SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Turbo Baru Tapi Keluar Asap Putih

    Share

    Nunau
    FRESHIE
    FRESHIE

    Male
    Age : 40
    location : KK
    Points : 6806
    Reputation : 0
    Number of posts : 21
    20092011

    http://i38.servimg.com/u/f3 Turbo Baru Tapi Keluar Asap Putih

    Post by Nunau

    Halooo...begini, semalam sa baru masuk e manage sama tukar turbo pasal turbo lama kadang2 keluar asap putih, tapi tadi pagi sa turun dari ranau sekali keluar pula asap putih berabis sampai tip ekos sa pun ada minyak, kalau bilang turbo, turbo baru, kalau valve seal sa rasa kira baru juga overhaul tu enjin sa tu..jadi sa mau minta tolong otai2 sini manatau boleh beritahu apa masalah tu? trima kaseyy...
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 20/9/2011, 9:42 am by kent1189

    sepanjang jalan ka asap putih bro, ataupun semasa mau start jalan selepas bhenti lama sikit? kalu valve seal x da masalah, besr kemunkinan head crack bro.. bila masuk turbo baru (lagi besar ka bro turbo tu), pressure d kebuk pembakaran makin kuat, menyebabkan rekahan tu semakin besar dan semakin banyak minyak enjin terbakar sama.. ni just pndangan aku la bro, tgu la otai2 lain bersuara k..
    avatar

    Post on 25/9/2011, 6:44 pm by blugu

    masa tukar turbo tu, injector da upgrade? boost brapa psi?

    Post on 26/9/2011, 5:52 am by Nunau

    kerita sa kelisa, injector pakai 1J twin turbo, boost dalam 0.8, fuel regulator set 2.6, turbo garret ar 48, masa buat tu hari sa perasan bila cabut spark plug, plug basah ada minyak itam, tu mekanik bilang minyak suda naik atas head, skarang masa jalan kadang2 ada asap putih, kadang tidak tapi biasa klu sa balik ranau kalau turun bukit lepas tu injak trottle ada asap, bila naik bukit teda pula asap...satu lagi sa perasan bila asap putih keluar mesti ada bau dulu minyak terbakar, bila buka bonet ada sisa minya itam di head cover dekat2 extractor..haisshh..pening suda ni, duit suda banyak buang..adoi..
    avatar

    Post on 26/9/2011, 7:33 am by kent1189

    gasket head x betul pasang rasanya bro, ataupun x cukup ketat yg mnybbkan minyak and air keluar dri situ lalu memasuki kebuk pmbakaran, mungkin sbb tu plug basah n beminyak...
    avatar

    Post on 5/10/2011, 8:21 am by QMB5181

    ring sdh longgar or ruang piston ada calar...atau cuba bakar itu saluran ekzos,mana taw byk betul sdh minyak sana(kasi bersih)...minta idea otai2 dulu lh..sya ni pun budak bru belajar pegang spana jaya. Very Happy malu

    Post on 5/10/2011, 10:20 pm by qj3

    Nunau wrote:kerita sa kelisa, injector pakai 1J twin turbo, boost dalam 0.8, fuel regulator set 2.6, turbo garret ar 48, masa buat tu hari sa perasan bila cabut spark plug, plug basah ada minyak itam, tu mekanik bilang minyak suda naik atas head, skarang masa jalan kadang2 ada asap putih, kadang tidak tapi biasa klu sa balik ranau kalau turun bukit lepas tu injak trottle ada asap, bila naik bukit teda pula asap...satu lagi sa perasan bila asap putih keluar mesti ada bau dulu minyak terbakar, bila buka bonet ada sisa minya itam di head cover dekat2 extractor..haisshh..pening suda ni, duit suda banyak buang..adoi..


    bro ckap kdang2 ada asap puti kdang2 tiada..

    klu piston ring prob asap akan kluar spnjang masa..

    klu valve seal, biasanya time sejuk ja ada asap puti,time pnas kurang skit (klu x brp trukla tu valve seal)

    sblum ni ada angkat head ka? klu ada, tu pomen ikat tu head brp torque? tkut x ckup kuat..

    boleh jadi jg turbo prob..turbo2 yg kita pkai dri hafkat skrng ni mnda baru..smua pun used jg..so jgn tlmpau mngharap smua turbo kluar dri hafkat smua bgus..ada org smpi 3 kli tukar turbo dlm masa 1 bulan..turbo ke4 bru ok..ada org 1 kli ja tukar, tpi pkai smpai 4-5 thun..ikut nasip jg..

