SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    ada sapa2 yg tau apa simptom2 kalau alternator kereta dah nak rosak??

    Share
    avatar
    adeqyana
    CONTRIBUTOR
    CONTRIBUTOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 35
    location : tawau
    Tag ID: : SFC 15242
    Points : 7092
    Reputation : 39
    Number of posts : 1627
    10052011

    http://i38.servimg.com/u/f3 ada sapa2 yg tau apa simptom2 kalau alternator kereta dah nak rosak??

    Post by adeqyana

    salam 1 malaysia semua otai2 sioloon..
    aku ada beberapa masalah ni ttg alternator..
    aku cuma nak kepastian pasal alternator nih..klu alternator nak kong tu mcm2 simptom aku dengar dari kawan2 cerita..macam kete aku pula, bila on headlight timing akan jadi rendah..bila naik+turunkan power window pun dia effect kat timing jugak begitu jugak la time pasang ekon.,dia ada effect kt timing..lagi satu bila berenti kat traficlight pastu tekan brek tak lepas, timing akan turun sikit..bila lepas brek dia normal balik..dia ada effect jugak kat lampu signal di fender tu bila tekan brek dia macam malap sikit.,bila lepas dia terang..
    tapi bila start pepagi or bila2 masa je la, ok jak.takde masalh susah start ke ape..

    adakah ini simtom2 alternator mau rosak or rosak??
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 12/5/2011, 9:36 am by Leader

    im wrote:saya punya alternator kereta hari tu kong sebab minyak injin masuk dalam tu, basah...terus pi servis dan tambah carbon...tapi bateri ganti terus sebab hilang sama sekali cas...

    berapa bikin kalau tukar carbon di tawau
    avatar

    Post on 12/5/2011, 9:39 am by Leader

    kalau aku masa sebelum batt kong ari tu jadi kes macam tu jugak lampu malap, lepas tu kalau blast sound RPM meter ku turun naik ikut bass lepas tukar batt dah ok da
    avatar

    Post on 12/5/2011, 9:43 am by im

    Leader wrote:
    im wrote:saya punya alternator kereta hari tu kong sebab minyak injin masuk dalam tu, basah...terus pi servis dan tambah carbon...tapi bateri ganti terus sebab hilang sama sekali cas...

    berapa bikin kalau tukar carbon di tawau
    murah saja tu, lama sudah tambah karbon hari tu...dekat 3 tahun setengah, sekali tukar bateri...
    avatar

    Post on 12/5/2011, 1:53 pm by Kornurts

    ahmad_dhani wrote:lampu malap jak...macam kurang karan...




    brgkali bgus jg klu pkai btry yg lbh bsar dr saiz asal kn bro???sbb aku tgk ada mmber jg d sni,main fiore pkai enjin vr4 turbo tp batry da tkar saiz lbh bsar dr yg asal...x muat d depan,sda pndah p bonet blakang tu btry...
    avatar

    Post on 12/5/2011, 2:34 pm by keba

    sa da tukar bateri sel kering 2x dlm masa setahun..org ckp sb sel kering x elok utk men sound..
    btol ka?? mmg cpt kong ke bateri kalau men audio?? atau sb bateri x cukup cas?
    avatar

    Post on 12/5/2011, 2:42 pm by Kornurts

    sama la bro...aku pn prnh dgr org ckp klu pkai sel kering x bgus men sound..tp x psti pula apa sbbnya...tp btry sel bsah dgn sel kering mmg sma jg kn casnya???
    avatar

    Post on 12/5/2011, 2:50 pm by keba

    sel basah n sel kering sama jgk cas..12v jgk 2 2..wattage pn sama sb alternator masih guna yg sama..
    tp sel basah lg tahan lama kalau men sound..
    avatar

    Post on 12/5/2011, 6:29 pm by adeqyana

    Kornurts : mmg ada org tukar saiz bateri p yg besar bro cuma diaorg ckp koil blh rosak..sbb pernah jd juga sama kereta aku ni..dulu sblm aku beli tu kereta orgnya main sound,so pakai bateri proton..lps jual sama aku dia tukar blk pi bateri kancil..trus ssh mau idup n xsampai seminggu macam tu coil aku hangkang..huhu..

    keba :aku punya bateri sel kering ni dah masuk 3tahun keba..aku pakai sound juga la,tp xla yg extrim..maksud ko utk main extrim sound ka xbgs pakai beteri kering??

