SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    macam mana mau kasi naik timing ekon??

    Share
    avatar
    adeqyana
    CONTRIBUTOR
    CONTRIBUTOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 35
    location : tawau
    Tag ID: : SFC 15242
    Points : 6910
    Reputation : 39
    Number of posts : 1627
    14082011

    http://i38.servimg.com/u/f3 macam mana mau kasi naik timing ekon??

    Post by adeqyana

    salam semua otai2 sioloon..aku ada sedikit masalah ni..aku pakai enjin L2..tp br2 timing ekon aku terlalu rendah sampai tahap on ekon mau mati terus enjin..apa masalhnya tu ya???apa benda dalam gbr d bawah ni??sama ka fungsinya dgn benda FICD tu??adakah benda ni dah rosak sbb sebelum ni timing ekon aku ok jak..br2 ni jak trus rosak..kepala aku pun dah pening xtau mau buat macam mana.. Sad
    [img] [/img]

    gbr yg aku tanda merah ni tmpt tune timing ekon ka ya utk enjin L2??aku dah try pusing abis,tp xada apa2 perubahan pun..sebelum ni klu aku pusing2,timing ekon akn naik or turun,tp skrg langsung xada apa2 klu d pusing2..mgapa tu ya??
    [img] [/img]
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 14/8/2011, 9:25 pm by keba

    gambr mula2 tu FICD jgk..tp bukan jnis adjustable..tukar kpd jnis adjustable cam FICD toyota
    avatar

    Post on 15/8/2011, 10:42 am by adeqyana

    ya ka keba..adakah kemungkinan FICD aku yg rosak ya sbb timing xmau naik & klu ejas kat tmpt gbr kedua tu timing xmau berubah??klu aku pakai FICD toyota macam mana nak sambung 3 hos tu ya??sbb xsilap aku FICD ada dua lubang jak kn keba??blh tunjuk ajar ku sifu keba??

    Post on 16/8/2011, 8:31 pm by qj3

    mungkin ficd tu sumbat ataupun controller dlm dia x function suda..klu yg tmpat ejas d ujung intake (ekon vacuum controller)tu jarang rosak tu bro..kecuali gigi nut tu suda loose/longgar..bila pusing kasi buka dia x mau buka..tpi biasanya x prnhla jdi macam bgitu..mesti ficd tu..

    ficd tu utk kasi lalu angin vacuum ja,yg tentukan bnyk atau skit angin msuk tu cntroller macam dlm gmbr tu..

    klu suda test sm ficd lain pun masi juga,mungkin tu wiring pi ficd tu masalah..karen x smpi pi ficd..
    avatar

    Post on 16/8/2011, 8:44 pm by keba

    FICD toyota ad 2 hos je..salu sa psg, 1 biarkn tbuka, 1 lg sambg kat manifold intake..
    tp utk kes cmni, try wat cam qj3 ckp dl..mgkin FICD tu yg rusak..
    avatar

    Post on 17/8/2011, 9:58 am by adeqyana

    oo..macam tu ya bro qj3..aku suspek pun FICD tu yg macam xbetul..sbb kdg2 klu aku cabut wayar dia & pasing blk kdg2 dia trus jd ok..tp kdg2 xmau juga dia..alamak,klu benda ni rosak ssh mau cari yg ficd std mira ni..sbb blm pernah aku nampak lg d kedai potong jual benda ni..klu mau pakai FICD toyota macam mana nak sambung tu ya??

    keba : ooo macam tu ya keba..aku test dulu cari ficd yg macam aku punya tu dulu..klu xjumpa br la pakai ficd toyota ni..tp macam mana nak pasang keba??keba, sori tanya skit mana 1 manifold intake??hehe..xtau mana satu hos nya..sbb byk hos.hehe..manifold intake pun aku xtau bentuknya..aku br belajar keba..sori byk tanya skit..
    avatar

    Post on 17/8/2011, 3:38 pm by keba

    adeqyana: yg ad sticker EFI merah tu la manifold intake..hehe
    nk pkai FICD ke?? bgkel pomen sa ad bnyk..kalau nk silakn amek..
    kos pos je tanggung malu
    avatar

    Post on 17/8/2011, 4:13 pm by Kornurts

    keba wrote:adeqyana: yg ad sticker EFI merah tu la manifold intake..hehe
    nk pkai FICD ke?? bgkel pomen sa ad bnyk..kalau nk silakn amek..
    kos pos je tanggung malu

    bro klu pakai ficd boleh buat ekon makin sjuk x?atau hnya utk ejas timing??

