SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Air cond menghasilkan bunyi belting bila on air cond....

    Share
    avatar
    Gulo Apong
    FRESHIE
    FRESHIE

    Male
    Countries/State : Sarawak
    Age : 33
    location : Kota Kinabalu
    Points : 4344
    Reputation : 1
    Number of posts : 12
    22092011

    http://i38.servimg.com/u/f3 Air cond menghasilkan bunyi belting bila on air cond....

    Post by Gulo Apong

    Otai2 sioloon,

    Saya orang baruu.....Ade sikit problem...

    Air cond kereta saya menghasilkan bunyi belting... apabila saya on suis air cond pada kelajuan 0 hingga 100 km/h berbunyi pastu pada kelajuan 100 hingga 140 km/h bunyinya hilang pulak....

    Adakah belting tidak cukup tegang atau air cond compressornya kong sudah? Tapi beltingnya saya baru tukar bulan lepas (ogos)....belting baru... kereta Myvi 1.3 manual....pandangan dan nasihat dari Otai2 sioloon sekalian amatlah saya hargai..TQVM.
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 22/9/2011, 5:21 pm by Gulo Apong

    Saya mengetahui bunyi itu datang dari air cond compressor bila pada kelajuan 0 hingga 100 km/h bunyinya agak kuat......tapi bila off air cond bunyinya hilang...
    avatar

    Post on 22/9/2011, 5:37 pm by Kornurts

    klu bro yakin bunyi itu dtg dr aircond cmpressor itu tanda2 awal cmpressor tu mau rosak sda..slalunya compressor tu yg jem atau pulley bearing dia..

    cuba ketatkn lg belting cmpressor tu...utk pstikan bkn belting yg bunyi..
    avatar

    Post on 22/9/2011, 6:06 pm by Gulo Apong

    Ok bro gua ada mini bengkel (garage kereta belakang rumah gua modified mini bengkel heheh) gua dah ketatkan tadi beltingnya ejas pulleynya...tapi masih sama suspect bearing air cond kong sudah...ada rekomen punya kedai spart part kat kk ni ka bro? cadang mau tukar saja air cond compressor besok.. TQ
    avatar

    Post on 23/9/2011, 3:14 pm by Kornurts

    Gulo Apong wrote:Ok bro gua ada mini bengkel (garage kereta belakang rumah gua modified mini bengkel heheh) gua dah ketatkan tadi beltingnya ejas pulleynya...tapi masih sama suspect bearing air cond kong sudah...ada rekomen punya kedai spart part kat kk ni ka bro? cadang mau tukar saja air cond compressor besok.. TQ

    Wlcome bro..dtg saja ke bgkel aircond tmpt sy krja...d tepi servay Likas,bhgian bangunan lama tu...nama kdai sin soon huat accesories and aircond service...klu ko mo p bro,contact no fon sy 0145607841..
    avatar

    Post on 24/9/2011, 9:55 am by kent1189

    Gulo Apong wrote:Ok bro gua ada mini bengkel (garage kereta belakang rumah gua modified mini bengkel heheh) gua dah ketatkan tadi beltingnya ejas pulleynya...tapi masih sama suspect bearing air cond kong sudah...ada rekomen punya kedai spart part kat kk ni ka bro? cadang mau tukar saja air cond compressor besok.. TQ

    kalu aircon masi sejuk, aku cadangkan x perlu tkar kompressor tu dulu bro.. kalu suda x sejuk, baru tukar. tapi kalu ada plan mau jln jauh, bagus tukar la kan..
    avatar

    Post on 2/11/2011, 5:32 pm by Danix

    belting a/c compressor tu bah, macam mo kc kereta tu? nut kecil tu kan?
    avatar

    Post on 3/11/2011, 1:58 am by Kornurts

    Danix wrote:belting a/c compressor tu bah, macam mo kc kereta tu? nut kecil tu kan?

    mksud ko kasi ketat ka bro??tgk jnis kereta jg tu bro..ada kreta tu bkin kasi adjust belting dia d comprssor,mksudnya tu kdudukan compressor yg kna ksi adjust[ini byk kerja,mau kasi longgar nut d kaki2 compressor tu smua bru boleh adjust,]

    n yg lg 1 jnis yg ni pla ada 1 pulley kna adjust..[ini cuma kasi longgar nut d tgh pulley tu thn adjust nut bhgian ats utk kasi naik atau turun pulley tu..]
    avatar

    Post on 3/11/2011, 4:57 am by Danix

    ya kc ketat...macam sama bah kes kami ni, sudah kc kereta timing pnya ok nada bunyi, sekali sudah on a/c bising lain bunyi dia..tapi kira ok la dari yg dulu asal jalan ja time on a/c lagi tekan minyak lagi kuat dia bunyi tapi pandai ada pandai nada ikut compressor
    avatar

    Post on 3/11/2011, 2:40 pm by Kornurts

    huhu,,try la kasi ketat bro..mmg bunyi tu ikut compressor jg kdg2 bro..sbb bila compressor x pusing [time aircond auto-cut] beban tu x seberapa..tp bla compressor pusing smula,mmg terasa bebanan tu..sbb d dlm compressor tu ikut pusing sda..sna la belting akn bunyi sbb bebanan tu..

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 23/8/2017, 7:25 am