SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Disc Brake Depan L5

    Share
    avatar
    AIRpulse
    CONTRIBUTOR
    CONTRIBUTOR

    Male
    Countries/State : Canada
    Age : 37
    location : BKI <--> KGU &l
    Website : http://www.hasegawa-kitagawa-sigma.jp
    Tag ID: : S.F.C 0548
    Points : 8189
    Reputation : 9
    Number of posts : 1725
    29072011

    http://i38.servimg.com/u/f3 Disc Brake Depan L5

    Post by AIRpulse

    salam otai2 kcar

    mo tanyalah kalau kita mau upgrade disc brake depan kancil L2S ke L5 tu plug and play saja ka atau ada mo diubahsuai lagi?
    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    avatar

    Post on 29/7/2011, 3:15 pm by jezzboyz

    xpelu... plug n play...
    avatar

    Post on 29/7/2011, 5:00 pm by AIRpulse

    yaka?

    bagaimana pula dengan brakepad? sama saja dengan L2S atau ada saiz sendiri?
    avatar

    Post on 29/7/2011, 8:40 pm by keba

    brake disc L2S n L5 bbeza..L5 lg besar...
    nk lg syok, masuk skali ngan servo brake L5..kompom brake melekat..
    brake pad bbeza..brake pad L5 lg besar n lg mahal..
    biasny pad depan L2S dlm rm50..
    pad L5 dlm rm70-80..
    avatar

    Post on 30/7/2011, 4:12 am by AIRpulse

    nice info bro keba.

    ya betul bro keba. l2s 12 inci l5 13 inci. yg penting plug and play.

    so nak lagi bagus masuk servo l5 ya..tidak terlalu overpower ke bro keba?sebab servo tu untuk 4 disc brake kan?

    harga brakepad tu kira ok juga..yg penting senang cari.kalau jadi barang rare susah tu haha, macam org ckp brakepad l5 belakang kat sabah susah nak cari.
    avatar

    Post on 30/7/2011, 7:59 am by jezzboyz

    pad brake leh pakai yang charade punye.. leh masuk juga...

    yup pakai servo l5 lagi melekat.... tp tayar mesti mau cun punye baru melekat.. kala x gelonsor la jawabnya,.... hihi..
    avatar

    Post on 30/7/2011, 8:50 am by AIRpulse

    oh..boleh pakai charade punya ya..ok ni.

    bolehlah upgrade brake ni kalau ada bajet huhuhu.

    bro keba market price kat semenanjung set depan L5 tu berapa?
    avatar

    Post on 30/7/2011, 6:57 pm by jezzboyz

    boleh pakai dah tuh bahh.. huhu.. haaa market kat sini dalam lingkunagan 200-250 jea... bergantung kondisi jea..
    avatar

    Post on 30/7/2011, 8:02 pm by keba

    AIRpulse: macam jezzboyz ckp bro..hrga lbh krg 250..tp suda jd brg rare brake depan L5 ni..servo L5 tu kalau nk pkai, elok kalau da pkai rim 15..kalau rim 14, lock tyr..nnt skid
    avatar

    Post on 30/7/2011, 8:23 pm by AIRpulse

    jezzboyz - oh..kira taklah mahal sangat.

    keba - so kalau rim 13 mira l5 tu, jgn tukar servo la yak? alamak ni kira barang rare ya hihihi
    avatar

    Post on 30/7/2011, 8:36 pm by keba

    rim mira xperlu tukar servo kot bos..
    sa pn masih pkai servo kancil..
    pomen sa suda up pkai servo L5..
    mmg mlekat la ngan rim sparco..hehe
    avatar

    Post on 31/7/2011, 3:01 pm by AIRpulse

    oh..ok lah kalau servo tak payah tukjar. hehe, bolehlah project ni.kumpul2 duit dulu.
    avatar

    Post on 31/7/2011, 8:51 pm by keba

    oki bos..nnt kasi update Cool
    avatar

    Post on 1/8/2011, 12:33 am by jezzboyz

    kenapa xleh pakai servo l5 bro keba kala pakai rim 14?? kena pakai yang 15?? xpaham??
    avatar

    Post on 1/8/2011, 3:24 am by kent1189

    keba wrote:rim mira xperlu tukar servo kot bos..
    sa pn masih pkai servo kancil..
    pomen sa suda up pkai servo L5..
    mmg mlekat la ngan rim sparco..hehe

    bro, jdi kalau servo ori kancil bule masuk disc L5 p&p? x bersentuhan ka atas servo ori kancil dgn disc l5 tuh? and then pad tu x dpt cover habis la disc l5 tuh kan kalau pkai pad kancil ori..
    avatar

