SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Kancil 660 Panas...

    Share
    avatar
    myusof
    FRESHIE
    FRESHIE

    Male
    Countries/State : Malaysia
    Age : 34
    location : Pulau layang-layang
    Points : 4316
    Reputation : 1
    Number of posts : 4
    31072011

    http://i38.servimg.com/u/f3 Kancil 660 Panas...

    Post by myusof

    salam sahabat sioloon... semua..
    Kiranya minta bantuan berkenaan kereta saya...
    saya ada kancil 660.. sudah top overhaul... tapi bertambah teruk pulak selepas.. overhaul....panas saja (tak pasang air-cond pun sama.. apa lagi kalau pasang air-cond.bertambah cepat lah naik meter Temperature ) Meter Temperature sentiasa akan naik... tak pernah stay.. .. semua benda sudah tukar.. keadaan tetap sama..

    diharap ada yang dapat membantu.

    sekian ,
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 31/7/2011, 6:20 am by Kornurts

    hallo bro..sy rasa topik anda lebih kurang sama dgn ni..bleh klik n chek sni utk lebih info--->>> http://www.sioloon.com/t19275-tanda2-engine-overheating

    Very Happy
    avatar

    Post on 31/7/2011, 6:53 am by myusof

    tq.. bro... atas maklumat tu..

    masalahnya kereta saya tu.. baru bulan ni jak top overhaul.. water pump baru, radiator dah servis , head gasket baru dan dah ganti hos.. tapi keaddan tetap sama.. meter temperature akan naik sampai 3/4 bila jalan laju dan pasang air-cond.. Sebelum top overhaul tidak pernah jadi macam tu.. keadaan normal saja sesudah top overhaul.... kereta jadi panas semcm ...
    Soalan saya :

    1,Baru2 ni saya ada nampak tompokan minyak itam keluar dari tepi kawasan timing belt adakah punca temperature naik.. ?

    2,Kalau head ada masalah.. adakah penyebab utama temperature meter akan naik.. hingga 3/4 ?


    Harap ada yang dapat membantu....


    avatar

    Post on 31/7/2011, 11:55 am by keba

    head prob mmg pnyebab utama temp naik..tukat head lain dl..
    avatar

    Post on 1/8/2011, 1:17 pm by myusof

    otai2 semua.. cam mana kita leh tahu kalau betul2 head bermasalah.. takut nanti buka balik.. tak ada apa2 pulak masalah dengan head .. sebabnya.. saya tanya.. mekanik tu hari dia cakap.. tiada ada apa2 masalah dengan head.. semua barang saya dah tukar. bila pakai dalam 2ari macam tu. sudah dia buat hal........
    avatar

    Post on 1/8/2011, 8:21 pm by keba

    macam anda ckp, ad leaking d kwsn timing belt..try cek tgk adakh mnyak tu kluar antara head ngan blok atau dsebabkn oil seal timing belt suda haus
    avatar

    Post on 8/8/2011, 2:02 am by jezzboyz

    head problem.. kena buka balik head.. kena skin head.. kasi potong head sama rata... nanti lama2 head boleh rosak taw kala temp asik naik jea...
    avatar

    Post on 3/10/2011, 2:55 pm by fuumin

    aku pun ada mslh macam bro ni..aku bru jg tukar piston ring set..adakah itu penyebabnya temperature naik?

    Post on 3/10/2011, 7:47 pm by qj3

    pnjng cerita overheat ni bro..mcm2 punca..

    cuba cerita detail jarum dia naik macam mana..naik trus ka, slow2 ka, naik trun2 pas tu trus naik ka?

    rad suda sebis,hos baru,head gasket baru,wter pump baru kan..
    cuba cek motor kipas..masi kuatka? cek jg soket dia manatau sala smbung..ada kes soket tebalik..kipas pun pusing tebalik..overheat jg..
    air d spare tank tendang blik ka? mendidih?

    cek jg termostat..klu jem pun overheat jg..cek smua yg d luar dlu bro..barula last option angkat head
    avatar

