SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    tolong! radiator macam keluar pasir

    Share
    avatar
    Sars9961
    REGULAR
    REGULAR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 26
    location : Kota Kinabalu
    Tag ID: : SFC 18390
    Points : 5197
    Reputation : 7
    Number of posts : 423
    06082011

    http://i38.servimg.com/u/f3 tolong! radiator macam keluar pasir

    Post by Sars9961

    minta tolong dengan otai2 sekalian, apa punca masalh ni? radiator saya macam ada keluar pasir.. sebelum ni tiada pula masalah ni, tapi lepas servis, ada pula.. kereta iswara, enjin standard.. adakah masalah ni normal atau tidak?







    Similar topics

    -
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 6/8/2011, 1:55 pm by Sars9961

    bump.. tolong dulu! gambar turut disertakan
    avatar

    Post on 6/8/2011, 2:12 pm by nick19

    bkn pasir 2 bro..2 karat dlm raditor ko 2 bro,da servis ka ne??
    avatar

    Post on 6/8/2011, 2:17 pm by nick19

    kalau ko da servis raditor,sy saran kmu ganti penutup raditor..mgkn da tdk blh pki da,sy pnya pn pna g2,da servis pndi kluar air karat,trs sy tkr tutup,ok da..tiada kluar air
    avatar

    Post on 6/8/2011, 4:15 pm by Sars9961

    sudah servis bro bulan lalu.. jadi masalah penutup la tu kan? aku mmg suspek tu jgk, sebab getah dia longgar2 sda.. ehe
    avatar

    Post on 6/8/2011, 4:44 pm by Kornurts

    nick19 wrote:kalau ko da servis raditor,sy saran kmu ganti penutup raditor..mgkn da tdk blh pki da,sy pnya pn pna g2,da servis pndi kluar air karat,trs sy tkr tutup,ok da..tiada kluar air

    ngam tu bro..kasi tukar la pnutup tu..tp sblum tu kasi buang dulu air dlm rdiator tu then refill smula..pling bgus pkai air mineral..x berkarat radiator..klu air paip,boleh karat..macam bro keba ckp..huhuhuh...

    Post on 6/8/2011, 8:02 pm by qj3

    jgn lupa juga cuci reserve tank tu..tu pun pndai mnyimpan karat tu..pastu antar blik pi radiator..

    Post on 6/8/2011, 8:21 pm by naqie

    bro..try check hose radiator uh..kalaw picit2,rase dah keras..maknenye kn tukar laa uh..cuz karat dah lekat kat hose uh..jdk macam kolestrol dlm saluran darah...haha,.harge tk mahal..dlm rm80 kot untk due2 hose uh...aq dah lame tukar..lupe lak..hehe
    avatar

    Post on 7/8/2011, 4:01 am by nick19

    dan 1 lagi,jgn amal kn mggunakan coolant,coolant blh myebab hakisan block..lama2 block pndi nipis..so gunakan air besa ja..
    avatar

    Post on 7/8/2011, 4:09 am by fuumin

    nick19 wrote:dan 1 lagi,jgn amal kn mggunakan coolant,coolant blh myebab hakisan block..lama2 block pndi nipis..so gunakan air besa ja..
    [code]

    baru jg tau coolant blh hakis blok huhu
    avatar

    Post on 7/8/2011, 4:16 am by Kornurts

    nick19 wrote:dan 1 lagi,jgn amal kn mggunakan coolant,coolant blh myebab hakisan block..lama2 block pndi nipis..so gunakan air besa ja..

    ini khas bagi enjin2 lama..klu enjin baru overhaul xda msalah pkai coolant macam bro keba ckp..huhuhu Cool
    avatar

    Post on 7/8/2011, 5:16 am by nick19

    Kornurts wrote:
    nick19 wrote:dan 1 lagi,jgn amal kn mggunakan coolant,coolant blh myebab hakisan block..lama2 block pndi nipis..so gunakan air besa ja..

