SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Siemens vdo + piggyback (Gready emanage,...)

    Share

    satriaSE
    FRESHIE
    FRESHIE

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 26
    location : KK
    Points : 4580
    Reputation : 2
    Number of posts : 33
    15082011

    http://i38.servimg.com/u/f3 Siemens vdo + piggyback (Gready emanage,...)

    Post by satriaSE

    sa dgr ada urg ckp mmg x dpt. Bcoz vdo pandai reset tu piggyback. X pasti la.pendek kata not compatible..
    soooo, apa pendapat pro2 skalian? Cool
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 15/8/2011, 1:19 pm by im

    ecu siemens vdo ni sebenarnya slh satu ecu yg 'cerdik'...sbb biar kita setting guna komponen tambahan, confirm dia akan set ke default punya setting...best la klu macam tu, klu setting tdk ngam, dia akan restore defaultm setting...

    satu lg, ecu jenis siemens vdo adalah jenis ecu yg ekonomikal...jd mmg tdk sesuai dipadankan dgn ecu2 power yg lain, melainkan tukar ecu vdo itu...itu info yg saya bc bersama2 pacik google...

    Post on 15/8/2011, 2:13 pm by satriaSE

    aduh na Suspect
    ekonomical tu bagus jgak tpi mw jgak up power.huhu
    bro tw ka klu satria SE ni guna siemens jenis apa? klu tukar g mmc kira2 berapa cost tu ar?
    (thx in advance. hehe)
    avatar

    Post on 15/8/2011, 2:23 pm by im

    utk tahu ecu model apa, tgk sj throttle body adjuster tu...klu terbuka, itu ecu mmc tp klu bertutup ecu vdo...bole tgk gmbr bwh...


    injin ecu siemens vdo(gmbr dibawah):


    injin ecu mmc(gmbr dibawah):
    avatar

    Post on 15/8/2011, 2:27 pm by im

    satriaSE wrote:aduh na Suspect
    ekonomical tu bagus jgak tpi mw jgak up power.huhu
    bro tw ka klu satria SE ni guna siemens jenis apa? klu tukar g mmc kira2 berapa cost tu ar?
    (thx in advance. hehe)
    klu maw tukar ke mmc efi, kena tukar semua system throtle body sekali ecu...hr tu sy tanya hg tukar sistem dlm RM2000 jgk tu...sbb kena tukar throtle body, distributer, ecu, wiring...ada lg tp lupa...blum termasuk upah...

    Post on 15/8/2011, 3:28 pm by satriaSE

    Shocked Aaa,yg lain pun mw tukar ka pula..macam tukar enjin pula mahalya (kancil pnya la)lol
    klu mw performance mmg mw tukar mmc bh kn? klu sa tukar adjustable cam gear ada effect ka klu VDO?
    ohya thx for the info bro.hehe


    avatar

    Post on 16/8/2011, 5:03 pm by im

    klu maw dpt top performance, mmg kena ubah sistem ke mmc...klu bro guna adjustable campulley+hicam pun, xbyk up performance kereta sbb xbole maw setting system throtle tuh...

    Post on 22/8/2011, 2:48 pm by satriaSE

    Owh.. ICIC. thx 4 the info
    jadi klu tukar throtle body besar sikit pun x guna la tu.adeh, kenapalh keretaku VDO T_T

    Tukar clutch jak la ni ja. mana lae bagus ar bro rasa? exedy atw ambi 1.6 pnya clutch?
    avatar

    Post on 22/8/2011, 7:58 pm by keba

    amek exedy trus bro..pastu ngan flywheel super touring Very Happy
    avatar

    Post on 22/8/2011, 11:15 pm by im

    keba wrote:amek exedy trus bro..pastu ngan flywheel super touring Very Happy
    yup, betul bro keba ckp ni...ambil exedy semi-clutch racing, flywheel supertouring...

    sebaik2nya kasi skim sikit flywheel tu, buang bbrp kg...klu dpt sama berat macam standard 1.6punya...sbb super touring ada berat sikit...kebaikannya:

    1. Kebaikan, pickup akan cpt dan responsif.. bole masuk drag race 1.5cc ni..heheh
    Keburukan, ketea jd berat skit ja, berat beban.. tp sdah laju tu xps, abaikan..

    2. flywheel tu kasi skim balik.. st flywheel ni berat dia lebih 10kg kalu xsilap.. oem flywheel 10kg jak..
    so, itu terpulang pd ko dan pomen la.. biasanya skim tu biarlah flywheel tu sama berat dgn oem juga..
    sbb terlebih skim kang leh crack flywheel tu..kes naya tu..

    Post on 25/8/2011, 1:36 pm by satriaSE

    alamak..mw cari flywheel lae..=_=.
    semua serba kekurangan jak ni aku.huhuhu
    supertouring tu yg mitsubishi pnya kn?dulu pernh pakai eh, tpi macam x kuat..Mungkin terlalu skim kot atw clutch standard. XP
    klu exedy clutch + OEM flywheel bleh ka? Cool

    Post on 2/9/2011, 1:04 pm by satriaSE

    exedy clucth and supertouring..mw masuk dlm enjin 1.5 vdo pnya.. tidak dapat...power x naik tpi turun. coz tu grip makin kuat tpi enjin x dpt angkat. aduhai~~~
    avatar

    Post on 2/9/2011, 11:39 pm by keba

    satriaSE wrote:exedy clucth and supertouring..mw masuk dlm enjin 1.5 vdo pnya.. tidak dapat...power x naik tpi turun. coz tu grip makin kuat tpi enjin x dpt angkat. aduhai~~~
    1.5 vdo mmg xdpt angkt ka supertouring ni?
    sb kawan sa suda masuk kat 1.3 vdo..top dpt 180-190 jgk bro..

    Post on 3/9/2011, 5:01 pm by satriaSE

    bleh jgak. tpi takut ada 'jerking' klu baru start maw jalan dan kdg2 mati. ni la ni, mw ursa2 dulu kedai mechanic.mna tw ada yg lebih ok. mw jgak pasang ni.. bounce clutch sdah ada.tinggal modify tu flywheel ja lagy.
    avatar

    Post on 4/9/2011, 2:26 am by im

    bole tu, cuma kena modify lg tu flywheel...bgs apa supertouring ni, mmg up performance kereta...

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 24/10/2017, 10:38 am