    Post on 4/10/2011, 1:28 am by kent1189

    ha, btul tu bro.. cek yg keci2 d luar tu dulu. tengok pusingan kipas betul arah ka x, and then cuba buka thermostart dulu, biar enjin running tanpa thermostart..
    avatar

    Post on 4/10/2011, 4:05 am by jezzboyz

    kent1189 wrote:ha, btul tu bro.. cek yg keci2 d luar tu dulu. tengok pusingan kipas betul arah ka x, and then cuba buka thermostart dulu, biar enjin running tanpa thermostart..

    ada gambar thermostat x?? xkenal lagi... hehe...
    avatar

    Post on 4/10/2011, 5:27 am by kent1189

    ni bro..

    gambar mungkin berbeza sedikit dri asal kancil punya, tapi lebih kurang gitu la rupanya.

    tempat thermostart ni letaknya d bawah distributer kancil.. kena buka 2 skru yg melekatkan perumah thermostart. cabut dulu hos radiator dari radiator tuh. kalu thermostart ni rosak, valve tu x leh buka mmyebabkan air x flow..
    avatar

    Post on 5/10/2011, 4:17 am by fuumin

    jarum temp turun naik jg bro qj3..tp tu jarum blh smpi yg paling high n x jg maintain high trs..temp blh jg blk normal x smpi half meter..
    avatar

    Post on 5/10/2011, 4:57 pm by jezzboyz

    nih ke termostat?? kenapa kancil aku xda menda nih erkkk??? adekah sbb ku pakai head 12valve xkena pakai menda nih??? ape fungsi menda nih erkkk???

    Post on 5/10/2011, 10:07 pm by qj3

    kalau jarum naik turun naik turun, biasanya water pump jln slow atau radiator sumbat atau termostat x buka abis..tpi klu rad sm water pump ok,kmungkinan termostat la..

    klu jrum temp naik,berenti,naik, berenti smpi la atas, biasanya kipas x kuat atau water pump x jln atau termostat x buka..

    avatar

    Post on 6/10/2011, 1:47 am by fuumin

    owh macam tu..kena g cek d speacialist radiator la ni..yg konfom air x tendang blk da..skrg klu pandu naik bukit mslh sikit sbb tu temp cpt naik..klu normal cruising temp agak normal
    avatar

    Post on 6/10/2011, 9:13 am by kent1189

    jezzboyz wrote:nih ke termostat?? kenapa kancil aku xda menda nih erkkk??? adekah sbb ku pakai head 12valve xkena pakai menda nih??? ape fungsi menda nih erkkk???

    ni la thermorstat bro, dh bukak ka housing thermostart tu? kalu dh bukak, x da thermostart, dats mean dh x pkai thermostart la tu, maybe owner lama dh keluarkan mcam kereta aku skrg, x pkai thermostart. kalu x pkai thermostart, air sentiasa flow g radiator. kalu ada thermostart, thermostart ni akan bukak dan tutup laluan air ke radiator mengikut suhu enjin.. sbb tu la kalu thermostart rosak, valve x buka and then air x flow g radiator mnybbkan overheat.. kalu x da thermostart pn x apa, tapi kalu pagi mau start enjin mmg lama sikit enjin panas..
    avatar

    Post on 6/10/2011, 11:37 am by jezzboyz

    owhhh... paling lame pon 15 minit jea baru kipas jalan.. kejap jea tuh.. ade kereta setengah jam baru jalan kipas.. lagi lame... fungsi termostat nih nak bagi enjin cepat panas la pagi2??? bila sejuk die xbuka valve die?? macam tuh ke??
    avatar

