SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Enjin Kancil 850 Carburator nk masuk turbo kit (TOPIC CONVERTED TO: upgrade to 12valve EFI)

    Share
    avatar
    kent1189
    CONTRIBUTOR
    CONTRIBUTOR

    Male
    Countries/State : Sarawak
    Age : 33
    location : miri sarawak
    Website : http://www.lowisslow.com
    Tag ID: : SFC 18976
    Points : 5817
    Reputation : 19
    Number of posts : 1183
    07072011

    http://i38.servimg.com/u/f3 Enjin Kancil 850 Carburator nk masuk turbo kit (TOPIC CONVERTED TO: upgrade to 12valve EFI)

    Post by kent1189

    Salam 1Malaysia Semua. Aku baru masuk masuk forum ni.. Ku harap aku dh masuk tempat yang betul ni. Banyak benda yang saya tak tahu sya dpt tahu d sini. Sbnarnay saya ada satu persoalan yg berlegar2 di kepala saya sebelum tido. bini pn bingung tengok slalu trmenung. Saya plan nk beli satu complete set KARBURATOR TURBO KIT L2 untuk Kancil. Saya sekarang pakai enjin original 850cc manual, so saya nk pasang turbo kit tu kat kancil. persoalan saya disini ialah
    1. piston n 6biji valve tu boleh tak support kuasa turbo tu nanti? atau ada apa2 perlu dilakukan pada dalaman enjin. coz org yg jual brg tu kata just "PLUG N PLAY"

    2. ada tak head 12valve daihatsu untuk enjin karburator? plan nk masuk head 12valve kat enjin 850 with turbokit..

    3. kalau masuk turbo kit tu nanti sebesar mana perbezaan kuasa dri enjin asal tanpa turbo?

    apa2 pandangan kalian?
    sapa2 yg hebat bab2 turbo ni tlg la saya jwp k.. thanks

    [list][*]


    Last edited by kent1189 on 15/7/2011, 1:44 am; edited 1 time in total
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 15/7/2011, 7:11 pm by keba


    p/s: off topic jap..cara nk tukar timing belt..

    refer pic, sblom bukak timing belt, pastikn marking pd campulley n crankpulley ad pd tempat yg btol..dlm pic ni xtau la kreta mana tp sama dgn marking kancil iaitu marking tletak pd cover timing belt..bila da sama marking pd kdua dua pulley, baru bleh bukak..sama jgk nk psg..pastikn marking ni ad pd tmpat yg btol br psg timing belt
    avatar

    Post on 16/7/2011, 1:26 am by kent1189

    ok, dats mean kalau kita nk nk tukar head 850 6v ngan 12 valve, kedua2 enjin kena set cam dlm gmbar b4 buka head, and then swap n pasang timing belt balik kan. ok bro thanks, cantek gmbar tu, persoalan yg tlah lama dlm kepalaku dh terjawab.. happy
    avatar

    Post on 17/7/2011, 10:12 am by keba

    yupt..kalau ad special tool kat umah, bleh la psg kat umah..
    tp kalau xdak, elok wat kat workshop..
    avatar

    Post on 17/7/2011, 1:03 pm by Kornurts

    keba wrote:
    p/s: off topic jap..cara nk tukar timing belt..

    refer pic, sblom bukak timing belt, pastikn marking pd campulley n crankpulley ad pd tempat yg btol..dlm pic ni xtau la kreta mana tp sama dgn marking kancil iaitu marking tletak pd cover timing belt..bila da sama marking pd kdua dua pulley, baru bleh bukak..sama jgk nk psg..pastikn marking ni ad pd tmpat yg btol br psg timing belt

    gambar cantik bro...mmg da best..aku pn bru tau marking timing belt tu rupanya kat cover tu...lawa la bro...oo klu tukar head dr ori ke 12 valve,smua tu skali kna buka ya bro isi2 head tu skali kna buka??perlu buang myak enjin ka dlu bro??
    avatar

    Post on 17/7/2011, 2:04 pm by FAREL

    wah..blh mta tnjuk ajr ni..
    avatar

    Post on 17/7/2011, 4:25 pm by keba

    Kornurts wrote:
    keba wrote:
    p/s: off topic jap..cara nk tukar timing belt..