    ini khas bagi enjin2 lama..klu enjin baru overhaul xda msalah pkai coolant macam bro keba ckp..huhuhu Cool

    mmg blh pki coolant tpi cuma beberapa hari ja..kalau tak buang air coolant,coolant blh hakis block,so da pki coolant macam 3hari la,trs ganti dgn air besa elak block t'hakis..
    avatar

    Post on 7/8/2011, 6:12 am by Sars9961

    aku baru ja pakai coolant bro.. tadi pagi isi, sekali flush semua.. enjin aku ni pula baru overhaul.. jadi patut ka aku pakai coolant? macam ragu2 pula aku
    avatar

    Post on 7/8/2011, 6:38 am by Kornurts

    Sars9961 wrote:aku baru ja pakai coolant bro.. tadi pagi isi, sekali flush semua.. enjin aku ni pula baru overhaul.. jadi patut ka aku pakai coolant? macam ragu2 pula aku

    huhuhu...sy pnya enjin pn bru overhaul jg bro..sy juga pkai coolant...klu mngikut pomen ckp x da mslah..so sy x la ragu2..huhuhu... mna2 sja tu bro..dr ko saja,klu ko yakin,pkai la bro..klu ragu2 apa boleh buat..Cool
    avatar

    Post on 7/8/2011, 7:36 am by Sars9961

    aku pakai ja la bro.. sbb pomen pun cakap ok ja kalau pakai.. nda pakai pun ok jgk.. jadi mana2 pun ok.. hehe
    avatar

    Post on 7/8/2011, 9:07 am by im

    satu kebaikan bila pakai coolant ni, kita dapat mengetahui kalau ada leaking dalam bentuk cecair yang ada di lantai...
    kalau hitam melekit, minyak...
    kalau jernih air, air-cond...
    kalau air berwarna coolant, maybe ada leaking...

    pomen cakap sama saya...
    avatar

    Post on 7/8/2011, 1:34 pm by kent1189

    nick19 wrote:
    Kornurts wrote:
    nick19 wrote:dan 1 lagi,jgn amal kn mggunakan coolant,coolant blh myebab hakisan block..lama2 block pndi nipis..so gunakan air besa ja..

    ini khas bagi enjin2 lama..klu enjin baru overhaul xda msalah pkai coolant macam bro keba ckp..huhuhu Cool

    mmg blh pki coolant tpi cuma beberapa hari ja..kalau tak buang air coolant,coolant blh hakis block,so da pki coolant macam 3hari la,trs ganti dgn air besa elak block t'hakis..

    rasanya bagus lgi pkai coolan dri air besa bos, ataupun guna air mineral.. air besa bule menyebabkan tanki radiator berkarat.. sbb tu la setiap kereta baru diisi dgn coolan dri kilang kerana coolan dikenalpasti dpt menjaga radiator serta mengurangkan tahap kepanasan air. pasal menghakis tu, x pasti la pula, myb dlm peratusan yg amat kecil kot.. coz kebanyakan kereta2 skrg mnggunakan coolan sepanjang termasuk kereta2 import..
    avatar

    Post on 7/8/2011, 1:45 pm by kent1189

    Sars9961 wrote:sudah servis bro bulan lalu.. jadi masalah penutup la tu kan? aku mmg suspek tu jgk, sebab getah dia longgar2 sda.. ehe

    bgus ko drain semua air dlm sistem saliran air tuh termasuk yg dlm enjin tu bro, then flush dgn air paip dulu, tarik hos kasi sumbat dlm lubang cap radiator tuh, sampai air keluar dr blok enjin.. b4 tuh hos yg dri enjin ke radiator (hos menuju ke atas radiator) buka dulu, so nnti air akan keluar dri hos yg d buka tuh. dh jernih air, baru masuk coolan, simpan sikit dlm tangki and then tambah air.. sui sui suda. slalu flush lgi bgus, 3kali setahun ka. kompom x da karat..
    avatar