    kancil carb boleh pkai ke bro??free ja ka??huhuhuhu...macam berminat nak 1 juga ni klu free..[boleh jg sy atur dgn bro adeqyana,kongsi kos pos tu]..huhuhu..
    avatar

    Post on 17/8/2011, 4:58 pm by keba

    FICD daihatsu je ade..cam adeqyana punya..FICD ni utk ejas timing ekon je..
    kalau kancil karb, da ad tmpat ejas timing ekon..xperlu pkai FICD daihatsu Cool
    avatar

    Post on 17/8/2011, 6:22 pm by Kornurts

    keba wrote:FICD daihatsu je ade..cam adeqyana punya..FICD ni utk ejas timing ekon je..
    kalau kancil karb, da ad tmpat ejas timing ekon..xperlu pkai FICD daihatsu Cool

    oo..bgtu rupanya..huhuhu...cancel2...haha.... Cool Cool
    avatar

    Post on 17/8/2011, 7:20 pm by adeqyana

    hehe..ya ka keba..free ke?? klu free aku nak 2 bijik..hehe..blh?? no hal keba kos pos aku tanggung..hehe..
    avatar

    Post on 18/8/2011, 5:13 pm by keba

    ok..ptg esk ak tgk dlm stor..pape hal, sa PM
    avatar

    Post on 19/8/2011, 11:00 am by adeqyana

    ok keba..tq..
    avatar

    Post on 24/8/2011, 8:29 pm by ahmad_dhani

    adeq,kereta mainan tidak paya sejuk betul,nt beku...
    Laughing Laughing
    avatar

    Post on 25/8/2011, 5:19 am by adeqyana

    ahmad_dhani : hehe..xblh bro klu ekon xsejuk sbb skrg panas btl d tawu ni..kna lg skrg selalu jem..nnti mandi keringat pula dlm kereta..hehe..

    lama xonline bro,ada perkembangan baru ka??
    avatar

    Post on 26/8/2011, 7:28 pm by jezzboyz

    boleh sesiapa tunjuk kan perbezaan FICD untuk kancil l2 dan juga kancil biasa yang pakai karb.. yang aku punya macam dalam gambar diatas.. yang kancil biasa macam mane rupenya??
    masalah aku skn nih kan..
    bila jea on econ.. enjin aku akan naik tinggi rpm.. naik sampai 1.3 kot.. xsampai 1.5 selepas aku menyettingkan die.. meter l5 susah juga nak bace... xsama meter l2s..

    sbb aku tengok kereta kancil lain ok jea bila on econ.. xda la berdaumm sangat.. enjin stedy jea...

    enjin cepat panas macam nih.


    so nak buat macam mane nak kasi senyap sikit enjin bila on econ.. kala boleh nak timing bia 1000 jea bila on econ.. mase idle 800 jea... nih bila on dalam 1300 gitu timingnya.. cam ne nak seting lagi ok??

    sbb kala aku settign lagi rendah econ tidak mahu sejuk pulak...
    macam mane yea??
    avatar

    Post on 27/8/2011, 3:19 pm by adeqyana

    enjin apa bro?? klu enjin std ada kat belakang tu mau kna pusing2 tu timing dia..tp aku xada gbr la pula..enjin std aku rapat ngan dinging rumah,so xdpt ambik gbr..xsilap aku dekat ngan kaberator tu..
    klu macam tu setting terlalu rendah tp ekon xmau sejuk set dekat com box aircond..set dia punya rpm..ada tu kat com box aircond H & L..set tgh2..sbb klu set kat com box aircon H,klu timing rpm rendah dia xkn idupkan tu aircond..rasa macam angin jak tu..

    faham tak penerangan aku ni???hehe..takut bro xphm pula..hehe..
    avatar

    Post on 27/8/2011, 5:02 pm by jezzboyz

    adeqyana wrote:enjin apa bro?? klu enjin std ada kat belakang tu mau kna pusing2 tu timing dia..tp aku xada gbr la pula..enjin std aku rapat ngan dinging rumah,so xdpt ambik gbr..xsilap aku dekat ngan kaberator tu..
    klu macam tu setting terlalu rendah tp ekon xmau sejuk set dekat com box aircond..set dia punya rpm..ada tu kat com box aircond H & L..set tgh2..sbb klu set kat com box aircon H,klu timing rpm rendah dia xkn idupkan tu aircond..rasa macam angin jak tu..

    faham tak penerangan aku ni???hehe..takut bro xphm pula..hehe..
    enjin standard kancil 850 jea bro adeqyana.. cume pakai kaburetor 12valve jea...