    Post on 7/10/2011, 11:32 am by Nunau

    qj3 wrote:
    Nunau wrote:kerita sa kelisa, injector pakai 1J twin turbo, boost dalam 0.8, fuel regulator set 2.6, turbo garret ar 48, masa buat tu hari sa perasan bila cabut spark plug, plug basah ada minyak itam, tu mekanik bilang minyak suda naik atas head, skarang masa jalan kadang2 ada asap putih, kadang tidak tapi biasa klu sa balik ranau kalau turun bukit lepas tu injak trottle ada asap, bila naik bukit teda pula asap...satu lagi sa perasan bila asap putih keluar mesti ada bau dulu minyak terbakar, bila buka bonet ada sisa minya itam di head cover dekat2 extractor..haisshh..pening suda ni, duit suda banyak buang..adoi..


    bro ckap kdang2 ada asap puti kdang2 tiada..

    klu piston ring prob asap akan kluar spnjang masa..

    klu valve seal, biasanya time sejuk ja ada asap puti,time pnas kurang skit (klu x brp trukla tu valve seal)

    sblum ni ada angkat head ka? klu ada, tu pomen ikat tu head brp torque? tkut x ckup kuat..

    boleh jadi jg turbo prob..turbo2 yg kita pkai dri hafkat skrng ni mnda baru..smua pun used jg..so jgn tlmpau mngharap smua turbo kluar dri hafkat smua bgus..ada org smpi 3 kli tukar turbo dlm masa 1 bulan..turbo ke4 bru ok..ada org 1 kli ja tukar, tpi pkai smpai 4-5 thun..ikut nasip jg..

    Baru maksud sa baru servis & tukar kit. Klu masa panas ada juga asap kluar, kadang banyak kadang skit, ada juga sa tanya pomen dorang pun saspek tu valve seal juga, klu valve seal mau top overhaul la tu kan? aiyaa...duit lagi tarbang...

    Post on 7/10/2011, 8:25 pm by qj3

    bro valve seal buli tukar tanpa angkat head..buka tu cover atas n buat kerja dri situ..tpi mo cari pomen yg biasala..klu ada pomen ckap mesti mo angkat head jg..jg2 la mo mengencing tu..mo cas ja lebih..

    ko pkai oil enjin apa bro? pngalaman aku dlu pkai castrol magnetic, prnah kluar asap puti setiap kali starting..suda jln ok pla..aku tukar oil enjin lain terus x asap puti smpai skarng..mungkin tu castrol telampau cair smpai menyelinap masuk pi oil seal turbo..tpi pkai castrol ni sedap..

    Post on 9/10/2011, 5:57 pm by kaphwanhh

    cuba tgk oil return dr turbo? teda sumbat ka.. bengkok ka.. hos dia mesti cantik turun tanpa da pa2 yg mengganggu... mana la tau kan? kalau tidak cantik turun tu minyak hitam pandai kumpul di tgh turbo dan keluar dari turbo.. sebelah belakang dan depan basah la tu..

    Post on 9/10/2011, 7:35 pm by qj3

    oil feeding hose sama return cantik..just tukar engine oil asap puti hilang..teda kacau apa2..tapi tu la kereta ni kadang2 tida d sangka2..

    Post on 10/10/2011, 11:30 am by Nunau

    alamak., oil feed pakai hos besi memang bingkuk-bingkuk jalan, hos oil return turun memang nda cantik tapi suda terlambat, apa boleh buat suda masuk bengkel turun enjin general overhaul. Tapi breather suda keluar asap putih, lagipun kereta suda 8 tahun, mungkin sampai la masa dia mau overhaul tu. Baru ja 2 minggu merasa e manage suda masuk bengkel..patah kaki ku lagi...

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 19/10/2017, 10:28 am