SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Nak Upgrade Wira 1.5 Manual

    Share

    atokmcd
    FRESHIE
    FRESHIE

    Points : 7072
    Reputation : 0
    Number of posts : 4
    25102007

    http://i38.servimg.com/u/f3 Nak Upgrade Wira 1.5 Manual

    Post by atokmcd

    Askum n selamat berkenalan...

    sini aku nak tanya skit camana & apa perlu dibuat untuk upgrade power skit kereta wira aku ni. contohnya tukar air filter, clutch or anything else.

    sila bagi tau camana n apa perlu buat

    thanks.
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 25/10/2007, 6:39 am by andypeterh

    ko mo upgrade skit jak ka?..
    sama ada ko mo upgrade p turbo ka
    atau pun n/a upgrading jak?..

    Post on 25/10/2007, 6:45 am by atokmcd

    upgrade n/a je
    nak tmbh skit power
    kasi pickup skit
    topend skit

    kalau tukar clutch supertouring camana agaknya?

    apa2 jelah utk up skit power enjin n/a
    avatar

    Post on 25/10/2007, 6:53 am by andypeterh

    air filter tukar p sport punya.. cthnya k&n ka..
    lagi besar lg best, tp piping dia jan pakai getah..
    pakai stainless steel punya..

    spark plug tukar ug heavy duty punya..
    dorg ckp iridium yg sejuk punya tu cun..

    kabel plug pun tukar yg heavy duty punya..

    ganti ekzos n piping tu kasi besar skit..
    tukar piping p stainless steel dari manifold smpi muffler..

    tu lah klu yg besa2 punya jak..

    Post on 25/10/2007, 7:15 am by atokmcd

    ok time kacih....

    satu lagi dari segi tukar clutch
    kalau aku nak tukar clutch supertouring...ada adjustment byk ke?
    ada org ckp pki clutch 1.5 mitsubishi original pun dah kira pick up...
    betul ke?

    kos tukar clutch supertouring agak2nya berapa ek?
    harga clutch 1.8?
    yg sampingan lagi...
    avatar

    Post on 25/10/2007, 2:28 pm by Nieto

    wira 1.5 anda fuel inject ka atau carburator?



    clutch 1.8 tak dapat fit 1.5, tak sama. saya rekomen jgn pakai clutch
    yg mahal atau racing clutch. Pedal clutch akan jadi keras, walaupun
    power yg transfer dari engine ke gear lebih cepat dan lacar, namun
    clutch bukan boleh pakai lama, sudah rosak perlu ganti. jadi agak tidak
    memadai, tapi feel dia memang syok la kalau clutch pakai yg racing,
    laju nie!! pendapat saya, pakai ja clutch exedy yg biasa. pendapat
    saya la, tak semestinya kamu perlu ikut pendapat saya.



    seperti yg andy cakap, tukar air filter kamu, jgn pakai yg murah murah
    seperti type R atau simota (simota di sini semuanya kualiti rendah)
    Pakai K&N, tahan lama. Apexi pun bagus, tapi K&N lebih tahan
    lama. HKS lebih power, tapi perlu tukar
    sponge apabila tu airfilter wear out. cost satu biji sponge kira kira
    rm100. Piping filter pakai stainless steel, mahal tapi jimat minyak dan lebih
    power. tahan panas. Sebab apabila udara panas dihisap, power kereta
    kurang dan makan minyak, pasang heat sink or scope, or pipercross juga bantu menebat haba.



    plug tukar, api yg kuat kereta pickup pun laju. pakai platinium atau
    iridium. iridium lebih baik la, cable tukar heavy duty 8mm atau 10mm
    size.



    pasal exhaust, tak berapa arif, tanya si KewlOne... cuba kau cari di bahagian accesories, ada topic 'mintak tolong ubahsuai exhaust...'

    Port and polish, boleh upgrade kira kira 8hp. nie pun tak berapa arif, cuba tanya orang lain yg lebih pandai.

    pastu tiada idea sudah, haha... sebab tidak tau engine kamu nie efi atau carb.
    avatar

    Post on 25/10/2007, 3:34 pm by rizal

    bagi aku tak payah lah semua tu..cuma ekzoz n extrator ja kena ganti..biar semua barang standart, tapi dalam enjin tu kena kacau lah...salah satunya valve ko kena adjust 10-15, kompom cepat naik RPM....kalau ko pakai carb...a kena up tu menjet ko tu...api angin besa lah kena adjust gak di carb sama distriubiuter....ni ja..kalu nak save cost sikit...power tu geng.....kalau tak caya ada foreman boleh kasi rekoman sama ko....org bilang kalau ganti luaran saja...tak memadai lah...ni ialah rekoman aku ntuk up power yg sikit2 punya...hehehe
    avatar