    owhhh com box aircond kat bawah desboard tuh ke??
    aku baru pasan bila ko sebut H & L.. aku xtaw pon function die.. aku pergi pulas terus rapat H.. hehe... so aku kena set die biar betul2 duk tengah2 ke nih?? tuh rupenya fungsi com boz... yang dekat kaburetor habis pulas dah aku pusing... habis limit.. xleh nak pulas lagi.. kala pulas lagi tercabut la skrunya.. cume yang kat buyung econ tuh aku dah set paling slow... econ pula xmo sejuk.. copressor xjalan... enjin slow jea timing.. kena timing tinggi baru econ jalan n sejuk.. hehe..

    pape hal thanks bro adeyana...
    avatar

    Post on 27/8/2011, 7:53 pm by adeqyana

    hehe..no hal bro..welcome..ya,com box aircond yg kat bwh dasboard..ya,ko pulas skit dari H tu..skit jak ko pulas..klu masi cut lg,pulas lg skit..aku pun hari tu br perasan rupanya com box aircond tu dia akn cut aircond klu rpm rendah,tp kat com box tu kita set pi H..aku set lbh skit dari tgh2 la,tp xla sampai abis pi H..hehe..sbb timing rpm acond aku pun rendah juga..hehe..blh dgr tu bunyi enjin macam lain jak klu tu ecu aricond cut..hehe..
    avatar

    Post on 28/8/2011, 12:23 am by jezzboyz

    owh macam tuh rupenya.. nanti siang sikit aku buat.. baru lepas bersahur jea nih.... DIY la pasnih.. hihi..
    avatar

    Post on 28/8/2011, 1:40 am by kent1189

    kalu x silap aku ada satu skru di tepi throt body (blakang distributer), bwah aircleaner box tu bro, dier punya skru guna philip kta ejas dri atas. tu utk ejas timing ekon.. (cari skru yg ada spring bwah dier tu..) aku biasa pkai skru utk ejas timing ekon n pastikan on ekon masa pusing2 skru, pastu tgu kompressor on (masa nih skru akan bersentuhan dgn plat yg dibawah tu, and bila kompressor off, plat n skru x bsentuhan. so ejas hanya bila plat n skru tu bsentuhan..masa tu la nk ejas tinggi ka rendah timing.., yg kt blakang karburator tu utk ejas timing enjin.
    [img][/img]

    p/s: kepada pemilik gambar, mohon kebenaran menggunakan gambar kalian utk rujukan. sumber gambar: http://3.bp.blogspot.com
    avatar

    Post on 28/8/2011, 2:37 am by jezzboyz

    kent1189 wrote:kalu x silap aku ada satu skru di tepi throt body (blakang distributer), bwah aircleaner box tu bro, dier punya skru guna philip kta ejas dri atas. tu utk ejas timing ekon.. (cari skru yg ada spring bwah dier tu..) aku biasa pkai skru utk ejas timing ekon n pastikan on ekon masa pusing2 skru, pastu tgu kompressor on (masa nih skru akan bersentuhan dgn plat yg dibawah tu, and bila kompressor off, plat n skru x bsentuhan. so ejas hanya bila plat n skru tu bsentuhan..masa tu la nk ejas tinggi ka rendah timing.., yg kt blakang karburator tu utk ejas timing enjin.
    [img][/img]

    p/s: kepada pemilik gambar, mohon kebenaran menggunakan gambar kalian utk rujukan. sumber gambar: http://3.bp.blogspot.com

    owhhh.. yang tuh aku rasa aku dah adjust rasanya.. tp masalah still timing enjin tinggi juga... xla tinggi sangat.. dalam 1300 gitu.... kala boleh nak naik 1000 jea.. sbb mase idle 800 jea.. time copresor jalan timing enjin naik 1300.. berdaum kuat enjin...

    tp same ke lain2 karburetor???

    avatar

    Post on 28/8/2011, 4:10 am by kent1189

    Owh.. ya ka. pastu x tau lgi la bro mana nk ejas, yg dkat comp box akon yg macam bro adeqyana ckp tu dh try?
    avatar

    Post on 28/8/2011, 8:23 am by jezzboyz

    skejap lagi nak try.. baru lepas servis minyak hitam ..... skejap lagi baru buat macam adeqyana gtaw.. hihi..
    avatar

    Post on 19/9/2011, 5:49 pm by jezzboyz

    memang jadi ape yang adeqyana gtaw.... dah cuben try dahhh..... enjin punye timing pon xtinggi dah...

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 24/8/2017, 6:05 am