SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    tolong! radiator macam keluar pasir

    Share
    avatar
    Sars9961
    REGULAR
    REGULAR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 26
    location : Kota Kinabalu
    Tag ID: : SFC 18390
    Points : 5191
    Reputation : 7
    Number of posts : 423
    06082011

    http://i38.servimg.com/u/f3 tolong! radiator macam keluar pasir

    Post by Sars9961

    minta tolong dengan otai2 sekalian, apa punca masalh ni? radiator saya macam ada keluar pasir.. sebelum ni tiada pula masalah ni, tapi lepas servis, ada pula.. kereta iswara, enjin standard.. adakah masalah ni normal atau tidak?







    Similar topics

    -
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    Post on 8/8/2011, 9:40 pm by naqie

    ..tp mekanik uh ckp coolent merah bagus untk 3piston..hmm,.pe beza coolent b'dasarkan warne?
    avatar

    Post on 9/8/2011, 1:27 pm by Sars9961

    ya apa beza coolant berdasarkan warna? kawan saya cakap coolant merah tahan lama, and lebih sejuk.. betul ka itu?
    avatar

    Post on 9/8/2011, 1:46 pm by Kornurts

    sy pn kurang psti jg bro..td sy pn bru flush rdiator,bru isi coolant jg..tp pkai yg wrna hijau jnma Waxco..jnma yg baru T.Y tu tdak bgus,bru 1 bln pkai macam teda suda..dulu sy prnh pkai yg Waxco jg,dkt 1 thun pn msh ok,tahan lma,.cuma hr tu enjin kna overhaul,kna flush smua..waxcosy pkai tu dia khas utk under 2.0cc enjin....klu dr segi wrna,kurang pastu jg..bkn wrna sja lain ka tu?? Cool
    avatar

    Post on 9/8/2011, 2:01 pm by Sars9961

    itu yg nda pasti tu bro.. btw d mana ko beli coolant waxco tu bro?
    tp aku mau kongsi dulu psal cerita aku ni bro.. baru2 ni aku baru flush radiator, isi coolant and tukar cap radiator.. ingatkan selesai la masalah.. tp dalam dua hari ni aku tgok temperature aku nda jgk turun, kadg2 tu naik lebih dr separuh lg.. jadi aku tgok2 la radiator aku tu, dgan hos2 dia sekali.. rupa2 nya, ada hos koyak, yg connect thermostat pg enjin, nasib la hos kecil, koyak pun kecil, tp bikin sakit kepala jgk.. buat sementara ni aku tampal dgan selotap wayar ja, n ketatkan apa yg patut.. jadi sekarang ni aku mau tanya, berapa kos kalau tukar hos baru? aku terfikir jgk mau tukar pg silicone, yg biru tu, brand samco.. tp berapa kos dia tu arr otai2 sekalian?
    avatar

    Post on 9/8/2011, 5:49 pm by Kornurts

    coolant waxco sy beli d Servay likas bro..penat sy mncari trlalu byk jnma sna..smpai sy p tnya tu pkerja servay ada ka jnama waxco,,dorg pn bingung smpai bilang sy cerewet,dorg ckp smua coolant sma saja..tp bgi sy mna sma berdsarkan pngalaman sy pkai..ada 1 jnma T.Y ka tu yg botol hitam hrga rm6.90 x 1 ada wrna red n hijau.itu yg sy pkai bru2 ni lpas overhaul enjin ni..tp x tahan lama..waxco hrga lbih murah bru rm6.50 x 1..tp cun2 oo..
    huhuh...ngam tu bro klu ko pkai hos samco silicon tu..tahan tu..hrga dia besa 1meter rm12...lain cas psang kali,tp boleh ko psang sndiri bah kn bro..huhuhu...
    avatar

    Post on 10/8/2011, 10:16 am by Sars9961

    aku taw sda apa sda nama hose yg koyak tu bro.. heater hose.. baru ja tukar tadi, nda tahan aku, kering ba radiator time pulang balik kampus.. silap hari bulan overheat enjin aku ba.. sekarang ni mau isi coolant baru lg, petang ni baru beli.. best pula DIY ni kan bro, puas hati ba
    avatar

    Post on 10/8/2011, 1:17 pm by im

    klu bincang psl coolant, kata pomen coolant toyota bilang yg bgs...

    Post on 10/8/2011, 3:20 pm by naqie

    Sars9961 wrote:aku taw sda apa sda nama hose yg koyak tu bro.. heater hose.. baru ja tukar tadi, nda tahan aku, kering ba radiator time pulang balik kampus.. silap hari bulan overheat enjin aku ba.. sekarang ni mau isi coolant baru lg, petang ni baru beli.. best pula DIY ni kan bro, puas hati ba

    heater hose yang mane?yg aq taw top hose ngan bottom hose jew..
    avatar

    Post on 10/8/2011, 3:23 pm by Sars9961

    heater hose ialah hose yg connect thermostat dgan enjin.. tp bukan tu ja masalah aku otai2 sekalian, aku ingat lepas aku ganti heater hose tu, ok la.. sekali temperature mencanak lg, air pun kurang.. bila cek, bottom hose radiator dgan head enjin keluar air.. apa punca dia tu? masalah baru lg ni.. haish
    avatar

    Post on 10/8/2011, 3:39 pm by im

    tdk ada sumbat ka itu hos2??
    avatar

    Post on 10/8/2011, 3:42 pm by Sars9961

    hos yg dari radiator aku belum cek lg.. kira mau buat ni malam, kalau nda, nda pg kelas la aku bsok.. tp yg aku heran tu yg dr enjin tu bro.. oyah mau tanya ba bro, water pump iswara d bahagian mana? sbb tadi aku cek2 forum, ada cakap yg mngkin water pump yg bocor
    avatar

