SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Minta ukur sealed box

    Share
    avatar
    Geeko
    JUNIOR
    JUNIOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 58
    location : kk
    Points : 5477
    Reputation : 1
    Number of posts : 139
    12102011

    http://i38.servimg.com/u/f3 Minta ukur sealed box

    Post by Geeko

    Sifu sekalian.

    kalau kamu free..tlng aku lukis ukuran utk subwoofer aku ni..lukis pakai paint ka..apa2 la..tinggal aku print then tunjuk sma kedai..mcmana ukuran etc..aku endak paham 1 biji pun apa dlm manual tu..HAHAHA..mau bikin sealed punya..mau test 123..ngam ka x sma aku hehe..

    Subwoofer mtx thunder 6000 10inch.

    manual utk subwoofer ni : http://audio.manualsonline.com/manuals/mfg/mtx_audio/mtx_thunder_6000_t61044a_t61044a.html

    terima kasih geng..

    Smile

    Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

    avatar

    Post on 12/10/2011, 3:23 pm by finalazy84

    dari tu manual, untuk sealed enclosure

    size: 14.2L
    f3: 49hz

    size: 17.7L
    f3: 46hz

    size: 21.2L
    f3: 43hz

    f3: size: 24.8L
    f3: 41hz

    size: 28.3L
    f3: 38hz

    f3 ialah titik freq yg 3db kurang daripada reference freq. mksudnya, dbawah tu freq f3 akan turun dengan mndadak dn tdk kedengaran suda. contoh f3 = 43hz, freq d bawah 43hz akan turun dn tdk kuat suda. tapi yg kita tidak tau freq lepas tu 43hz macam mna pnghasilanya. mungkin akan jadi boomy atau lemas. tapi dari tu data sheet macam dia kasi highlight tu 43hz...klau sa jdi ko, sa ikut tu spec sja...hehe cara mau kira isipadu/volume guna ni site kira sndiri ikut kesesuaian ruang kreta masing2. yg penting isipadu dpt dekat2 dngan target isipadu

    http://www.rockfordfosgate.com/rftech/box_wizard.asp

    Post on 12/10/2011, 6:23 pm by kippo

    bro Geeko,
    apa jenis musik ko dingar?

    apa jenis bass ko mo?

    karas?

    lembut?

    berapa ruang ko sanggup bagi sama tu kutak subwoofer?

    berapa kuasa amp ko?

    semua ni akan menentu kan sizing box sub woofer ko.
    avatar

    Post on 13/10/2011, 3:37 am by Geeko

    @Finalazy thx bro.mau ukur dlu la kereta tu kan.baru senang..

    @bro kippo,music ikut mood..metal..rnb..slowjam..

    aku pun x pasti karas ka lembut..x mau lebih x mau kurang..kira mau ikut sebiji macam music tu produce..x mau boost2..hehehe..bleh ka tu?

    ruang la amat penting..now pun pakai 2 biji..1 mau jual kali..pakai 1 ja..

    tq for ur time!
    avatar

    Post on 13/10/2011, 5:42 am by finalazy84

    klau ko dpt target 1cu ft rsanya lagi bagus sbab itu Qtc paling rendah .95 myb itu freq curve ada sedikit rata.
    avatar

    Post on 13/10/2011, 7:17 am by Geeko

    mdf board guna brapa besar bro?

    Post on 13/10/2011, 9:14 am by kippo

    bro Geeko,
    musik yg ko mo dingar tu perlu midbass power.

    karas ka lembut tu kana pasti sebab box design nda cover dua2.

    jadi berapa space n power ko ada?

    kalau saya kasi ko box besar, teda space pla ko nanti.

    Post on 13/10/2011, 9:19 am by kippo

    finalazy84 wrote:klau ko dpt target 1cu ft rsanya lagi bagus sbab itu Qtc paling rendah .95 myb itu freq curve ada sedikit rata.

    bro,
    Qtc 0.95 ni kira keras betul ni.

    ko akan dapat peaky response d upper range of the sub-bass.

    1 cu.ft box ni kira kici & akan perlu amp power yg kuat.
    avatar

    Post on 13/10/2011, 9:36 am by finalazy84

    itu berdasarkan manual dia kippo...hehe klau mau target Qtc 0.707, mau 3.6cu.ft tu...besar tu untuk myvi.
    avatar

    Post on 13/10/2011, 9:58 am by Geeko

    x mau la terlampau besar..

    separuh dari bonnet ok la kali..

    aku ukur dlu total size bonnet tu..

    poweramp biasa2 ja punya...............................................................................................

    http://www.lelong.com.my/bumper-u-s-bpm-604-60w-rms-x-4-channel-amplifier-u-s-77084047-2011-02-Sale-P.htm
    avatar

    Post on 13/10/2011, 12:02 pm by finalazy84

    ko kn guna tu amp sementara sja...nanti ko beli amp untuk tu sub ok suda tu.Qtc 0.707 slalu untuk yg seimbang la bunyinya...teda peak d mana2...tpi untuk sub ko kena la besar smpai 3.6 cu.ft untuk dpt macam tu punya response.tdk pun buli juga ko sumbat bnyak2 tu polly fill.kapas2 putih dlm bantal tu.
    rsanya ko akan tukar juga tu pegi sub yg besar sikit nanti...tpi smntara ni pkai ja pa yg ada ba.