    Post on 13/5/2011, 2:34 am by fazli

    mungkin karan (-) kurang,cuba link/tukar wayar(-) kaci besar (wayar wilding).atau pakai wayar sotong,pada pendapat sayalah.
    avatar

    Post on 13/5/2011, 7:50 am by Kornurts

    adeqyana: ooo..alaaa...kasi rosak coil pula yaa bro...adehhh...susah jg tu klu macam tu...bgus pkai yg asal pnya la kn...hihihih



    fazli:klu utk kasi mantap lg grounding,mmg btul jg cdangan ko ni bro...hihihi...tp aku kabel positif skali jg aku tukar yg bsar....baru puas hati...heheheh...
    avatar

    Post on 13/5/2011, 8:58 am by adeqyana

    fazli : tq bro..aku pun tgh2 cari wayar utk grounding...sbb aku xpakai grounding...

    Kornurts : ya bro..tp xtau la pula klu koil ku tu rosak bukan berpunca dari pakai bateri besar..kna tanya otai sound sbb macam diaorg biasa pakai 2 bateri lg..huhu..
    avatar

    Post on 13/5/2011, 8:01 pm by keba

    drp tukar winding, elok tukar trus sketul alternator..pkai alternator waja..lg jimat kos..

    pnah dgr jgk pkai 2 bateri ni..mgkin diorg suda asingkan 1 bateri utk power amp..
    bateri 1 lg utk kgunaan acc kereta..tp kena pastikan alternator mampu cas
    2 2 bateri ngan current yg ckup..

    adeqyana: sa pkai 2 power amp n 1 mono..mgkin tarik karan bnyk sgt kot..
    nnt mau try bateri proton ngan alternator waja pula..tp xdak ongkos lg malu
    avatar

    Post on 14/5/2011, 6:56 am by adeqyana

    keba : ooo..ya la kali tu kn keba kna tarik karan byk sbb 2 power amp mu..klu aku 1 jak power amp ku..klu pakai alternator waja kna mody lg ka keba? byk mau mody lg d tapak alternator tu??
    avatar

    Post on 21/8/2011, 2:08 am by kent1189

    mlm tadi aku da problem dgn electrical kereta aku. alternator mcam x cas bateri. sblum start, reading volt meter d desbod show 12.5v, after start enjin reading 14v. after 30min driving ngan aircon, reading volt meter d desbod aku mula turun pas aku on lampu (dh nk malam) smpai 11v, then 10v, 30pas tu lampu2 mula malap sehingga la voltage turun ke 8.5v.. masa tuh player dh x leh on lagi.. aku cari la tmpat terang n parking utk check, reading kt pivot volt stabilizer aku 7.9v saja.. pastu lansung pivot tuh xdpt read lgi voltage (display - - - suda). p enjin masi running, cuma fan radiator tu mmg slow la, temp x pula naik.. so aku mcam dh cnfm la alternator rosak. time aku nk call mmber tlg ambik, tba2 tu semua electrical device tba2 jdi normal balik. reading pivot volt. stblzer pn 14.7v.. so aku balik la driving ke rumah dgn penuh tanda tanya.. smpai aku nk trn keja tadi reading batteri aku sblum start 12.6v, and pas start 14.7v.. (suda normal seperti sediakala). Semalam2 kau fikir apa punca nya, adakah Pivot volt stabilizer aku yg rosak ka alternator, atau ada benda lain sot?

    Mmber2 bule tlg bgi pndpt.. TQ
    avatar

    Post on 21/8/2011, 7:34 am by Kornurts

    kent1189 wrote:mlm tadi aku da problem dgn electrical kereta aku. alternator mcam x cas bateri. sblum start, reading volt meter d desbod show 12.5v, after start enjin reading 14v. after 30min driving ngan aircon, reading volt meter d desbod aku mula turun pas aku on lampu (dh nk malam) smpai 11v, then 10v, 30pas tu lampu2 mula malap sehingga la voltage turun ke 8.5v.. masa tuh player dh x leh on lagi.. aku cari la tmpat terang n parking utk check, reading kt pivot volt stabilizer aku 7.9v saja.. pastu lansung pivot tuh xdpt read lgi voltage (display - - - suda). p enjin masi running, cuma fan radiator tu mmg slow la, temp x pula naik.. so aku mcam dh cnfm la alternator rosak. time aku nk call mmber tlg ambik, tba2 tu semua electrical device tba2 jdi normal balik. reading pivot volt. stblzer pn 14.7v.. so aku balik la driving ke rumah dgn penuh tanda tanya.. smpai aku nk trn keja tadi reading batteri aku sblum start 12.6v, and pas start 14.7v.. (suda normal seperti sediakala). Semalam2 kau fikir apa punca nya, adakah Pivot volt stabilizer aku yg rosak ka alternator, atau ada benda lain sot?

