SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Start engin problem bile panas

    Share
    avatar
    Max1986
    FRESHIE
    FRESHIE

    Male
    Countries/State : Kuala Lumpur
    Age : 31
    location : KL
    Points : 7195
    Reputation : 0
    Number of posts : 48
    03072011

    http://i38.servimg.com/u/f3 Start engin problem bile panas

    Post by Max1986

    Bro2 sioloon,

    Ade sikit problem...

    Engin kete saye tak boleh nak start lepas saye memecut... Contohnye lps saye memecut ke 120 - 140 pastu matikan engin tuk pg isi minyak, kete saye tak bleh start dah... Amik mase 1 - 5 munites bru bleh start...

    Ade beberape sintom2 die:
    1) Bile memecut, kete start hilang power
    2) Bile pijak pedal clutch, RPM akan jatuh dr 900 ke 500... Atau mati terus...

    Betulkan saye kalau silap, kalau problem fuel pamp, minyak x smpi langsung kan?

    Fuel pamp bru je tuka beberape bln lps... Throttle body pun bru je service 2 bln lps...

    Tolong bro2 sioloon, tak tau nak buat ape lg dah....
    cry
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 4/7/2011, 11:38 am by Kornurts

    Ade beberape sintom2 die:
    1) Bile memecut, kete start hilang power----try check filter myak bro...mgkin sumbat2 da..


    2) Bile pijak pedal clutch, RPM akan jatuh dr 900 ke 500... Atau mati terus...------try check spark plug smua ok x..
    avatar

    Post on 4/7/2011, 6:59 pm by Max1986

    TQ, bro Kornuts...

    Tuk fuel filter, nanti saye ganti terus...

    bleh x bgtau estimated fuel filter ni?

    Saye dah check spark plug, semuanye ok and bru je beberape bln tukar. Ade kemunkinan throttle body x?
    avatar

    Post on 4/7/2011, 7:07 pm by keba

    tempreture cmana bos? ok x??
    sb bg enjin yg da oversized piston, mmg salu jd cmni..
    enjin tlampau panas smpai xbleh start
    avatar

    Post on 4/7/2011, 7:27 pm by Max1986

    Tempreturenye ok, keba...

    Saye pun rase macam tu juga...

    bile engin terlampau panas, ia amik mase tuk cool down... Bru bleh start...

    Mslhnye, kete saye standard je, melainkan owner seblum ni ade usik enjin kete tu...

    Itu yg memuskilkan fikiran ni...

    Pelik2... Suspect
    avatar

    Post on 5/7/2011, 5:27 am by Lockon

    chek wiring pump,relay ka..
    avatar

    Post on 5/7/2011, 1:29 pm by Max1986

    Baik bro lockon,

    Slalunye brape cost tuk buat wiring pump ngan relay?
    avatar

    Post on 5/7/2011, 8:13 pm by keba

    Max1986 wrote:Baik bro lockon,

    Slalunye brape cost tuk buat wiring pump ngan relay?
    water pump xde wiring bro..ad pulley jak..
    kat temp sensor ad la wiring sikit..
    rasanya utk cooling system, ad relay kat kipas radiator je..
    avatar

    Post on 6/7/2011, 2:48 pm by Kornurts

    [quote="Max1986"]TQ, bro Kornuts...

    Tuk fuel filter, nanti saye ganti terus...

    bleh x bgtau estimated fuel filter ni?.....x mhal tu bro,ikut jnis kereta...

    Saye dah check spark plug, semuanye ok and bru je beberape bln tukar. Ade kemunkinan throttle body x?....x pasti jg bro,sbb bro blg bru ja service bbrpa bln lalu...hehe..

    maintenance on time jg ka enjin ko ni bro???
    avatar

    Post on 6/7/2011, 2:53 pm by Kornurts

    Max1986 wrote:us...

    Betulkan saye kalau silap, kalau problem fuel pamp, minyak x smpi langsung kan?

    Fuel pamp bru je tuka beberape bln lps... Throttle body pun bru je service 2 bln lps...

    klu problem fuel pamp,byk jnis msalah dia bro,,,bkn sahaja myk x smpai lgsung,.ada yg klu tekan myak kasi rev tinggi macam sangkut2,semput...,ada jg 1 kali rev trus mati enjin,nak start lama baru hidup...
    avatar

    Post on 6/7/2011, 9:12 pm by keba

    ni pakai enjin ape bos??
    avatar

    Post on 8/7/2011, 5:41 pm by Lockon

    Lockon wrote:chek wiring pump,relay ka..

    fuel pump ya...apa jenis enjin ko ni bro?
    avatar

    Post on 8/7/2011, 6:16 pm by dzeta88

    api tak sampai kot... huhuhuhu
    avatar

    Post on 19/7/2011, 3:38 am by Max1986

    Sory lmbt reply... Sibuk bru2 ni...
    dzeta88 - Api smpi psl bende ni jd kalau enjin panas je... kalau enjin sejuk lg xde problem...
    keba, Lockon - Emm engin standard je... 4g13 kalau x silap... Dah tukar fuel filter, pickup problem 50% dah ok just Start engin problem bile panas tu xsettle juga... Ade kemungkinan throttle body x?

