SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    tanda2 engine overheating...

    Share

    afe
    JUNIOR
    JUNIOR

    Male
    Countries/State : Kelantan
    Age : 30
    location : Kota Bharu_Bangi
    Points : 4719
    Reputation : 1
    Number of posts : 114
    21052011

    http://i38.servimg.com/u/f3 tanda2 engine overheating...

    Post by afe

    apakah tanda2 engine overheating @ otw nak overheating???
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    Post on 21/5/2011, 4:56 pm by afe

    pomen ckap klu air dlm radiator tu keluar bubble halus tu mknanye head gasket xbrp ok daa...
    avatar

    Post on 21/5/2011, 5:45 pm by aLFFiaN

    Biasanya meter jangka suhu sekali-sekala pandai naik pg garis merah.. tapi lepas tu bila berhenti atau pun kita bawa laju dia akan turun.. ini tanda2 kipas nak rosak ni selalu boleh meyebabkan overheat engine juga..

    kalau heat gasket tidak elok memang air radiator akan berbuih skit tapi tgk juga keadaan, tapi kalau heat gasket rosak jarang menyebabkan overheat.. paling2 leaking ja lah motor oil and loose power.. ini pendapat saya ja, bukannya pendapat pomen pun.. ikut pengalaman.. he he he
    avatar

    Post on 21/5/2011, 6:14 pm by keba

    yupt..kalau gasket head rosak, x mnyebabkn overheat pn..
    salu overheat ni bleh jd bila themostat rusak..
    kalau ikut pngalamn, kereta proton yg usia 10tahun ke ats mmg salu rusak thermostat..
    bila thermostat rusak, kipas radiator pn xmo jalan..
    pastu air pn x circulate dlm cooling system..

    pasal gasket tu, mgkin gasket head rusak sb overheat..
    sb bila enjin everheat, gasket head akn mrekah n mnyebabkn bocor..
    nk senang, tgk di gasket head cover..
    kalau enjin yg salu jalan jauh @ temp slalu tinggi, mgkin ad mnyak kluar sikit kat head cover..
    avatar

    Post on 21/5/2011, 6:32 pm by syahir09

    klu air kt tangki spare slalu kering apa pula problemnya bro?
    avatar

    Post on 21/5/2011, 6:36 pm by Kornurts

    keba wrote:yupt..kalau gasket head rosak, x mnyebabkn overheat pn..
    salu overheat ni bleh jd bila themostat rusak..
    kalau ikut pngalamn, kereta proton yg usia 10tahun ke ats mmg salu rusak thermostat..
    bila thermostat rusak, kipas radiator pn xmo jalan..
    pastu air pn x circulate dlm cooling system..

    pasal gasket tu, mgkin gasket head rusak sb overheat..
    sb bila enjin everheat, gasket head akn mrekah n mnyebabkn bocor..
    nk senang, tgk di gasket head cover..
    kalau enjin yg salu jalan jauh @ temp slalu tinggi, mgkin ad mnyak kluar sikit kat head cover..

    bro..aku prnh dgr jg org suggest buka thermostat tu...apa klebihan n kburukan buka tu brg???
    avatar

    Post on 21/5/2011, 6:46 pm by keba

    kalau bukak tmostat, enjin lambt pns la pagi2..huhu
    avatar

    Post on 21/5/2011, 6:57 pm by Kornurts

    tp klu suda jalan enjin cepat panas n bro???
    avatar

    Post on 21/5/2011, 8:01 pm by keba

    kalau da jalan, cepat la panas..rasanya tu je efek kalau buang thermostat..
    tgu otai2 bsuara.. malu
    avatar

    Post on 21/5/2011, 8:18 pm by fuumin

    enjin ku panas tgk dlm temp meter x jg smpi redline tp 3/4 sda jarumnya pegi..ni masa gerak kat ranau kundasang ,naik bukit la..yg herannya ,persekitaran kat luar sejukkk tapi jarum temp naik tinggi pla..risau jg kadang2..knp gitu yah?
    avatar

    Post on 22/5/2011, 2:41 am by Kornurts

    fuumin wrote:enjin ku panas tgk dlm temp meter x jg smpi redline tp 3/4 sda jarumnya pegi..ni masa gerak kat ranau kundasang ,naik bukit la..yg herannya ,persekitaran kat luar sejukkk tapi jarum temp naik tinggi pla..risau jg kadang2..knp gitu yah?


    brgkali tu radiator ko bro suda lama x service....ni pn boleh mnyebabkn enjin pnas...try pkai coolant bro..ok jg tu..sy pn pkai coolant,mmg boleh nmpk jelas terasa sedapnya...ehhh,,bkn sedap...effectnya...wahahahaha..sbb sblum sy pkai coolant,wtr temp jarum smpai stengah,klu jln twu-kk lg....lbih dr stengah..sjak sy pkai coolant..x prnh da smpai stngah tu jarum wtr temp...biar blast macam mna,bgtu2 ja...malahan mkin sjuk klu suda jalan... Cool

