SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    SQ style ICE V7

    Share
    avatar
    powerrud
    CONTRIBUTOR
    CONTRIBUTOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 37
    location : Tawau-kk-papar
    Tag ID: : SFC 11816
    Points : 7166
    Reputation : 4
    Number of posts : 1654
    30072011

    http://i38.servimg.com/u/f3 SQ style ICE V7

    Post by powerrud

    lets talk about anything and everything about sq(Sound Quality) setup here... cheers
    and have a nice day. Very Happy
    WELCOME TO THE SQ WORLD welcome



    What is SQ?

    There's a misunderstanding that SQ(Sound Quality) is a system that can't play loud. Stock system also can't play loud but that's far from a real SQ system. So what is Sound Quality? SQ is that aspect of a sound system, which encompasses all of the performance factors which give the system the ability to re-produce an accurate and life-like rendition of the original recording as perfectly as possible. It includes factors such as tonality, ambience, subtle nuance, system gain structure, dynamics,transient response, and the list goes on and on.
    SQ is a combination of all these technical factors as well as proper
    speaker placement and proper system design. When a system is said to have perfect SQ, it generates the most accurate sound possible, with a sense of musical realism that gives the listener the impression that they "hear" a live performance right in front of them, as if the listener was in the audience watching the actual performers on an actual stage. Now, to get this realistic musical "sound stage" in a car, it takes careful system planning, speaker placement, and tuning.

    From the reputable car audio enthusiast

    http://teamaudionutz.com/a2.htm


    Last edited by powerrud on 30/8/2011, 6:08 am; edited 1 time in total
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 20/8/2011, 10:29 am by finalazy84

    lebi kurang la macam tu.hehe susa mau kasi terang sini ni.yg pnting dekat dngn amp la.

    baru beli power cap ka?
    avatar

    Post on 20/8/2011, 10:34 am by AIRpulse

    yup..baru juga huhuhu..barang ni misteri betul..ramai yang tidak tau macam mana mo pasang..

    ngam juga kali..sebab cadang powercap dan amp tuk sub tu jarak power cable tak sampai 30 cm saja. dua2 mounting di kotak sub..jimat space haha

    kalau macam ni..boleh kali pasang system tanpa cap dulu..sebab cap tu duduk selepas distro..kalau sebelum distro rugi oh mau pasang kemudian.
    avatar

    Post on 20/8/2011, 11:28 am by finalazy84

    ko punya cable 4awg kn?tebal tu...ada ka ring terminal untuk g2 besar? ada pn susa cari. tdk pn ko solder sja la.hehe kasi bulat2 dulu
    avatar

    Post on 20/8/2011, 2:10 pm by powerrud

    mana ko punya gambar final, seminggu owh aku buka sioloon hari2, namaku ja yg last post haha..

    hehe tfikir juga ko mau pkai polyfill ya..dalam kotak sub aku pakai span ja(bli di kdai leton) kasi gulung2, pakai mama aku punya yg dia pakai tuk jahit2 baju haha, bantal smua masih di pakai...tuk kasi kurang resonance dlm kotak juga bah tu.

    boi: ala teda, nanti aku bawa nikon minggu dpn ambil, vigo tu org semporna juga, satu amp flux lagi blum sampai, sama ada sikit lagi mau fiber..haha ok mana2 ja, tp kalau masuk btl2 $$ ku bln dpn aku ambil ya hehe.

    nizam: jgn pening bro, pasang ja di terminal amp ko tu direct, +/- & remote smua disana...
    contohnya:- (tu na cap 0.65f yg aku bungkus pakai span macam bom tu..nanti baru kasi display, skrg teda mood lagi mau hias bonet hehe..)...oh ya, with cap or no cap almost no difference at all in sq sys, tp pasang ja asal puas hati hehe.

