SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    tanda2 engine overheating...

    Share

    afe
    JUNIOR
    JUNIOR

    Male
    Countries/State : Kelantan
    Age : 30
    location : Kota Bharu_Bangi
    Points : 4719
    Reputation : 1
    Number of posts : 114
    21052011

    http://i38.servimg.com/u/f3 tanda2 engine overheating...

    Post by afe

    apakah tanda2 engine overheating @ otw nak overheating???
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 8/8/2011, 1:32 am by jezzboyz

    memang syokk... berbeza pakai slayer nih.. enjin pon rasa gagah sikit dari asal..maklum la enjin sejuk sikit.. hehe.. harganya memang xleh nak tettt la.. tp kat kedai tuh kate nak lagi performce enjin pakai yang aloi punye... harganya dalamrm250 jea kat sini.. terliur meleleh dengar.. hehe.. tp sy dah ade yang double layer kat umah.. bawak p pasang jea.. jumpe dalam stor.. nasid baik masih elok lagi wala sudah 3 tahun xpakai.. hihihi....
    avatar

    Post on 8/8/2011, 5:47 pm by Kornurts

    jezzboyz wrote:memang syokk... berbeza pakai slayer nih.. enjin pon rasa gagah sikit dari asal..maklum la enjin sejuk sikit.. hehe.. harganya memang xleh nak tettt la.. tp kat kedai tuh kate nak lagi performce enjin pakai yang aloi punye... harganya dalamrm250 jea kat sini.. terliur meleleh dengar.. hehe.. tp sy dah ade yang double layer kat umah.. bawak p pasang jea.. jumpe dalam stor.. nasid baik masih elok lagi wala sudah 3 tahun xpakai.. hihihi....

    waa..lama suda ko simpan ya bro,,hahaha...
    ni sy mo tnya bro,bru td sy bwa kncil sy 120kmh dlm msa yg agak lama,dlm 10 minit lebih ke ats..[sbb jalan raya kurang kereta]..pastu time msuk simpang rumah da..wuii,,tempt naik lebih dari garis tengah...apa pasal tu ar bro??sy risau pula..enjin sy bru overhoul sbulan lebih..lgpun bru td sy bwa smpai klajuan macam tu dlm msa yg pnjang..huhuhuh...
    kena pkai double layer ka ni???huhuhu Cool
    avatar

    Post on 8/8/2011, 8:52 pm by keba

    Kornurts wrote:
    jezzboyz wrote:memang syokk... berbeza pakai slayer nih.. enjin pon rasa gagah sikit dari asal..maklum la enjin sejuk sikit.. hehe.. harganya memang xleh nak tettt la.. tp kat kedai tuh kate nak lagi performce enjin pakai yang aloi punye... harganya dalamrm250 jea kat sini.. terliur meleleh dengar.. hehe.. tp sy dah ade yang double layer kat umah.. bawak p pasang jea.. jumpe dalam stor.. nasid baik masih elok lagi wala sudah 3 tahun xpakai.. hihihi....

    waa..lama suda ko simpan ya bro,,hahaha...
    ni sy mo tnya bro,bru td sy bwa kncil sy 120kmh dlm msa yg agak lama,dlm 10 minit lebih ke ats..[sbb jalan raya kurang kereta]..pastu time msuk simpang rumah da..wuii,,tempt naik lebih dari garis tengah...apa pasal tu ar bro??sy risau pula..enjin sy bru overhoul sbulan lebih..lgpun bru td sy bwa smpai klajuan macam tu dlm msa yg pnjang..huhuhuh...
    kena pkai double layer ka ni???huhuhu Cool
    macm sa dl la bos..dl kalau maintain dlm 140-150, kompom temp naek..
    da up pkai dble layer br ok..temp x smpai sparuh pn.. malu
    avatar