    Post on 22/5/2011, 2:51 am by afe

    klu buang thermostat time starting engine lmbat panas...jd kna warm-up lama skit la
    bila kete dh jalan pn maybe temperature rendah skit dr asal...sb air sentiasa rotate pegi radiator
    ade setegah org lak dia bg kipas radiator sentiasa pusing..bila on switch jer dh pusing kipas..ni blh memendekkan hayat motor kipas tu...

    tp sebenarnye engine ni xleh sejuk @ terlalu panas...engine perlukan suhu yg sesuai utk permbakaran sempurna...maybe spec manufacturer tu yg terbaik kot utk suhu engine

    klu bka radiator cap pstu tekan myk then air tendang....semua kete cmtu ke @ sb gasket xelok??
    avatar

    Post on 22/5/2011, 2:57 am by Kornurts

    afe wrote:
    klu bka radiator cap pstu tekan myk then air tendang....semua kete cmtu ke @ sb gasket xelok??


    klu ni x pasti pula psal gasket rosak bro...tp kreta sy pn macam tu jg...klu buka cap radiator,tkn minyak akn naik tu air..lebih2 lg time suda panas enjin...
    avatar

    Post on 22/5/2011, 10:49 am by fuumin

    Kornurts wrote:
    fuumin wrote:enjin ku panas tgk dlm temp meter x jg smpi redline tp 3/4 sda jarumnya pegi..ni masa gerak kat ranau kundasang ,naik bukit la..yg herannya ,persekitaran kat luar sejukkk tapi jarum temp naik tinggi pla..risau jg kadang2..knp gitu yah?


    brgkali tu radiator ko bro suda lama x service....ni pn boleh mnyebabkn enjin pnas...try pkai coolant bro..ok jg tu..sy pn pkai coolant,mmg boleh nmpk jelas terasa sedapnya...ehhh,,bkn sedap...effectnya...wahahahaha..sbb sblum sy pkai coolant,wtr temp jarum smpai stengah,klu jln twu-kk lg....lbih dr stengah..sjak sy pkai coolant..x prnh da smpai stngah tu jarum wtr temp...biar blast macam mna,bgtu2 ja...malahan mkin sjuk klu suda jalan... Cool

    mslh bro yg dlu tu tiap msa jln twu-kk ka temp tinggi? klu kes aku bro temp tinggi tu msa kat ranau kundasang sja..klu selain jln ni ok pla ,jarum temp mmg bwh stgh..hmm

    Post on 22/5/2011, 11:43 am by afe

    fuumin wrote:enjin ku panas tgk dlm temp meter x jg smpi redline tp 3/4 sda jarumnya pegi..ni masa gerak kat ranau kundasang ,naik bukit la..yg herannya ,persekitaran kat luar sejukkk tapi jarum temp naik tinggi pla..risau jg kadang2..knp gitu yah?

    sy rasa penah lalui kes cmni..time tu engine kancil standard 660..time naik bukit tiggi2 meter temperature naik nk smpai 3/4 juga la...tp bila trun bukit, meter cpat jer turun macam biasa (1/4)..xtau nape...hihihii
    sy rasala kan..msa naik bukit tu engine mengerang sb hold gear rendah n rpm lak tiggi...engine dh jd panas pstu angin luar yg sejukkan radiator lak slow...time tu kipas pusing laju ke slow pn xtau la...hehehe
    maybe sb ni kot temperature naik

    Post on 22/5/2011, 11:48 am by afe

    bro Kornurts...mknanye air tendang msa tekan myk tu normal la ek??
    avatar

    Post on 22/5/2011, 12:31 pm by fuumin

    afe wrote:
    fuumin wrote:enjin ku panas tgk dlm temp meter x jg smpi redline tp 3/4 sda jarumnya pegi..ni masa gerak kat ranau kundasang ,naik bukit la..yg herannya ,persekitaran kat luar sejukkk tapi jarum temp naik tinggi pla..risau jg kadang2..knp gitu yah?

    sy rasa penah lalui kes cmni..time tu engine kancil standard 660..time naik bukit tiggi2 meter temperature naik nk smpai 3/4 juga la...tp bila trun bukit, meter cpat jer turun macam biasa (1/4)..xtau nape...hihihii
    sy rasala kan..msa naik bukit tu engine mengerang sb hold gear rendah n rpm lak tiggi...engine dh jd panas pstu angin luar yg sejukkan radiator lak slow...time tu kipas pusing laju ke slow pn xtau la...hehehe
    maybe sb ni kot temperature naik

    ada kemungkinan jg gitu bro..ada cuba jg main gear 3 n 4 rpm maintain dlm 3k gitu tapi masi jg tinggi tu temp naik..normal ka tu ,ada ka sbb keadaan luar yg sejuk?
    avatar

    Post on 22/5/2011, 2:57 pm by Shinigami_TWU

    termostart dia kot bro... sbb aku bru jugak cek2 bengkel.. dia ckp kereta aku ne macam nda lama kena enjin panas ne.. pastu dia ckp pasal termostartnya... tp dia cek ok jak... tp mgkn termostart xjln mgkn bro pnya tu...
    avatar

