xcukup power..ada aku terbaca kna upgred alternator besar skit supaya cukup supply power utk kereta..tp xtau la btl or tak..
    avatar

    Post on 11/5/2011, 2:43 pm by im

    kalau kereta saya, kalau altenator tidak kuat memang itu simptom2nya...yang kamurang itu bincang...
    pi kedai saja tambah karbon, ok sudah tu...
    kalau lambat bawa nanti, susah bateri mau mengecas semula...
    avatar

    Post on 11/5/2011, 2:52 pm by adeqyana

    bro im, tambah karbon tu berapa cas nya?? klu di tawau kedai mana bro im blh cadangkan yg terbaik buat tambah karbon ni???
    avatar

    Post on 11/5/2011, 2:58 pm by keba

    xdak hal tu adeqyana..mmg bila bukak lampu, current yg lbih bnyk dperlukan..
    jadi alternator tu kadang2 da smpai limit jgk brp bnyk current dy mampu hasilkan..

    cara nk cek alternator tu kong ke x, start enjin dl..
    biarkan running dlm 1-2 minit, pastu cabut kepala bateri..
    sblum cabut kpala bateri, pastikan ekon, lampu dll off..
    kalau enjin masih idup, alternator ok lg..

    biarkn enjin running ngan alternator dlm 4-5minit..
    kalau enjin x mati, alternator masih sihat n lambt lg nk kong..
    pastu sblum matikan enjin, jgn lupa sambg balik kepala bateri

    avatar

    Post on 11/5/2011, 3:34 pm by im

    adeqyana wrote:bro im, tambah karbon tu berapa cas nya?? klu di tawau kedai mana bro im blh cadangkan yg terbaik buat tambah karbon ni???
    kedai yang ada di takada tu bro, lupa pulak nama kedai tu...klu kita masuk dr Eastern Plaza, mau keluar ikut takada tu, kedainya betul2 di corner...masuk corner itu kedainya...

    apa2 hal bagus chek dulu alternator tu, macam keba bagitau...saya pernah cuba...ternyata betul...
    avatar

    Post on 11/5/2011, 4:15 pm by adeqyana

    oooo...macam tu ya bro keba..aku try juga cabut kepala batri tu,tp kejap jak xsampai seminit lps tu aku pasang blk..hehe..rupanya mau cabut n biarkan lama skit..hehe..bro keba,kepala yg + or - yg mau d cabut??tq bro keba..

    ooo..kedai tu ya bro im..ok2 nnti klu macam kong alternator aku tu aku try pi sna..tq very much bro im..
    avatar

    Post on 11/5/2011, 4:24 pm by Kornurts

    yaa bro....btul ckp bro keba tu...dia bgtau cabut kpla batry tu bru sy teringat..dulu beliau sy pn prnh ajar cara tgk alternator rosak atau tida mmg macam tu...tp sy suda lupa pla...masih budak2 lg time tu..blum mnat2 psal kreta ni..

    klu tambah carbon tu,d dlm alternator ka dorg tambah tu??klu tambah kasi lebih2 boleh ka??spya mkin kuat karan dia supply...hihihih opps
    avatar

    Post on 11/5/2011, 4:55 pm by im

    cuma kalau boleh elakkan alternator itu masuk minyak ke dalam sebab boleh merosakkan jugak tu...
    avatar

    Post on 11/5/2011, 4:56 pm by Leader

    Karbon tu sebenarny nak tukar dah pasal dah habis, bagi kereta iswara LMST kalau dah menyala lampu bateri pda meter baik korang terus check altenator, pasal masa tu mungkin kereta korang run guna batt dan jika batt habis charge mengakibatkan meter digital korang bermasalah.