    Post on 25/10/2007, 7:20 pm by Nieto

    wa, kalo idea semua mix up memang kick... haha $$ bakar till hangus
    avatar

    Post on 25/10/2007, 7:25 pm by andypeterh

    klu org mmg suda ada $$ tu..
    dorg x kisah pun mo bakar $$..
    asalkan kreta bleh power..
    tp mcm sya ni teda $$..
    haiya.. bakar bunga api jak lah..
    wakakakk..
    avatar

    Post on 25/10/2007, 7:37 pm by Nieto

    kalo ada $$, tukar engine lor, 4g93 atau 6a12 hehe... kau bakar bunga api ka? saya bakar rumput di roundbout pas tu makan, free!! hehe
    avatar

    Post on 26/10/2007, 12:52 am by rizal

    ya betul tu kalau nak bakar $$ boleh bergigit 4age yang sudah bikin, kalau 4age standart dia bole buang....ada member dari kota belud iswara aerobek, blok 1.5 guna piston 1.6, radiotor dia pakai yg besar sudah wira automatic punya, head sudah port n polish n katam conrod bearing dan apa2 part dalam head sudah tukar part racing, carb pakai weber carb dua lubang, dia tambah 1 cable lagi di distriubiuter tu jadi lah 5 cable, dia tebuk tu coil sambung pe MSD IGNITION RACING supaya api jadi bunga api besar huhuhu....duitnya habis dibakar kira2 10000 lebih..huhuhu kalau aku bagus tukar enjin besar atau kahwin geng daripada kahwin keta hehehehe....
    avatar

    Post on 26/10/2007, 1:51 am by Nieto

    lepas tu minyak lagi mau bakar, sama maintenance haha... radiator mesti mau tukar, sebab auto gearbox perlu kan air dari radiator, jadi radiator 1.6 ada satu hose masuk gearbox punya. tapi dulu sia tukar radiator gi 1.6 macam sama saja. haha, sebab sia tukar auto, jadi paksa saya tukar radiator lagi.

    Post on 26/10/2007, 3:53 am by atokmcd

    ok time kasih semuaa...
    aku paki keta wira injection..
    biasa la nak bg pick up skit je...

    anyway....berguna jugak apa yg dikongsi bersama ni..
    nanti aku try buat k..
    thanks a lot all dude...
    avatar

    Post on 5/11/2007, 4:55 am by gnonz

    apa lagi mo porting 2 enjin wira...byk keja ja tu...kalo ko antar p woksyop drg suru bgs lg tukar enjin trus...kalo keta2 gtu tu mmg mahal...ko tgk 4age...rm 2500 1 kali gearbox sm ecu dia lg o...mura...kit brek pump cthnya...rm38 ja...tapi kalo mcm wira masalah tu brek pump...kdg2 mo tukar trus suma tu...terbang jg rm1++...plg sa malas 2 wira timing enjin pya ecu...mo rm1000 lebi o..
    avatar

    Post on 5/11/2007, 6:13 am by Nieto

    gnonz wrote:apa lagi mo porting 2 enjin wira...byk keja ja tu...kalo ko antar p woksyop drg suru bgs lg tukar enjin trus...kalo keta2 gtu tu mmg mahal...ko tgk 4age...rm 2500 1 kali gearbox sm ecu dia lg o...mura...kit brek pump cthnya...rm38 ja...tapi kalo mcm wira masalah tu brek pump...kdg2 mo tukar trus suma tu...terbang jg rm1++...plg sa malas 2 wira timing enjin pya ecu...mo rm1000 lebi o..


    betul apa yg dikatakan oleh gnonz, nanti upgrade upgrade boleh tukar satu engine baru... tidak memadai. tulah saya tak pernah fikir mau upgrade 4G13 saya, saya guna banyak duit upgrade pun sama juga tak laju. jadi saya tukar gi 4G91, sama cost dengan upgrade 4G13... jimat minyak lagi
    avatar

    Post on 5/11/2007, 12:02 pm by vip_user

    ikut pengalaman aku dulu guna wira 1.3 manual efi..