    Post on 1/8/2011, 3:44 am by kent1189

    jezzboyz wrote:kenapa xleh pakai servo l5 bro keba kala pakai rim 14?? kena pakai yang 15?? xpaham??

    bukan x bule bos mksud bro keba tu, lgi bgus kalau pkai rim 15, kalau x silap aku rim ori L5 pn 13inch kan. cuma utk lebih keselamatan semasa memberhentikan kenderaan dlm jarak yg singkat dan kelajuan tinggi bgsu pkai rim besar spt rim 15 tu, coz rim lebih berat sikit, and then tayar lebar dpt mmberikan cengkaman d jlanraya. servo L5 ni kuat menekan disc, so kalau kita guna rim keci ni, ianya akan mudah "Lock" tayar n menyebabkan tayar tu meluncur(skidding) dan seterusnya bule menyebabkan kemalangan.

    so kesimpulannya d sini, bule pkai servo n disc l5, p bukan utk high performance..

    and jgn lupa, kalau x silap aku Mira L500 nih ada yg dilengkapi dgn Antilock Braking System (ABS), so Mira L5 jupun x da takot la tayar akan "LOCK" bila membrek high performance even guna rim 13je..di tambah lagi dgn keempat-empat rim 13 tu di hentikan dgn disc brek.. (Umm, rim 13inch dihentikan dgn disc n servo L5 di empat4 tayar + ABS..huh. mantappss)

    (betulkn aku kalau silap k, coz aku da tengok meter L5 aku ada ABS punya warning)
    avatar

    Post on 1/8/2011, 8:10 am by keba

    kent1189 wrote:
    keba wrote:rim mira xperlu tukar servo kot bos..
    sa pn masih pkai servo kancil..
    pomen sa suda up pkai servo L5..
    mmg mlekat la ngan rim sparco..hehe

    bro, jdi kalau servo ori kancil bule masuk disc L5 p&p? x bersentuhan ka atas servo ori kancil dgn disc l5 tuh? and then pad tu x dpt cover habis la disc l5 tuh kan kalau pkai pad kancil ori..
    servo kancil pn, masih bleh pnp brake L5..
    kalau nk masuk servo L5, body kena ketuk sikit..
    pad kancil lg kecil drp pad L5..
    avatar

    Post on 2/8/2011, 1:33 pm by jezzboyz

    owh macam tuhhh.... memang cengkam elok pakai servo break l5.... dulu sblum pakai rim 14, pakai rim 12.. break memang lembut jea.. tp cegkam giler......

    memang disrankan pakai rim 14 la kala paki servo break l5...

    tp kancil malaysia kala nak masukkan servo break l5 kena ketuk body... sebb servo die besar dari l2 dan kancil biasa...

    cume nak kepastian.. boleh ke pad break kancil digunakan pada disk break l5?? bukan ke die kecil?? mesti pin dia lari kan?????
    avatar

    Post on 2/8/2011, 10:10 pm by keba

    xlepas nk masuk tu bos..kalau nk pkai pad kancil jgk, elok pkai disc kancil..
    kalau disc besar, tp area yg cengkam sikit, x merasa jgk brek tu
    avatar

    Post on 3/8/2011, 9:47 am by kent1189

    maksudnya, kalau nk guna disc L5, kena la tukar juga dier punya servo skali supaya dpt masuk pad l5yg besr tu.. kalau sekadar guna disc l5, servo asal kancil, still kena guna pad kancil dan hasilnya pad x dpt cover habis dis l5 tuh kan...

    bro keba, lubang pin Pad brake L5 ngan Kancil sama x? kalao x sama, mmg x bule la nk kahwin brake disc l5 ngan servo asal kancil kan..
    avatar

    Post on 3/8/2011, 8:19 pm by keba

    kent1189 wrote:maksudnya, kalau nk guna disc L5, kena la tukar juga dier punya servo skali supaya dpt masuk pad l5yg besr tu.. kalau sekadar guna disc l5, servo asal kancil, still kena guna pad kancil dan hasilnya pad x dpt cover habis dis l5 tuh kan...