    Post on 20/7/2011, 7:19 pm by qj3

    bro max1986,
    cuba bro test kasi tukar dulu tu alternator sama kawan test tengok..
    biasanya kes bgini masalah diod pada alternator tu..klu x silap la..
    bila alternator panas dia akan buang cas betri tu..sbb tu klu kasi mati enjin time panas pastu start balik x hidup..mo tnggu enjin sjuk dulu baru idup..ini kata jiran aku la..he e
    avatar

    Post on 21/7/2011, 6:13 am by Max1986

    Thanks, bro qj3...
    Saye akan cube yg itu...
    kalau ok saye kene tukar alternator tu kan?
    Rasenye bru je tukar alternator tu bulan 12 taun lepas... Mad
    avatar

    Post on 21/7/2011, 6:22 am by Max1986

    Ade x care lain selain tukar alternator tu? Rase macam xberbaloi pula tukar kalau btol ade mslh ngan alternator tu...
    avatar

    Post on 21/7/2011, 4:28 pm by witchblade

    Max1986 wrote:Bro2 sioloon,

    Ade sikit problem...

    Engin kete saye tak boleh nak start lepas saye memecut... Contohnye lps saye memecut ke 120 - 140 pastu matikan engin tuk pg isi minyak, kete saye tak bleh start dah... Amik mase 1 - 5 munites bru bleh start...

    Ade beberape sintom2 die:
    1) Bile memecut, kete start hilang power
    2) Bile pijak pedal clutch, RPM akan jatuh dr 900 ke 500... Atau mati terus...

    Betulkan saye kalau silap, kalau problem fuel pamp, minyak x smpi langsung kan?

    Fuel pamp bru je tuka beberape bln lps... Throttle body pun bru je service 2 bln lps...

    Tolong bro2 sioloon, tak tau nak buat ape lg dah....
    cry

    ko pakai kereta apa bro? engine? sebab saya pun kdg2 ada problem yg sama.. Smile

    Post on 21/7/2011, 8:24 pm by qj3

    bro max..time enjin panas tu, bila start starter batuk2 macam betri weak ka?atau starter pusing macam biasa tapi enjin yg x mau idup?

    klu macam situasi pertama tu, starter batuk2 macam x ckup power..cuba cek voltage betri time tu juga...kalau voltage drop..kemungkinan diod alternator prob atau pun wiring alterntor ada prob..klu voltage ok,cuba pula cek starter.mungkin carbon dalam prob..

    kalau macam situasi yg kedua tu, starter pusing laju tapi enjin yg x mau idup (time enjin panas ni),besar kemungkinan head crack..(kawan pernah kena)

    aku pernah kena macam situasi prtama tu..suda tukar starter pun sama juga..pastu aku tukar alternator brand hansa..ok kejap,lpas 3 mnggu jadi balik..aku tukar lagi alternator brand yg sama,kdai yg lain..sebulan jadi balik..last2 aku bli ja alternator hafkat..smpai sekarang no prob...enjin l2s..


    avatar

    Post on 24/7/2011, 3:58 pm by Max1986

    Thanks bro2 sioloon,

    Bro witchblade: Bro, saye pki wira 1.3... Enjin standard je...

    Bro qj3: bro, time panas tu, die jd macam situasi kedua...

    Bro2 sioloon, selain sintom2 tu, ade sintom lain... Bile enjin ilang power, bwh kaki bhgn dpn terase panas... kalau sejuk, xde rase camtu... Bru2 ni, ade jumpe member... Die penah rase panas tp die xckp enjin xleh start... Die tukar thermostat tuk radiator die... Pastu ok terus... bro2 sioloon, rase2 nak tukar thermostat ni dulu... Pape nanti saye bgtau result die... ngeh ngeh ngeh
    avatar

    Post on 24/7/2011, 8:25 pm by keba

    ok bro..nnt kasi update Bagus
    avatar

    Post on 2/8/2011, 7:59 am by Max1986

    Bro2 sioloon,

    Sblm ni saye bwk jumpe makenik proton...

    Die check termostat x psg... So, skrg saye dah psg... effect die, time panas, pedal minyak berat sgt drp sblm psg...

    Psl enjin xleh start bile panas tu... Mekanik tu kate maybe bateri problem... So, pg check, bateri dah nak kong... Terus tukar bru...

    Buat mase skrg, dah ok just nak kene tgk dlm seminggu dua ni...

    Ape2 nanti saye update... Smile
    avatar

    Post on 4/8/2011, 4:13 am by Max1986

    Bro2 sioloon,

    Semlm kete buat hal blik..... semlm stuck kat traffic jem 1 setgh jam... Pastu benti kat stesyen minyak, terus xleh start dah.... menyirap tol... nasib baik puase... Head bang

    Kene biar enjin pastu try, ok lak... Adoi... Mekanik proton kate ade 2 sebab, same ade batri atau starter...

    Pening2... So, nak kene tukar starter pula lps ni...

    Bro2 sioloon rase camne? Ade sebab2 lain x?
    avatar

    Post on 5/8/2011, 12:55 am by keba

    bleh jd jgk starter..sb bateri suda tukar
    avatar

    Post on 5/8/2011, 2:08 am by kent1189

    cuba pnjam starter kereta kwn dulu bro and test, dh bnyk juga brg tukar tuh.. taku2 bukan starter yg rosak, x pasal2 kena tukar baru.. mana tau kan starter tu x leh nk keja dlm temp yg panas d sebabkan keuzuran ditelan waktu dan zaman...

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 21/8/2017, 5:02 pm