SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    FUNGSI SENSOR EXZOS

    Share
    avatar
    syahir09
    JUNIOR
    JUNIOR

    Male
    Countries/State : Kelantan
    Age : 34
    location : KUANTAN
    Points : 4942
    Reputation : 4
    Number of posts : 148
    03082011

    http://i38.servimg.com/u/f3 FUNGSI SENSOR EXZOS

    Post by syahir09

    ADA siapa TAHU X APA FUNGSI SENSOR PADA EKZOS?

    KLU SENSOR TU ROSAK,APA AGAKNYA JD?

    KLU CABUT BENDA TU juga APA KESANNYA?

    Similar topics

    -
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    Post on 5/8/2011, 4:15 pm by afe

    klu sensor ni rosak@ sengaja xnak pakai..ECU just detect faulty pstu bg rich mixture utk safemode..sb klu lean mixture engine leh jd pnas n overheat
    klu sensor ni rosak pn ade lg backup dr sensor lain utk EMS..cuma fuel consumption jer tggi..stahu sy la...hihihiii

    engine jd semput ni maybe sb sparks plugs, fuel pressure drop, fuel filter tersumbat, timing xbtul...kna tggu pomen otai jwb lak cmner
    avatar

    Post on 5/8/2011, 10:04 pm by keba

    yupt..btol ape afe ckp..tp mgkin btol juga smput sb rich mixture..enjn jd lemas..

    fuumin: sa pn x kompom kena pkai 2 2 ke x..tp salu pkai 1 je.. malu
    avatar

    Post on 6/8/2011, 7:04 am by adeqyana

    enjin L2 ada berapa sensor keba?? sbb aku punya 1 je..mana tau 2,nah mampus mana perginya 1 sensor lg..huihu..

    Post on 6/8/2011, 5:13 pm by kaphwanhh

    kalau tidak pakai ni exst sensor kuat makan minyak ni... sudah dicuba.. n proven.. tidak pakai rm10 saya dapat 30+km saja.. saya pakai balik saya dapat 70+.. tgk beza dia tu.. kalau rasa2 kuat makan minyak sudah kereta tu mungkin exst sensor kong sudah tu... hiihih... l2 da 1 ja exst sensor.. dipanggil narrowband sensor.. kalau mau tune tu kereta mau wideband.. cun sikit tu A/F..

    Post on 6/8/2011, 7:54 pm by qj3

    hi kwan2..

    sya cuba2 bgi pndpat k..klu sala tolong btulkan..he he

    trdapat 2 sensor d bahagian exzos..1. o2 sensor-selepas cat cnverter..2.egt (exhaust gas temperature) sensor-slepas turbo,sblm cat cnverter..

    1. o2 sensor skiranya sdah expired lmpu cek enjin akn mnyala..o2 sensor yg ada dkreta skrng adlah jenis narrow band..mksudnya hnya akan operate pada close loop condition..close loop mksudnya brfungsi shingga rpm 4k shja.o2 sensor akn ambil reading dari gas exhaust,then hntar volt sgnal ke ecu utk tembak mnyak yg tepat.macam yg l2 pnya ada satu wyar sj(teknologi lama he he)..sensor trsbut akn brfungdi pabila o2 sensor suda pnas..ertinya bila snsor suda pnas,mnyak akn jadi cun..tula sbbnya bila pgi enjin sjuk kita start kereta,o2 sensor blum panas n reading tiada,ecu akan tembak minyak lebih..sbb tiada pnduan..sbb tu cold start akn jdi sdikit rich..

    sprti yg dnytakan tdi,sensor ni hnya akan ambi reading shingga rpm 4k..so apa jdi slpas rpm 4k? bila cecah rpm 4k,ecu akan switch ambi reading dri map sensor pula utk tmbak minyak..bgitula caranya enjin n ecu bekerja..he he

    tpi malangya o2 sensor ni ada jngka hayat biasanya 80ribu km - 100ribu km,lpas tu kong..sbb tu bila kita beli enjin hfkat yg suda xpired o2 sensornya, kita rasa macam 'ai kata org enjin efi jimat mnyak,tpi knpa kereta aku macam kancang ja mnyak' he he itula sbbnya..

    sdikit tmbhan..klu kereta yg baru macam skrng ni, bnyak yg pkai o2 sensor 4wayar..ertinya ada build in heater..so x payah lgi tnggu enjin pnas bru ambi reading..sensor tu akan pnas sndiri,then trus bgi reading..