    refer pic, sblom bukak timing belt, pastikn marking pd campulley n crankpulley ad pd tempat yg btol..dlm pic ni xtau la kreta mana tp sama dgn marking kancil iaitu marking tletak pd cover timing belt..bila da sama marking pd kdua dua pulley, baru bleh bukak..sama jgk nk psg..pastikn marking ni ad pd tmpat yg btol br psg timing belt

    gambar cantik bro...mmg da best..aku pn bru tau marking timing belt tu rupanya kat cover tu...lawa la bro...oo klu tukar head dr ori ke 12 valve,smua tu skali kna buka ya bro isi2 head tu skali kna buka??perlu buang myak enjin ka dlu bro??
    xperlu bukak isi head..cuma bukak head cover, then bukak nut head..
    patu gantikan gasket, pastikan pkai gam gasket..myak enjin xprlu buang
    avatar

    Post on 17/7/2011, 4:56 pm by Kornurts

    aikk bgtu saja bro??simple n snang ja tu..hahaha...tp knp tukar head ke 12valve,power enjin akn naik bro???pdahal cuma head ja kna tukar,macam xda effect ja..????
    avatar

    Post on 17/7/2011, 5:14 pm by keba

    ad effect jgk..wlaupn tukar head shj..bila valve lbih bnyk, enjin akn rasa lg ringan..
    torque pn akan mningkat..sb tu enjin skang suda pkai multivlave (4 atau lbih valve per cylinder)..
    contoh cam 6 org tolak kereta ngan 12 org tolak kereta..
    kreta mana lg senang nk tolak?? msti la 12org kan
    avatar

    Post on 17/7/2011, 5:59 pm by Kornurts

    keba wrote:ad effect jgk..wlaupn tukar head shj..bila valve lbih bnyk, enjin akn rasa lg ringan..
    torque pn akan mningkat..sb tu enjin skang suda pkai multivlave (4 atau lbih valve per cylinder)..
    contoh cam 6 org tolak kereta ngan 12 org tolak kereta..
    kreta mana lg senang nk tolak?? msti la 12org kan

    oo bgtu pula bro..hehehe..ya bro..mmg kuat 12v brbnding 6v..prnh skali test2 dgn kawan kncil dia 12v time tu da rosak ring piston kluar byk asap putih pn tp msh boleh buntut aku kat blakang..mmg trbukti..hahaha...tq bro keba... Cool
    avatar

    Post on 18/7/2011, 12:58 pm by kent1189

    apa tool yg d perlukan utk buka head ni bro, specially "special tool" yd dimakudkan?
    avatar

    Post on 20/7/2011, 4:05 am by kent1189

    aku dh kaji dh head 12valve l2s ni dgnblok 850. aku tngok dia punya lubang water flow tu x sama, yg 850 tu memanjang n yg l2s pula setengah ja..so kalu kta nk kahwin head 12valve n blok 850 tu gasket kena modify ka? ataupun just plug n play jak head n gasket tu kt blok 850.. ada sapa2 yg da pnglman?
    avatar

    Post on 21/7/2011, 3:50 pm by keba

    special tool tu cam gun, bolt, torque wrench dll..
    yg tu xkompom la kena mod ke x..
    salu pkai trus gasket head..
    macam kombet pkai head 850, pkai gasket 850..
    kalau kombet pkai head kelisa, pkai gasket kelisa..
    avatar

    Post on 22/7/2011, 9:53 am by kent1189

    if blok 850 kombet head 12valve l2s, pkai gasket l2s la yer bro.. gasket masuk terus ka bro, x perlu seal dgn seal wana merah (cam kolget) tu lagi?

    bro, aku nk tanya satu perkara la ni. conrod 850 panjang sikit dr 660 kan, so bleh tarik pnjg sikit..hehe. so aku plan nk ambik balik conrod 850, kahwin dgn pala piston 660turbo..and then tanam dlm blok 850yg dh rebore.. boleh ka gitu?

    and then cransharf 850 or 660turbo yg mana satu power lagi?
    avatar

    Post on 22/7/2011, 3:40 pm by keba

    brg mana yg nk pkai ni sa x kompom sgt la bos..sb blom pnah wat lg..hehe
    crankshaft ED(850) n EF(660) x sama..jadi bila pkai conrod 850, kena pkai crankshaft 850..
    ni pndapat sa la..mgkin ad sila jgk..tgu otai2 bsuara..hehe malu
    avatar