    Post on 20/8/2011, 6:35 pm by Andreww

    Buat macam ni bah Nizam...kacang saja tu

    [img] [/img]






    Caution : Pastikan ko punya cap sudah full discharge sebelum ko sambung...kalau tu cap ada isi...kana karan ko or worst ada free mercun masa hari raya...hehehe...
    avatar

    Post on 20/8/2011, 6:50 pm by Boi

    rudy - aku pun baru nampak ko pnya amp ni. Very Happy . ari tu yang aku p dengar belum pasang ni cap kan. aku rasa mungkin sebab kotak sub ku kosong la bunyi woofer ku macam xsiok. tadi suda cuba try test tkar position. ada juga la beza. Agree
    avatar

    Post on 20/8/2011, 8:07 pm by powerrud

    hehe, ganaz kan, mmm aku pun nda ingat la boi, macam blum la, sbb aritu aku cari masa tuk solder tu ujung power cable sama ground ke terminal amp sama skali pasang tu cap..
    ya cuba ko isi polyfill bantal(bukan yg kapok tu) 80% dalam kotak sub..then position..aku punya menghadap keatas baru cepat sampai ke driver cockpit melalui bkas lubang speaker 6x9 di belakang..kalau macam dulu kedengaran macam ada tendangan ke belakang yg lambat baru pantulan tu yg ke depan, nda sedap.

    tu orion ko punya kah andrew..mau pakai orion sub bah ko ni, baru memblast haha,

    check it out at u tube orion vs jl, rockford, mtx kicker, cerwin, vega etc..hehe
    avatar

    Post on 20/8/2011, 8:36 pm by AIRpulse

    andrew - macam mana tu ah? saya tengok gambar tu pun saya masih blur haha..position cap tu sebelum atau selepas distro?
    avatar

    Post on 20/8/2011, 8:56 pm by AIRpulse

    power - macam simple jak installation kau ni power. sekali pandang, itu cap macam tiada sambung ke mana2 kecuali direct p amp.. remote pun sekali pasang ka power?
    avatar

    Post on 20/8/2011, 8:57 pm by finalazy84

    adui nizam...hehe tu wiring macam yg sa ckp tu la tu...hehe
    ko nmpak tu ada dua cable p power cap.... hehe
    macam ni la snang


    klau masih tdk sure ko dtg tmpt sa la... hehe

    rudy: boot ku sngat semak dngn krtas ujian betabur sbab initial D hari2 lmbat dtg skolah.. huhu kin malu mau gmbar...tiada msa mau kasi kemas dn gmbar ba... lebi kurang cam ko ba tu susunan. cuma wire masih kluar2 la...
    avatar

    Post on 20/8/2011, 9:02 pm by AIRpulse

    hehe..ntah betul2 fail saya kalau cap ni..tapi kalau cakap itu cap berada antara distro block dan amp saya faham sudah.

    gambar si rudy tu pula saya confuse sekarang..macam itu cap berada di hujung sekali dalam wiring. distro -> amp -> cap
    avatar

    Post on 20/8/2011, 9:08 pm by finalazy84

    sama la tu nizam...ko cuba byangkan klau tu cap ada wire dia sndiri smbung direct p amp + dn - ...kn sama juga tu hehe

    klau remote ko smbung direct 12V ertinya itu amp sntiasa ON la.tdk pndai OFF. kcuali ko buat suis. klau sya remote is remote...12v + lain lgi.tdk sma2 smbung.... unless itu cap pn ada remote juga.
    avatar

    Post on 20/8/2011, 9:09 pm by finalazy84

    btw... itu proc tu ba...hehe mau dicuri tu tau...kasi sorok...haha
    avatar

    Post on 21/8/2011, 12:19 am by powerrud

    hehe tula aku ckp tu, mls mau kasi hias2 lagi tu bonet, biar ja asal terpasang smua..cuba ko tgk btl2 ada cable besar2 tu ungu 2awg sama merah sambung pg amp n wayar hijau kecil tuk remote tu, (wayar ungu kecil 11awg panjang ke luar pic tu cable subwoofer) nda nampak kali ko td sbb tertutup oleh wayar cap merah putih biru tu kan...ya bah nizam, aku punya cap memang ada udah wayar dia sendiri, so kasi masuk ja terus pg terminal amp..tu remote tu kalau amp on baru tu cap on juga..

    hehe initial d ya final,ndapa behambur pun ndapa bah tu, bunyi yg penting hehe...haha tu aku saja2 ja dispay tu proc, teda tempat lain yg senang mau pasang hehe.

    btw, ni pandangan kalau ada sub

    Post on 21/8/2011, 3:57 am by Andreww

    Nizam ko tgk ni gambar patut ko boleh pasang sudah tu cap sendiri...nda payah pg kadai...




