SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    engine oil leak antara head dgn distributer?

    Share
    avatar
    kent1189
    CONTRIBUTOR
    CONTRIBUTOR

    Male
    Countries/State : Sarawak
    Age : 33
    location : miri sarawak
    Website : http://www.lowisslow.com
    Tag ID: : SFC 18976
    Points : 5941
    Reputation : 19
    Number of posts : 1183
    23072011

    http://i38.servimg.com/u/f3 engine oil leak antara head dgn distributer?

    Post by kent1189

    ni distributer kancil, nk tanya; bule ka minyak enjin keluar dari celah antara head dgn distributer? (tempat yg ada ejas skru utk bgi timing cun) ku confius yg mana satu leaking, head gasket atau dari sambungan distributer ni.. coz minyak tu macam flo dr atas (distributer), then turun ke gasket, so gasket basah, sampai ke gearbox..



    Last edited by kent1189 on 23/7/2011, 8:38 am; edited 2 times in total
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 23/7/2011, 8:23 am by kent1189

    cm x keluar je gambar tu..huhu
    avatar

    Post on 23/7/2011, 3:56 pm by Kornurts

    kent1189 wrote:ni distributer kancil, nk tanya; bule ka minyak enjin keluar dari celah antara head dgn distributer? (tempat yg ada ejas skru utk bgi timing cun) ku confius yg mana satu leaking, head gasket atau dari sambungan distributer ni.. coz minyak tu macam flo dr atas (distributer), then turun ke gasket, so gasket basah, sampai ke gearbox..

    [img][/C:\Users\sungai7\Desktop\imagesCABM329B.jpg[img]


    bule ka minyak enjin keluar dari celah antara head dgn distributer? (tempat yg ada ejas skru utk bgi timing cun)
    ->>> mmg boleh jg bro...kancil sy pn prnh leaking dr tmpt ejas skru tu,cuma x la smpai mlimpah ke bwh pula...sikit2 jew...

    ku confius yg mana satu leaking, head gasket atau dari sambungan distributer ni.
    ->>> jgn dlu konfius bro...snang sja mau chek ni brg..ko kasi bersih tu bhgian yg kna minyak smua...[hntar carwash cuci enjin]..pastu ko slalu chek2 dia,tgh dr mana titik permulaan tu mnyak kluar..d mna yg ada basah2 minyak,itu la puncanya tu..hehehe... Cool
    avatar

    Post on 23/7/2011, 7:46 pm by keba

    oil seal suda kena gnti tu bos..
    avatar

    Post on 24/7/2011, 1:06 am by kent1189

    Owh, gitu ya, thanks bro. nanti la ku g kdai sparepart cari oil seal. tapi rituh ku da coba try test buka distributer dri skru yg dpt ejas tu masa mau ganti seal air punya sensor besar (x tau nama dier) kt bwh distributer sbb kacau nk buka skru, p x dpt cabot.. dri mana nk bukak menatang tu (distributer), bukak head cover kah?
    avatar

    Post on 24/7/2011, 7:08 am by keba

    xpyh bukak cover..ni enjin kancil kan??
    bukak 2 skru pastu tarik jak
    avatar

    Post on 24/7/2011, 8:57 am by im

    sama kes dengan kereta wiraku, gantikan saja oil seal yang baru, bukak saja skru tukar dan pasang...senang saja...tidak payah bukak2...kecuali skru...
    avatar

    Post on 26/7/2011, 10:27 am by kent1189

    yup, enjin kancil 850. ku dh beli oil seal "O ring" tu. RM2.00 je..hehe (exicted betul2 kalau dpt beli brg kereta beringit2 gini..besa beploh2, beratus ratus kan) hihihi. ku da cba try nk buka dulu, p x leh cbut. tkut juga nk push2, tkut rosak.. bila ku off day nanti ku psang n update..thanks banyak2 bro..
    avatar

