SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    SQ style ICE V7

    Share
    avatar
    powerrud
    CONTRIBUTOR
    CONTRIBUTOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 37
    location : Tawau-kk-papar
    Tag ID: : SFC 11816
    Points : 7166
    Reputation : 4
    Number of posts : 1654
    30072011

    http://i38.servimg.com/u/f3 SQ style ICE V7

    Post by powerrud

    lets talk about anything and everything about sq(Sound Quality) setup here... cheers
    and have a nice day. Very Happy
    WELCOME TO THE SQ WORLD welcome



    What is SQ?

    There's a misunderstanding that SQ(Sound Quality) is a system that can't play loud. Stock system also can't play loud but that's far from a real SQ system. So what is Sound Quality? SQ is that aspect of a sound system, which encompasses all of the performance factors which give the system the ability to re-produce an accurate and life-like rendition of the original recording as perfectly as possible. It includes factors such as tonality, ambience, subtle nuance, system gain structure, dynamics,transient response, and the list goes on and on.
    SQ is a combination of all these technical factors as well as proper
    speaker placement and proper system design. When a system is said to have perfect SQ, it generates the most accurate sound possible, with a sense of musical realism that gives the listener the impression that they "hear" a live performance right in front of them, as if the listener was in the audience watching the actual performers on an actual stage. Now, to get this realistic musical "sound stage" in a car, it takes careful system planning, speaker placement, and tuning.

    From the reputable car audio enthusiast

    http://teamaudionutz.com/a2.htm


    Last edited by powerrud on 30/8/2011, 6:08 am; edited 1 time in total
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 21/8/2011, 11:56 pm by AIRpulse

    ha...

    ckp pasal charge dan discharge cap ni..saya baca kalau mo charge cap ni kena ada resistor..tidak boleh charge begitu2 saja..resistor tu boleh jadi dalam bentuk bulb 12v.
    avatar

    Post on 22/8/2011, 5:52 am by finalazy84

    ya.p beli tu test pen untuk kreta.tdk pun p beli bulb kreta 12V dn klip buaya diy sja.

    Post on 22/8/2011, 5:57 am by Andreww

    Guna bulb pun boleh...kasih alir saja tu charge sampai habis....kalau nda pun...bagus juga bah ada bunga api masa hari raya ni...hehehe...just kidding...
    avatar

    Post on 22/8/2011, 6:05 am by finalazy84

    haha...tdk apa2 juga ba tu bunga api...sya pn slalu tdk discharge.
    klau telupa mau charge bikin burn tu fuse ba.
    avatar

    Post on 22/8/2011, 8:58 am by AIRpulse

    andreww - haha..kalau bunga api saja tidak apalah.sekali kena beraya di hospital barulah sandi hahaha

    kalau macam ni gayanya..cuti si kul 1 minggu ni mo kasi complete lah system..terlampau lama sudah terbengkalai
    avatar

    Post on 22/8/2011, 9:51 am by finalazy84

    na ada headcap...mari kita borong...huhu
    avatar

    Post on 22/8/2011, 9:57 am by AIRpulse

    pian..berapa si robert jual tu?
    avatar

    Post on 22/8/2011, 1:01 pm by finalazy84

    250 each used
    350 each unused

    punya laju kena sapu...haha
    avatar

    Post on 22/8/2011, 5:38 pm by AIRpulse

    whaaa..abis sudah ka? kalah2 pisang goreng
    avatar

    Post on 22/8/2011, 6:29 pm by finalazy84

    tnggal 4 biji daripada 14 biji...hehe tu pn CK tnya suda...kali dia mau tapau tu smua...hehe
    avatar

    Post on 22/8/2011, 7:08 pm by Boi

    suma upgrade gila2. aku jak xda perubahan. macam manala mau bagi sedap bunyi woofer ni.

    rudy - kalau ko sanggup korban ko pnya kreta maen sub depan ko bagi tau aa.. aku mau join.
    tapi ko nanti ada anak kecil. nanti anak mu p cucuk pakai jari. hahahaa..
    avatar

    Post on 23/8/2011, 10:32 am by finalazy84

    main la 3 way...hehe midbass ko antam yg besar punya.8inch ka. midrange tu 15w.sub ko pkai 15inch.mainan 50hz hehe
    avatar

    Post on 23/8/2011, 2:04 pm by powerrud

    hehe suda pun aku tanya ah seng dulu, aku minta dia buat di laci depan tu, pakai 10inch shallow sub, apa2 sub pun bleh hehe, sacrifice laci la, lum ada luit mau bikin, tapi plannya itu lah..

    oh ndala di cucuk sbb subnya di dalam, nda nampak,.yang ku risau tu tweeter ja anakku pg cucuk nanti hehe..

    hehe 3 way main gitu arrr? bleh ba tu, bagagar pintu...

    Post on 23/8/2011, 2:08 pm by Andreww

    Power brapa harga ah seng minta buat macam tu?
    avatar

    Post on 23/8/2011, 3:12 pm by finalazy84

    hmmm...macam syok tau tu idea...buli try tu tau...ngehehe
    avatar

    Post on 23/8/2011, 4:09 pm by powerrud

    mmm nda pasti lg la brapa dia minta, ratus2 jugala sbb mau kasi dapat balik tu oem shape, macam teda perubahan..

    fuu kalau sub di depan memang gila la bunyinya, tu vigo SQ 3way di semporna suda buat, completely di depan bunyinya,test duduk di belakang pun sedap gila.. cuma bukan di laci, tapi di bawah laci, tu passenger punya kaki nda bleh lunjur sikit la

    ni ambil bulan lepas, masa blum siap lagi

    avatar

    Post on 23/8/2011, 5:15 pm by Boi

    rudy - jeng jeng jeng.. kan kita mau kasi kalah tu vigo king. Laughing

    final - ko punya bila jadi 3 way? dalam perjalanan suda?

    Post on 23/8/2011, 5:20 pm by Andreww

    Haiyaa...suruh c Ah Seng buka cawangan d KK lah..gerenti sy full customize dengan dia ni...
    avatar

    Post on 23/8/2011, 6:36 pm by finalazy84

    aiya...lom lagi mau 3 way buat masa ini...mau kahwin luk...haha
    enjoy apa yg ada dlu la...hehe

    sa sokong tu pndapat andrew...ah seng perlu buka cawangan di KK...hehe

    ba bila next TT kita?si andrew ni ba nda mau kasi dngar system dia...huhu
    avatar

    Post on 25/8/2011, 1:39 pm by finalazy84

    pernah ka kamu total suma yg kamu suda spent d kreta untuk harga NEW punya? brapa la?bikin takut juga tu figure owh...hehe

    Post on 25/8/2011, 5:00 pm by Andreww

    Selamat Hari Raya....hehehe...macam tia aktif udah soma ni...
    avatar

    Post on 25/8/2011, 5:15 pm by finalazy84

    skijap sja aktif ari tu trus snyap...haha

    selamat hari raya semua...

    Post on 26/8/2011, 4:40 am by Andreww

    Kita tunggu dan lihat system x Nizam nanti lepas raya...hehehe...
    avatar

    Post on 26/8/2011, 6:16 pm by finalazy84

    hehe...memang latup la ni system nizam...nda sbar mo dngar.
    paling last pn dngar yg teda sub.

    Post on 26/8/2011, 6:23 pm by Andreww

    tapi sub dia tu mana pandai malatup tu hehehe...malatup lagi sub kici sa..hehehe...

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 24/8/2017, 6:13 am