SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    4G13 N/A

    Share
    avatar
    roy1112
    FRESHIE
    FRESHIE

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 27
    location : Inanam
    Points : 6636
    Reputation : 0
    Number of posts : 50
    27082011

    http://i38.servimg.com/u/f3 4G13 N/A

    Post by roy1112

    sa skg guna 4g13..sa kira mau men n/a..kwn ckp guna piston & linear wira 1.6..tp sa bca thread,guna piston 4g18(waja)..so,which one is better?n powerful?

    share2 dlu ba sma org bru..hehe..kalau ada woksop cun bt boleh tlng rekomen..hehe
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 2/9/2011, 11:38 am by roy1112

    oo..jd skg ni mana 1 ni..tukar piston ja or piston + block 4g15 +rebore?
    avatar

    Post on 2/9/2011, 2:28 pm by Sars9961

    dr ko ja tu bro.. ikut poket.. hehe.. kalau saya stat dgan yg murah2 dlu, bru buat yg mahal tu
    avatar

    Post on 3/9/2011, 2:40 pm by roy1112

    ok..thx..hehe

    siapa yg ada jual pston waja scnd hand, boleh la pm sa..hehe

    Post on 12/9/2011, 8:49 pm by amenk

    klu msuk piston waja tdk t'masuk ka tu piston dri blok?? (newbie)

    Post on 12/9/2011, 9:02 pm by amenk

    im wrote:oversize piston tu satu cara la bro maw up performance kereta dgn kos yg sederhana, sbb dia akan menyebabkan kereta kita berada pada tahap yg optimum sdh...klu terlebih oversize, mmg rosak injin, sbb melebihi had modify...

    klu tukar injin ke turbo, mmg lain la cerita sbb itu bkn main n/a sdh, kategori turbo...pokoknya kereta 4g13 bole oversize piston waja la....



    bkn suma blok 1.3 boleh msuk piston waja.. silap2 msuk piston 1.5 pun x lalu..
    klu blok japan mungkin bole.. sbb linner dya tebal.. klu blok 1.3 malysia tgok nasib sbb linner dya nipis.. tp apa2 pun cuba2 nasib la.. Smile
    avatar

    Post on 13/9/2011, 4:44 pm by ziRcoN-09

    klu sy x tahu la mcmana, byk cara modified. lain mekanik lain cara modified..
    tp klu mau tlg rekomen workshop blh, tp area beaufort la bro..hehe

    Post on 13/9/2011, 10:28 pm by amenk

    klu area kk sya boleh rekomen bro..
    cntac jak sy.. jk auto garage
    avatar

    Post on 13/9/2011, 11:52 pm by acai_green

    sya pun dulu main N/A juak bos
    tp klu pki blok 1.3 tdk boleh oversaiz piston
    klu mo pki blok 1.5 br ok
    klu mau pki blok 1.5 lepas pki tu piston 100..




    Post on 14/9/2011, 7:19 pm by pelan-pelan 90


    klu mo upgred piston kena tukar blok p 1.5.....pakai piston waja 1.6 sama dia crankshaft ( 4g18)
    bukan piston wira 1.6........

    cari blok 1.5, hantar p engenering sekali ngan crank,konrod and piston,supaya boleh dapat saiz yg cun...

    pastu hantar p worksop pasang...klu worksop biasa buat kereta racing diorang cuma pasang 1/2 hari jak tu...

    pastu cari tuner.....

    tastu cari lawan..heheheheh
    avatar

    Post on 26/10/2011, 2:18 am by beautifulcreature

    blok standard 1.3 paling max masuk piston waja oversized 50 n blok 1.5 bole masuk piston waja oversized 100..tp crankshaft kena tukar sekali tue guna waja punya jgak..kalu x piston tenggelam n x rata sama blok..crankshaft bole masuk asal modified dia punya ujung kasi ngam sama waterpump..namun tue utk racing jak psl head gasket sng putus klu tlampau di blast..tuk daily driver 1.3 guna standard piston waja n 1.5 guna guna piston waja oversized 50..lagi head kasi port n polish sama tukar valve kedua kasi besar..camshaft pun baik tukar.. kasi ringan flywheel sama pulley..klac bole guna yg 1.6 punya cuma bikin lubang baru di flywheel spy bole masuk..yg lain bole tambah kemudian..kalu cukup barang kami bole tolong bikin tue..

