SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    4G13 N/A

    Share
    avatar
    roy1112
    FRESHIE
    FRESHIE

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 28
    location : Inanam
    Points : 6922
    Reputation : 0
    Number of posts : 50
    27082011

    http://i38.servimg.com/u/f3 4G13 N/A

    Post by roy1112

    sa skg guna 4g13..sa kira mau men n/a..kwn ckp guna piston & linear wira 1.6..tp sa bca thread,guna piston 4g18(waja)..so,which one is better?n powerful?

    share2 dlu ba sma org bru..hehe..kalau ada woksop cun bt boleh tlng rekomen..hehe
    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    avatar

    Post on 27/8/2011, 8:09 am by Sars9961

    bnyak cara lain bro selain tukar piston.. kalau tukar piston mau buka enjin lg, gaji mekanik konfirm tinggi.. kalau mau up performance 4g13, cuba stat dgan intake dan outake udara.. tukar air filter dgan ekzos, bleh rasa tu ada improvement, kos pun nda tinggi betul.. hehe
    avatar

    Post on 27/8/2011, 10:57 am by roy1112

    ya kan..btl jg..tp manatau msa akn dtg kan,mo men tkar piston..hehe..
    avatar

    Post on 27/8/2011, 12:24 pm by im

    oversize piston saja pun bole up sdh tu...beli sj piston...1.6/waja...
    avatar

    Post on 27/8/2011, 12:27 pm by Sars9961

    nda payah rebore blok lg ka bro im kalau pkai piston waja ni?
    avatar

    Post on 27/8/2011, 1:20 pm by im

    blok mmg kena grind/rebore sikit...pastu kasi masuk saja piston waja tuh...bole punya...ada kwn sdh buat sini, dr 4g13 upgrade 1.6 oversize piston...mantap giler....
    avatar

    Post on 27/8/2011, 1:52 pm by Sars9961

    kalau sudah oversize piston ni bro im, apa yg dia naik? pick up atau top? baru2 ni aku test enjin aku, 4g13 jgk, 120km/h ja dapat, lebih drpd tu bgegar macam tcabut satu kreta.. hehe
    avatar

    Post on 27/8/2011, 3:41 pm by im

    performance up tu...macam pick up, mid, top...rpm pun naik melebihi garis merah sdh...cuma kena setting blk carb@efi...
    avatar

    Post on 27/8/2011, 5:48 pm by Leader

    4g13 standart boleh bole sampai 180kmj lagi tu kalau baru, tapi kalau usia injin dalam 5 tahun 150kmj agak berat sikit.

    tapi masa test sampai 180kmj tu cuma tukar intake simota air filter. yg lain standart.

    info 4g13 tested on LMST
    avatar

    Post on 28/8/2011, 5:13 am by im

    btul tu bro, tp klu sdh upgrade ke 1.5 lg nyaman...hehehe...
    avatar

    Post on 28/8/2011, 7:04 am by Sars9961

    tiada kesan jangka masa panjang ka tu bro kalau pakai oversize piston ni? kos pula macam mana?
    avatar

    Post on 28/8/2011, 8:04 am by im

    mana2 kereta pun, walau injin standard akan ada kesan jgk tu bro...tgk macam mn cara pemanduan kita jgk...klu ckit2 maw race minyak, xlama la tuh...yg penting size piston tdk melebihi had, ok sj tu...kos mmg dalam RM1000++ sj klu buat...power mmg up...
    avatar

    Post on 28/8/2011, 9:19 am by Sars9961

    tp kalau piston sda oversize bro, jarang la kalau nda tarik, pasal mau rasa sedap dia tu kn.. hehe.. tp aku rasa aku macam aku pula pemilik post ni, balik2 aku ja yg reply ni.. ehe
    avatar

    Post on 28/8/2011, 9:23 am by aLFFiaN

    megikut teori pomen aku pula... upgrade macam mana pun engine kita tu.. tidak lawan bila kita tukar engine lebih besar.. betul ka?
    avatar

    Post on 28/8/2011, 9:32 am by Sars9961

    itu kompon la bro.. macam pacik aku, dia pakai trueno.. mula2 enjin 1.3.. lepas tu 1.3 tobo.. sekarang dia pakai 1.6 supercas.. tp itu la, step by step org bilang, kalau belum puas baru pakai cc lg besar.. hehe
    avatar

    Post on 28/8/2011, 11:08 am by im

    oversize piston tu satu cara la bro maw up performance kereta dgn kos yg sederhana, sbb dia akan menyebabkan kereta kita berada pada tahap yg optimum sdh...klu terlebih oversize, mmg rosak injin, sbb melebihi had modify...

    klu tukar injin ke turbo, mmg lain la cerita sbb itu bkn main n/a sdh, kategori turbo...pokoknya kereta 4g13 bole oversize piston waja la....
    avatar

    Post on 29/8/2011, 11:37 am by roy1112

    oo..bgtu..ba,nanti sa cek2 brp kos tu piston waja..engineering mana yg cun bt rebore..thx anyway..
    avatar

    Post on 29/8/2011, 12:26 pm by im

    dia ikut tempat jgk tu bro, try tanya kwn2 yg kaki2 kereta, pomen mn yg cun rebore&oversize piston...
    avatar

    Post on 29/8/2011, 1:30 pm by roy1112

    piston sja yg mau tkar ba kan..lpas sd tkar mo tune blik lg ka..sa gna efi..
    avatar

    Post on 30/8/2011, 9:11 am by im

    yup, piston sj...biasa tune pun dia punya efi tu saja, kasi ngam dgn supply minyak...yg ptg throtle yg jenis mmc punya, bkn vdo...itu saja...
    avatar

    Post on 30/8/2011, 3:28 pm by nick19

    pling bgs la kn lau enjin 4g13 mo upgrade..kmu bli 4g15 pnya block dgn piston..bgs jga klu kurik block..tpi cpt pns sma cpt hangkang..sap kaki tdk henti mo tkn minyak ja kn mo race..hehehe..
    avatar

    Post on 30/8/2011, 3:34 pm by im

    tu yg tdk tahan tu bro, kaki maw sentiasa tekan minyak tuh...
    avatar

    Post on 30/8/2011, 3:39 pm by nick19

    im wrote:tu yg tdk tahan tu bro, kaki maw sentiasa tekan minyak tuh...

    sap klu da upgrade kelajuan mna dorg mo bw slow..mesti mo show off ma,hehehe..vrom sna vrom cni..hehe tpi pling bgs jgn kurik block sap liner 1.3 lau kurik tlmpau besar tkt cpt pns ja..
    avatar

    Post on 30/8/2011, 4:00 pm by im

    tkr saja terus liner tu bro...
    avatar

    Post on 30/8/2011, 5:21 pm by nick19

    tahun dpn mgkn sy mo upgrade enjin sy ne..hehehe mo kc pki block 4g15..brt btl lau skrg ne...kuat btl mkn mnyk..huhu.

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 12/12/2017, 3:56 am