SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    rear drum brake

    Share

    naqie
    FRESHIE
    FRESHIE

    Male
    Countries/State : Malaysia
    Age : 26
    location : johor
    Points : 4465
    Reputation : 4
    Number of posts : 61
    03072011

    http://i38.servimg.com/u/f3 rear drum brake

    Post by naqie

    huhu..salam..sy nak taw ade sape2 yg pandai bkak rear drum brake tk?huhu...sy bdak baru jew nak belajar bukak2..huhuhu
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 3/7/2011, 2:56 pm by keba

    try tgk kat video ni bos>>>http://www.youtube.com/watch?v=FOvSH-mLhRE
    avatar

    Post on 8/8/2011, 2:15 am by jezzboyz

    sik baik ade video.. nak tulis penat juga.. hehe..
    avatar

    Post on 8/8/2011, 9:04 pm by keba

    jezzboyz wrote:sik baik ade video.. nak tulis penat juga.. hehe..
    seb bek ad vid..sb ak pn x pndai jgk nk bukak..ha3

    Post on 8/8/2011, 9:26 pm by naqie

    haha..mase nieh aq igt nak DIY tukar pad brake drum ngan brake disk...cuz handbrake ngan break kakie due2 tak mkn..tp boleh tngok video..cm rumit jew..(kn pkay special tools lak uh)trus takowt nak wat,,.huhu,.takowt pape hilang kang..tak leh gerak lak kereta aq..haha
    avatar

    Post on 9/8/2011, 12:40 am by jezzboyz

    kala rear drum tuh xla rumit sangat kala ingt cara pemasangan pin pin die... tp kala disk mudah n senang jea nak tukar pad break die..

    cume drum jea yang susah bg saya...

    pernah satu kali cube DIY.. 4 jam baru siap baiki.. sblah tayar 2 jam amik masa nak tukar.. hahaha..

    tp kala diskmudah jea.. hihi..

    Post on 20/9/2011, 5:10 am by naqie

    biasanye kalaw brake tak makan..mmg brake pad dah haus ea?
    n boleh park..kereta leh menggelongsor lg uh...huhu..
    avatar

    Post on 20/9/2011, 9:38 am by kent1189

    x la susah mana nk tkar brake shoe (drum brake) blakang tu, kalu takut lupa camana nk pasang balik spring2/klip2 tu, ambik gambar dulu dgn digital cam, biar bule zoom kalu lupa nk pasang balik, kalu x nmpak juga bule upload d laptop, bwak sama dkat tmpat kta buat kja tu.. tu cara aku la kalu nk DIY ssuatu barang yg aku x pasti camana nk pasang balik. tool: tukul (utk ketuk drum in case lekat, spanar besar utk buka hub(aku rasa aku guna spanar silang 4 utk buka tyar tu dulu, bnyk pilihan), playar muncung tirus, and then stndby juga playar biasa tu, skru driver.. kalu dh siap pasang brake shoe yg baru tu, time nk pasang balik cover drum tu maybe da masalah sikit coz dh tebal brake shoe tu, kena ejas kasi keci bukaan brake shoe tu, ada tmpat ejas kt d antara 2 biji brake shoe tu.

    Post on 24/9/2011, 7:17 pm by naqie

    kent1189 wrote:x la susah mana nk tkar brake shoe (drum brake) blakang tu, kalu takut lupa camana nk pasang balik spring2/klip2 tu, ambik gambar dulu dgn digital cam, biar bule zoom kalu lupa nk pasang balik, kalu x nmpak juga bule upload d laptop, bwak sama dkat tmpat kta buat kja tu.. tu cara aku la kalu nk DIY ssuatu barang yg aku x pasti camana nk pasang balik. tool: tukul (utk ketuk drum in case lekat, spanar besar utk buka hub(aku rasa aku guna spanar silang 4 utk buka tyar tu dulu, bnyk pilihan), playar muncung tirus, and then stndby juga playar biasa tu, skru driver.. kalu dh siap pasang brake shoe yg baru tu, time nk pasang balik cover drum tu maybe da masalah sikit coz dh tebal brake shoe tu, kena ejas kasi keci bukaan brake shoe tu, ada tmpat ejas kt d antara 2 biji brake shoe tu.

    jap..drum brake belakang uh nak bukak kn bukak bearing skalie tak?n kena ketuk kuat2 ke ketuk maje2..??
    avatar

