SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    SQ style ICE V7

    Share
    avatar
    powerrud
    CONTRIBUTOR
    CONTRIBUTOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 37
    location : Tawau-kk-papar
    Tag ID: : SFC 11816
    Points : 7108
    Reputation : 4
    Number of posts : 1654
    30072011

    http://i38.servimg.com/u/f3 SQ style ICE V7

    Post by powerrud

    lets talk about anything and everything about sq(Sound Quality) setup here... cheers
    and have a nice day. Very Happy
    WELCOME TO THE SQ WORLD welcome



    What is SQ?

    There's a misunderstanding that SQ(Sound Quality) is a system that can't play loud. Stock system also can't play loud but that's far from a real SQ system. So what is Sound Quality? SQ is that aspect of a sound system, which encompasses all of the performance factors which give the system the ability to re-produce an accurate and life-like rendition of the original recording as perfectly as possible. It includes factors such as tonality, ambience, subtle nuance, system gain structure, dynamics,transient response, and the list goes on and on.
    SQ is a combination of all these technical factors as well as proper
    speaker placement and proper system design. When a system is said to have perfect SQ, it generates the most accurate sound possible, with a sense of musical realism that gives the listener the impression that they "hear" a live performance right in front of them, as if the listener was in the audience watching the actual performers on an actual stage. Now, to get this realistic musical "sound stage" in a car, it takes careful system planning, speaker placement, and tuning.

    From the reputable car audio enthusiast

    http://teamaudionutz.com/a2.htm


    Last edited by powerrud on 30/8/2011, 6:08 am; edited 1 time in total
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 30/7/2011, 3:10 am by finalazy84

    hehe sya pun busy balik2 pegi KK...hehe tuning pula teda perubhan...macam shouty pula sya rsa.kurang element musical...hehe
    avatar

    Post on 30/7/2011, 8:52 am by powerrud

    jeng jeng jeng, 'i told you so' hehe, macam lagu carrie underwood pula...ndapa bleh tune lg tu..15w haritu pun lum keluar habis lg tu..ni f#1 c boi masi lg aku simpan, kalau jadi pasang di kelisa
    oh ya..mm aku tukar posisi subwoofer ja tuk yg the best dlm kereta ku..haha great improvement
    avatar

    Post on 30/7/2011, 6:00 pm by finalazy84

    15W nda ngam ba mo kasi 3way...huhu tu la terpksa...lgipun ada komitmen lain tuk tu driver nanti klau suda jadi 3 way...hehe klau suda mau bersara ICE la...huhu

    btw, klau boom boom chak syok la...haha memang AC suda ckp juga ba klau 18w + 7000 memang attacking ba...tpi ndatau la...mungkin juga terpngaruh dngn kata2 AC. sbab klau ikut tlinga sya, 15W dn 18W tdk bnyak beza...cuma midbass lebih clear la dn high mid kurang sikit tpi nda ketara sngat. macam 15W yg kena amplify tnmpa ada distortion...cuma problem sblah kanan.sbab mid sngat tdk mnghadap driver.jadi bnyak jatuh la.tngok la nanti klau rajin sya fiber la tu kasi angle sikit

    Post on 31/7/2011, 5:25 am by Andreww

    Hehehe...sa lama udah dpt 18W sa...tapi lum lagi pasang2...macam sudah cukup puas ati udah sa ama tu Seas Lotus RW165/1....cuma mo installation dia saja mo kasih proper sikit...pintu belum cukup kena seal....mau tukar sub lagi ni....dulu sa ada try IDQ12...puas hati...tanpa tune apa2. tu sub bass soma d depan...eran...now mo try tu JL 12W6 pula....tapi haiyaa...lui tada cukup2lah....
    avatar