    2.exhaust gas temp snsor - fngsinya utk monitor suhu ddlm silinder brdsrkan gas exhaust..klu stndard enjin l2s yg cmplete dgn snsor ni..bila kita blast blast blast lama lama lama..silinder smkin panas panas panas..then egt snsor akan hntr signal ke ecu..then ecu akan trunkan sdikit boost brdsarkn kpnasan suhu..bila suhu slinder sjuk blik,boost pun balik macam biasa..sbb tu biasanya ada kawan2 yg ckap..'ai knapa aa klu aku blast lama2 enjin pndai trun boost'..mngkin sbb ini la kali..he he

    ini klu sya x silap la he he..klu sala tlng btulkan k..

    Post on 6/8/2011, 8:00 pm by qj3

    sorry kwan2 ada pmbetulan...

    egt tu bila pnas bukan turun kan boost..tpi kasi turun kita pnya boost cut..

    lgi 1 gmbar xzos panas d meter tu..mmang sntiasa mnyala klu tiada sensornya..bukan salah wiring tu..macam sya,cbut bulbnya ja d meter trus tida marak suda he he..

    Post on 7/8/2011, 1:41 am by afe

    kedua2 sensor tu dipanggil oxygen sensor...
    primary oxygen sensor antara exhaust manifold n catalytic converter digunakan oleh ECU utk monitor air-fuel mixture...
    secondary oxygen sensor slpas converter fungsinya utk menentukan keberkesanan catalytic converter itu sndri dlm mengawal emission...dan sensor kedua ni TIDAK digunakan oleh ECU utk monitor air-fuel mixture
    avatar

    Post on 7/8/2011, 3:53 am by fuumin

    afe wrote:kedua2 sensor tu dipanggil oxygen sensor...
    primary oxygen sensor antara exhaust manifold n catalytic converter digunakan oleh ECU utk monitor air-fuel mixture...
    secondary oxygen sensor slpas converter fungsinya utk menentukan keberkesanan catalytic converter itu sndri dlm mengawal emission...dan sensor kedua ni TIDAK digunakan oleh ECU utk monitor air-fuel mixture

    nah ada 2 sensor la ni kan standard l2 pnya exzos..bila buat downpipe guna sensor selepas turbo sja? sbb sensor yg kedua ni macam xda guna sda pla klu xda catalytic converter kan...

    Post on 8/8/2011, 9:14 pm by afe

    klu ikutkan sensor kedua ni xyah pkai pn xpe klu dh buang catalytic conveter tu..lgpn klu bt downpipe, sbhagian exhaust gases dh x lalu ikut catalytic tp dh direct buang ke luar
    cuma xbrp pasti klu buang sensor kedua ni lampu check engine nyala ke x....kna tggu otai jwab dulu..hihihiii
    avatar

    Post on 9/8/2011, 3:47 am by fuumin

    tp ada jg jenis downpipe yg smbg blk g exzos kan x direct buang ke luar..tp dr segi performance ada kurang sikit kali..at least ada bgs skit dr guna yg ada catalytic converter
    avatar

    Post on 9/8/2011, 6:24 am by kent1189

    mcam ada clash (percanggahan) maklumat di sini ttg kedudukan sebenar kedua2 sensor ini..

    qj3 wrote: trdapat 2 sensor d bahagian exzos..1. o2 sensor-selepas cat cnverter.. 2.egt (exhaust gas temperature) sensor-slepas turbo,sblm cat cnverter.. (qj3, mengatakan o2 sensor utk fuel mixture SELEPAS CAT CONVERTER)

    afe wrote: primary oxygen sensor antara exhaust manifold n catalytic converter digunakan oleh ECU utk monitor air-fuel mixture...secondary oxygen sensor slpas converter fungsinya utk menentukan keberkesanan catalytic converter itu sndri dlm mengawal emission...dan sensor kedua ni TIDAK digunakan oleh ECU utk monitor air-fuel mixture (afe mengatakan, o2 sensor utk air-fuel mixture antara manifold n cat conveter bermaksud SEBELUM CAT CONVERTER)




    avatar

    Post on 9/8/2011, 7:53 am by kent1189

    aku rasa nih yg betul kedudukan kedua2 sensor nih..

    EGT: tempat dier samada di sebelum atau selepas turbo (kalau ada turbo, kalau x da turbo dier duduk dekat dgn head tuh.
    [img][/img]

    O2 sensor: duduk di cathalic converter tu sendiri atau di paip ekzos..
    [img][/img]

    sbg tambahan, kalau EGT ni di install sebelum turbo, ia dpt membaca tahap kepanasan memasuki turbin turbo.. kalau di install selepas turbo, ianya akan membaca kepanasan udara ekzos.