    Post on 25/9/2011, 2:23 am by kent1189

    bila kita buka hub blakang tu (drum), bering akan lekat d dlm dlm hub tu, x kan jatuh punya. (tips: kalu mau jaga bering, time buka hub ni la kasi tambah grease kt bering. penutup bering yg berwarna coklat [kebiasaannya] bule d cungkil and akan nampak bering, then sapu grease d situ, then ttup balik cover)

    ketuk tu dpen dgn keperluan la, tapi x la ketuk smpai hayun mcam hukuman sebat.. hayun 15-30cm cukup da bro.. ketuk, tarik hub.... ketuk, tarik hub..., ketuk tarik, hub... camtu la smpai hub tu terkeluar.

    Post on 25/9/2011, 9:22 am by naqie

    kent1189 wrote:bila kita buka hub blakang tu (drum), bering akan lekat d dlm dlm hub tu, x kan jatuh punya. (tips: kalu mau jaga bering, time buka hub ni la kasi tambah grease kt bering. penutup bering yg berwarna coklat [kebiasaannya] bule d cungkil and akan nampak bering, then sapu grease d situ, then ttup balik cover)

    ketuk tu dpen dgn keperluan la, tapi x la ketuk smpai hayun mcam hukuman sebat.. hayun 15-30cm cukup da bro.. ketuk, tarik hub.... ketuk, tarik hub..., ketuk tarik, hub... camtu la smpai hub tu terkeluar.

    ooowh..ok2..tak payah bkak bearing la ea..
    avatar

    Post on 25/9/2011, 10:12 am by Fredy Yeong

    ada sya nak tanya ni..rear drum 2 kat area mana kereta???
    avatar

    Post on 25/9/2011, 10:43 am by Kornurts

    naqie wrote:
    kent1189 wrote:x la susah mana nk tkar brake shoe (drum brake) blakang tu, kalu takut lupa camana nk pasang balik spring2/klip2 tu, ambik gambar dulu dgn digital cam, biar bule zoom kalu lupa nk pasang balik, kalu x nmpak juga bule upload d laptop, bwak sama dkat tmpat kta buat kja tu.. tu cara aku la kalu nk DIY ssuatu barang yg aku x pasti camana nk pasang balik. tool: tukul (utk ketuk drum in case lekat, spanar besar utk buka hub(aku rasa aku guna spanar silang 4 utk buka tyar tu dulu, bnyk pilihan), playar muncung tirus, and then stndby juga playar biasa tu, skru driver.. kalu dh siap pasang brake shoe yg baru tu, time nk pasang balik cover drum tu maybe da masalah sikit coz dh tebal brake shoe tu, kena ejas kasi keci bukaan brake shoe tu, ada tmpat ejas kt d antara 2 biji brake shoe tu.

    jap..drum brake belakang uh nak bukak kn bukak bearing skalie tak?n kena ketuk kuat2 ke ketuk maje2..??

    jgn lupa buka nat d tgh tu baru atur kasi kluar tu drum...
    avatar

    Post on 25/9/2011, 12:44 pm by kent1189

    Fredy Yeong wrote:ada sya nak tanya ni..rear drum 2 kat area mana kereta???

    rear drum brake tu kt blakang bro, sama dgn hub yg ada nut 4biji utk kunci rim tu.. kalu depan dia pkai dis brek kan, kalu blakang kbnykan kereta pakai drum brake.. ni lukisan drum brake sbg contoh: [img][/img]
    avatar

    Post on 25/9/2011, 12:47 pm by kent1189

    naqie wrote:
    kent1189 wrote:bila kita buka hub blakang tu (drum), bering akan lekat d dlm dlm hub tu, x kan jatuh punya. (tips: kalu mau jaga bering, time buka hub ni la kasi tambah grease kt bering. penutup bering yg berwarna coklat [kebiasaannya] bule d cungkil and akan nampak bering, then sapu grease d situ, then ttup balik cover)

    ketuk tu dpen dgn keperluan la, tapi x la ketuk smpai hayun mcam hukuman sebat.. hayun 15-30cm cukup da bro.. ketuk, tarik hub.... ketuk, tarik hub..., ketuk tarik, hub... camtu la smpai hub tu terkeluar.

    ooowh..ok2..tak payah bkak bearing la ea..

    xyah, buka drum je, bering keluar skali dgn drum tu, lekat dgn drum..

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 23/6/2017, 11:46 pm