    Post on 13/10/2011, 5:42 pm by kippo

    finalazy84 wrote:itu berdasarkan manual dia kippo...hehe klau mau target Qtc 0.707, mau 3.6cu.ft tu...besar tu untuk myvi.

    Qtc 0.707 ni bukan juga ideal pasal ni theoretical flat response in anechoic chamber.
    Dalam korita, cabin gain berubah dari korita lain ke yg lain. Ko simpan Qtc 0.707 pun ko nda akan dapat flat response.

    sebab tu saya main port kasi main bass response. Jadi saya main port tuning ikut apa musik dia suka.

    saya tanya si geeko pasal amp power dia sebab saya mao kasi max. spl pakai efficiency.
    ini masalah sealed box, nda efficient tapi bass response nda berapa peaky.

    Post on 13/10/2011, 5:52 pm by kippo

    Geeko wrote:x mau la terlampau besar..

    separuh dari bonnet ok la kali..

    aku ukur dlu total size bonnet tu..

    poweramp biasa2 ja punya...............................................................................................

    http://www.lelong.com.my/bumper-u-s-bpm-604-60w-rms-x-4-channel-amplifier-u-s-77084047-2011-02-Sale-P.htm

    kalau korita ko myvi, paling2 ko dapat 1~1.5 cu.ft saja tu.

    sebab ko banyak suka rock, ngam juga la ko pakai box kici sebab bass ko akan keras & ngam untuk lagu2 rock ni
    avatar

    Post on 13/10/2011, 6:26 pm by finalazy84

    yalo...dlm kreta ada bnyak variable yg mnggnggu...tdk macam hifi d ruma.tpi wlau macam mna pn, at least itu yg paling terbaik daripada ada point yg kena boost kn.

    rsanya si geeko mau yg d tngah2 ba ni.tdk keras, tdk lmbut...

    jadi macam?keputusan?
    avatar

    Post on 13/10/2011, 7:15 pm by Geeko

    nah jadi amcm la ni...HAHAHA..

    ukur2 td..

    inch
    H : 16 (ruang sebanar 17inch,so 16 to be save la kunun karang x muat)
    W : 16(ruang sebenar 36inch)
    D : 16(ruang sebanar 17)



    x jg 24 hours metal..rnb pun wajib..slowjam..

    p lunch = slowjam..balik kerja = metal..pgi kerja = rnb hehe

    hahahaha.lol

    tq for ur time la sifu2..
    avatar

    Post on 14/10/2011, 6:09 am by finalazy84

    tdk tlmpau dekat ka tu sub dgn pintu boot ko? D2 lgi ko lupa...

    ada ko tnya psal ketebalan kayu kn ari tu...rsanya dlm 1/2 tau 5/8" buli suda tu.

    klau kayu 5/8" untuk ukuran tu, D2 kasi 10" buli dpt 1.48cu.ft ok suda ba tu
    Qtc: 0.84 Fc: 43Hz F3:37Hz

    sa rsa ni saiz ngam suda untuk kreta ko
    avatar

    Post on 14/10/2011, 8:52 am by Geeko

    kalau kita set D2 10"... x la sdah dekat..tp kena jenis Wedge la..

    Cuba kamu try ngam ka x setting ni.

    Wedge
    Unit Measure : inch & Cubit ft
    Wood of thinkness : 1/2 mdf

    Outside Gross
    H : 15
    W: 15
    D2 : 10
    D1 : 16

    Result : 1.36 Cubic Feet


    amcm?
    avatar

    Post on 15/10/2011, 2:45 am by finalazy84

    ada kecil sikit dari yg sblum ini.Qtc ada besar sikit tu.tapi macam si kippo ckp...tu soma teori sja.hehe tmpat sya mena hantam sja box tu.ok juga pun.
    avatar

    Post on 17/10/2011, 3:23 am by Geeko

    puspun dlu box ni..sdah let go woofer aku hahaha.tunggu wuufffper baru masuk..

    nwy to be continue~

    thx bro kippo n final~!!
    avatar

    Post on 17/10/2011, 9:54 am by finalazy84

    bah 15 inch la...baru rasa tu lower extntion...hehe

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 21/7/2018, 6:41 pm