    Post on 6/10/2011, 3:15 pm by kent1189

    x bro, waktu pagi tu kalu ada thermostart x lama enjin panas sbb valve thermostart tutup, jadi air d enjin tu "dimasak" dahulu tanpa terus ke radiator, bila air d enjin tu dh panas, cepat la RPM turun and then bila dh cukup tahap kepanasan tu, thermostart buka and air pn flow g radiator, sejuk and then masuk enjin balik.. bila temp sejuk balik, thermostart tutup valve, panas buka balik.. camtu la seterusnya. kalu x da thermostart, enjin on je air terus flow g radiator, jadi kalu waktu pagi tu air tu lambat panas sebab telah d sejukkan oleh radiator dan enjin x smpat nk ddidihkan dulu air tu.. kalu x da thermostart mmg dlm lingkungan 10-15min baru fan pusing.. salah satu fungsi thermostart ni utk bagi enjin panas cepat waktu pagi, fungsi sebenarnya adalha utk mengawal suhu enjin, sbb enjin ni telah d cipta utk beroperasi dlm temp yg tertentu, x boleh sejuk sangat, x leh panas sangat.. so far pengalaman aku 5tahun x pkai thermostart, enjin x pnah overheat, temp x prnah lebih dr setengah, menten separuh saja, cuma kalu on aircon, temp tu turun x smpai stengah..
    avatar

    Post on 6/10/2011, 4:11 pm by Kornurts

    kent1189 wrote:x bro, waktu pagi tu kalu ada thermostart x lama enjin panas sbb valve thermostart tutup, jadi air d enjin tu "dimasak" dahulu tanpa terus ke radiator, bila air d enjin tu dh panas, cepat la RPM turun and then bila dh cukup tahap kepanasan tu, thermostart buka and air pn flow g radiator, sejuk and then masuk enjin balik.. bila temp sejuk balik, thermostart tutup valve, panas buka balik.. camtu la seterusnya. kalu x da thermostart, enjin on je air terus flow g radiator, jadi kalu waktu pagi tu air tu lambat panas sebab telah d sejukkan oleh radiator dan enjin x smpat nk ddidihkan dulu air tu.. kalu x da thermostart mmg dlm lingkungan 10-15min baru fan pusing.. salah satu fungsi thermostart ni utk bagi enjin panas cepat waktu pagi, fungsi sebenarnya adalha utk mengawal suhu enjin, sbb enjin ni telah d cipta utk beroperasi dlm temp yg tertentu, x boleh sejuk sangat, x leh panas sangat.. so far pengalaman aku 5tahun x pkai thermostart, enjin x pnah overheat, temp x prnah lebih dr setengah, menten separuh saja, cuma kalu on aircon, temp tu turun x smpai stengah..

    macam lebih kurang jg tu bro klu pkai thermostat..sbb sy pn pkai thermostat jg..bru2 ni sy detect ada hos sumbat tagar mgkin sbb coolant smpai tempt mter ke 'H"..sudah sy sttlekn msalah tu..skg klu pgi2 pn dlm 15 mnit bru pnas enjin&pusing fan..tempt x prnh lebih stengah,n klu on aircond pn tiada smpai stengah tempt tu..jd sy rsa macam sma ja klu pkai thrmstat ni..cuma itu la..la klu sda jem tu valve..mmg air x flow.. Cool
    avatar

    Post on 6/10/2011, 4:35 pm by kent1189

    ya la, kalu thermostart tu jem waktu kita jln jauh tu yg masalah problem..
    avatar

    Post on 7/10/2011, 5:10 am by fuumin

    jauh sda perbincangan yah n lbh kpd thermostart..

    ingin tahu ,temp enjin reading ambil dr mana yah ?
    avatar

    Post on 7/10/2011, 7:03 am by Kornurts

    fuumin wrote:jauh sda perbincangan yah n lbh kpd thermostart..

    ingin tahu ,temp enjin reading ambil dr mana yah ?
    bkn dr oil tempt ka bro??tp itu kna psang oil tempt la..
    avatar

    Post on 7/10/2011, 7:10 am by fuumin

    tu la yg x pasti tu bro..suhu air ka tu yah?
    avatar

    Post on 7/10/2011, 6:22 pm by Kornurts

    fuumin wrote:tu la yg x pasti tu bro..suhu air ka tu yah?

    bukan suhu air bro..oil temperature ni suhu minyak enjin[enjin oil]...

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 23/6/2017, 8:22 pm