SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    timing x steady

    Share

    raymarine
    FRESHIE
    FRESHIE

    Male
    Countries/State : Malaysia
    Age : 30
    location : kuching
    Points : 5310
    Reputation : 1
    Number of posts : 22
    27082011

    http://i38.servimg.com/u/f3 timing x steady

    Post by raymarine

    sya pakai enjin l2s turbo std,...masalahnya...slpas 5 mnit mghidupkan enjin,timing trus x steady...pandai naik trun dalam lingkungan 1000-1500 rpm..kdg, jd ok..kdg2...time jalan ok,,lpas kereta bhenti, trus jd x stedy...biasya pe msalahnya?otai2 tolong bg pendapat sikit... Sad
    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    avatar

    Post on 27/8/2011, 5:20 pm by jezzboyz

    nih time xpasang econ ke??
    mungkin seting angin xbetol kot... xpon ade kebocoran angin,..
    tunggu otai2 jawab erkk.. hanya rasae2 jea.. hehe..

    Post on 28/8/2011, 10:35 am by raymarine

    yup...time x pasang econ jd camni...tp skejap je..dalam 10 mnit je x stedy tming..bila kereta da panas ok pula..kl on econ, dalam 5 mnit je jd x steady timing...ada sangkut paut ngan econ ke?otai2 tlong bg pndapat sikit..
    avatar

    Post on 28/8/2011, 10:57 am by jezzboyz

    timing xbetul sbb setting angin lari.... lubang2 hos angin kena sambung dengan betul. jgn bagi ade kebocoran same itu hos.. berdasarkan pengalaman saya la.. lagi satu kemungkinan Throtle Body tuh lame xcuci.. cube cuci dulu throtle body tuhh.. sembur dengan pencuci TB... kasi hilang debu2 dalm TB tuh...

    Post on 29/8/2011, 5:29 am by raymarine

    TB pn ada pencuci eh?
    xpe..nt sy cuba
    avatar

    Post on 29/8/2011, 10:14 am by jezzboyz

    ade jea. cube beli kat kedai spare part..

    Post on 29/8/2011, 12:59 pm by raymarine

    bro jezzboyz ,kl cuci TB kna cabut x TB tu?kl x cabut TB, xpe ke?
    avatar

    Post on 29/8/2011, 1:35 pm by kent1189

    pencucui TB tu bukan mcam WD40 tu ka bro jezzboyz?
    avatar

    Post on 29/8/2011, 5:57 pm by jezzboyz

    xpelu cabut TB tuh.. jus hidupkan enjin n sembur jea pencuci TB tuh kat dalam....sambil tekan2 minyak gtu.. pasti keluar asap kat ekzoz..... buat 2 3 kali.....

    wd40 tuh pon boleh juga asenya...

    yang anti karat pon boleh juga...

    Post on 29/8/2011, 6:29 pm by raymarine

    owh...tq 4 ur information...kl x ok jgk,,mayb vacum hose bocor kot...selain itu,apa kmungkinan lg tjdinya sdemikian rupa?

    Post on 29/8/2011, 10:26 pm by qj3

    cuci tb.klu x buli jg,cuci tb pnya sensor..buka cover ja pas tu kasi bersih..kdang2 bminyak..signal tganggu..klu x buli jg cek hos vacuum mntau ada bcor..klu x buli jg,tukar tb..kong suda tu..
    avatar

    Post on 30/8/2011, 1:54 am by kent1189

    tukar TB...huhu. suda la duit abis blanja raya.