    klu nak pickup kuat aku sarankan,

    firstly ko buat kerja2 port n polish pada head 1.3 ko tue,
    (intake n out)..jgn lupa licinkan permukaan selepas d porting
    lepastue service throttle body(ganti gasket baru),
    ganti injektor 1.3 pg 1.6..1.5 pon ok(jgn lupa service fuel rail)
    cari plug titanium 4 kuku(rm25/pcs)

    secondly(gear box)

    tukar clutch 1set dengan bearing skali(aisin atau exedy)..beli yang ori
    ringankan frewheel dalam 0.50mm,kos dalam rm35
    tukar minyak gearbox(guna jenama usa)

    dgn ubah suai mcm nie kreta aku senang2 buang 4age dari gear 1 lagi..3rd gear bole pigi 165km/h(minyak pon save)
    avatar

    Post on 5/11/2007, 12:05 pm by Nieto

    haha nasi sudah jadi bubur, lagipun tu engine bising... ndak senyap banding ngan 4g91, lagi pun gearbox aku dulu tu pun auto, sebab manual rosak... auto ada free boleh dapat
    avatar

    Post on 7/11/2007, 7:31 pm by gnonz

    hehe tapi kalo enjin2 baru ni hong mo byk o...4a 1 set ecu+gearbox 25++ ja huahua...tobo lagi tu..tapi enjin 4g evo 6 kwn sa ankang belting putus...abis cam...awal pagi lg tu huahua...kalo 4a putus belting sa try pki kain pun plan2 ble jalan oo..
    avatar

    Post on 9/11/2007, 4:32 pm by vip_user

    bro gnonz,

    cantik engine dalam avatar ko tue..ttu power nie kan
    avatar

    Post on 10/11/2007, 3:30 pm by gnonz

    hehe...tt kan...tapi mo tamba 1 la psl mo port enjin ni...kalo sesiap mo buat juga..mo tahan2 la psl mmg drg d kilang proton ni x sarankan la buat mcm kawan sa bt enjin standard porting sna sni psg turbo lg...3 bulan bommm....wakakakak hancur...psl cc tia bole angkat....
    avatar

    Post on 11/11/2007, 2:12 pm by SMG

    kalau mok maintain enjin N/A tu & sanggup labur byk $$$ boleh cuba benda ni dulu:

    1.adjustable cam pulley
    2.Fuel regulator
    3.porting
    4.camshaft (cth :powerzone)
    5.clutch ( cth :trinity)
    6.larger injector
    7.fuel controller
    8.Ecu (cth : microtech)
    9.crank pulley
    10.manifold & bullet & exzos piping
    11.throttle body (sanggup?) rambo
    12.ligthen flywheel
    13.air intake "mok bagus lagi uhmmpp" ( cth :apexi)
    14.JE piston (kalau mok venture oversize piston saja)
    15.metalhead gasket

    apa lagi aaa? nanti la sambung

    kalau ada silap minta maaf byk2 k Mad


    Last edited by on 11/11/2007, 2:58 pm; edited 1 time in total
    avatar

    Post on 11/11/2007, 2:37 pm by Nieto

    heh teda silap~ apexi filter untuk kereta hp tinggi enda tahan... cepat kecut
    avatar

    Post on 11/11/2007, 3:27 pm by SMG

    Nieto wrote:heh teda silap~ apexi filter untuk kereta hp tinggi enda tahan... cepat kecut

    aha bro, ada macam tu ka? tapi ni kan wira 1.5 n/a. dpt kecut ka?
    avatar

    Post on 11/11/2007, 3:28 pm by Nieto

    1.5 tidak la!! haha, depend oso la... kalau hisap tanpa henti dengan kuat pandai kecut tu lama lama... kawan saya punya 2jz baru 7bulan sudah kecut, hilang bentuk, terpaksa tukar hks
    avatar

    Post on 11/11/2007, 7:07 pm by vip_user

    SMG wrote:kalau mok maintain enjin N/A tu & sanggup labur byk $$$ boleh cuba benda ni dulu:

    1.adjustable cam pulley
    2.Fuel regulator
    3.porting
    4.camshaft (cth :powerzone)
    5.clutch ( cth :trinity)
    6.larger injector
    7.fuel controller
    8.Ecu (cth : microtech)
    9.crank pulley
    10.manifold & bullet & exzos piping
    11.throttle body (sanggup?) rambo
    12.ligthen flywheel
    13.air intake "mok bagus lagi uhmmpp" ( cth :apexi)
    14.JE piston (kalau mok venture oversize piston saja)
    15.metalhead gasket

    apa lagi aaa? nanti la sambung

    kalau ada silap minta maaf byk2 k Mad

    nie dah over budget...kala2 main turbo..
    2 items nie bole mencecah 5-6k... Shocked

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 29/6/2017, 5:06 am