    Mmber2 bule tlg bgi pndpt.. TQ

    bro,terminal batry suda ikat ketat ka???klu ko mo chek alternator ok tau x,time enjin krta hidup,ko try cabut terminal batry positif tu..klu enjin mati,alternator rsak da..klu x mati..ok lg tu..tu batry ko lama da pkai ka bro???? Shocked
    avatar

    Post on 21/8/2011, 8:39 am by kent1189

    bateri baru bro, bln 12 last year Century brand punya..masi da warranty lgi. p aku cek batteri aku time enjin x start tdi normal pula dia punya voltage. 12.6v. aku dh bukak satu terminal bro, ok alternator tu x rosak.. tu la aku bingung apa problem nya lam tdi. skrg ok suda kmbali mcam normal.. p aku masi tertanya2 apa penyebab masalah tu mlm tdi. kalau pivot volt stabilizer tu rosak mau ka jdi cmtu ho? ataupun belting aku dh lama.. aku lum pnah tukar lagi dh 5tahun aku pakai..
    avatar

    Post on 21/8/2011, 8:47 am by Kornurts

    kent1189 wrote:bateri baru bro, bln 12 last year Century brand punya..masi da warranty lgi. p aku cek batteri aku time enjin x start tdi normal pula dia punya voltage. 12.6v. aku dh bukak satu terminal bro, ok alternator tu x rosak.. tu la aku bingung apa problem nya lam tdi. skrg ok suda kmbali mcam normal.. p aku masi tertanya2 apa penyebab masalah tu mlm tdi. kalau pivot volt stabilizer tu rosak mau ka jdi cmtu ho? ataupun belting aku dh lama.. aku lum pnah tukar lagi dh 5tahun aku pakai..

    oo..batery bru rupanya bro..tp pngalaman sy pkai batry jnma century ni x brpa bgus bro..pkai dlm msa x smpai 2 tahun,suda rosak,adehhh...psal tu sy hntam trus btry bsar skg ni..

    tidak pasti jg pivot tu yg rosak bro..klu bro mo try buka dulu pivot tu slma 1 mggu ka,tgk msalah smlm tu muncul lg atau x..klu psal belting macam teda hal tu bro..yg penting ketat msh ok tu..tp klu sda 5 thun blm tukar,,rsanya mmg perlu ganti la..tkut nti putus d tgh jln..msalah tu bro..
    avatar

    Post on 21/8/2011, 10:50 am by bong

    Kalau masa berjalan, on lampu pastu indicator check engine, ekzos dan minyak enjin tiba2 menyala dan kereta seolah mati sekejap..adakah kerana masalah wiring atau macam mana tu?
    avatar

    Post on 21/8/2011, 11:08 am by nick19

    Kornurts wrote:
    kent1189 wrote:mlm tadi aku da problem dgn electrical kereta aku. alternator mcam x cas bateri. sblum start, reading volt meter d desbod show 12.5v, after start enjin reading 14v. after 30min driving ngan aircon, reading volt meter d desbod aku mula turun pas aku on lampu (dh nk malam) smpai 11v, then 10v, 30pas tu lampu2 mula malap sehingga la voltage turun ke 8.5v.. masa tuh player dh x leh on lagi.. aku cari la tmpat terang n parking utk check, reading kt pivot volt stabilizer aku 7.9v saja.. pastu lansung pivot tuh xdpt read lgi voltage (display - - - suda). p enjin masi running, cuma fan radiator tu mmg slow la, temp x pula naik.. so aku mcam dh cnfm la alternator rosak. time aku nk call mmber tlg ambik, tba2 tu semua electrical device tba2 jdi normal balik. reading pivot volt. stblzer pn 14.7v.. so aku balik la driving ke rumah dgn penuh tanda tanya.. smpai aku nk trn keja tadi reading batteri aku sblum start 12.6v, and pas start 14.7v.. (suda normal seperti sediakala). Semalam2 kau fikir apa punca nya, adakah Pivot volt stabilizer aku yg rosak ka alternator, atau ada benda lain sot?

