SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    ada sapa2 yg tau apa simptom2 kalau alternator kereta dah nak rosak??

    Share
    avatar
    adeqyana
    CONTRIBUTOR
    CONTRIBUTOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 35
    location : tawau
    Tag ID: : SFC 15242
    Points : 6852
    Reputation : 39
    Number of posts : 1627
    10052011

    http://i38.servimg.com/u/f3 ada sapa2 yg tau apa simptom2 kalau alternator kereta dah nak rosak??

    Post by adeqyana

    salam 1 malaysia semua otai2 sioloon..
    aku ada beberapa masalah ni ttg alternator..
    aku cuma nak kepastian pasal alternator nih..klu alternator nak kong tu mcm2 simptom aku dengar dari kawan2 cerita..macam kete aku pula, bila on headlight timing akan jadi rendah..bila naik+turunkan power window pun dia effect kat timing jugak begitu jugak la time pasang ekon.,dia ada effect kt timing..lagi satu bila berenti kat traficlight pastu tekan brek tak lepas, timing akan turun sikit..bila lepas brek dia normal balik..dia ada effect jugak kat lampu signal di fender tu bila tekan brek dia macam malap sikit.,bila lepas dia terang..
    tapi bila start pepagi or bila2 masa je la, ok jak.takde masalh susah start ke ape..

    adakah ini simtom2 alternator mau rosak or rosak??
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 21/8/2011, 2:59 pm by fuumin

    yah btul yg bro final ckp..yg aku nmpk tu brand niko klu x silap..salah satu brand bateri jg la..
    avatar

    Post on 21/8/2011, 4:45 pm by Kornurts

    oo..itu rupanya..sbb yg sy prnh nmpk cuma utk tgk condition alternator tu..wrna merah tu benda..ada lampu led dia pentunjuk sma ada alternator msh pnjng hayat atau mau rosak suda..huhuhu...sama ka tu arr??dia kna connect p batry ja tu,pstu kna rev enjin bru lampu led pnunjuk tu bergerak ke tahap yg condition sbenar..
    avatar

    Post on 22/8/2011, 4:14 am by bong

    Kornurts wrote:
    bong wrote:Kalau masa berjalan, on lampu pastu indicator check engine, ekzos dan minyak enjin tiba2 menyala dan kereta seolah mati sekejap..adakah kerana masalah wiring atau macam mana tu?

    uikk,lain jg msalah ko ni bro..macam msalah wiring sja tu..takpa kita tggu bro2 yg lbih brpengalamn utk mmberikan pndapat..huhuhu Shocked

    tu la risau juga ni kalau problem wiring takut nanti kreta mati tgh2 jalan adui...
    avatar

    Post on 22/8/2011, 8:47 am by adeqyana

    oo..macam tu ya..nnti aku try cara bro fuumin..kot2 masalah aku pun sama macam tu..
    avatar

    Post on 23/8/2011, 9:53 am by kent1189

    kalau kes aku nih cuba tukar belting dulu la rasanya kan.. aku tengok belting alternator aku goyang2 bila enjin start, tapi pulley alternator and pulley yg lekat d enjin tu x pula goyang2.. lonngar ka itu?
    avatar

    Post on 23/8/2011, 6:42 pm by Kornurts

    klu dia goyang2 ke ats ke bwah..loggar la tu..try kasi tukar yg baru bro..lama sda nda tukar kn??
    avatar

    Post on 24/8/2011, 3:16 am by kent1189

    mcam suda nmpak ba diapunya problem sebenar bro... blik keja semalam lampu warning charging tu menyala masa aku tngh driving.. and aku tngok voltmeter aku 12.5v saja, tidak spt biasa 13-14.5v.. pagi tadi b4 trn kja aku cuba start lagi enjin, masih jga volt meter tu 12.5v.. tapi lmpu warning charging (macam bateri) tu x pula menyala.. rasanya mmg alternator kan bro, mlm tdi pas smpai rumah aku buka terminal negativ bateri, terus mati enjin sebaik sja terlepas dri terminal bateri tuh.. huhu.. ada bonus, ada pula la yg meragam kereta nih, dulu bonus akon meragam pula..
    cry cry cry
    avatar

    Post on 24/8/2011, 4:37 am by kent1189

    ataupn alternator ada fius?
    avatar

    Post on 24/8/2011, 4:55 am by adeqyana

    alternator xada fius bro..tp rasanya alternator 2nd xmahal bro..cuba cari d h/cut..
    avatar

    Post on 24/8/2011, 5:50 am by kent1189

    alternator l2s and l5 sama ka bro ho?.. ataupun masuk alternator proton ngam ka itu?
    avatar

