SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    ada sapa2 yg tau apa simptom2 kalau alternator kereta dah nak rosak??

    Share
    avatar
    adeqyana
    CONTRIBUTOR
    CONTRIBUTOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 35
    location : tawau
    Tag ID: : SFC 15242
    Points : 6792
    Reputation : 39
    Number of posts : 1627
    10052011

    http://i38.servimg.com/u/f3 ada sapa2 yg tau apa simptom2 kalau alternator kereta dah nak rosak??

    Post by adeqyana

    salam 1 malaysia semua otai2 sioloon..
    aku ada beberapa masalah ni ttg alternator..
    aku cuma nak kepastian pasal alternator nih..klu alternator nak kong tu mcm2 simptom aku dengar dari kawan2 cerita..macam kete aku pula, bila on headlight timing akan jadi rendah..bila naik+turunkan power window pun dia effect kat timing jugak begitu jugak la time pasang ekon.,dia ada effect kt timing..lagi satu bila berenti kat traficlight pastu tekan brek tak lepas, timing akan turun sikit..bila lepas brek dia normal balik..dia ada effect jugak kat lampu signal di fender tu bila tekan brek dia macam malap sikit.,bila lepas dia terang..
    tapi bila start pepagi or bila2 masa je la, ok jak.takde masalh susah start ke ape..

    adakah ini simtom2 alternator mau rosak or rosak??
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    Post on 21/4/2012, 3:02 am by 4gdare

    salam 1 m'saya..hai sy kenalan baru anda dalam sioloon.
    sy nk mencari acsesori kereta wira seperti di bawah ni
    bonnet protector EGR
    headlamp protector EGR
    So, sesiapa yg bole membantu sila emailkn kepada sy
    tQ
    avatar

    Post on 21/4/2012, 8:29 am by kent1189

    4gdare wrote:salam 1 m'saya..hai sy kenalan baru anda dalam sioloon.
    sy nk mencari acsesori kereta wira seperti di bawah ni
    bonnet protector EGR
    headlamp protector EGR
    So, sesiapa yg bole membantu sila emailkn kepada sy
    tQ

    Hi bro.. suda ice breaking ka? Kalau belum, silalah perkenalkan diri dulu di SINI

    Click SINIutk request auto part bro.. Anyway, welcome to d Clubb bro.
    avatar

    Post on 21/4/2012, 8:31 am by kent1189

    kent1189 wrote:alternator kancil bule tukar karbon ka, macam alternator kereta lain..
    BUMP!!!
    avatar

    Post on 21/4/2012, 4:02 pm by finalazy84

    Stahu sa, alternator ni fungsi untuk mnghasilkan letrik.jdi asalkan power rating yg dihasilkan tu tdk beza bnyak dari yg asal tdk mnjadi mslh tu.mungkin kena mod tu mounting alternator la tuk kasi psang.klau mekanik tdk cun susa juga tu.bunyi2 karang tu belting
    avatar

    Post on 22/4/2012, 10:33 am by kent1189

    Mksud saya tukar karbon brush d dlm alternator tu bro. sbb kalu kereta wira/mitsu kalu alternator tu dh lemah dan cas dh x brapa kuat, diapunya karbon brush d dlm tu bule tukar baru, supaya ianya kuat balik charging dia..hehe. Kalu alternator kancil bule ka buat gitu, sbb dulu aku da dngar sorang pomen ckp alternator kancil x bule ganti karbon..huhu
    avatar

    Post on 22/4/2012, 3:13 pm by Kornurts

    kent1189 wrote:
    kent1189 wrote:alternator kancil bule tukar karbon ka, macam alternator kereta lain..
    BUMP!!!

    boleh tukar bro... hr tu sy buka sendiri carbon tu kira mau tukar,skali cabut//masih tebal..rupanya alternator sy rosak hr tu bkn sbb dr carbon tu..
    avatar

    Post on 22/4/2012, 3:50 pm by kent1189

    Bgus la kalau dpt tukar tu karbon. Bkan apa aku mau tukar, sbb aku tengok kuasa janaan yg d jana alternator tu dh turun aku tengok dri volt meter aku. Dulu start enjin 14.7v, skrg 14.3/14.4v saja. Pastu kalu on aircond dan headlamp 11.5v saja reading voltmeter walaupun ada tu pivot voltage stabilzer.. Kalu off enjin 12.2v, dulu 12.6v menten 3ari. tu la aku ngat alternator tu dh x kuat cas..kira mau tukar karbon. brapa RM kaw beli karbon tu bro?
    avatar

