SIOLOON FUN CLUB

Please log in or register before viewing the unlimited contents of this forum.
Thank you for visiting our website.

by aLFFiaN.

SIOLOON FC on Facebook
LIKE or UNLIKE

    Waja Engine 4G18P SOHC Convert To DOHC.

    Share
    avatar
    afwan
    JUNIOR
    JUNIOR

    Male
    Countries/State : Sabah
    Age : 30
    location : Kota Marudu / Tuaran
    Website : http://www.facebook.com/profile.php?id=1480484167
    Tag ID: : SFC 19381
    Points : 4638
    Reputation : 1
    Number of posts : 218
    25102011

    http://i38.servimg.com/u/f3 Waja Engine 4G18P SOHC Convert To DOHC.

    Post by afwan

    saya mo tanaya sama otai2 yg pernah wat enjin 4G18p SOHC tO DOHC..ada mekanik cakap x bleh, tp saya tgk d google, ada yg wat..jadi saya confuse sekarang ne..
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    avatar

    Post on 25/10/2011, 7:56 pm by Shinigami_TWU

    bro,, stau aku klu soch mo pi tukar pi doch dlm enjin yg sama mana boleh.. mana ko nak letak cam lagi satu?? mana pulak kaw nak letak cam pulley lgi satu?? klu tukar enjin dari SOCH ke doch boleh la.. mksdnya enjin single cam mu ganti trus pi enjin twin cam...
    avatar

    Post on 26/10/2011, 7:16 am by adeqyana

    ya bro..btl macam bro shinigami_twu tu ckp..rasanya klu nak buat SOCH ke DOCH mmg xblh..klu nak pakai juga DOHC,kna tukar enjin yg DOCH..macam tu la..tp xtau la klu udah ada org yg buat..tp macam misi mustahil jak tu..hihi..

    Post on 26/10/2011, 12:02 pm by mattshah

    kalau pakai head 4G93? macam pernah sa nampak urg masuk head twincam lancer ck lupa 4G berapa masuk pg 4g18 kalau tia silap sa la..macam pernah nampak dlu d bloq urg main waja..
    avatar

    Post on 26/10/2011, 3:21 pm by Shinigami_TWU

    klu ganti head pun valve jak la mgkn tmbh dri 12v pi 16v... tp nak buat dri twin rasaya xle lah... kita tggu otai2 yg lebih berpengalaman la... tp aku rasa mmg xle..
    avatar

    Post on 27/10/2011, 6:19 pm by afwan

    aku google d intenet dorang guna head 4G15 DOHC d enjin 4G18..tu la mo oati2 tentang enjin bah ne bagi kumen ne..macam ku nampak c altec bah yang teror ttg benda ne..
    avatar

    Post on 27/10/2011, 6:22 pm by afwan

    ne link yg ku terbaca ttg convert 4G18 masuk DOHC 4G15.

    http://forum.lowyat.net/topic/1622918
    avatar

    Post on 28/10/2011, 1:20 pm by Shinigami_TWU

    maybe boleh la tu kot klu dah ada prove bro.. aku xjugak taw sal benda ne...
    avatar

    Post on 28/10/2011, 1:41 pm by Sars9961

    wujud ka 4g15 dohc bro? setaw aku sohc la.. kalau 1.5 dohc tu 4g91 sda tu..
    avatar

    Post on 29/10/2011, 5:18 am by Shinigami_TWU

    ada bha xsilap bro... mitsubishi punya enjin... xsilap la...
    avatar

    Post on 29/10/2011, 8:07 am by afwan

    Sars9961 wrote:wujud ka 4g15 dohc bro? setaw aku sohc la.. kalau 1.5 dohc tu 4g91 sda tu..

    gambar profile aku ne salah satu contoh enjin 4G18 yg masuk head 4G15 DOHC.bro... Smile
    avatar

    Post on 29/10/2011, 10:15 am by Sars9961

    wah ilmu baru ni utk aku.. tp macam lain pula kedudukan enjin tu bro.. pulley dia sbelah kiri.. btw kereta apa yg pakai 4g15 ni kalau mitsubishi?
    avatar

    Post on 29/10/2011, 12:01 pm by afwan

    if aku x silap lancer..xtau la lancer ke brapa..
    avatar

    Post on 29/10/2011, 12:31 pm by afwan

    aku terbca kerita mitsubishi lancer mx CK series..engine 4G15 DOHC 16 Valve
    avatar

    Post on 29/10/2011, 1:21 pm by Sars9961

    jadi 4g18 sja la buli masuk tu kan bro.. sbb pulley dia mmg sebelah kiri jgk.. tp ada lg yg aku dgar, mivec 1.5.. slalu 1.6 sama 1.8 ja
    avatar

    Post on 30/10/2011, 5:26 am by afwan

    yaaa..sebab enjin ne lain skit cam pulley dia sebelah kiri..
    avatar

    Post on 30/10/2011, 5:40 pm by Nieto

    memang boleh di mod, tapi banyak kerja. head cylinder yang boleh masuk itu 4g15 atau 4g91 terbalik, jenis lancer ck (rupa sedikit macam evo4). dimana gearbox dia terletak sebelah kiri, iaitu passenger. macam waja punya 4g18 jugalah.

    masalahnya, 4g15 dan 4g91 terbalik ni agak susah cari, jarang kedai halfcut masuk engine ni.
    timing belt semua kena ubah, asal waja x bleh pakai, kena cari dohc punya. dan timing belt ni bukan semua tempat ada jual, ni juga satu masalah.

    pendapat sayalah, lebih baik jangan mod pergi dohc, power naik tak banyak, duit yang kena pakai banyak untuk mod. lebih baik ambil duit itu mod sohc 4g18, lagi power. kalau betul betul mahu main dohc, cari halfcut baru.

    salah satu kebaikan sohc ialah pickup kuat, mahu tuning pun senang.
    avatar

    Post on 30/10/2011, 7:27 pm by Sars9961

    sohc kuat pickup ka bro? aku nda taw pula.. selama ni aku ingat sohc ni stakat enjin standard ja.. hehe.. jadi apa pula kelebihan dohc?
    avatar

    Post on 31/10/2011, 3:21 pm by im

    setuju dgn bro nieto...klu maw mod sohc ke dohc bgs angkat halfcut terus yg dohc punya...injin 4g18 sohc klu mod lg power n pickup...
    avatar

    Post on 1/11/2011, 3:50 pm by afwan

    Ooo..macam tu. Jadi masalahnya, spare part utk enjin tu susah la nak dapat..thx 4 da info...if macam ne baik tukar 1 enijn lagi bagus..

    Post  by Sponsored content


      Current date/time is 24/8/2017, 11:39 am