SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    perlu tunjuk ajar pasal turbokit ni..

    Share

    azreenlatip
    FRESHIE
    FRESHIE

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 26
    location : Kota Kinabalu
    Points : 4482
    Reputation : 1
    Number of posts : 4
    10092011

    http://i38.servimg.com/u/f3 perlu tunjuk ajar pasal turbokit ni..

    Post by azreenlatip

    salam semua..
    sy ni budak baru mau blajar bab2 turbo ni..suda beberapa bulan pakai turbo, tapi masi banyak aku xtau.. kreta ni pun waris dari abang.. so sy ada la beberapa soalan..harap dpt jwpnnya..hehe

    sebelum mula soalan, sy pakai Kancil 850 turbokit..blok 850, piston 660 lowcomp.

    1. sy pakai dashbod L5, RPM meter tu macam sikit x betul lah.. kalau gear 1,2 gitu ada cun la.. tapi gear2 lain bila cecah 2K, dia stuck macam xmo naik.. bila rpm sampai 3k atau lebih, baru meter naik.. kenapa tu? dgr2 meter L5 x cun bacaannya..apa cara utk atasi masalah ni? kalau pakai RPM meter macam apexi/defi/ smua tu ok ka? org bilang itu xngam utk 3piston..

    2. sy ada manual boost controller, tapi xtau macam mana mau pasang.. boleh tunjuk ajar? sy pakai turbo l2 besa ja.. rhb31 x silap sy...kalau ada yg sudi bagi step by step cara pasang plus gambar ok jg..hehe

    3. soalan last setakat ni.. baru2 ni ada pasang turbo timer pen apexi tu... mslhnya..bila set timer, off kunci...engine kdg2 trus mati... kdg2 dekat2 mati pas tu hidup balik.. kalau mau pastikan enjin x mati terus, tpaksa rev sikit time off kunci..haha.. napa tu? turbo timer lama pun sama cerita macam tu jgk..

    sorry yah banyak soalan..hehe
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    Post on 11/9/2011, 5:58 pm by qj3

    bro,

    1. cuba cek rpm ko tu redline start brp ribu rpm...8k rpm atau 8.5k rpm?

    2. manual boost tu bro pkai brand apa?

    3. cek wiring..
    avatar

    Post on 12/9/2011, 7:06 am by xiaomao

    bro ada masa dtg kedai F-series di kolombong khidmat akan memberi perkhidmatan sebaik utk anda..

    call 0168450054(ken)
    avatar

    Post on 12/9/2011, 9:40 am by kent1189

    soalan 1 je aku buleh bgi komen sikit bro.. mcam bro qj3 ckap tu, kalu meter l5 redline start 8k, bermakna meter tu sesuai utk enjin 3piston, kalu redline 8.5k bermakna meter tu d guna enjin L5 4piston.. kalu 3piston guna meter rpm 4piston,mmg x betul reading... meter2 spt apexi, defi atau apa2 brand yg d jual d kedai2 acc/performance tu mmg kebanyakan utk 4,6,8 piston.. susah mau dapat 3piston punya, kalu ada pn mahal melampau....
    avatar

    Post on 12/9/2011, 5:43 pm by keba

    3. sb timer local..tukar pakai timer ori

    Post on 13/9/2011, 9:30 pm by azreenlatip

    lupa pula psl redline tu..yg aku igt aku pakai meter L5 merah..tapi ada yg 8.5k ada yg 8k kan..nanti aku cek balik k..manual boost tu macam xda brand jak..haha >.< ..3.hantar kedai cek wiring, dorg ckp ok ja..dorg salahkan turbo timer tu..tapi turbo timer lama pun sama cerita dia.. turbo timer lama ori dr jepun..

    xiaomao : ok bro, ada masa aku cari ko.. harap2 baik la perkhidmatan ah..haha..

    keba : mmg masalah timer ka? xkena mengena dgn grounding atau timing kreta? ish3 bingungnya..

    Post on 14/9/2011, 8:38 pm by qj3

    1. rpm meter 8k utk 3 piston,8.5k utk 4 piston...boost meter macam apexi,defi tu ada setting dari 1-10 silinder..motosikal pun boleh pakai...

    2. manual boost susa sikit mo explain dlm forum..cuma yg bleh sa beritahu...dri compressor turbo smbung pi controller,pastu dri controller pi actuator turbine..

    xiaomao f series tu kdai ko ka? ken tu ko ka? rasanya aku prnah pi sna skali..

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 24/10/2017, 10:32 am