    Post on 26/7/2011, 2:37 pm by im

    confirm lepas tu kereta licin berkilat tidak ada kesan minyak lagi...
    avatar

    Post on 26/7/2011, 2:57 pm by sidi@hacker

    upah dia mahal!!
    avatar

    Post on 26/7/2011, 4:30 pm by jezzboyz

    enjin kereta ku pon macam tuh juga.. tp lepas aku cuci kasi bersih.. xda leak la pula.. naik heran aku.. mungkin sbb ape ekk?? sbb skan xda leak la pula.. sblum nih habis leak berminyak enjin ku... huhu.. berhantu tuk....
    avatar

    Post on 26/7/2011, 6:11 pm by keba

    kent1189 wrote:yup, enjin kancil 850. ku dh beli oil seal "O ring" tu. RM2.00 je..hehe (exicted betul2 kalau dpt beli brg kereta beringit2 gini..besa beploh2, beratus ratus kan) hihihi. ku da cba try nk buka dulu, p x leh cbut. tkut juga nk push2, tkut rosak.. bila ku off day nanti ku psang n update..thanks banyak2 bro..
    o ring da ad..oil seal nya bro?? suda dbeli blom? hehe
    avatar

    Post on 27/7/2011, 1:33 am by kent1189

    keba wrote:
    kent1189 wrote:yup, enjin kancil 850. ku dh beli oil seal "O ring" tu. RM2.00 je..hehe (exicted betul2 kalau dpt beli brg kereta beringit2 gini..besa beploh2, beratus ratus kan) hihihi. ku da cba try nk buka dulu, p x leh cbut. tkut juga nk push2, tkut rosak.. bila ku off day nanti ku psang n update..thanks banyak2 bro..
    o ring da ad..oil seal nya bro?? suda dbeli blom? hehe

    errrk..x tau pula aku. bro, oil seal dgn "O ring" x sama ke? , ku cuma beli "O ring" yg wana hitam bulat mcam cincin tu.. camana rupa oil seal n mana tempat benatang tu bertapa bro?

    Post on 27/7/2011, 4:16 am by dmax4707

    iya,mau tukar tu oil seal sama O ring dia...sy pn baru tukar kancil 660..tp apa lg,hntr kadai...huhuh....kna pancung....tau la nda pndai buat kereta....kahkah
    avatar

    Post on 27/7/2011, 4:23 am by kent1189

    owh, gitu ya bro. aku ingat itu Oring and oil seal tu sama. brapa hrga itu oil seal bro, n mana tempat itu oil seal duduk? kalau ada gmbar bagus lagi..hik hik hik


    Last edited by kent1189 on 27/7/2011, 5:31 am; edited 1 time in total
    avatar

    Post on 27/7/2011, 5:26 am by im

    kent1189 wrote:owh, gitu ya bro. aku ingat itu Oring and oil seal tu sama. brapa hrga itu oil seal bro, n mana tempat itu oil seal duduk?
    ooo, sudah tentu tidak sama bro, namanya pun berlainan kan?(ayat macam hbt)...tapi tempat mau pasang, sama...
    avatar

    Post on 27/7/2011, 5:28 am by im

    sidi@hacker wrote:upah dia mahal!!
    mahal ka bro? saya bawa hari tu dalam 10 hinggit saja bro...
    avatar

    Post on 27/7/2011, 5:49 am by kent1189

    im wrote:
    kent1189 wrote:owh, gitu ya bro. aku ingat itu Oring and oil seal tu sama. brapa hrga itu oil seal bro, n mana tempat itu oil seal duduk?
    ooo, sudah tentu tidak sama bro, namanya pun berlainan kan?(ayat macam hbt)...tapi tempat mau pasang, sama...

    yg kat luar tu wana hitam mcam gelang tu Oring ka Oil seal bro, maksudnya kalau Oring kt luar, oil seal di timpak dgn Oring la ya bro? (kena imagin distributor nih)

    pnjm gmbar mudah.my dulu: http://www.mudah.my/Distributor+kancil+elektronik+850-10286870.htm
    avatar