    Post on 7/8/2011, 2:40 pm by nick19

    kent1189 wrote:
    nick19 wrote:
    Kornurts wrote:
    nick19 wrote:dan 1 lagi,jgn amal kn mggunakan coolant,coolant blh myebab hakisan block..lama2 block pndi nipis..so gunakan air besa ja..

    ini khas bagi enjin2 lama..klu enjin baru overhaul xda msalah pkai coolant macam bro keba ckp..huhuhu Cool

    mmg blh pki coolant tpi cuma beberapa hari ja..kalau tak buang air coolant,coolant blh hakis block,so da pki coolant macam 3hari la,trs ganti dgn air besa elak block t'hakis..

    rasanya bagus lgi pkai coolan dri air besa bos, ataupun guna air mineral.. air besa bule menyebabkan tanki radiator berkarat.. sbb tu la setiap kereta baru diisi dgn coolan dri kilang kerana coolan dikenalpasti dpt menjaga radiator serta mengurangkan tahap kepanasan air. pasal menghakis tu, x pasti la pula, myb dlm peratusan yg amat kecil kot.. coz kebanyakan kereta2 skrg mnggunakan coolan sepanjang termasuk kereta2 import..

    ya kereta bru kebnykan pki coolant,lau mo pki blh..tpi kna tkr air coolant stiap servis 3000km,sbb coolant kalau tak tkr macam sy ckp tdi blh hakis block..kmi sendiri mekanik pn tak pki coolant sbb kmi tau apa akan t'jdi jika pki coolant
    avatar

    Post on 8/8/2011, 1:37 am by kent1189

    jdi kalau cmtu bro lgi senang la tuh radiator kena hakis kalau dh enjin pn bule kena hakis... radiator lg lembut dier punya material..

    Post on 8/8/2011, 3:24 pm by naqie

    alang2 tanye pasal radiator nieh nak join skalie lahh..hehe...pe beza coolant hijau ngan merah?yg aq taw..toyota pkay coolant merah..n yg merah nieh bagus utk enjin 3piston..(mekanik laa gtaw aq)..hehe,.
    avatar

    Post on 8/8/2011, 4:00 pm by Sars9961

    naqie wrote:alang2 tanye pasal radiator nieh nak join skalie lahh..hehe...pe beza coolant hijau ngan merah?yg aq taw..toyota pkay coolant merah..n yg merah nieh bagus utk enjin 3piston..(mekanik laa gtaw aq)..hehe,.

    aku pakai coolant hijau bro.. aku pun nda pasti psal perbezaan dia.. kawan aku cakap pula coolant merah yg best.. tp kalau coolant toyota ni kena hati2, ada yg fake.. jadi otai2, apakah beza coolant hijau dgan merah?

    Post on 8/8/2011, 4:55 pm by naqie

    Sars9961 wrote:
    naqie wrote:alang2 tanye pasal radiator nieh nak join skalie lahh..hehe...pe beza coolant hijau ngan merah?yg aq taw..toyota pkay coolant merah..n yg merah nieh bagus utk enjin 3piston..(mekanik laa gtaw aq)..hehe,.

    aku pakai coolant hijau bro.. aku pun nda pasti psal perbezaan dia.. kawan aku cakap pula coolant merah yg best.. tp kalau coolant toyota ni kena hati2, ada yg fake.. jadi otai2, apakah beza coolant hijau dgan merah?

    fake?macam mane nak beza ngan yg ori?
    avatar

    Post on 8/8/2011, 5:14 pm by Sars9961

    ko click SINI bro.. aku pernah terbaca ni aritu.. nda sangka2 jgk, boleh2 coolant toyota ni ada fake
    avatar

    Post on 8/8/2011, 8:54 pm by keba

    fake tu rasany xde sgt kot..cuma jenama local..
    coolant toyota merah tu, kancil lampu petak xbleh pkai..
    sa pn nda tau knp malu
    tp coolant le cam coolant nissan n honda, bleh pulak pkai..
    hrga pn lbih krg coolant toyota jgk

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 24/10/2017, 10:36 am