    Post on 10/8/2011, 4:27 pm by keba

    bhagian depan enjin..kalau anda mhadap ke enjin, ad d bhagian kiri anda..
    bsambung ngan besi yg lalu bwh manifold ekjos..
    water pump ad d bhagian blok enjin
    avatar

    Post on 10/8/2011, 4:33 pm by Kornurts

    Sars9961 wrote:heater hose ialah hose yg connect thermostat dgan enjin.. tp bukan tu ja masalah aku otai2 sekalian, aku ingat lepas aku ganti heater hose tu, ok la.. sekali temperature mencanak lg, air pun kurang.. bila cek, bottom hose radiator dgan head enjin keluar air.. apa punca dia tu? masalah baru lg ni.. haish

    air kluar dr smbungan tu ka bro??klu dr smbungan ko chek btul2 suda ikat ketat ka tu klam atau klip d smbungan dia klu ada.. Cool
    avatar

    Post on 10/8/2011, 5:08 pm by Sars9961

    keba wrote:bhagian depan enjin..kalau anda mhadap ke enjin, ad d bhagian kiri anda..
    bsambung ngan besi yg lalu bwh manifold ekjos..
    water pump ad d bhagian blok enjin

    oo itu ka bro? tq2.. macam disitu la keluar air tadi bro.. macam memercik2 lagi.. tukar ja la kan bro, aku baca2, bleh kasi rosak enjin kalau dibiarkan.. huhu

    kornurts: sudah aku buka hos dibawah tu bro.. cek ada bocor ka, lepas tu psang, klip balik.. aku test drive la dalam 5 minit gtu.. masalah leaking tu kurang la, tp masih menitik sikit2.. kali mau gam lagi tu baru la.. besok pg nagoya aku ni, tukar semua hos, ada karat sda, alang2 jgk.. d sana ada buat ba tu kan bro tukar hos?
    avatar

    Post on 10/8/2011, 5:19 pm by Kornurts

    itu mau minta hos baru tu bro..hos lama ada mlekat karat suda tu,jd time d smbungan dia,x fit suda sbb ada karat2 tu,jd leaking la..ada bah tu bro tukar hos sna..msti ada tu klu dorg ada service bkin radiator..klu x da pn dekat2 situ pn ada jual hos2 jg tu..huhuhuh
    avatar

    Post on 10/8/2011, 5:37 pm by Sars9961

    ok tq bro.. dekat 2 minggu lebih sda masalah temperature ni mnghantui aku bro.. ingat sda ganti sikit2 settle la, sekali keluar lg yg lain.. dugaan time puasa kali ni.. haha
    avatar

    Post on 10/8/2011, 5:40 pm by Kornurts

    huhuhu...biasa la tu bro...suda smpai masanya dia mau mnta ganti..huhuhu...msalh tempture sy pn sda slesai jg bro..nda pa bro..pelan2 sja.. Cool
    avatar

    Post on 11/8/2011, 4:21 pm by Sars9961

    selesai sudah masalah! tadi tukar hose, tukar thermostat.. pomen tu ckap thermostat ni kalau jam bleh mnyebabkan pressure yg tinggi, jd hose bleh leaking.. sekarang ok la sda, hujung minggu aku mau flush, mau isi coolant.. tq otai2 yg bnyak menolong.. kalau ada masalah lg nnt aku post.. hehe
    avatar

    Post on 11/8/2011, 5:16 pm by Kornurts

    fuhhh...masti temp ko sejuk da ni kn bro..hahahah,,,,brpa kos smua ko bkin td bro??
    avatar

    Post on 11/8/2011, 5:22 pm by Sars9961

    sama ja aku rasa bro, tp nda naik lebih separuh la.. kos semua rm110.. hos rm20, thermostat rm80, labour charge rm10.. nasib beliau sponsor, kalau nda botak aku.. haha
    avatar

    Post on 11/8/2011, 5:43 pm by nick19

    Sars9961 wrote:sama ja aku rasa bro, tp nda naik lebih separuh la.. kos semua rm110.. hos rm20, thermostat rm80, labour charge rm10.. nasib beliau sponsor, kalau nda botak aku.. haha

    wa mahal jga 2..npa tak bli d hup seng heng..sna murah,temostat japan murah ja,dlm rm30lbh lau hose atas rm15 bawah rm13..
    avatar

    Post on 12/8/2011, 9:00 am by Sars9961

    aku mmg besa jgk beli barang d hup seng heng tu.. tp kali ni emergency kn, nda sempat sda singgah sana.. yg thermostat tu time sda baiki hos semua baru perasan rosak, sebab air cepat panas, jadi on the spot la tukar, kalau drive lg pg hup seng heng nda taw la apa hayat kreta aku tu.. hehe
    avatar

    Post on 12/8/2011, 9:51 am by Kornurts

    klu nda sempat apa boleh buat bro..huhuhu...yg penting buat d situ n trus ok..huhuhu,,,tiada apa mah bro..bliau jg yg sapot..huhuhu Cool
    avatar

    Post on 12/8/2011, 10:05 am by Sars9961

    tu la yg pnting ok kan bro.. kreta baik, hati senang, jalan pun happy ja.. hehe
    avatar

    Post on 12/8/2011, 10:09 am by Kornurts

    btul tu bro...yg paling penting komponen krta smua ok n sihat2..pasti kita jln pn snang hti x risau2..huhuhu...klu sy kreta ada msalah mmg nda tenang hati mau bejalan..hahahaha... Cool

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 21/10/2017, 5:09 pm