    Post on 9/8/2011, 12:33 am by jezzboyz

    keba wrote:
    Kornurts wrote:
    jezzboyz wrote:memang syokk... berbeza pakai slayer nih.. enjin pon rasa gagah sikit dari asal..maklum la enjin sejuk sikit.. hehe.. harganya memang xleh nak tettt la.. tp kat kedai tuh kate nak lagi performce enjin pakai yang aloi punye... harganya dalamrm250 jea kat sini.. terliur meleleh dengar.. hehe.. tp sy dah ade yang double layer kat umah.. bawak p pasang jea.. jumpe dalam stor.. nasid baik masih elok lagi wala sudah 3 tahun xpakai.. hihihi....

    waa..lama suda ko simpan ya bro,,hahaha...
    ni sy mo tnya bro,bru td sy bwa kncil sy 120kmh dlm msa yg agak lama,dlm 10 minit lebih ke ats..[sbb jalan raya kurang kereta]..pastu time msuk simpang rumah da..wuii,,tempt naik lebih dari garis tengah...apa pasal tu ar bro??sy risau pula..enjin sy bru overhoul sbulan lebih..lgpun bru td sy bwa smpai klajuan macam tu dlm msa yg pnjang..huhuhuh...
    kena pkai double layer ka ni???huhuhu Cool
    macm sa dl la bos..dl kalau maintain dlm 140-150, kompom temp naek..
    da up pkai dble layer br ok..temp x smpai sparuh pn.. malu

    hehe.. xla lame sangat bro.. skejap jea.. cume tinggal sikit lagi makin berulat la nanti.. hihihi....

    spatutnya temp turun bila long distance... kala macam tuh mungkin tangki air tersumbat kot... kena hantar kedai cuci.. cos pon baru rm40 jea cuci tangki air...

    tp adekah selepas naik ketengah die xtrun2??
    avatar

    Post on 9/8/2011, 2:31 am by Kornurts

    keba: alala...matiii...hrga double layer ni pn "cantik" jg...hahahah...kna kumpul plan2 ni..



    jezzboyz: kurang pasti jg bro tersumbat atau apa rdiator tu..hahahah..tp mmg kreta sy kuat mnum air..bocor x da pula..
    smlm smpai rumah,trus sy siram rdiator tu dgn air brulang2 smpai turun tempt dia..huhuhu..


    Level rizab tank pn sma rata da dgn ttup rdiator tu..sda buat hr tu..sma jg,pndai kurang lg air dia..tp mmg x da bocor...sda sy chek abis smua,, Cool

    nmpaknya dia minta double la nih..huhuhuhu
    avatar

    Post on 9/8/2011, 5:08 am by kent1189

    double layer radiator, double jugak la money dier tuh..hehe myb motor fan dh x kuat lgi bro kornuts, sbb spnjg high speed tuh temp ok kan, pastu bila dh nk bhenti/slow temp naik mendadak pulak.. tapi kalau tak bwak laju menten pulak dier punya temp kan..
    avatar

    Post on 9/8/2011, 1:55 pm by Kornurts

    kent1189 wrote:double layer radiator, double jugak la money dier tuh..hehe myb motor fan dh x kuat lgi bro kornuts, sbb spnjg high speed tuh temp ok kan, pastu bila dh nk bhenti/slow temp naik mendadak pulak.. tapi kalau tak bwak laju menten pulak dier punya temp kan..

    huhuhu...masih kuat jg fan tu bro....td suda flush rdiator isi coolant baru..ada ok sikit...
    td sy try maintain dlm 70-90kmh,ada naik sikit tempt,klu dlm 95-100kmh ada menurun sikit..[mgkin sbb sejuk angin klu laju2..huhuhu]
    cuma sy heran,sbelum ni x prnh naik smpai level tu tempt dia..bru mula smalam..klu pagi2 mmg cepat naik tempt,pastu da berenti,mati enjin,.dlm 30 mnit,blum turun hbis lg tempt tu...huhuhu..tkut2 jg ada mslah enjin,tp bru overhaul jg..
    avatar