    bro keba, lubang pin Pad brake L5 ngan Kancil sama x? kalao x sama, mmg x bule la nk kahwin brake disc l5 ngan servo asal kancil kan..
    bukan cmtu bos..bg servo assist brake, brake force = pressure at servo + pressure at caliper..jd kalau pkai disc L5 pn, x wajib tukar pkai servo L5..
    servo kancl pn masih bleh pkai..cuma kalau nk upgred lg power, bleh la pkai servo L5..
    servo n disc komponen yg blainan..
    bila tekan brek, bmakna kita pump servo..
    n master cylinder d servo tu akan hasilkn pressure pd caliper..
    pastu baru la caliper tu apit disc..
    servo lbih besar bmakna pressure dhasilkan lg tinggi..
    jd pressure d disc pn lg kuat..

    pad kancil n L5 mmg xsama malu

    p/s: btolkan ea kalau ad silap

    Post on 3/8/2011, 8:33 pm by naqie

    salam otai2..hehe..law nak tkar break drum kpd break disc kat belakang pun kos dye same juga ea?sorie mencelah..

    Post on 3/8/2011, 8:38 pm by naqie

    keba wrote:
    kent1189 wrote:maksudnya, kalau nk guna disc L5, kena la tukar juga dier punya servo skali supaya dpt masuk pad l5yg besr tu.. kalau sekadar guna disc l5, servo asal kancil, still kena guna pad kancil dan hasilnya pad x dpt cover habis dis l5 tuh kan...

    bro keba, lubang pin Pad brake L5 ngan Kancil sama x? kalao x sama, mmg x bule la nk kahwin brake disc l5 ngan servo asal kancil kan..
    bukan cmtu bos..bg servo assist brake, brake force = pressure at servo + pressure at caliper..jd kalau pkai disc L5 pn, x wajib tukar pkai servo L5..
    servo kancl pn masih bleh pkai..cuma kalau nk upgred lg power, bleh la pkai servo L5..
    servo n disc komponen yg blainan..
    bila tekan brek, bmakna kita pump servo..
    n master cylinder d servo tu akan hasilkn pressure pd caliper..
    pastu baru la caliper tu apit disc..
    servo lbih besar bmakna pressure dhasilkan lg tinggi..
    jd pressure d disc pn lg kuat..

    pad kancil n L5 mmg xsama malu

    p/s: btolkan ea kalau ad silap

    so,..makneye..law pkay servo asl kancil..pkay rim 14 pun boleh..cuz tayah menngunakan berat rim 15 untuk equal ngan pressure servo yg macam otai keba ckp sblum nieh..=p
    avatar

    Post on 4/8/2011, 12:40 am by jezzboyz

    yup.. masih boleh pakai servo break kancil walaupun pakai disk break l5...

    pad break kena pakai yang bersesuaian dengan zaiz break la... jgn pakai yang xsama saiz.. nanti xmasuk di caliper die... hahahaha..

    harga nak upgrade drum kepada disk rm550+kos upah=RM6++... harga upah xtaw la berapa... lain tempat lain harga.. tempat aku dulu amik RM65 jea skali ngn pad break......
    avatar

    Post on 4/8/2011, 2:30 am by kent1189

    keba wrote:
    kent1189 wrote:maksudnya, kalau nk guna disc L5, kena la tukar juga dier punya servo skali supaya dpt masuk pad l5yg besr tu.. kalau sekadar guna disc l5, servo asal kancil, still kena guna pad kancil dan hasilnya pad x dpt cover habis dis l5 tuh kan... ( sorry ye, ku ngatkan servo tu sama ngn brake callipers..huhuhu)

    bro keba, lubang pin Pad brake L5 ngan Kancil sama x? kalao x sama, mmg x bule la nk kahwin brake disc l5 ngan servo asal kancil kan..
    bukan cmtu bos..bg servo assist brake, brake force = pressure at servo + pressure at caliper..jd kalau pkai disc L5 pn, x wajib tukar pkai servo L5..
    servo kancl pn masih bleh pkai..cuma kalau nk upgred lg power, bleh la pkai servo L5..
    servo n disc komponen yg blainan..
    bila tekan brek, bmakna kita pump servo..
    n master cylinder d servo tu akan hasilkn pressure pd caliper..
    pastu baru la caliper tu apit disc..
    servo lbih besar bmakna pressure dhasilkan lg tinggi..
    jd pressure d disc pn lg kuat..

    pad kancil n L5 mmg xsama malu

    p/s: btolkan ea kalau ad silap

    Owh.. sorry ye semua.. bro keba, sorry memeningkan kau sja aku ni. aku misunderstanding ttg servo tu.. aku ingat servo tu sama dgn brake calipper.. yg ni gambar servo kan? [img][/img]

    minta maaf la aku mengeruhkan keadaan..


    Last edited by kent1189 on 4/8/2011, 7:39 am; edited 1 time in total

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 22/1/2018, 2:54 am