SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    tanda2 engine overheating...

    Share

    afe
    JUNIOR
    JUNIOR

    Male
    Countries/State : Kelantan
    Age : 30
    location : Kota Bharu_Bangi
    Points : 4727
    Reputation : 1
    Number of posts : 114
    21052011

    http://i38.servimg.com/u/f3 tanda2 engine overheating...

    Post by afe

    apakah tanda2 engine overheating @ otw nak overheating???
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 15/8/2011, 11:46 am by kent1189

    kalau termina bateri kena wap tu bro, rasanya terminal tuh akan tumbuh sesuatu yg wana putih/hijau kalau x silap aku kan bro keba?

    wui, besar batery ko bro, aku pnah pkai 60 sja.. 60 kalau main sound system tanpa capasitor pn buleh tahan juga tu batery. 70 tuh batery apa tu bro, 4whl drive ka?
    avatar

    Post on 15/8/2011, 4:45 pm by Kornurts

    huhuhu...oo.yg tahi2 putih2 tu kn bro d trminal batry tu??huhu...sda sy kasi jauh tu hos dia td..

    yaa bro,4x4 pnya batry..huhuhu..klu 70 syok ka main sound??sy nda pndai main sound ni bro..huhuhu..[sory off topik]
    avatar

    Post on 15/8/2011, 9:09 pm by keba

    perdana pn pkai 70..audi pn kbanyakn pkai saiz 70..
    kalau kena kat terminal, bleh basah la bos..
    ad ssetengah terminal aftermarket bukan jnis anti karat..
    bila da bkarat, bleh kacau jgk current nnt
    avatar

    Post on 26/8/2011, 12:42 pm by jezzboyz

    ok nak mencelah sikit ya.. kenapa suhu enjin aku naik turun naik turun ekk?? aku cuba cabut n buh balik soket suhu di enjin tuh.. ok sehari dua.. lepas tuh meragam naik turun naik turun pula.. bila tekan minyak suhu turun.. bila lepas minyak suhu macam biasa duk tengah2.. kenapa ekk?? ade short wire ke?? atau da wire luka???
    avatar

    Post on 26/8/2011, 3:10 pm by kent1189

    masa bhenti ka macam ni bro? fan x kuat pusing kali bro.. sbb kalu kita tekan minyak, rpm tinggi cas alternator bertambah and letrik g fan tu kuat, so sejuk la enjin. bila x tekan minyak rpm trn, fan x laju pusing.. bateri x ckup cas/alternator dh x power lagi barangkali..
    avatar

    Post on 26/8/2011, 4:37 pm by Kornurts

    klu fan x laju pusing,tukar motor kipas tu bro..bg laju sikit dia pusing..kompom ok sda tu..[bru td siang aku bkin 1 kncil gnti motor kipas dia d bngkel]..huhuhhu
    avatar

    Post on 26/8/2011, 7:18 pm by jezzboyz

    Kornurts wrote:klu fan x laju pusing,tukar motor kipas tu bro..bg laju sikit dia pusing..kompom ok sda tu..[bru td siang aku bkin 1 kncil gnti motor kipas dia d bngkel]..huhuhhu

    aku pon rasa mungkin kipas ku sudah mahu rosak kot... tp bila aku test direct karen.. kipas tuh pusing ok jea cume xselaju yang biasa.. pusing xbunyi kuat. biasa bunyi kuat jea kala berpusing....

    so macam mane nak tahu kipas nih ok ke x??
    sbb enjin nih dah jadi overheating dah nihh.. sakit kepala nih..
    avatar

    Post on 27/8/2011, 2:43 am by Kornurts

    huhuhu..klu bro rsa kipas tu x pusing selaju yg macam biasanya..itu mmg motor kipas tu kna gnti la..bila2 ja dia pndai stop n tiada brfungsi tu bro..bhya tu...
    avatar

    Post on 27/8/2011, 10:06 am by jezzboyz

    Kornurts wrote:huhuhu..klu bro rsa kipas tu x pusing selaju yg macam biasanya..itu mmg motor kipas tu kna gnti la..bila2 ja dia pndai stop n tiada brfungsi tu bro..bhya tu...

