SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    GEAR BOX MIRA UNTUK KANCIL

    Share
    avatar
    jezzboyz
    CONTRIBUTOR
    CONTRIBUTOR

    Male
    Countries/State : Kelantan
    Age : 33
    location : KOTA BHARU
    Points : 6857
    Reputation : 9
    Number of posts : 1540
    15092011

    http://i38.servimg.com/u/f3 GEAR BOX MIRA UNTUK KANCIL

    Post by jezzboyz

    Saya Mahu bincang pasal Gear Box untuk kereta kancil yang bersesuaian... antara GB l2s,l5,l6,l7,l9 dan 850.. yang mane power dari segi pickup?? long distance??

    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 19/9/2011, 8:23 am by adeqyana

    jezzboyz : main potong wayar ni utk enjin yg ada komputer box jak bro macam enjin mira..klu std kancil xpakai komputer box..so xada la wayar yg mau d potong..tp ada satu benda kna buang d enjin utk enjin kaberator@kancil supaya leh lepas 140km/j..dia macam speed cut juga la..sbb kancil ku dulu kna buang udah benda tu,mmg leh lbh 140km/h..tp yg test kereta ku tu pomen aku la,aku xberani bawa laju2..tp bahaya sbb enjin blh pecah sbb xada limit..
    avatar

    Post on 19/9/2011, 2:17 pm by fuumin

    170km/j tu max speed da tuk standard L2 setahu aku la..wyr yg aku ptg macam warna oren..lupa2 ingat da aku ,klu buka tu meter blh la nmpk hehe..

    yg aku dgr dr kedai hafkat kat LD, harga gearbox L2 manual yg xda LSD dlm 600 gitu..nnt aku g lg kdai hafkat utk beli gearbox bru update lg utk kwsn LD hehe..
    avatar

    Post on 19/9/2011, 5:39 pm by jezzboyz

    adeqyana wrote:jezzboyz : main potong wayar ni utk enjin yg ada komputer box jak bro macam enjin mira..klu std kancil xpakai komputer box..so xada la wayar yg mau d potong..tp ada satu benda kna buang d enjin utk enjin kaberator@kancil supaya leh lepas 140km/j..dia macam speed cut juga la..sbb kancil ku dulu kna buang udah benda tu,mmg leh lbh 140km/h..tp yg test kereta ku tu pomen aku la,aku xberani bawa laju2..tp bahaya sbb enjin blh pecah sbb xada limit..

    benda ape yang kena buang tuh?? leh beri tunjuk ajar??? hehe.... nak try juga main laju2 skan nih....

    Post on 20/9/2011, 3:22 am by rayz yokai

    cba try kc kahwin GB 660 n 850...ada pick n ada long...

    klu sdh buang speed cut n boost cut mmg blh kali smpai 170kmh...enjin sa pki GB 850, blok 850, head 12vavle.. gear 4 senang ja mau smpai 150kmh tp tu pn takut da mau bw...ringan da kereta tp lost control ja..hehe
    avatar

    Post on 20/9/2011, 3:55 am by fuumin

    yah la ,gear 4 mau kasi redline pun blh hehe

    hmm klu enjin L2 pk gearbox L2 ,drive shaft n yg lain2 blh pki blk ka yg 850 pnya? klu starter mgkn blh minta ikut sekali
    avatar

    Post on 20/9/2011, 10:38 am by adeqyana

    fuumin : oo...klu macam aku potong yg d ecu enjin tu yg warna hijau petronas..tp dah pasang balik sbb power stering mati..

    jezzboyz : nnti aku tanya pomen aku blk apa benda yg mau d buang tu..aku pun lupa udah namanya sbb lama udah..thn 2007 dulu masa aku pakai enjin kancil 850..
    avatar

    Post on 20/9/2011, 1:38 pm by fuumin

    kancil ku xda power stering ,mgkn sbb tu la xda apa2 effect lain hehe
    avatar

    Post on 20/9/2011, 3:54 pm by jezzboyz

    rayz yokai wrote:cba try kc kahwin GB 660 n 850...ada pick n ada long...

    klu sdh buang speed cut n boost cut mmg blh kali smpai 170kmh...enjin sa pki GB 850, blok 850, head 12vavle.. gear 4 senang ja mau smpai 150kmh tp tu pn takut da mau bw...ringan da kereta tp lost control ja..hehe

    nih pakai sistem turbo ke?? ke 12valve na??? kala pakai na boleh ajar sya macam mane nak pickup macam tuh??? pakai injection or karburetor??