    Post on 24/8/2011, 6:22 am by finalazy84

    ko suda pasti bukn psal wiring?mnatau wire dari alternator ada mslh.longgar ka.
    klau terpksa ganti, jn yg alang2...mnatau nanti mau sound blaster...haha
    avatar

    Post on 24/8/2011, 7:20 am by kent1189

    Ok, bgi pndpt la bro alternator apa yg dmaksudkan ko tu "jgn alang2".. aku x main sound blast kuat2 bro, sedap2 telinga mendengar sahaja.. sesekali tu blast2 juga la, p time driving sorang2 ja.. kalu off enjin jrang juga blast2.,. dulu time bujang lepak2 dgn mmber slalu juga blast2 tepi pantai..hehe. Syok..
    avatar

    Post on 24/8/2011, 8:42 am by kent1189

    aku ada tengok alternator kenari dan kancil RM180 jenama BOSCH. rasa mau guna alternator kenari/kelisa tu sbb amp dia besar sikit iaitu 55amp, kancil 40amp. tapi nampaknya pulley x sma.. camana tu geng, boleh plug n play ka pulley alternator kancil g alternator kenari/kelisa? kaki pulak?
    avatar

    Post on 24/8/2011, 9:15 am by adeqyana

    alternator L2s & L5 sama dgn kancil 850 punya..tp klu alternator L2 kecil skit tp sama dgn kancil 660..ada juga org bg masuk alternator proton pi kancil..
    avatar

    Post on 24/8/2011, 9:30 am by finalazy84

    kena modified la tu kaki.slalu juga ada org bikin ba...blast off engine? hehe cuba elakkan la buat macam tu.kasi drain battry tu.bikin panas amp juga sbab 12v sja klau off engine.

    mksud sya jgn alang2 amik la yg besar sikit ampere nya.lebih bnyak karan lagi syok kreta. compressor on pn tdk malap lmpu.hehe
    avatar

    Post on 24/8/2011, 11:54 am by kent1189

    Yahoo... sudah settle masalah kereta sya bro. betul ckp bro finalazy84.. thanks bro. tdi aku cari satu bulp lampu 12v aku smbung wayar panjang.. masa enjin OFF, aku smbg satu dkt body, satu lgi dkat terminal positive alternator (tmpt nut yg bsambung wayar besar dan bertudung kt atas alternator tu) TAK menyala mentol tu, (sepatutnya menyala coz wayar tu smbung terus dgn terminal positif bateri).

    then aku START Enjin, menyala pula mentol tu terang benderang lagi tu.. dri situ la aku tau alternator tu lgi bagus, coz masi menjalana elektrik.. so aku off balik enjin. then aku follow wayar besr dri alternator g bateri.. so aku jumpa la sambungan soket wana hitam di belakang tabung aircon filter.. soket tu dh lebur, panas. x tau apa sebab pndai melebur.. aku goyang2 soket tu bru la voltmeter aku naik balik, bermaksud suda ada charging.. skrg aku smbung terus tanpa soket, utk sementara waktu.. Fuh, selamat duit aku.. anyway, thanks bro semua k

    so, apa yg mau dikongsi di sini, kalu mau cek alternator tu rosak atau tak, Start enjin, then cabut soket wayar besr warna hitam dan merah d belakang aircon filter tu, then smbung mentol kt terminal positive alternator (terminal positive adalah terminal yg bertudung dan berwayar besar) dan satu lagi wayar mentol tu kt body kereta. kalau tidak menyala bermaksud alternator confom rosak, kalau malap2 mentol tu alternator suda mau kong, kala terang benderang mentol 12v tu bermaksud alternator sihat lagi.... itu la hasil kajian aku. so DIY sblm hntar kedai..

    dan satu lagi pesanan, volt meter d desbod amat penting untuk mengetahui charging system berfungsi atau tidak semasa memandu, kalau voltage turun dibawah 12v semasa memandu/enjin hidup, segeralah ke workshop atau tmpat yg sepatutnya sebelum tenaga bateri kereta habis digunakan dan akhirnya kereta tersadai di tepi jalan.. dh trsadai, kena la towing kan, dh towing kena bayar.. kalu x towing, panngil kawan, menyusahkan kawan lagi...hehe
    avatar

    Post on 24/8/2011, 12:11 pm by kent1189

    Uiii... aku tulils essei suda.. happy ba masalah suda settle, tu la mau share2..
    avatar

    Post on 24/8/2011, 8:15 pm by ahmad_dhani

    lampu malap saja,lg ingin rasa berat...
    avatar

    Post on 27/8/2011, 5:40 pm by jezzboyz

    kent1189 wrote:Yahoo... sudah settle masalah kereta sya bro. betul ckp bro finalazy84.. thanks bro. tdi aku cari satu bulp lampu 12v aku smbung wayar panjang.. masa enjin OFF, aku smbg satu dkt body, satu lgi dkat terminal positive alternator (tmpt nut yg bsambung wayar besar dan bertudung kt atas alternator tu) TAK menyala mentol tu, (sepatutnya menyala coz wayar tu smbung terus dgn terminal positif bateri).