    Last edited by Andreww on 24/8/2011, 3:22 pm; edited 1 time in total
    avatar

    Post on 21/8/2011, 5:59 am by finalazy84

    na kn tnggal kecil ruang dlm boot...hehe
    avatar

    Post on 21/8/2011, 7:54 am by powerrud

    hehe napa tiba2 gmbar c andrew ada powerud hehe..ya final memang kecil, mau buat 1cuft di tepi, ukur liter pakai pasir
    avatar

    Post on 21/8/2011, 8:33 am by finalazy84

    buat pkai fiber? klau sukat pkai air?buli cek juga klau ada leaking...hehe ba klau ko bikin fiber ko tingu2 la apa secret ingredient si ah seng pkai...hehe tpi klau cam yg ko ckp dulu tu letak habuk kayu tau potong tu mdf pegi bongkah2 kecil sya surrender la...haha
    avatar

    Post on 21/8/2011, 8:53 am by AIRpulse

    thanks andreww..wow powerud punya poweramp, hahaha..

    sekarang ni tengah fikir..samada mau tarik 2 power cable dari battery..atau pun pakai distro. orang kata lagi bagus direct dari battery..cuma mau 2 fuse la kan..

    pendapat kamurang?

    Post on 21/8/2011, 9:06 am by Andreww

    kalau pendapat sa ko tarik 0 awg punya power cable pg boot...then baru ko pg dstro n guna 4 awg pg amp...memandangkan ko boleh taruh semua amp ko d boot....so x jauh jarak wayar 4 awg ko guna...makin besar wayar makin besar karan...hehehe...
    avatar

    Post on 21/8/2011, 9:06 am by finalazy84

    sama sja.teda beza.distro block kasi jimat cable dan ruang
    avatar

    Post on 21/8/2011, 9:12 am by AIRpulse

    andreww - wahaha..cadangan si andreww ni mo bajet besar ni..5 meter 0 Awg harga memang tidak ingat dunia..sebab saya cadang mo pakai 4 awg saja.

    pian - sama saja ka?kalau begitu..bagus saya letak distro di bawah seat passenger..kemudian sambung saja power cable dari sana pergi amp di bonet..jimat sudah power cable hehehe

    Post on 21/8/2011, 9:26 am by Andreww

    ada tu c vicky jual stinger custom pro 4.5m and 4 m punya cable d forum baru RM500 ja....murah udah tu geng...atau ko beli c ammarh jual punya stinger expert hexagonal 6 m baru rm400 tapi 2nd hand punyalah.....

    Kalau ko mo kita ambil tu c Vicky punyalah kita bagi dua macam mana?
    avatar

    Post on 21/8/2011, 12:05 pm by powerrud

    ya final, mlm la aku upload gambar yg nda terang kalau dapat..fiber sama bongkah kayu, sbb yg ready made custom enclosure aku tengok dalamnya pun macam ada serbuk kayu + fiber supaya keras n tebal (tp bongkah teda)...

    hehe, ya betul c andrew tu, mula2 aku plan mau pakai 2 atau 3 amp, so aku tarik cable dynaquest 2awg dari batt n split oleh distro ke 4 awg each amp (ni ukuran memadai untuk sq system ngan 3 amps),tp last2 terbeli 5ch pula, nah apalagi, 2awg direct ke amp haha, terpaksa trim sikit baru solder kasi muat di amp hehe..
    avatar

    Post on 21/8/2011, 3:24 pm by finalazy84

    nizam: si andrew ada ckp psal full discharge tu cap sblum psang kn...jdi make sure msa psang tu fuse ko cabut dulu.klau tdk nanti burn tu. tdk juga ba kna karan tu.tdk kuat juga tu bunga api.pkai sarung tngan la klau takut kena karan.hehe

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 24/8/2017, 6:10 am