    Post on 31/7/2011, 1:47 pm by finalazy84

    bukn ko ada w7 ka?w6 lagi?fuuu...mantap ko ni andrew...hehe ala ko beli ja tu metal plate kasi seal tu pintu.ada d hardware...klau yg nipis punya plate senang mo gunting.tpi kena pkai gunting ikan la. tpi klau plate yg nipis kena depan blakang tu deadening.baru solid.klau tebal boleh gunting juga...tpi ko tau la shape tu lubang pintu bukan segi empat...kena grind juga tu klau mau kasi fit ngam2...hehe
    avatar

    Post on 5/8/2011, 12:18 pm by powerrud

    hi, lamanya teda update..
    complex juga mainan ko final..take it easy..tuning saja bah tu, prcayala sakap sa..hehe..
    wow, smua mainan mahal2 bah c andrew ni

    slamat berpuasa dan juga selamat berbuka pd yg muslim. Smile

    avatar

    Post on 6/8/2011, 1:09 pm by finalazy84

    mna ada complex ba rudy...hehe sya mau test EQ sblah sja...tngok cmna...huhu
    avatar

    Post on 8/8/2011, 11:34 am by powerrud

    final cuba ko ambil gambar bonet ko, tengok susunan amp mu, sama kalau ada sub
    avatar

    Post on 8/8/2011, 11:40 am by finalazy84

    amp sya nda nmpak tu.nmpak sikit2 sja sbab kena tutup sub.blum buat fiber lgi...planing mau fiber sub d tepi. itu distro block dngn cap pn main ampai2 sja...haha projek terbengkalai ba
    avatar

    Post on 8/8/2011, 1:46 pm by powerrud

    ndalah, ko ambil 2 pic, satu yg teda sub, satu yg ada sub, td lupa pula aku mau ambil gambar kereta ku

    Post on 17/8/2011, 3:10 pm by Andreww

    Wuiii mana udah kamurang ni?
    avatar

    Post on 17/8/2011, 3:18 pm by finalazy84

    sini ja sa ba...hehe sa memang tetap berpencen sini ni...hehe

    andrew, ko ada exp sub enclosure fiberglass ka?mksud sya d dlm tu ada bnda mau isi ka?klau tngok sub hifi yg AC buat tu ada pula yg dia letak tu d dalam.macam tu span2 tu...mna mau beli tu suma?

    Post on 17/8/2011, 4:43 pm by Andreww

    Nah ko tgk SUB sa kici ja....sa ada taruh tu benda juga...ko g beli bantal murah lepas tu ko c koyak tu bantal ambil isi dia putih2 di dalam tu....tulah nama dia polyfill then c masuklah dalam kotak sub ko...ada formula dia mo kira tu...ko rajin2lah google berapa pound ko perlu taruh d dalam


    Last edited by Andreww on 17/8/2011, 6:17 pm; edited 1 time in total
    avatar

    Post on 17/8/2011, 4:54 pm by finalazy84

    owh...ini macam mau kasi tipu tu sub macam dia d enclosure yg besar ba ni kn.tpi rsanya tu tmpat sa mau kasi fiber tu besar juga tu.lebi kurang kotak sub sya skrg...risau pula ni fiber getaran dia tdk bagus compare mdf...
    ok2 nice info

    bukan ko bawa vigo ka andrew?mna ko simpan ni sub ni?

    Post on 17/8/2011, 5:05 pm by Andreww

    muat bah tu d belakang tu kerusilah...ngam2 masuk...lama sudah tu d belakang cuma sa buka cos tu sub tia bunyi...lepas sa cabut semua n sambung balik bunyi sudah balik pula...sebelum pasang balik sa kasih rakam dululah...tu sa kasih rendah sudah tu volume tu bass...

    Ya pakai fiber mmg susahlah ko mo dpat yg rigid punya box...tapi cuma ko tanya2 sifu d kk lah mana tau boleh...macam sa pernahh nampak tu kedai buat dia taruh MDF lu pastu baru kasih cantik guna fiber...hehehe....
    avatar

    Post on 17/8/2011, 5:50 pm by finalazy84

    huhu...sya mau kasi simpan di corner dlm boot ba...jimat space. klau mdf mna dpt tu.