    Post on 30/8/2011, 10:22 am by raymarine

    wahahhaha...abis la duit raya aku nt...aku da cuci TB aku..tp msih cm2 jgk...tp yang peliknya..time on econ...ok plop cuma timing ada besar sikit...ke ada sangkut paut ngan econ timing valve?sory la sy x tahu sgt sal enjin l2s ni...
    avatar

    Post on 30/8/2011, 5:23 pm by keba

    try cabut TB dl..cuci habis-habisan..pkai petrol pn bleh

    Post on 30/8/2011, 11:06 pm by qj3

    tb l2 ni ssa mo kong..sensor dia pun mmg susa mo rusak..sbb sensor tu ada on/off ja..klu sensor tu kong pun tiada hal jg..sbb sya prnh buka tu soket sensor n bw kereta jln2 slama 1 bulan..istidi ja no hal..so jgn rsau psal kotak sensor tu..

    biasanya tb ni kong pasal dia pnya valve yg buka/tutup dlm tu..klu stakat spray cleaner dlm tu x bkesan,kena buka tu tb..kdang2 daki2 jdi kras suda dtepi2 valve tu..tu kena gsok kuat2 kasi licin balik..mo cntik lgi kasi poolish skit biar licin spya angin lncar ja msuk..

    pas tu, masa valve tu tutup,cuba cek dia tutup kuat ka atau ada free..klu ada free,ada prob tu..mngkin spring..tpi spring susa mo loose..spttnya msa valve tu tutup,x ada angin bleh lpas msuk..kcuali mlalui skru yg ejas d atas tu..klu valve ttup,tpi angin masi bleh lpas msuk,mngkin tu valve suda haus..ada gap suda sama dnding tb..ini brula dkatakn tb kong..sm ada gnti valve dlm tu atau gnti 1 biji tb trus..ada jg 2 biji skru yg pigang tu valve..tu pun mo cek jg mntau longgar..

    kena cek ini smua bro..sbb rmai org trus tkr tb psal hal bgini..ntah2 tb masi bgus lgi..susa jg mo cri tb skrng ni..he he slamt mncuba..

    Post on 30/8/2011, 11:13 pm by qj3

    klu time ekon on dia steady,tu prkara biasa..sbb time ekon on, slain tb,ada xtra angin akan msuk ikut ficd..klu ekon off,smua angin akan msuk ikut tb ja..sbb tu klu ada apa2 hlangan angin msuk,trus efek pi rpm naik trun..

    Post on 2/9/2011, 11:34 am by raymarine

    owh...xpe la...nt sy cuba cuci abis TB 2..sbb ari 2 sembur dari luar je..biasanya bape harga TB l2s hafcut?
    avatar

    Post on 5/9/2011, 1:32 pm by ahmad_dhani

    cuci TB,mungkin kotor...
    tak paya ganti TB,KECUALI mau ganti yg besar...

    Post on 10/9/2011, 10:06 am by raymarine

    TB besar jenis pe eh yg leh msuk l2s?pnp je ke?
    avatar

    Post on 11/9/2011, 1:34 pm by jezzboyz

    tb charade detomaso leh masuk juga asenya...
    avatar

    Post on 12/9/2011, 5:44 pm by keba

    kai TB toyota..xpun TB evo..
    tp kena mod sikit
    avatar

    Post on 13/9/2011, 3:00 pm by jezzboyz

    uishhh.. pakai evo?? evo 10 ke?? lagi panjang r tarik kala pakai evo kan?? giler ketam gituu...
    avatar

    Post on 7/10/2011, 6:02 am by fuumin

    ok ,aku pun hadapi mslh yg sma..enjin bila da run idle rpm turun naik 1500-1750rpm..bila on sja ekon rpm x turun naik lagi sbb rpm da mencecah 2500..lps baca post2 yg lps rasanya hos vacum ada mslh sbb baru2 minggu lps bikin general overhaul so tu hos pki blk mgkn ada yg terluka or apa2 la..

    so pertanyaan ku, macam mna mau cek kebocoran hos ni secara teknikal sbb klu tgk mata kasar macam x nmpk ada kerosakan..tq
    avatar

    Post on 7/10/2011, 7:17 am by kent1189

    kalu ko rajin bro, buka hos tu satu persatu, then tiup ke dlm hos tu smbil hos tu d rendam dlm air.. hujung satu hos tu ttup pkai tangan.. kalu ada buble tu, ada la bocor.. hehe
    avatar

    Post on 7/10/2011, 7:33 am by fuumin

    hahaha..tq bro kent atas tips nya..straight forward pnya cara ni ,knfm berkesan utk kesan hos bocor..

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 12/12/2017, 3:53 am