    Post on 27/7/2011, 7:43 pm by keba



    ni oil seal..tempatny refer dlm pic..dk dalam lubang tu..melekat d head..
    cungkil kluar dl oil seal lama..kasi lap lubang d head ngan kain dl..
    pastu sapu gris d oil ring then masukkn..
    avatar

    Post on 28/7/2011, 1:38 am by kent1189

    huhu, x keluar gmbar bro.. p x pe la, asal aku dh tau kt mana oil seal tu duduk. bro keba, yg ko maksudkan "oil ring" pd ayat bwah "pastu sapu gris d oil ring then masukkn..) tu oil seal ka? nnti ptg aku beli oil seal tuh.. tengQue

    O ring perlu sapu gris jugak?
    avatar

    Post on 28/7/2011, 3:50 pm by keba

    ha3..ya bos..silap taip..sapu gris kat oil seal..tp sikit je..xperlu bnyk..
    gris tu utk kasi senang masuk dlm lubang dia..

    o ring pn bleh sapu kalau agak2 susah nk masuk..
    avatar

    Post on 30/7/2011, 10:13 am by kent1189

    suda ku buka n ganti O ring bos, tapi cuma o ring yg ada dlm distributer. b4 dat aku da pgi kdai sparepart cari "Oil Seal" tu, smpai 3 buah kdai aku tnya tapi diaorg ttp ckap ayat yg sama iaitu " Kanci distributer teda Oil seal, pakai O ring saja". skrg teda bocor lagi, enjin pn suda bersi. tapi sedi juga sbb masa cabut kabel plug, putus pula itu cabel..huhuhu. tambah lagi kos, mmg suda lama itu kabel x tukar.. suda tukar besar punya. anywy, thanks bro.
    avatar

    Post on 30/7/2011, 4:48 pm by Kornurts

    kent1189 wrote:suda ku buka n ganti O ring bos, tapi cuma o ring yg ada dlm distributer. b4 dat aku da pgi kdai sparepart cari "Oil Seal" tu, smpai 3 buah kdai aku tnya tapi diaorg ttp ckap ayat yg sama iaitu " Kanci distributer teda Oil seal, pakai O ring saja". skrg teda bocor lagi, enjin pn suda bersi. tapi sedi juga sbb masa cabut kabel plug, putus pula itu cabel..huhuhu. tambah lagi kos, mmg suda lama itu kabel x tukar.. suda tukar besar punya. anywy, thanks bro.

    huhuhu...nda pa tu bro..kabel tu mmg smpai msa suda tu mau tukar..da tkar yg bsar sikit,ada peningkatan jg tu trhdp karen api dr coil-dstributer-spark.. Cool
    avatar

    Post on 30/7/2011, 5:04 pm by im

    Kornurts wrote:
    kent1189 wrote:suda ku buka n ganti O ring bos, tapi cuma o ring yg ada dlm distributer. b4 dat aku da pgi kdai sparepart cari "Oil Seal" tu, smpai 3 buah kdai aku tnya tapi diaorg ttp ckap ayat yg sama iaitu " Kanci distributer teda Oil seal, pakai O ring saja". skrg teda bocor lagi, enjin pn suda bersi. tapi sedi juga sbb masa cabut kabel plug, putus pula itu cabel..huhuhu. tambah lagi kos, mmg suda lama itu kabel x tukar.. suda tukar besar punya. anywy, thanks bro.

    huhuhu...nda pa tu bro..kabel tu mmg smpai msa suda tu mau tukar..da tkar yg bsar sikit,ada peningkatan jg tu trhdp karen api dr coil-dstributer-spark.. Cool
    peningkatan performance/power ka bro Kornurts?...
    avatar

    Post on 30/7/2011, 5:10 pm by Kornurts

    peningkatan performance rasanya ada jg sikit tu..tp pling ketara trhdp karen api antara coil-dstributer-spark plug... Cool

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 23/10/2017, 7:28 am