    kala mengikut teori memang dah sampai ajal dah kipas tuh.. aku baru jea cek.. kipas memang ok lagi.. panjang lagi umurnya... dah jumpe dah masalh sbnarnya kipas ku jadi xjadi.. relaynya yang rosak.. dah tukar dah.. terus ok.... hanya bemodalkan RM20 jea terus ok... naik panic enjin kereta tibe2 panas.. huhu..
    avatar

    Post on 30/8/2011, 6:26 pm by Kornurts

    [quote="Kornurts"]
    kent1189 wrote:semalam aku pegi flush radiator n air enjin, aku buka skali la dgn tmpat thermostat tuh nk cek condition thermostat tuh, bila bukak alangkah terkejutnya aku thermostat tuh x da kt housing dier..myb owner lama dh cabut keluar. selama tempoh 5 tahun aku pkai kereta aku nih bru skrg aku tau dia x pkai thermostat, patut la pgi2 lmbt nk panas, kalau sama trn keja, kereta mmber dh on kipas, kereta aku still 1500rpm. tapi selama tempoh 5 tahun aku pakai x penah temp naik smpai setengah, even bhenti lama2. kipas pn ON secara automatik seperti biasa.. kalau high speed and ON aircon makin la sejuk enjin, 1.5/4 saja dri temp.. bgus juga x da thermos tat nih ye.. jumping

    huhuhu...ok jg ya x da trmostat bro..lpas problem bru2 tu,sy da flush n isi coolant bru..pn sam jg x smpai da stengah tu meter tempt..tp rsanya mo service jg la rdiator tu..kasi tmbah sjuk2 lg..hahaha./.[quotes]

    haa,,ni mau bg update sikit psal msalah temp enjin sy pnas..hr tu time jln dr kk blik ke twu..fuiii,,temp meter tu hmpir smpai 'H'...pnas gila,..,tp sy drive ja men10 100-120kmh...
    trus tgh hr td sy cuba chek,buka/cuci radiator,smua hos saliran air ke enjin/termosstat buka/cuci..air dlm enjin pn bg flush,sbb ada karat..waohhh!!!percaya atau tiada ada 3 hos kecil yg tersumbat dgn karat.dua hos msh mngalir air tp sikit,yg 1 lg mmg jem habis,air x mngalir d hos tu..gila ehh..ptt la meter temp tu mau full ja hot dia..punya susah buka tu karat yg sumbat,kna tembak angin kompresor n pkai tembark gna air bru boleh kluar dr hos tu...
    lpas siap smua,sy test macam ok sda..wter temp tu pn x pnas macam sbelum ni.,time jln td pn macam ok2 sda...bhya ni karat ni tau...smpai hos tu pn dia boleh block air yg lalu oo...

    avatar

    Post on 31/8/2011, 2:27 am by kent1189

    nih msti karat2 dkt hose/piping yg suda mengeras jdi logam tu pecah2 suda kan bro, lalu mengalir ikut flo air, bila lalu tmpt sempit lalu jem kat situ.. mau selalu flush air bro, baru jernih air radiator tu bebas karat, bule recycle lgi kalu mau sbb jernih btul2 mcam air coolan asal bro kalau slalu flush...(telah dibuktikan..)
    avatar

    Post on 31/8/2011, 3:28 am by Kornurts

    bgtu la tu bro..hahaha..teruk jg smpai jd bgtu karat dia..klu bgtu mmg kna slalu flush la ni..bt msa ni sy x pkai coolant lg...sy mo tgk dulu klu2 coolant yg mnghakis karat tu smpai jd macam tu..
    avatar

    Post on 31/8/2011, 5:19 am by nick19

    temperature pndi nek lbh dri stengah..jika d biar kn motor oil akan jdi susu..sap tlmpau pns trs head gasket pndi rosak..msk la air dlm enjin..

    so langkah2 mo tau apa sbb pndi pns.
    1.temostat jam
    2.kipas radiator tdk bfungsi
    3.hose air bocor
    4.water pump rosak
    5-raditor sumbat
    avatar

    Post on 7/10/2011, 6:57 pm by ungu

    salam semua...aq nk tnya la...apasal klu aq start jak kancilku bila2 msa msti rpmnya rendah jak..klu du tiggi bila sudah pns enjin bru dia trun,,,risau juga aq ....

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 26/7/2017, 3:34 pm