SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Enjin Kancil 850 Carburator nk masuk turbo kit (TOPIC CONVERTED TO: upgrade to 12valve EFI)

    Share
    avatar
    kent1189
    CONTRIBUTOR
    CONTRIBUTOR

    Male
    Countries/State : Sarawak
    Age : 33
    location : miri sarawak
    Website : http://www.lowisslow.com
    Tag ID: : SFC 18976
    Points : 5817
    Reputation : 19
    Number of posts : 1183
    07072011

    http://i38.servimg.com/u/f3 Enjin Kancil 850 Carburator nk masuk turbo kit (TOPIC CONVERTED TO: upgrade to 12valve EFI)

    Post by kent1189

    Salam 1Malaysia Semua. Aku baru masuk masuk forum ni.. Ku harap aku dh masuk tempat yang betul ni. Banyak benda yang saya tak tahu sya dpt tahu d sini. Sbnarnay saya ada satu persoalan yg berlegar2 di kepala saya sebelum tido. bini pn bingung tengok slalu trmenung. Saya plan nk beli satu complete set KARBURATOR TURBO KIT L2 untuk Kancil. Saya sekarang pakai enjin original 850cc manual, so saya nk pasang turbo kit tu kat kancil. persoalan saya disini ialah
    1. piston n 6biji valve tu boleh tak support kuasa turbo tu nanti? atau ada apa2 perlu dilakukan pada dalaman enjin. coz org yg jual brg tu kata just "PLUG N PLAY"

    2. ada tak head 12valve daihatsu untuk enjin karburator? plan nk masuk head 12valve kat enjin 850 with turbokit..

    3. kalau masuk turbo kit tu nanti sebesar mana perbezaan kuasa dri enjin asal tanpa turbo?

    apa2 pandangan kalian?
    sapa2 yg hebat bab2 turbo ni tlg la saya jwp k.. thanks

    [list][*]


    Last edited by kent1189 on 15/7/2011, 1:44 am; edited 1 time in total
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 12/9/2012, 9:01 am by keba

    kent1189 wrote:
    keba wrote:salin je. tp pastikan blok tu blok yg btol sb blok 850 ad 2 jnis. 1 jnis yg no enjin d atas water pump. 1 lg yg no enjin bawah distributor. kena amek yg no enjin bwh distributor.
    enjin 850cc ada 2jenis? baru tau juga ni. apa beza 2 enjin ni bro?
    x kompom la knp bleh beza mgkin blok 850 injection n blok 850 carburetor. kalau yg carburetor, no enjin ad kat bwh distributor. conrod n piston sama tp crankshaft lain sikit.

    Post on 20/3/2013, 11:39 pm by kimexT

    salam otai2 semua..nk tnya sikit,sensor yang belakang block l2 yg 3 biji 2 nk pasang macam mana kat block 850?lg satu,kalau pakai block 850 crankshaft nk pakai yang mana satu? salam
    avatar

    Post on 28/4/2013, 9:47 am by keba

    kimexT wrote:salam otai2 semua..nk tnya sikit,sensor yang belakang block l2 yg 3 biji 2 nk pasang macam mana kat block 850?lg satu,kalau pakai block 850 crankshaft nk pakai yang mana satu? salam
    kurang pndai pasal sensor tu. kalau nk sarung blok 850 ngan piston L2, trus sarung 1 set dgn conrod n crankshaft L2
    avatar

    Post on 24/9/2013, 3:07 pm by lee87

    salam kawan2 semua, saya bodak baru Smile.. mau tanya bah ne pasal blok 850 kan, kalau pakai blok 850, n semua barang dalam n luar pkai l2s turbo, itu conrod n crankshaft amacam ar???? boleh kat tu muat???? apa lagi yg mau di tukar untuk memastikan proses kacuk ne sempurna.. macam berminat pulak pakai blok 850 ne n kacuk brg l2s turbo lepas baca komen2 di atas ne oleh kawan2 di sini.. mesti best lau dapat men boost tinggi.. hehe..
    avatar