    Post on 22/4/2012, 4:00 pm by Kornurts

    oo..carbon sy x jadi beli hr tu bro..sbb sy buka mau cek saja..tp x mahal ba tu bro..x smpai rm30 tu...hehe..
    avatar

    Post on 22/4/2012, 4:16 pm by kent1189

    Owh.. kk thanks ya bro..esok la ku tengok dulu d kedai sparepart.. 7taun aku pakai lum pnah tukar/service/usik tu altenator. Mungkin juga tu alternator ori lagi dari kilang perodua kalau owner lama teda tukar..haha.
    avatar

    Post on 23/4/2012, 5:32 am by Kornurts

    Wlcome bro..hehe..tahan lama jg tu bro sda 7 thun ko pkai..klu dia msh ada stiker Denso tu mgkin msh ori tu bro..sy pnya hr tu,owner lma sda tukar pkai taiwan punya..ptt la macam ayam2..hahaha..aku angkt trus 1 bji 2nd dr halfcut tu hr ori Denso Jpn hrga rm90..
    avatar

    Post on 23/4/2012, 6:58 am by finalazy84

    owh carbon dlm tu...ingatkan ko mo tukar alt.hehe

    14.4/14.3 tu kira normal la tu.macam ko cek voltage bro?kadang2 cable yg suda lama pn mengurangkan cas juga.tu la nmpak sikit.kcuali pkai voltmeter test direct d alt.paling bagus cek ampere. volt ni kurang accurate.kadang2 volt besar tpi ampere kurang.
    avatar

    Post on 23/4/2012, 10:26 am by kent1189

    Bro Kornuts: Teda masa lagi mau tengok tu denso ka bukan..hehe. Mungkin ori la, sbb lama suda. Skrg pn masi ok sbnarnya, cuma voltage tu trn sikit, nnti mau blik kpg bln 6, takut da masalah d jln. Tadi dh beli karbon brush tu, RM3 saja.. 2/3 ari baru da masa buka tu alternator. Mahal juga tu mira alternator ya bro,,huhu.

    Bro Finalazy84: Ku tengok dari voltage stabilizer pivot purple tu, kan ada volt meter skali. Ngatkan karbon brush tu dh semakin nipis, tu la gelabah sikit nih.. Bila on aircond and headlamp tu yg ketara sangat turn. dari 14.3v ke 11.5v.. (kereta tidak jln) belum lagi kalu ari ujan, pkai wiper..haha... tapi kalu kereta jln tinggi dri tu la..
    avatar

    Post on 3/5/2012, 9:00 am by kent1189

    Suda tukar carbon brush kancil. DIY.. ni ada aku masukkkan lam blog cara2nya..[url=http://lowisslow.blogspot.com/2012/05/diy-replace-perodua-kancil-alternator.html ]DIY perodua kancil alternator carbon brush[/url]
    avatar

    Post on 3/5/2012, 11:07 am by AIRpulse

    tak tahulah ada dah cakap ka tidak tentang simtom ni..

    pengalaman sendiri, satu malam tu saya driving kereta saya, saya tiba2 perasan lampu meter kereta saya sangatlah terang, hingga saya rasa macam ada sesuatu yg berlaku.

    bila saya berhenti tepi jalan, saya perasan yang terang lampu meter tu menurun.jadi saya rem balik minyak jadi terang semula..

    untuk dipendekkan cerita, altenator saya tu sudah nda dapat regulate voltage output, dari kawan-kawan saya bercerita, maksudnya apabila makin laju belting berpusing maka lebih banyak tenaga dihasilkan tanpa alternator tu kawal. pada malam tu saya sempat check voltage kereta saya,terkejut sebab masa tu voltage adalah 16.0V terlalu tinggi untuk system 12V.

    jadi penyelesaian tukar alternator, sementara menunggu duit,saya biarkan dulu kereta tu. lebih kurang 2 3 hari saya cuba start balik kereta, langsung bateri kosong. kawan bagitau juga apabila alternator yg dah rosak ni tidak menjana sebarang tenaga, altenator tu pergi hisap pula power dari bateri sampai habis terus.

    begitulah lebih kurang ceritanya..hehe. selepas kejadian itu, ada beberapa pekara pelik berlaku pada kereta saya, side mirror saya kadang2 apabila saya mau adjust, tiada sebarang respons. dan juga speaker saya sebiji tak berbunyi (sedih sangat), manakala sebelah lagi bila pasang speaker yg lain tidak mengeluarkan sebarang bunyi..

    bahaya juga jika terlebih cas ni, rela lagi kalau alternator tu kurang cas huhuhu..

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 26/6/2017, 8:21 pm