    Post on 10/8/2011, 12:36 am by jezzboyz

    macam masalah kereta sy... tangki air yang tersumbat.. sampai menggelegak bunyi air bila panas sangat.. air pon cepat kering...

    memang tangki air tersumbat tuhh.. lame2 leh rosak head taw...

    tp dah servis kan?? pleknya..

    huhu
    avatar

    Post on 10/8/2011, 5:11 pm by Kornurts

    jezzboyz wrote:macam masalah kereta sy... tangki air yang tersumbat.. sampai menggelegak bunyi air bila panas sangat.. air pon cepat kering...

    memang tangki air tersumbat tuhh.. lame2 leh rosak head taw...

    tp dah servis kan?? pleknya..

    huhu

    huhuhu..macam mna mo tau tangki air sumbat arr bro??sy buka pnutup d bwh tu,kluar jg air dia..pastu sy kasi mngalir air dr hos kasi cuci dlm tngki air tu..ok jg..smlm sy try tembak radiator guna gun carwash tu,pastu sy cuci filter hos breather tu,macam berminyak da....pgi td sy jlan..macam ok sda ni tempt dia..x smpai stngah da pnas dia wlupun menten 80-100kmh..sy rsa effect dr filter hos brether tu jg..sbb bro adeqyana ckp hr tu kna cuci 2 mggu skli..tp aku lupa trus..jd smlam bru aku cuci..huhuhu...aku rasa klu filter hos breather tu myk byk myk2 da saringan dia..x dpt kluar lancar wap panas tu..jd tempt enjin naik..apapun,mslah sy da slesai..tq bro...huhuhu.. Cool
    avatar

    Post on 11/8/2011, 11:48 pm by keba

    macam tangki tsumbat jgk tu..bila slow, temp naik..bile laju, turun sikit..
    tgki tsumbat x bmaksud air trus x mngalir..
    tp aliran air dlm tngki radiator suda jadi slow..
    anta radiator servis dl..baru rm20..
    avatar

    Post on 12/8/2011, 1:36 am by kent1189

    semalam aku pegi flush radiator n air enjin, aku buka skali la dgn tmpat thermostat tuh nk cek condition thermostat tuh, bila bukak alangkah terkejutnya aku thermostat tuh x da kt housing dier..myb owner lama dh cabut keluar. selama tempoh 5 tahun aku pkai kereta aku nih bru skrg aku tau dia x pkai thermostat, patut la pgi2 lmbt nk panas, kalau sama trn keja, kereta mmber dh on kipas, kereta aku still 1500rpm. tapi selama tempoh 5 tahun aku pakai x penah temp naik smpai setengah, even bhenti lama2. kipas pn ON secara automatik seperti biasa.. kalau high speed and ON aircon makin la sejuk enjin, 1.5/4 saja dri temp.. bgus juga x da thermos tat nih ye.. jumping
    avatar

    Post on 12/8/2011, 6:00 am by Kornurts

    keba wrote:macam tangki tsumbat jgk tu..bila slow, temp naik..bile laju, turun sikit..
    tgki tsumbat x bmaksud air trus x mngalir..
    tp aliran air dlm tngki radiator suda jadi slow..
    anta radiator servis dl..baru rm20..

    oo bgtu pula bro..huhuhu...bah,nti blik kg nak hntr rdiator p service la ni klu bgnil..huhuhu...tq bro...hehehe Cool
    avatar