    Pasal aku baru ja mengalami kes ni
    avatar

    Post on 11/5/2011, 5:00 pm by keba

    adeqyana wrote:oooo...macam tu ya bro keba..aku try juga cabut kepala batri tu,tp kejap jak xsampai seminit lps tu aku pasang blk..hehe..rupanya mau cabut n biarkan lama skit..hehe..bro keba,kepala yg + or - yg mau d cabut??tq bro keba..

    ooo..kedai tu ya bro im..ok2 nnti klu macam kong alternator aku tu aku try pi sna..tq very much bro im..

    x pyh bro2 la adeqyana..sa bukan tau sgt sal kereta ni..huhu
    kalau sa, sa cabut -(ve)..sama jak cabut yg mana pn..
    cabut dl bateri..tgk sama ada alternator tu dpt support x..
    avatar

    Post on 11/5/2011, 5:04 pm by aLFFiaN

    pada pendapat saya..masalah tu bukan alternator.... itu tanda bateri mahu kong..... jalan penyelesaian beli bateri baru lah... kalau alternator rosak.. dia rosak terus, tidak dapat simpan cas walaupun tukar bateri baru..walaubagaimanapun saya syorkan pinjam lu bateri dari kereta kawan untuk pastikan antara bateri atau pun alternator yg rosak..
    avatar

    Post on 11/5/2011, 5:05 pm by adeqyana

    ooo...macam tu ya keba..ok2 nnti aku try buat macam keba ckp tu..mls mau buat mlm ni sbb nnti xpasal2 esok pg power stering aku wat hal..keras tgn pi keja nnti..hehe..ala keba,byk ilmu dah ko bg kat aku..aku dah blh panggil ko sifu dah ni..hehe.. respek
    avatar

    Post on 11/5/2011, 5:11 pm by adeqyana

    ya taiko..mgkin juga kn pasal bateri aku sbb aku pakai bateri sel kering..skrg mau masuk 3tahun udah aku pakai..nnti aku try pinjam bateri kwn yg baru skit..tq taiko..klu sama juga masi bermasalah,mgkin alternator aku udah mau kong..tp apa2 hal pun kna try satu persatu tips yg otai2 sioloon bagi ni....
    avatar

    Post on 11/5/2011, 5:31 pm by aLFFiaN

    adeqyana wrote:ya taiko..mgkin juga kn pasal bateri aku sbb aku pakai bateri sel kering..skrg mau masuk 3tahun udah aku pakai..nnti aku try pinjam bateri kwn yg baru skit..tq taiko..klu sama juga masi bermasalah,mgkin alternator aku udah mau kong..tp apa2 hal pun kna try satu persatu tips yg otai2 sioloon bagi ni....

    patutlah.. 3 tahun sudah digunakan.. edeee.. temoh hayat sudah sampai tu... hehehe (aku pun bukan mekanik, cuma ada skit pengalaman terjadi benda yg sama juga)
    avatar

    Post on 11/5/2011, 5:37 pm by adeqyana

    ya ka taiko..huhu..adehh..fikir lama lg jangka hayat bateri aku ni taiko..terpaksa cpt2 cari bateri simpanan ni..klu endak,silap2 mati time parking d bandar mampus ooo..hehe..tq taiko..
    avatar

    Post on 11/5/2011, 5:41 pm by im

    saya punya alternator kereta hari tu kong sebab minyak injin masuk dalam tu, basah...terus pi servis dan tambah carbon...tapi bateri ganti terus sebab hilang sama sekali cas...
    avatar

    Post on 11/5/2011, 5:51 pm by Shinigami_TWU

    Leader wrote:Karbon tu sebenarny nak tukar dah pasal dah habis, bagi kereta iswara LMST kalau dah menyala lampu bateri pda meter baik korang terus check altenator, pasal masa tu mungkin kereta korang run guna batt dan jika batt habis charge mengakibatkan meter digital korang bermasalah.

    Pasal aku baru ja mengalami kes ni

    Bro pakai LMST jugak bro?? aku xpernah jugak jd cam yg bro ckp.. nway thanks infonya bro...mana taw jd dikemudian hari boleh taw sudah masalahnya...
    avatar

    Post on 12/5/2011, 5:16 am by ahmad_dhani

    lampu malap jak...macam kurang karan...
    avatar

    Post on 12/5/2011, 5:22 am by adeqyana

    ya bro..macam kurang karan..tp bateri ku pun dah 3tahun pakai bro..

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 23/8/2017, 7:17 am