    Post on 9/8/2011, 12:12 pm by afe

    salah satu task catalytics converter ialah reduction of nitrogen oxides kpd nitrogen n oxygen...
    klu oxygen sensor slepas catalytics converter, bacaan jd xtepat sb sensor dh detected kandungan oxygen dlm exhaust gases byk...ECU akan detect rich mixture and then arahkan system jd lean mixture

    oxygen sensor mst detect a/f mixture scepat mungkin supaya pembetulan blh dibuat oleh ECU dgn cpat dan tepat...klu sensor duk jauh dr engine/exhaust manifold, signal yg diterima ECU lmbat dan tidak tepat...

    ade kemungkinan bg oxygen sensor yg x built-in heater lambat berfungsi sb lmbat panas

    Post on 9/8/2011, 12:44 pm by afe

    psal EGT ni sy xbrp tau sgt...sb EGT ni system lama dan skrg telah diganti ngan oxygen sensor yg lebih accurate..tp ade jgk advanced racers yg pakai EGT skali ngan oxygen sensor..

    kdudukan EGT mmg dkat ngan headblock utk dpt bacaan temperature pembakaran engine yg paling tepat...
    avatar

    Post on 9/8/2011, 1:15 pm by fuumin

    bkn brg simple2 jg yah sensor kat exzos ni ,hhmm

    Post on 9/8/2011, 1:54 pm by mbc3842

    salam, klu br lepas tukar desh l5 wiring salah pun boleh jd, saya dah pasang bayak desh x penah jd pun, n saya juga dah buat upgrade piston but still maintain lg x penah keluar lampu tu,
    avatar

    Post on 9/8/2011, 1:59 pm by fuumin

    bgs tu bro mbc ,zero error dlm pemasangan hehe..

    Post on 9/8/2011, 9:30 pm by qj3

    cuba baca web ni..ada kah mira suda mngguna kan sistem 2 oksigen sensor?

    http://www.enginesandgearboxes.co.uk/makes/daihatsu.aspx

    siapa ada pemahaman lebih..post la lgi..
    avatar

    Post on 9/8/2011, 10:09 pm by keba

    sa stuju sama bro afe..sensor yg mula2 shj perlu pkai..
    sensor ke2 tu x wajib..sb sa tgk bnyk kreta turbo mod pkai dpipe pkai 1 sensor sj Smile
    avatar

    Post on 11/8/2011, 10:21 am by kent1189

    mksudnya pkai O2 sensor saja la cmtu kan.. sbb O2 tu yg pling penting yg kwal mixture tuh..
    avatar

    Post on 11/8/2011, 10:53 pm by adeqyana

    oo..macam tu ya..macam aku punya kna pasang 2 itu sensor..nnti aku post gbrnya..

    Post on 11/8/2011, 11:16 pm by sliparsad

    minta tolong otai2 semua... aku tadi try2 la pasang turbo timer di kereta kancil 660 stnd aku 2, timer n volt ok... tapi masalahnyar mana ooo o2 n a/f punya wayar di ecu, ecu aku stnd juga la... bingung2.. maksud aku yand di ecu dia 2.. warna apa ooo... kasi gambar ka opps .
    avatar

    Post on 11/8/2011, 11:29 pm by keba

    sliparsad wrote:minta tolong otai2 semua... aku tadi try2 la pasang turbo timer di kereta kancil 660 stnd aku 2, timer n volt ok... tapi masalahnyar mana ooo o2 n a/f punya wayar di ecu, ecu aku stnd juga la... bingung2.. maksud aku yand di ecu dia 2.. warna apa ooo... kasi gambar ka opps .
    kancil 660 std xdak ecu bro..

    Post on 11/8/2011, 11:37 pm by sliparsad

    keba... jd o2 n a/f pasang kat mana Smile ... aku ne baru lagi.. hahahah

    Post on 11/8/2011, 11:44 pm by sliparsad

    keba wrote:
    sliparsad wrote:minta tolong otai2 semua... aku tadi try2 la pasang turbo timer di kereta kancil 660 stnd aku 2, timer n volt ok... tapi masalahnyar mana ooo o2 n a/f punya wayar di ecu, ecu aku stnd juga la... bingung2.. maksud aku yand di ecu dia 2.. warna apa ooo... kasi gambar ka opps .
    kancil 660 std xdak ecu bro..


    jd mana mau sambung wayar o2 n a/f untuk enjin 660 stnd lol!

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 23/10/2017, 7:23 am