    Mmber2 bule tlg bgi pndpt.. TQ

    bro,terminal batry suda ikat ketat ka???klu ko mo chek alternator ok tau x,time enjin krta hidup,ko try cabut terminal batry positif tu..klu enjin mati,alternator rsak da..klu x mati..ok lg tu..tu batry ko lama da pkai ka bro???? Shocked


    btl 2 bro Kornurts ckp..
    avatar

    Post on 21/8/2011, 11:45 am by Kornurts

    bong wrote:Kalau masa berjalan, on lampu pastu indicator check engine, ekzos dan minyak enjin tiba2 menyala dan kereta seolah mati sekejap..adakah kerana masalah wiring atau macam mana tu?

    uikk,lain jg msalah ko ni bro..macam msalah wiring sja tu..takpa kita tggu bro2 yg lbih brpengalamn utk mmberikan pndapat..huhuhu Shocked
    avatar

    Post on 21/8/2011, 12:44 pm by fuumin

    belting alternator jg bro adeqyana tidak kurang penting..aku pnh terkena sampai tukar bateri baru , alternator baru , wiring tarik baru tapi karan x ckup ..sblm ganti dah guna cara bro keba time on kereta cabut kepala bateri kereta ok tp bila smbg blk x ok pla n pinjam bateri kawan pun x ok jg..last2 bawa g workshop elektrikal ,dorg guna satu meter smbg kat bateri ,rupanya bateri x ckup tercas bila kereta byk guna karan..dorg cek belting alternator n suggest tukar sbb ada minyak itam kat belting..da tukar n ejas tension dgn bgs ,kereta stat psg smua lampu ,ekon ,sound ,n rev berabis n dorg ejas lg tension smpi dpt bacaan karan yg bgs kat meter bru smua mslh ku selesai..ekon sejuk ,tingkap tutup laju ,lampu terang ,meter panel x malap n sound pun berbunyi macam biasa da..kosnya x smpi rm20..

    moral of the story ialah kta pegi tempat yg betul bila repair apa2 masalah berkaitan kereta kta Cool
    avatar

    Post on 21/8/2011, 12:49 pm by Kornurts

    fuumin wrote:belting alternator jg bro adeqyana tidak kurang penting..aku pnh terkena sampai tukar bateri baru , alternator baru , wiring tarik baru tapi karan x ckup ..sblm ganti dah guna cara bro keba time on kereta cabut kepala bateri kereta ok tp bila smbg blk x ok pla n pinjam bateri kawan pun x ok jg..last2 bawa g workshop elektrikal ,dorg guna satu meter smbg kat bateri ,rupanya bateri x ckup tercas bila kereta byk guna karan..dorg cek belting alternator n suggest tukar sbb ada minyak itam kat belting..da tukar n ejas tension dgn bgs ,kereta stat psg smua lampu ,ekon ,sound ,n rev berabis n dorg ejas lg tension smpi dpt bacaan karan yg bgs kat meter bru smua mslh ku selesai..ekon sejuk ,tingkap tutup laju ,lampu terang ,meter panel x malap n sound pun berbunyi macam biasa da..kosnya x smpi rm20..

    moral of the story ialah kta pegi tempat yg betul bila repair apa2 masalah berkaitan kereta kta Cool

    btul jg tu bro..klu belting kna myk hitam,dia x cengkam pulley 100%..jd putaran dia x 100% jg...psl tu x ckup cas msuk batry..

    yaa btul bro..jgn pula wiring kreta kita yg ada mslah,kita p tnya d kdai tayar...adehhhh.... opps
    avatar

    Post on 21/8/2011, 12:56 pm by fuumin

    n skrg klu tukar belting alternator or ekon aku g kedai elektrikal sbb dorg ada tu meter utk baca current n blh detect faulty kat sistem pengecasan kereta ,so lbh yakin la..

    n yg lbh bgs ,aku xkn telan bulat2 ckp mekanik klu ada mslh yg lbh kurg macam ni..x psl2 beratus ringgit yg melayang hehe
    avatar

    Post on 21/8/2011, 1:06 pm by Kornurts

    yg tu meter ko mksdkn bro yg boleh chek condition alternator jg??

    yupz sgt2 btul bro..kdg2 mekanik ni sngaja ja ckp tukar itu ini,sngaja mau kasi laku brg d wokshopnya,pdahal tahap kerosakan tiada smpai tahap yg mo d ganti2 tu..huhuhu..psal tu kna berhati2 bro.
    avatar

    Post on 21/8/2011, 1:22 pm by finalazy84

    mksud bro fumin tu meter yg ada current reading (ampere)

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 23/11/2017, 8:39 am