    Post on 11/11/2011, 8:57 am by Ash James

    saya pakai 4g15. suda buat byk ni. banyak suda masuk parts, banyak suda yang berganti.

    can shaft, valve spring aftermarket, cam pulley, crank pulley, exhause pipe dari depan sampai belakang, manifold, oversize piston 1.6, port and polish head,scheme tu head, spark plug branded, plug cabel branded, flywheel 1.6. Racing clutch. ada gi lah.

    last last menyesal. power dia tidak kemana juga. Tipula kan kalu saya bilang mau guna jalan rilex2 ja kan? Bila suda upgrade mau juga tarik2 kan? hehehehe. memang ada naik lah tu power. tapi tidak memadai kunun. Berbanding tukar engin, lagi berbaloi.

    kalu campur kos suma, labour charge, bole bili satu biji enjin baru da. lagi bagus kumpul duit pelahan-lahan la geng. bli engin baru. lagi power, jimat minyak, puas hati. sekarang naik kimanis pun rilex ja. hehehehe. nasihat saya, tukar engin ja geng.
    avatar

    Post on 11/11/2011, 2:14 pm by im

    kalau injin 4g1+ byk bole modify samada carb ataupun efi...melainkan efi sistem vdo...
    avatar

    Post on 11/11/2011, 5:15 pm by Sars9961

    kalau efi ada teknikal skit, sbb bnyak sensor, n pakai computer box.. kalau carb manual abis smua.. tp ada jgk ba 4g15 yg modified abis smpai buli menang drag.. aku tengok d youtube, powerzone punya kreta.. pakai 4 throttle.. tp mmg modified brabis la sda tu
    avatar

    Post on 11/11/2011, 5:20 pm by Sars9961

    http://www.youtube.com/watch?v=QYHRUtN7wiE

    nahh tgok ni.. sbgai pembakat semangat yg 4g1series mmg boleh dikuat kan.. hehe
    avatar

    Post on 12/11/2011, 9:58 am by im

    Sars9961 wrote:http://www.youtube.com/watch?v=QYHRUtN7wiE

    nahh tgok ni.. sbgai pembakat semangat yg 4g1series mmg boleh dikuat kan.. hehe
    saya sokong 100% yg itu tu bro...

    Post on 13/11/2011, 12:50 pm by khairuddin_81

    kalau nak upgrade 1.3 ni baik tukar pakai kaburator lagi sedap bro..mbr saya iswara 1.3 boleh layan kereta yg injin lagi besar macam tu jer dari segi pick up n top speed sama jer boleh abis meter bro....tak der cut of sudah kaburator.....

    Post on 13/11/2011, 3:39 pm by saizo

    Ash James wrote:saya pakai 4g15. suda buat byk ni. banyak suda masuk parts, banyak suda yang berganti.

    can shaft, valve spring aftermarket, cam pulley, crank pulley, exhause pipe dari depan sampai belakang, manifold, oversize piston 1.6, port and polish head,scheme tu head, spark plug branded, plug cabel branded, flywheel 1.6. Racing clutch. ada gi lah.

    last last menyesal. power dia tidak kemana juga. Tipula kan kalu saya bilang mau guna jalan rilex2 ja kan? Bila suda upgrade mau juga tarik2 kan? hehehehe. memang ada naik lah tu power. tapi tidak memadai kunun. Berbanding tukar engin, lagi berbaloi.

    kalu campur kos suma, labour charge, bole bili satu biji enjin baru da. lagi bagus kumpul duit pelahan-lahan la geng. bli engin baru. lagi power, jimat minyak, puas hati. sekarang naik kimanis pun rilex ja. hehehehe. nasihat saya, tukar engin ja geng.

    kalau tuko enjin..enjin ape yg bes+kos?
    kasi details sikit bro otai
    avatar