    Post on 17/8/2011, 6:00 pm by Andreww

    haiya ko ni kalau boleh sa mo potong tu kerusi supaya boleh muat W7...tia payahlah mo jimat tu boot...makin besar sub makin puas ko dengar....
    avatar

    Post on 17/8/2011, 6:04 pm by finalazy84

    sa rsa klau psal saiz teda mslh ba letak d tepi boot...sebab itu tmpat besar juga.cuma klau box segiempat dia memakan space ba.lagipun slalu hantuk2 sama tu amp.huhu... ba nanti sya cari idea la...hehe w7 ko simpan mana la?belum pasang la tu?ko simpan d tengah2 tmpat duduk la.jadi macam armrest.tpi tinggi sikit...hehe

    Post on 17/8/2011, 6:09 pm by Andreww

    tapa tu W7 nanti sa pasang d kereta lain...sa mo beli W6 lu pas tu sa mo potong tu kerusi...W7 tia boleh telampau besar.....
    avatar

    Post on 17/8/2011, 6:25 pm by finalazy84

    memang ko peminat JL owh kn...hehe dua2 yg top line ko sapu...hebat la...hehe sa pkai yg cikai2 pn jadi la...huhu ba bikin box cantik2 tu W7...trus ko blast...hehe kasi gagar tu kebun smpai jatuh tu biji getah...hehe
    avatar

    Post on 19/8/2011, 8:29 pm by Boi

    OOooOOO rudi.. ko ada amek ka gambar kreta vigo king tu.. share2 dulu ba.. aku mau cari dulu mana buffle 15w.. mau test2 masuk viva balik. macam lupa2 suda bunyi dia. hahaha..
    avatar

    Post on 20/8/2011, 4:25 am by AIRpulse

    haluu..wah lama dah tak jumpa..

    mau tanyalah..macam mana cara pasang capacitor paling ngam? kalau ikut saya baca, power cable dari battery terus sambung p positif cap, kemudian dari positif cap terus p amp. so di positif cap tu kita sambung dua power cable guna ring connector ka?

    soalan lagi, kalau itu power cable dari cap, boleh ka masuk distro dulu baru pecah p 2 biji amp? atau pun memang kena direct sambung p amp?
    avatar

    Post on 20/8/2011, 10:01 am by finalazy84

    suma yg ko ckp tu buli...hehe cuma terbaik klau letak paling dekat dngan amp.sbb itu cap powernya share 1 kreta ba.mna yg dekat dia dpt la.slalu mono la yg perlu karan bnyak.

    senang crita, ko sambung 1 wire pegi '+' dan '-' tu cap.then smbung terus ke '+' dan '-' tu amp.kira amp ada dua cable la smbung pegi setiap terminal.klau terminal tu kecil.tdk muat dua cable buat macam yg ko ckp tu pn buli. cable '-' boleh direct ground atau buat macam '+' pun buli.

    avatar

    Post on 20/8/2011, 10:20 am by AIRpulse

    ohh..maksudnya itu cap paling bagus terus kita sampung pergi amp lah ya? amp yg kuat draw current.

    jadi maknanya kalau setup begitu..lokasi cap tu sekarang lepas distro la kan? ikut itu line power dari distro masuk cap dulu baru sambung pergi amp?

    kalau buat macam ni, amp lagi sebiji tidak dapat benefit itu cap kan?

    macam mana cara sambung kau cadang tu pian? pening pula saya hoho..maknanya dari distro, power cable tu masuk '+' kemudian sambung terus p terminal '+' amp kan? yang '-' dari cap sambung ke '-' amp kan..kemudian grounding cap tidak perlu buat lagi sebab suda masuk ke terminal '-' amp? alamak makin pening saya hahaha

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 26/7/2017, 3:30 pm