    Post on 27/9/2013, 2:02 pm by kebah

    kent1189 wrote:aku dh kaji dh head 12valve l2s ni dgnblok 850. aku tngok dia punya lubang water flow tu x sama, yg 850 tu memanjang n yg l2s pula setengah ja..so kalu kta nk kahwin head 12valve n blok 850 tu gasket kena modify ka? ataupun just plug n play jak head n gasket tu kt blok 850.. ada sapa2 yg da pnglman?
    salam..aku nk kahwin jg ni head 12v dgn blok 850..jd..apa macam kalau lubang air xsama?engine xpanas ka?
    avatar

    Post on 27/9/2013, 2:05 pm by kebah

    keba wrote:
    kent1189 wrote:pwr stering L2/l2s x guna belting tambahan ka bro, mcam belting p/stering pum ka spt kompressor ekon tu?
    x..p.steering L2 & L5jnis elektronic (pakai motor n ecu)..
    tp p.steering L6, L7, L8, L9 pkai pump (ada tambhan belting)..macam kelisa
    salam keba..bagaimana mau check kalau power stering l2 rosak?kalau stering road rosak yg mn rosak?kalau ecu pula,macam mn mau check?
    avatar

    Post on 27/9/2013, 2:11 pm by kebah

    keba wrote:
    kent1189 wrote:Owh, kancil 660 1st edition guna low comp punya. bermaksud piston low com ni bole juga la diguna utk enjin N/a kan.. Thanks bro for the info.

    ada lagi mau tanya ni (suda bagi kaki, mau paha pulak  hehe peace..)

    yg dimaksudkan "Low comp" and "Hi comp" ni merujuk kpg material yg diguna utk buat piston ataupun dari segi reka bentuk piston tu sendiri bro?
    hi comp n low comp ni bgantung kepada compression ratio cylinder. utk enjin petrol NA, kbiasaan compression ratio dari 9.5 hingga 12.0. ratio 9.5-12.0 ni dikira hi compression. bg low comp pula, compression bawah drp 9.5.
    piston hi comp bleh convert jadi piston low comp. contoh macam bleh buat kawah kat piston. x pun potong kpala piston. ad jgk yg x usik piston tp rebore kawah kat head. tu pn bleh wat hi comp jadi low comp.
    salam keba..kau ckp bole bt kawah d piston atau d head..so kalau engine na korek head xmengganggu ka combustion camber ny?mksd ny..takut nanti rev tinggi ja engine br pick up
    avatar

    Post on 27/9/2013, 2:15 pm by kebah

    kent1189 wrote:
    keba wrote:
    kent1189 wrote:Owh, kancil 660 1st edition guna low comp punya. bermaksud piston low com ni bole juga la diguna utk enjin N/a kan.. Thanks bro for the info.

    ada lagi mau tanya ni (suda bagi kaki, mau paha pulak  hehe peace..)

    yg dimaksudkan "Low comp" and "Hi comp" ni merujuk kpg material yg diguna utk buat piston ataupun dari segi reka bentuk piston tu sendiri bro?
    hi comp n low comp ni bgantung kepada compression ratio cylinder. utk enjin petrol NA, kbiasaan compression ratio dari 9.5 hingga 12.0. ratio 9.5-12.0 ni dikira hi compression. bg low comp pula, compression bawah drp 9.5.
    piston hi comp bleh convert jadi piston low comp. contoh macam bleh buat kawah kat piston. x pun potong kpala piston. ad jgk yg x usik piston tp rebore kawah kat head. tu pn bleh wat hi comp jadi low comp.
    hi/low com ni macam lebih merujuk kpd rekabentuk piston la kan bro..hehe. Thnks bro.. Kalu kes guna head EFI 12v turbo, tapi kekalkan blok dan piston 850, bole ka rebore tu piston 850 kasi jadi low com bro? pnah ka urg buat ni..hehe
    kalau mau pakai piston low comp kena rebore sbb saiz piston 850 dgn L2 xsm..
    avatar

    Post on 27/9/2013, 2:21 pm by kebah

    kimexT wrote:maaf,blh tumpang tanya x,brape harge rebore block 850 untuk msuk piston L2?sya btl2 minat nk kacuk enjin 850 dan L2 ni..ade sape2 blh bg tahu x? salam
    kalau tempat sy kos rebore rm35 utk 1silinder..

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 22/8/2017, 12:20 pm