    Post on 13/11/2011, 5:14 pm by Sars9961

    mivec la bro kalau mau bes, tp poket pun mau bes jgk, sbb sya dgar halfcut sja sda dkat 9-10k.. blum campur pasang.. kalau bajet dlam 5-6k buli masuk 4g91, GSR, VR4, mirage pun buli jgk

    Post on 13/11/2011, 7:55 pm by saizo

    Sars9961 wrote:mivec la bro kalau mau bes, tp poket pun mau bes jgk, sbb sya dgar halfcut sja sda dkat 9-10k.. blum campur pasang.. kalau bajet dlam 5-6k buli masuk 4g91, GSR, VR4, mirage pun buli jgk

    giler ah mahal..apasl cam lg mahal drpd vtec..huhu
    avatar

    Post on 14/11/2011, 5:11 am by Sars9961

    mahal dr vtec ka bro? mustahil la.. sya rasa kalau vtec b16 pun dlam 10k jgk halfcut.. kalau vtec sohc ada murah skit la, macam mitsubishi sohc jgk, murah dr yg dohc

    Post on 25/11/2011, 11:15 am by saizo

    Sars9961 wrote:mahal dr vtec ka bro? mustahil la.. sya rasa kalau vtec b16 pun dlam 10k jgk halfcut.. kalau vtec sohc ada murah skit la, macam mitsubishi sohc jgk, murah dr yg dohc
    kalau b16a dlm 6k dah dpt+upah pasang total dlm 8k je..
    avatar

    Post on 2/12/2011, 8:50 am by and1872

    hi bro semua...

    sya tumpang tread dulu ah TS...

    sya pun pengguna kereta yg bernadikan 4g13 juga..sya punya 4g13 vdo, masih belum terusik apa2 lagi..

    Ni tahun engin kereta sya tidak berapa terjaga, menyebabkan beberapa kerosakan..tapi ada juga sya repair & replace seperti fuel pump & distributor..

    tahun depan, planning sya mo repair & mod sikit2 ni engine..so ini planning sya & harap bro2 semua boleh bantu & bagi pendapat.

    1.top overhaul
    2.ganti semua belting (aircond belting, compression belting & timing belt) timing belt tukar satu kali sama water pump.
    3.service radiator (suhu engine pandai naik kalau dalam keadaan idle & naik bukit)fyi, kipas radiator x rosak..
    4.Ganti blok asal dengan blok 1.5....lepas tu mau bagi masuk 1.6 punya stroker kit..
    5.tukar standard clutch pergi BR clutch 1.6 sama2 lightened flywheel (http://www.zerotohundred.com/newforums/engine-and-performance/83511-1-3-1-5-convert-1-6-clutch-kit.html
    6. tukar barang lain seperti front suspension (asal sudah leaking) etc..

    Kamu rasa mo buat satu kali ka atau buat satu2 dulu? paling kurang sya boleh blanja untuk repair adalah RM2k...

    siapa2 yg mahu tawarkan servis mereka boleh la pm atau reply sya k Smile
    avatar

    Post on 2/12/2011, 5:39 pm by Sars9961

    1. rm300++, campur servis kalau tukar enjin oil
    2. nda pasti pula ni, dulu sya general overhaul, kos semua rm1.5k++, tukar semua ni
    3. tgok tempat, otospa murah, rm75
    4. rm1k++
    5. belum pernah buat
    6. suspension tgok brand, cincai rm500++ buli dapat sda yg bagus, satu set abs+spring


    ni berdasarkan pngalaman la

    Post on 22/5/2012, 3:57 am by monnek

    im wrote:oversize piston saja pun bole up sdh tu...beli sj piston...1.6/waja...

    Post on 22/5/2012, 4:01 am by monnek

    waja kurng powr rsanya bab da cuba,cba try pstun produa rusa bro lu psng mmng pistn 2 tggi kluar dri blok so kna tolng gna gsket,,wlupun saiz stndrd da pwr gila da bab fktor ktggian kmperesor kuat klu nak lgi gil over saiz 100,,1.8 stndrd pun buang jauh bro

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 22/7/2017, 3:42 am