    then aku START Enjin, menyala pula mentol tu terang benderang lagi tu.. dri situ la aku tau alternator tu lgi bagus, coz masi menjalana elektrik.. so aku off balik enjin. then aku follow wayar besr dri alternator g bateri.. so aku jumpa la sambungan soket wana hitam di belakang tabung aircon filter.. soket tu dh lebur, panas. x tau apa sebab pndai melebur.. aku goyang2 soket tu bru la voltmeter aku naik balik, bermaksud suda ada charging.. skrg aku smbung terus tanpa soket, utk sementara waktu.. Fuh, selamat duit aku.. anyway, thanks bro semua k

    so, apa yg mau dikongsi di sini, kalu mau cek alternator tu rosak atau tak, Start enjin, then cabut soket wayar besr warna hitam dan merah d belakang aircon filter tu, then smbung mentol kt terminal positive alternator (terminal positive adalah terminal yg bertudung dan berwayar besar) dan satu lagi wayar mentol tu kt body kereta. kalau tidak menyala bermaksud alternator confom rosak, kalau malap2 mentol tu alternator suda mau kong, kala terang benderang mentol 12v tu bermaksud alternator sihat lagi.... itu la hasil kajian aku. so DIY sblm hntar kedai..

    dan satu lagi pesanan, volt meter d desbod amat penting untuk mengetahui charging system berfungsi atau tidak semasa memandu, kalau voltage turun dibawah 12v semasa memandu/enjin hidup, segeralah ke workshop atau tmpat yg sepatutnya sebelum tenaga bateri kereta habis digunakan dan akhirnya kereta tersadai di tepi jalan.. dh trsadai, kena la towing kan, dh towing kena bayar.. kalu x towing, panngil kawan, menyusahkan kawan lagi...hehe

    gred A essay cm nih... leh buat tessis juga.. hihi... tp info nih sangt berguna.. terima kasih sharing taww...
    avatar

    Post on 28/8/2011, 2:19 am by kent1189

    wa, cigu jezzboyz dh bagi aku gred "A". Makasi cigu..hihihik
    avatar

    Post on 28/8/2011, 2:39 am by jezzboyz

    kent1189 wrote:wa, cigu jezzboyz dh bagi aku gred "A". Makasi cigu..hihihik


    wakakakka jumping ... xkan terima kasih jea kot??? hadiah mane??? gosok2 tgn .. kiki.. raya2 pon dah dekat.. xleh adiah duit raya pon jadi.. kiki....

    tp maklumat tuh memang terbaik..
    avatar

    Post on 28/8/2011, 3:28 am by kent1189

    x leh nk bgi adiah, x leh nk bgi duit raya, bgi ucapan Selamat Hari Raya Aidilfitri je la yg aku mmpu.. Maaf zahir batin. kumpul byk2 duit raya k, utk wat modi kereta..hehehe. (target mesti ade..)
    avatar

    Post on 28/8/2011, 8:22 am by jezzboyz

    kent1189 wrote:x leh nk bgi adiah, x leh nk bgi duit raya, bgi ucapan Selamat Hari Raya Aidilfitri je la yg aku mmpu.. Maaf zahir batin. kumpul byk2 duit raya k, utk wat modi kereta..hehehe. (target mesti ade..)

    hahahaha.. betul2.. SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN JUGA KU PINTA.. hihihi.. peace
    avatar

    Post on 19/4/2012, 1:27 pm by kent1189

    jezzboyz wrote:
    kent1189 wrote:x leh nk bgi adiah, x leh nk bgi duit raya, bgi ucapan Selamat Hari Raya Aidilfitri je la yg aku mmpu.. Maaf zahir batin. kumpul byk2 duit raya k, utk wat modi kereta..hehehe. (target mesti ade..)

    hahaha.. betul2.. SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN JUGA KU PINTA.. hihihi.. peace

    haHaha.. raya dh abis. tgu raya taun ni pula k bro.. ni aku mau tanya pasal alternator kancil. Kalu mcam alternator proton, diapunya karbon bule tukar kan. Kalu kancil punya boleh tukar juga ka tu karbon, sbb dulu aku dengar2 kancil punya alternator x bule tukar karbon.. betul ka tu?

    avatar

    Post on 21/4/2012, 2:16 am by kent1189

    alternator kancil bule tukar karbon ka, macam alternator kereta lain..

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 26/7/2017, 3:39 pm