    Post on 21/9/2011, 3:19 am by rayz yokai

    jezzboyz wrote:
    rayz yokai wrote:cba try kc kahwin GB 660 n 850...ada pick n ada long...

    klu sdh buang speed cut n boost cut mmg blh kali smpai 170kmh...enjin sa pki GB 850, blok 850, head 12vavle.. gear 4 senang ja mau smpai 150kmh tp tu pn takut da mau bw...ringan da kereta tp lost control ja..hehe

    nih pakai sistem turbo ke?? ke 12valve na??? kala pakai na boleh ajar sya macam mane nak pickup macam tuh??? pakai injection or karburetor??

    sa pki sistem turbo...klu na sa tdk brapa tau bro...tp ada kwn ckp klu mau pickup sma long distance...GB 660 n GB850 kc kahwin...engineering tau mau wat cmana mau kc kahwin tu..
    avatar

    Post on 21/9/2011, 4:57 am by fuumin

    klu kta beli gearbox ,flywheel tu ikut sekali ka yah?
    avatar

    Post on 21/9/2011, 7:14 am by adeqyana

    ya bro fuumin,beli GB mesti ikut sekali flywhwll tu..tp xtau pula kn d sana..mana tau xsama macam d tawau..ooo..bro dah cabut power stering nya..aku lum cabtu lg..itu xthn keras tu..tp skrg ecu dah rosak,so berat sepanjang waktu jak stering ku..

    avatar

    Post on 21/9/2011, 8:48 am by fuumin

    mgkn hafcut ku xda power stering msa beli hehe..x cerewet ni aku msa tukar enjin dlu ,beruntung tu tauke kedai hehe
    avatar

    Post on 21/9/2011, 5:58 pm by adeqyana

    aik ya ka??bkn H/cut mira mesti ada power stering ka??atau kedai dah tukar stering rack tu??ecu bro ada berapa??? 1 @ 2??

    sori bro,lari topik skit..hihi..
    avatar

    Post on 22/9/2011, 4:29 am by fuumin

    x pasti pla bro psl tu power stering..klu da tukar stering rack pun aku xtau apa jenis yg dorg pki..tu ecu macam mna mau cek bro ,kasi ajar dlu ,nnt aku g cek..

    itu flywheel L2 n kancil 850 sma ka tu yah?
    avatar

    Post on 24/9/2011, 9:53 am by jezzboyz

    kala pakai GB mira l5 driveshaft booleh pakai yang kancil punye jiga ke??
    avatar

    Post on 25/9/2011, 12:43 pm by keba

    adeqyana: kalau nk jimat, pkai je speed meter..x pun turbo timer yg bleh baca speed..
    kasi lompat wire yg baca speed dari ecu masuk ke speed meter dl..baru lompat masuk ke meter..
    nnt speed cut bleh buang

    setakat ni, GB yg paling syok sa rasa GB 660 kacuk ngan GB 850..
    gear 1 2 3 amek dari kancil 660, gear 4 5 amek dari kancil850..
    pkai housing GB kancil 660..

    1 lg bleh try jgk GB L2, final drive kancil 850..
    avatar

    Post on 25/9/2011, 1:47 pm by jezzboyz

    keba wrote:adeqyana: kalau nk jimat, pkai je speed meter..x pun turbo timer yg bleh baca speed..
    kasi lompat wire yg baca speed dari ecu masuk ke speed meter dl..baru lompat masuk ke meter..
    nnt speed cut bleh buang

    setakat ni, GB yg paling syok sa rasa GB 660 kacuk ngan GB 850..
    gear 1 2 3 amek dari kancil 660, gear 4 5 amek dari kancil850..
    pkai housing GB kancil 660..

    1 lg bleh try jgk GB L2, final drive kancil 850..

    woww!!! ramuan yang enak.... ramuan nih macam pickup n long jea kan?? xgitu??? nih kala tarik agak2 berapa leh p??? 200kmj???
    avatar

    Post on 26/9/2011, 3:59 pm by keba

    GB 850 bleh thn smpai 240kmh..
    GB 660/850 pn bleh thn smpai 240kmh jgk..
    tp ad yg xsmpai 220kmh pn..tgk condition GB jgk
    avatar

    Post on 26/9/2011, 4:29 pm by fuumin

    gearbox L2 pla bro keba brapa blh smpi?
    avatar

    Post on 26/9/2011, 7:00 pm by keba

    GB L2 x kompom la brp..sb bnyk yg mod pkai GB 850
    avatar

    Post on 27/9/2011, 1:49 am by fuumin

    kena sendiri pki bru tau la ni kn hehe
    avatar

    Post on 27/9/2011, 6:08 pm by jezzboyz

    keba wrote:GB 850 bleh thn smpai 240kmh..
    GB 660/850 pn bleh thn smpai 240kmh jgk..
    tp ad yg xsmpai 220kmh pn..tgk condition GB jgk

    giler rr macam nih.. xpadan ngn kecil cili padi.. boleh sampai 200kmj... kala macam nih.. civic2.0 pon leh cucuk nih... hahahah..
    avatar

    Post on 28/9/2011, 2:37 pm by kent1189

    GB bule smpai 240kmj, tapi casis x sesuai utk kelajuan spt itu..ringan dan lembik.
    avatar

    Post on 28/9/2011, 3:06 pm by keba

    kent1189 wrote:GB bule smpai 240kmj, tapi casis x sesuai utk kelajuan spt itu..ringan dan lembik.
    bleh thn jgk la..ad yg xtahan..ad yg bleh thn..
    yg pnting kalau nk laju, suspension msti tiptop..
    avatar

    Post on 28/9/2011, 4:18 pm by jezzboyz

    bukan suspension jea kena tiptop;; break pon kena tiptop same.. lagi satu.. bodi kereta kena letak bayank batang2 struck bar.. kasi stable,,.. bahaya tuhhh 200kmj..

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 18/11/2017, 9:10 am