SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    timing x steady

    Share

    raymarine
    FRESHIE
    FRESHIE

    Male
    Countries/State : Malaysia
    Age : 30
    location : kuching
    Points : 5316
    Reputation : 1
    Number of posts : 22
    27082011

    http://i38.servimg.com/u/f3 timing x steady

    Post by raymarine

    sya pakai enjin l2s turbo std,...masalahnya...slpas 5 mnit mghidupkan enjin,timing trus x steady...pandai naik trun dalam lingkungan 1000-1500 rpm..kdg, jd ok..kdg2...time jalan ok,,lpas kereta bhenti, trus jd x stedy...biasya pe msalahnya?otai2 tolong bg pendapat sikit... Sad
    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    avatar

    Post on 7/10/2011, 11:46 am by bumbek

    masalah sama dgn engine L2s aku. Bila dah panas steady sudah. aku punya Auto. Wah kena buka satu persatu tu hose banyaknya kerja.....
    avatar

    Post on 7/10/2011, 12:01 pm by fuumin

    enjin ku pla x..rpm turun naik selagi enjin masi hidup..hrp dgn ganti hos vacum dpt setel problm hmm
    avatar

    Post on 7/10/2011, 4:16 pm by kent1189

    bumbek wrote:masalah sama dgn engine L2s aku. Bila dah panas steady sudah. aku punya Auto. Wah kena buka satu persatu tu hose banyaknya kerja.....

    apa bule buat bro, tpksa juga la wat cmtu. buka satu dulu, test and pasang balik kalu OK. jgn buka semua sekaligus, nnti keliru mau pasang balik, silap2 makin teruk timing nnti sbb angin pgi tmpt lain d sbbkan hos salah pasang.. haha
    avatar

    Post on 25/10/2011, 1:34 pm by fuumin

    ada ganti hos vakum kpd silikon hos tapi x smua sbb x sangka 2 meter x ckup..ganti hos2 yg nmpk da ada retak n torehan..

    update status..
    timing masi x steady..ada try kasi rev enjin masa free gear smpi 8k rpm..klu nasib bagus rpm trs steady tp xkan lama ,penyakit rpm turun naik secara konsisten akan dtg blk..klu mslh hos vakum knp sekejap ok skejap x ok yah?

    Post on 25/10/2011, 7:24 pm by appangguak86

    try reset ko punya ecu...n tgok ko punya valve set x lari ka?...n hos tu kena sambg dengan btl..klau x..mmg sush mau steady timing...kdg2 klau injector mau kong..g2 jga..
    avatar

    Post on 25/10/2011, 8:13 pm by fuumin

    reset ecu tu macam mna bro?
    valve set tu valve clearance ka bro? klu yg ni macam ada ok jg bro wlu bunyi enjin x smooth..sbb bila rpm x turun naik idle enjin 850rpm lbh kurg n bila on ekon 1200rpm..
    n hos yg bro mention ni yg mna satu yah? hos vakum ?
    klu injector nyawa2 sda adedeh

    foot note: sori ya bro byk tnya blk pla
    avatar

    Post on 6/11/2011, 4:09 am by fuumin

    update status

    hmm
    ada seminggu lbh sda pnyakit idle rpm x turun naik dtg
    selesa da pandu kereta wlu bunyi ada kasar sbb blm setting valve dgn cantik
    xtau mana yg ada problm sbb xda kena bikin pun tiba2 ok sendiri hmm
    avatar

    Post on 11/1/2012, 6:27 am by kent1189

    Hi, Slamat Tahun Baru 2012.. bro raymarine, tumpang post ya..hehe

    Mau pendapat mmber2 la ni, kancil sya ori 850 manual (Carb) tahun 2001. Lepas perjalanan 6/7jam sejauh 500km dgn average kelajuan 110-120 (behenti utk makan sahaja), dan bila sampai destinasi, keesokan paginya kalu start enjin, rpm x stabil.. mcam semput2. tapi enjin x mati cuma rpm x stabil.

    Tapi keadaan tu berlaku dlm 5saat saja. pastu baru la RPM stabil mcam normal, cuma utk 1st start enjin lepas jln jauh saja. Kalau x jln jauh x da pulak cmtu.. suda aku perhatikan setiap kali jln jauh lebih 400km dan 6/7jam driving..

    Adakah ni tanda2 ada sesuatu part yg sedang menunggu masa untuk merosakkan dirinya? atau ni keadaan biasa selepas perjalanan jauh?
    avatar

    Post on 12/1/2012, 11:47 pm by keba

    kent1189 wrote:Hi, Slamat Tahun Baru 2012.. bro raymarine, tumpang post ya..hehe

    Mau pendapat mmber2 la ni, kancil sya ori 850 manual (Carb) tahun 2001. Lepas perjalanan 6/7jam sejauh 500km dgn average kelajuan 110-120 (behenti utk makan sahaja), dan bila sampai destinasi, keesokan paginya kalu start enjin, rpm x stabil.. mcam semput2. tapi enjin x mati cuma rpm x stabil.

    Tapi keadaan tu berlaku dlm 5saat saja. pastu baru la RPM stabil mcam normal, cuma utk 1st start enjin lepas jln jauh saja. Kalau x jln jauh x da pulak cmtu.. suda aku perhatikan setiap kali jln jauh lebih 400km dan 6/7jam driving..

    Adakah ni tanda2 ada sesuatu part yg sedang menunggu masa untuk merosakkan dirinya? atau ni keadaan biasa selepas perjalanan jauh?
    biasa la tu carb Cool
    enjin sa dl pn macam tu jgk..
    avatar

    Post on 14/1/2012, 11:30 am by kent1189

    Owh, gitu ya bro. kalu normal tida la aku bingung...hehe. tq
    avatar

    Post on 4/2/2012, 12:07 pm by FAREL

    kalu ko rajin bro, buka hos tu satu persatu, then tiup ke dlm hos tu smbil hos tu d rendam dlm air.. hujung satu hos tu ttup pkai tangan.. kalu ada buble tu, ada la bocor.. hehe..cuba ja..

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 15/12/2017, 11:23 am