    Post on 12/8/2011, 6:02 am by Kornurts

    kent1189 wrote:semalam aku pegi flush radiator n air enjin, aku buka skali la dgn tmpat thermostat tuh nk cek condition thermostat tuh, bila bukak alangkah terkejutnya aku thermostat tuh x da kt housing dier..myb owner lama dh cabut keluar. selama tempoh 5 tahun aku pkai kereta aku nih bru skrg aku tau dia x pkai thermostat, patut la pgi2 lmbt nk panas, kalau sama trn keja, kereta mmber dh on kipas, kereta aku still 1500rpm. tapi selama tempoh 5 tahun aku pakai x penah temp naik smpai setengah, even bhenti lama2. kipas pn ON secara automatik seperti biasa.. kalau high speed and ON aircon makin la sejuk enjin, 1.5/4 saja dri temp.. bgus juga x da thermos tat nih ye.. jumping

    huhuhu...ok jg ya x da trmostat bro..lpas problem bru2 tu,sy da flush n isi coolant bru..pn sam jg x smpai da stengah tu meter tempt..tp rsanya mo service jg la rdiator tu..kasi tmbah sjuk2 lg..hahaha./.

    haa,,ni mau bg update sikit psal msalah temp enjin sy pnas..hr tu time jln dr kk blik ke twu..fuiii,,temp meter tu hmpir smpai 'H'...pnas gila,..,tp sy drive ja men10 100-120kmh...
    trus tgh hr td sy cuba chek,buka/cuci radiator,smua hos saliran air ke enjin/termosstat buka/cuci..air dlm enjin pn bg flush,sbb ada karat..waohhh!!!percaya atau tiada ada 3 hos kecil yg tersumbat dgn karat.dua hos msh mngalir air tp sikit,yg 1 lg mmg jem habis,air x mngalir d hos tu..gila ehh..ptt la meter temp tu mau full ja hot dia..punya susah buka tu karat yg sumbat,kna tembak angin kompresor n pkai tembark gna air bru boleh kluar dr hos tu...
    lpas siap smua,sy test macam ok sda..wter temp tu pn x pnas macam sbelum ni.,time jln td pn macam ok2 sda...bhya ni karat ni tau...smpai hos tu pn dia boleh block air yg lalu oo...



    Last edited by Kornurts on 30/8/2011, 6:24 pm; edited 1 time in total
    avatar

    Post on 12/8/2011, 8:13 am by kent1189

    mmg bagus lagi kalau service bro. radiator aku spnjg 5tahun aku pkai x penah service..huhu. x tau la owner lama da service ke tak dulu. tapi aku selalu flush cooling system (trmasuk saluran ke dlm enjin) n tkar coolan, setahun ada 2/3 kali aku flush.. skrg kalau aku flush mmg air coolan tu x tukar wana, jernih je cm asal air coolan hijaow.. kalau nk, bule recycle balik air tuh..hehe
    avatar

    Post on 12/8/2011, 3:05 pm by jezzboyz

    Kornurts wrote:
    jezzboyz wrote:macam masalah kereta sy... tangki air yang tersumbat.. sampai menggelegak bunyi air bila panas sangat.. air pon cepat kering...

    memang tangki air tersumbat tuhh.. lame2 leh rosak head taw...

    tp dah servis kan?? pleknya..

    huhu

    huhuhu..macam mna mo tau tangki air sumbat arr bro??sy buka pnutup d bwh tu,kluar jg air dia..pastu sy kasi mngalir air dr hos kasi cuci dlm tngki air tu..ok jg..smlm sy try tembak radiator guna gun carwash tu,pastu sy cuci filter hos breather tu,macam berminyak da....pgi td sy jlan..macam ok sda ni tempt dia..x smpai stngah da pnas dia wlupun menten 80-100kmh..sy rsa effect dr filter hos brether tu jg..sbb bro adeqyana ckp hr tu kna cuci 2 mggu skli..tp aku lupa trus..jd smlam bru aku cuci..huhuhu...aku rasa klu filter hos breather tu myk byk myk2 da saringan dia..x dpt kluar lancar wap panas tu..jd tempt enjin naik..apapun,mslah sy da slesai..tq bro...huhuhu.. Cool

    yeaker dah setel?? kala setel untuk jangka masa lama tidak ape. takut seminggu lepas tuh jadi pula.. pening kepala mahu pk bro.. sbb air memang akan mengalir cume di dalam tangki air tuh ade saluran2 kecil untuk air mengalir dengn lju.. kala slow temp akan cepat naik... kala laju temp mudah sejuk..
    avatar