    Post on 22/5/2011, 3:00 pm by keba

    fuumin wrote:enjin ku panas tgk dlm temp meter x jg smpi redline tp 3/4 sda jarumnya pegi..ni masa gerak kat ranau kundasang ,naik bukit la..yg herannya ,persekitaran kat luar sejukkk tapi jarum temp naik tinggi pla..risau jg kadang2..knp gitu yah?
    kalau naik bukit mmg temp akan naik bos..
    bg kereta tebo, mmg ad masalh temp naik kalau naik bukit wlaupn angin sejuk..
    cara nk atasi prob ni, kai radiator 2 layer..bleh maintain temp enjin
    avatar

    Post on 22/5/2011, 3:04 pm by keba

    Kornurts wrote:
    afe wrote:
    klu bka radiator cap pstu tekan myk then air tendang....semua kete cmtu ke @ sb gasket xelok??


    klu ni x pasti pula psal gasket rosak bro...tp kreta sy pn macam tu jg...klu buka cap radiator,tkn minyak akn naik tu air..lebih2 lg time suda panas enjin...
    x normal tu bos..kalau enjin baru start, pastu air trus tendang bila tekan mnyak,
    maksudnya thermostat x tutup wlaupn enjin baru start..

    kalau yg normal, start enjin pastu tekan mnyak, air x tendang..
    bila air tendang baru kipas on..

    nk cek tmostat ok ke x, start enjin pas bukak pnutup radiator..
    pastu phatikan temp enjin..kalau temp suda tinggi (3/4 drp meter temp) tp kipas masih x pusing, mgkin tmostat rusak..
    masa ni, mgkin tjadi air radiator tendang..

    macam kereta kornurts, mmg air tendang sb bila enjin panas, tmostat da bukak..
    avatar

    Post on 22/5/2011, 3:09 pm by Shinigami_TWU

    owh.. gtu pula ya keba... aku pnya ne aku bukak cap radiator pastu idup enjin.. air xtendang tp kasi blast2 bru air pndi tendang tp enjin xjugak panas... normal jak temp.. kipas pun on.. ntah nape tu mekanik ckp maw kena enjin panas... aq pun xtaw apa lah jugak ne enjin panas... huhuhu
    avatar

    Post on 22/5/2011, 3:48 pm by Kornurts

    keba wrote:
    Kornurts wrote:
    afe wrote:
    klu bka radiator cap pstu tekan myk then air tendang....semua kete cmtu ke @ sb gasket xelok??


    klu ni x pasti pula psal gasket rosak bro...tp kreta sy pn macam tu jg...klu buka cap radiator,tkn minyak akn naik tu air..lebih2 lg time suda panas enjin...
    x normal tu bos..kalau enjin baru start, pastu air trus tendang bila tekan mnyak,
    maksudnya thermostat x tutup wlaupn enjin baru start..

    kalau yg normal, start enjin pastu tekan mnyak, air x tendang..
    bila air tendang baru kipas on..

    nk cek tmostat ok ke x, start enjin pas bukak pnutup radiator..
    pastu phatikan temp enjin..kalau temp suda tinggi (3/4 drp meter temp) tp kipas masih x pusing, mgkin tmostat rusak..
    masa ni, mgkin tjadi air radiator tendang..

    macam kereta kornurts, mmg air tendang sb bila enjin panas, tmostat da bukak..



    iyaa bro...mksud aku klu enjin da panas air tu tndang naik...hihihi..aku pn baru isi coolant d radiator td pg..klu time Bru start..mmg air x tendang...ertinya thernostat bro afe tu da jem la tu kn..
    avatar

    Post on 22/5/2011, 4:08 pm by Shinigami_TWU

    dah keluar kereta ko bro... lawa bro... hehe
    avatar

    Post on 22/5/2011, 5:10 pm by fuumin

    keba wrote:
    fuumin wrote:enjin ku panas tgk dlm temp meter x jg smpi redline tp 3/4 sda jarumnya pegi..ni masa gerak kat ranau kundasang ,naik bukit la..yg herannya ,persekitaran kat luar sejukkk tapi jarum temp naik tinggi pla..risau jg kadang2..knp gitu yah?
    kalau naik bukit mmg temp akan naik bos..
    bg kereta tebo, mmg ad masalh temp naik kalau naik bukit wlaupn angin sejuk..
    cara nk atasi prob ni, kai radiator 2 layer..bleh maintain temp enjin

    normal sja rupanya temp naik gitu ,bikin takut wakakakaa
    avatar

    Post on 22/5/2011, 5:33 pm by keba

    akufiq wrote:owh.. gtu pula ya keba... aku pnya ne aku bukak cap radiator pastu idup enjin.. air xtendang tp kasi blast2 bru air pndi tendang tp enjin xjugak panas... normal jak temp.. kipas pun on.. ntah nape tu mekanik ckp maw kena enjin panas... aq pun xtaw apa lah jugak ne enjin panas... huhuhu

    oo cmtu..ni thermostat dk kat mana bos??
    kat paip air masuk radiator ke paip air masuk enjin??
    kalau enjin cam myvi 1.3, mmg bleh tendang air kluar kalau tekan mnyak
    sb thermostat dk d paip air masuk enjin..

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 22/7/2017, 3:38 am