    Post on 12/1/2012, 7:17 am by kent1189

    Kalau still guna blok 850 dan masuk sepenuhnya EFI L2s (guna head L2s 12v), boleh ka tidak kalu nk masuk power stering?
    avatar

    Post on 12/1/2012, 11:39 pm by keba

    kent1189 wrote:Kalau still guna blok 850 dan masuk sepenuhnya EFI L2s (guna head L2s 12v), boleh ka tidak kalu nk masuk power stering?
    boleh masuk..power steering xde kaitn ngan enjin..
    bleh pilih p.stering L2 atau L6..
    tp p.stering L2 salu jem sb wiring sudh kacuk..
    avatar

    Post on 14/1/2012, 10:42 am by kent1189

    pwr stering L2/l2s x guna belting tambahan ka bro, mcam belting p/stering pum ka spt kompressor ekon tu?
    avatar

    Post on 15/1/2012, 6:26 pm by keba

    kent1189 wrote:pwr stering L2/l2s x guna belting tambahan ka bro, mcam belting p/stering pum ka spt kompressor ekon tu?
    x..p.steering L2 & L5jnis elektronic (pakai motor n ecu)..
    tp p.steering L6, L7, L8, L9 pkai pump (ada tambhan belting)..macam kelisa
    avatar

    Post on 16/1/2012, 2:22 am by kent1189

    Tq ya bro keba.. Gold info for me..
    avatar

    Post on 17/1/2012, 12:12 pm by keba

    xdak hal bro..sama2 blaja malu
    avatar

    Post on 25/2/2012, 3:55 am by kent1189

    Hi, mau tambah ilmu d dada ni..suda cari d dlm topik2 sblum ni, tapi pening pula otak aku baca, terlalu banyak ba..

    Kalau kancil 660 boleh masuk terus ka piston L2/L2s tanpa rebore?
    Low compression piston mmg khas untuk turbo saja, Hi compression piston utk N/a..
    macam kancil piston dier hi-comp, l2s/2s turbo pkai low comp piston..gitu ka?
    avatar

    Post on 1/3/2012, 9:41 am by kent1189

    Huhu..teda org sudi jwb ka ni.
    avatar

    Post on 1/3/2012, 4:14 pm by Kornurts

    hehe..mr sy tlong jwb la bro..sy pn bkn pro sgt psal ni,tp besa dgr byk dr org yg pro2..

    .klu kancil 660 rsanya boleh msuk trus piston L2/L2s..x prlu rebore sbb enjin L2/L2s trbo pn mmg asalnya 660 jg..

    .piston low com mmg tahan lasak utk trbo,ada jg org pkai piston hi com main trbo,tp buka boost kecil sja(risiko piston crack)..

    .kancil 660 keluaran pertama kbnyakannya piston low com(msh 100% enjin technology japan)..yg kluaran baru dr itu hi com ..

    hrp abg2 yg pro boleh tmbh & btulkn klu ada slah..tq..
    avatar

    Post on 1/3/2012, 4:44 pm by kent1189

    Owh, kancil 660 1st edition guna low comp punya. bermaksud piston low com ni bole juga la diguna utk enjin N/a kan.. Thanks bro for the info.

    ada lagi mau tanya ni (suda bagi kaki, mau paha pulak hehe peace ..)

    yg dimaksudkan "Low comp" and "Hi comp" ni merujuk kpg material yg diguna utk buat piston ataupun dari segi reka bentuk piston tu sendiri bro?
    avatar

    Post on 2/3/2012, 3:08 am by Kornurts

    x apa bro.sma2 kita bljr.,sy pn bdk mntah lg ni..ya bro.rsanya boleh la tu..sbb kncil lama tu pkai piston Low com utk enjin n/a..

    hihi..naa,klu psal low/hi com ni mrujuk kpd mterial atau reka bntuk,sy nda dpt jwb sda ni bro.. kna minta tlong dgn abg2 yg pro ni..c bro keba ba yg cun ni..

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 22/8/2017, 12:21 pm