    Post on 12/8/2011, 3:20 pm by Kornurts

    huhuhu...ni dlm msa ujian la ni bro..x pasti lg ok x utk jngka msa lama..lgpun hjng bulan ni nak service da radiator tu..huhuhu...ptg td aku settting lg bonet depan tu bagi tnggi sikit bghian blakang dia spya snang angin pnas kluar dr sna..huhuh...
    avatar

    Post on 12/8/2011, 3:53 pm by kent1189

    lagi sejuk kalau bukak sikit ujung bonet tuh bro..
    avatar

    Post on 12/8/2011, 10:19 pm by keba

    btol3...pastu enjin pn cepat je bdebu..macam enjin sa..
    da la xpkai air filter..tiap2 minggu bukak cuci TB Sad
    avatar

    Post on 13/8/2011, 2:24 am by kent1189

    hahaha.. sama la bro, mmg sedih juga la kalau bhg enjin tuh lepas wax kilat2.. tpi mmg ketara la enjin sejuk kalau buka ujung nih (buleh nmpk dri temp gauge sblm dan selepas buka), especially long distance..
    avatar

    Post on 13/8/2011, 2:28 am by Kornurts

    huhuhu...itu psal la bro..kna rajin2 kasi bersih enjin..huhuh...yg pnting jgn hntr car wash nti terbng rm..cuci sndiri sja..huhuhu...waaa..,ko x pki air filter bro??jd amcm tu??kosong je??
    avatar

    Post on 13/8/2011, 8:44 pm by keba

    Kornurts wrote:huhuhu...itu psal la bro..kna rajin2 kasi bersih enjin..huhuh...yg pnting jgn hntr car wash nti terbng rm..cuci sndiri sja..huhuhu...waaa..,ko x pki air filter bro??jd amcm tu??kosong je??
    cuci sndiri ja hujung2 minggu..lg syok..kbetulan cuci enjin klmarin, tnampak lak fuel hose crack..bleh tukar trus..hehe

    sa xpkai filter pn..trus sedut ngan TB malu
    avatar

    Post on 14/8/2011, 3:54 am by Kornurts

    btul tu brol..klu sndiri cuci enjin boleh chek skali enjin tu..ada apa2 msalah dpt kita detect awal sblm mkin rosak tu brg..huhuhu...

    waa,main direct je??lebih power ka gtu bro??huhuhu
    avatar

    Post on 14/8/2011, 10:06 am by Kornurts

    Kornurts wrote:
    keba wrote:kasi tinggi sikit level pn bleh tu bos Very Happy

    huhuhu..mau kasi tinggi lg x dpt da bro...mmg sempit suda area rzb tank tu..itu pn ngam2 ja dia muat sna..hmpir2 x muat..hehehehe Cool

    haa..ni dia kdudukn rizab tank aku..
    avatar

    Post on 14/8/2011, 9:44 pm by keba

    besar bateri..70 ke? hehe
    bro, hos reserved tank tu lg elok kalau kasi pusing jauh sikit ngan bateri..
    takut wap kluar..nnt kena terminal bateri lak..
    avatar

    Post on 15/8/2011, 1:36 am by Kornurts

    keba wrote:besar bateri..70 ke? hehe
    bro, hos reserved tank tu lg elok kalau kasi pusing jauh sikit ngan bateri..
    takut wap kluar..nnt kena terminal bateri lak..

    iyaa bro..70...huhuhu...oo,ok2 bro..nti aku pusing ke arh lain..
    klu trminal bateri kna wap apa jd bro??huhuhu

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 22/7/2017, 3:47 am